Home ΑρθρογράφοιΔημήτρης Φιλιπποπολίτης Θοδωρής Ανδριώτης: Έργα και σημαντικές εξελίξεις στα Λιμάνια της Ικαρίας

Θοδωρής Ανδριώτης: Έργα και σημαντικές εξελίξεις στα Λιμάνια της Ικαρίας

by ikariaki.gr
537 views

Συνέντευξη με τον υπό παραίτηση Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Ικαρίας Θοδωρή Ανδριώτη σχετικά με την πρόσφατη του παραίτηση, τον Καθορισμό Χερσαίων Ζωνών, τα έργα που θα αλλάξουν την μορφή των Λιμένων σε Εύδηλο και Άγιο Κήρυκο.

Ο κ.Ανδριώτης παρότι έχει εκφράσει την πρόθεση του να παραιτηθεί έχει ενεργό παρόν στα τεκταινόμενα των λιμένων και σήμερα μιλάει στον Δημήτρη Φιλιπποπολίτη για όλα τα θέματα της αρμοδιότητας του.

Καλησπέρα κ.Ανδριώτη, μιλάμε σήμερα στον απόηχο των δύο επιστολών για τις τρύπες στο Λιμάνι Αγίου Κηρύκου και στην επιστολή πρός την Ergomare για ζημιές στο λιμάνι του Ευδήλου

Σχετικά με την παραίτηση από πρόεδρος του Ταμείου

Η παραίτηση ισχύει. Αναμένουμε τον αντικαταστάτη, ο οποίος δεν βρέθηκε ποτέ, τον Φεβρουάριο έρχεται η λήξη της θητείας όλων των μελών του Συμβουλίου οπότε πρέπει να αντικατασταθούμε όλοι.

Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν είναι εύκολο να βρεθούν άνθρωποι που να θέλουν να ασχοληθούν, και έρχεται πιο επιτακτικά η ανάγκη για την σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αίτημα που έχει εκδηλωθεί εδώ και 2 έτη με σχετική επιστολή στο Υπουργείο, έχουμε κοινοποιήσει και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ικαρίας.

Στους Φούρνους προωθούν το δικό τους δημοτικό λιμενικό ταμείο και σε επικοινωνία με τον Δήμαρχο Φούρνων μαθαίνουμε πως είναι πολύ κοντά στο να το πετύχουν.

Το αίτημα για την ίδρυση του Δημοτικού Ταμείου Ικαρίας βρίσκεται στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα κ.Κυριαζόπουλου, ο οποίος το μελετάει και δεν έχει καταλήξει ακόμα, αν ο Γενικός υπογράψει το θέμα θα προωθήσει στον Υπουργό.

Είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν μέλη και πρόεδρος και για την νέα μορφή του ταμείου υπό τον Δήμο.

Καθορισμός Χερσαίων Ζωνών στα λιμάνια της Ικαρίας

Υπόθεση 10-15 ετών, είναι πολύ σημαντική εξέλιξη το ότι έχουν βγει τα ΦΕΚ.

banner

Με τον καθορισμό καθορίζονται ξεκάθαρα ποιος φορέας ή υπηρεσία έχει ευθύνη και αρμοδιότητα στα σημεία των Λιμανιών. Για παράδειγμα πριν 2 χρόνια έγινε ένα ατύχημα στο πάρκινγκ του Ευδήλου και δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα ποιος έχει την δικαιοδοσία, Αστυνομία ή Λιμενικό φτάνοντας στα δικαστήρια.

Ο καθορισμός είναι εφαλτήριο για ένα βήμα παραπέρα, το Master Plan στον Άγιο Κήρυκο και η Συγκοινωνιακή Μελέτη στον Εύδηλο.

Ο Εύδηλος από τη πλατεία του

Το Master Plan θα δώσει τη δυνατότητα Τι Που Πως γίνεται, να δοθούν και χρηματοδοτήσεις γιατί μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν, χωρίς αυτό.

Η Συγκοινωνιακή μελέτη Ευδήλου έρχεται να λύσει άλλα προβλήματα, το πως και που παρκάρουν τα οχήματα, που μπορεί να σταθμεύσει το λεωφορείο και το πούλμαν (θέμα το οποίο έχουμε έντονες διενέξεις), που είναι η πιάτσα των ταξί, πως μπορεί να κλείσει η πλατεία το βράδυ έτσι ώστε να αποφύγουμε ατυχήματα.

Η Μελέτη είναι στη φάση της ολοκλήρωσης και μετά θα πάει για εγκρίσεις, το Master Plan Αγίου Κηρύκου επειδή είναι ένα μεγάλο έργο, μια ακριβή διαδικασία, ψάχνουμε χρηματοδοτήσεις.

Τη Συγκοινωνιακή Μελέτη την έχει χρηματοδοτήσει το Λιμενικό Ταμείο πριν 7 χρόνια, σχεδόν ολοκληρωμένη αλλά δεν μπορούσε να σταλεί για έγκριση επειδή δεν υπήρχε ο Καθορισμός Χερσαίων Ζωνών, σε επικοινωνία με τον Μελετητή ενημερώθηκε πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι στα χέρια του Ταμείου.

Συμπληρωματικά έργα για τον Εύδηλο

Έγιναν στον Εύδηλο τα κύρια έργα αλλά δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί τα Συμπληρωματικά, φυσικά ήταν προϋπόθεση να γίνει και ο Καθορισμός των Χερσαίων Ζωνών για να γίνει Λιμάνι γιατί μέχρι τώρα ήταν κάτι απροσδιόριστο και πλέον πρέπει να γίνει εκβάθυνση της λεκάνης του λιμένα, γιατί με τα έργα και με τα χρόνια χρήσης υπάρχουν αβαθή, πρέπει να φτιαχτούν τα κιγκλιδώματα για να περιφράξουν τον χώρο που θα δένει το πλοίο και για την κατασκευή ενός στεγάστρου.

Το κρουαζιερόπλοιο Monet στον Εύδηλο Ικαρίας την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Όταν ολοκληρωθούν τα συμπληρωματικά έργα που η δημοπράτηση τους είναι για τις 20 Φεβρουαρίου τότε το πλοίο θα δένει κοντά στην γέφυρα, θα είναι όμως θέμα καιρού και πλοιάρχου, και το στέγαστρο θα κατασκευαστεί στο πάρκινγκ κοντά στην γέφυρα.

Για το στέγαστρο επιβατών του Αγίου Κηρύκου

Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί το στέγαστρο, το Λιμενικό Ταμείο έχει κάνει μια μεγάλη παρέμβαση στο χώρο, το στέγαστρο ήταν μόνο κατ’ ευφημισμό στέγαστρο, το χειμώνα δεν έδινε καμία προστασία στους επιβάτες.

Έχουν παραγγελθεί πάνελ, παράθυρα και πόρτες που θα το κλείσουν περιμετρικά, θα γίνει σαν σπιτάκι, με αρκετό κόστος από το Ταμείο, σημαντικό έργο, θα βοηθήσει πολύ τους επιβάτες χειμώνα και καλοκαίρι. Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί.

Έγινε με χρήματα του Λιμενικού Ταμείου, με τα έσοδα της χρονιάς που τελείωσε προσπαθήσαμε να τα εξαντλήσουμε, δυστυχώς το Λιμενικό ταμείο άλλο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι ότι την εποχή που έχουμε χρήματα δεν έχουμε χρόνο να κάνουμε έργα και όταν έχουμε χρόνο να κάνουμε έργα δεν έχουμε χρήματα.

Με βάση την νομοθεσία, γιατί είναι κρατικό το λιμενικό ταμείο, ότι χρήματα περισσεύουν στο στις 31/12 πρέπει να επιστρέφονται στην κεντρική κυβέρνηση, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να χάνονται πολλά χρήματα.

Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν ”κουμπαρά” που είναι δεσμευμένος από το κράτος, είναι περίπου 1 εκατομμύριο, αυτή είναι η προίκα του Λιμενικού Ταμείου Ικαρίας που είναι χρήματα που έχουν περισσέψει τα τελευταία χρόνια.

Επιστολή προς την Ergomare

Μίλησα με τον κ.Μπιτουνη πριν 10 μέρες, του εξήγησα ότι υπάρχει μια εκκρεμότητα και πρέπει να τη λύσει, μου υποσχέθηκε ότι θα το κάνει, ότι θα απευθύνονταν με έναν εργολάβο στην Ικαρία που συνεργάζονται για να γίνει η αποκατάσταση.

Πριν 3 μέρες σε επικοινωνία με τον εργολάβο ενημερωθήκαμε πως δεν έχει σχετική ενημέρωση από τον κ.Μπιτούνη, και έτσι οδηγηθήκαμε να το αποστείλουμε επίσημα, προκειμένου να ανταποκριθεί στην υποχρέωση του να παραδώσει τον χώρο όπως τον παρέλαβε, ελπίζω να το κάνει το αμέσως διάστημα για να μην οδηγηθούμε σε άλλες ενέργειες.

Τρύπες στον Άγιο Κήρυκο

Ως πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου ντρέπομαι για αυτή τη κατάσταση, νομίζω ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν το κάναμε, το Λιμενικό Ταμείο είναι το εξής ένα πρόσωπο, ο πρόεδρος, δεν έχουμε τεχνικές υπηρεσίες, δεν έχουμε υπαλλήλους δεν έχουμε τίποτα.

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι πάρα πολλά και απευθυνθήκαμε στις Τεχνικές Υπηρεσίες προκειμένου να μας κάνουν μια μελέτη, για να μας οδηγήσουν στο τι πρέπει να κάνουμε, για να λυθεί το θέμα.

Μετά την μελέτη που θα πρέπει να εκπονηθεί θα δούμε αν μπορούμε να τα καλύψουμε με δικά μας χρήματα ή αν θα πρέπει να απευθυνθούμε σε Περιφέρεια ή Υπουργείο, όμως ακόμα δεν ξέρουμε το κόστος.

Από τον Μάιο υπάρχει αλληλογραφία και στο Υπουργείο Ναυτιλίας στην υπηρεσία που ασχολείται με τους Λιμένες και στις Τεχνικές Υπηρεσίες, η Τεχνική Υπηρεσία της Σάμου έστειλε κάποιον μελετητή ο οποίος δυστυχώς αμέσως μετά την επίσκεψη του αρρώστησε και πέθανε.

Έκτοτε δεν είχαμε κάποιο νεώτερο, περιμέναμε να στείλουν κάποιον άλλον να ολοκληρώσει τη μελέτη, αναγκαστήκαμε γιατί το πρόβλημα γίνεται όλο και χειρότερο με τις κακοκαιρίες, και ξαναστείλουμε τώρα νέα επιστολή προς όλους, στην Περιφέρεια, το Υπουργείο τις Τεχνικές Υπηρεσίες, τον Δήμο σε όποιον μπορεί να μας βοηθήσει γιατί δεν έχουμε ούτε τα μέσα ούτε την τεχνογνωσία.

Το πρόβλημα συνεχίζει είναι σημαντικό και επικίνδυνο για επιβάτες και πλοία, ελπίζω οι υπηρεσίες να μας δώσουν μια λύση.

ΕΣΠΑ και νέος λιμενοβραχίονας στον Άγιο Κήρυκο

Κάναμε μια προσπάθεια και με την συμπαράσταση και του κ.Βουλευτή και καταφέραμε να εντάξουμε την επέκταση του λιμένα Αγίου Κηρύκου που είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο, και ένα μικρότερο έργο για τον Εύδηλο να το εντάξουμε στο επόμενο ΕΣΠΑ.

Σε πρώτη φάση υπάρχει χρηματοδότηση εγγυημένη και θα είναι επίσημο σε λίγες μέρες για τις μελέτες που είναι προϋπόθεση για να υπάρξει έργο. Αυτές οι 2 μελέτες είναι έτοιμες για την χρηματοδότηση, όταν ολοκληρωθούν αυτές οι μελέτες θα χρειαστεί μια επιπλέον προσπάθεια στο τότε Λιμενικό Ταμείο για να ενταχθούν τότε και να γίνουν πραγματικότητα.

Άποψη της πλατείας Αγίου Κηρύκου και του υπάρχοντα λιμενοβραχίονα – Ιανουάριος 2023

Στον Άγιο Κήρυκο ένας μεγάλος μόλος να τοποθετηθεί κάθετα στο υφιστάμενο λιμάνι με κατεύθυνση την μαρίνα του Αγίου Κηρύκου προκειμένου ο Άγιος Κηρυκος να γίνει ένα κλειστό λιμάνι που ανεξάρτητα καιρών το πλοίο να προσεγγίζει με ασφάλεια.

Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και στον Εύδηλο αλλά σε μικρότερο έργο είναι η τοποθέτηση ογκόλιθους στη θέση Πριόνι προκειμένου και εκεί το λιμάνι να γίνει ασφαλές με όλους τους καιρούς. Με αυτά τα δύο έργα η Ικαρία θα αποκτήσει για πρώτη φορά δύο λιμάνια που με ασφάλεια τα πλοία θα δένουν με όλους τους καιρούς.

Κλείνοντας ο κ.Ανδριώτης

Η λύση είναι το Λιμενικό Ταμείο να πάει επιτέλους στον Δήμο, είναι η βιτρίνα του Δήμου τα λιμάνια μας, είναι οι πνεύμονες του νησιού τα λιμάνια μας, χρειάζονται ανθρώπους για την καθαριότητα, τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες, να μην χάνονται τα χρήματα που χάνονται κάθε χρόνο.

Ο Λιμενοβραχίονας του Ευδήλου Ικαρίας

Θεωρώ πως θα είναι προς όφελος και της Ικαρίας και των συμπολιτών και των επισκεπτών μας.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue