Home ΚοινωνίαΠολιτικήΑπόψεις Θέσεις για τον Τουρισμό της Ικαρίας, του Κωνσταντίνου Σταμούλη (Ικα.Ρι.Α)

Θέσεις για τον Τουρισμό της Ικαρίας, του Κωνσταντίνου Σταμούλη (Ικα.Ρι.Α)

by ikariaki.gr
13 views

σταμούληςΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΤΑΜΟΥΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

Ο τουρισμός θεωρείται μία δραστηριότητα ουσιώδης για την ζωή των ανθρώπων, λόγω των άμεσων επιπτώσεων του στους κοινωνικούς, πολιτιστικούς, μορφωτικούς και οικονομικούς τομείς των εθνικών κοινωνιών και των διεθνών τους σχέσεων. Η ανάπτυξη του είναι συνδεδεμένη με την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των εθνών και μπορεί να καταστεί δυνατή μόνο αν ο άνθρωπος έχει πρόσβαση στην δημιουργική ανάπαυση και στις διακοπές. Η ύπαρξη του, αυτή καθ’ εαυτή και η ανάπτυξη του εξαρτώνται εξ’ ολοκλήρου από την ύπαρξη ενός καθεστώτος διαρκούς ειρήνης για το οποίο απαιτείται να συμβάλλει ο τουρισμός.

Ο τουρισμός, η δυναμικότερη και πλέον προσοδοφόρα οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας έχει αντιμετωπιστεί εντελώς αποσπασματικά με ευκαιριακές και μη ολοκληρωμένες δημόσιες πολιτικές σε όλα τα κρίσιμα επίπεδα.

Απαιτείται άμεσα να υπάρξει ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας Νέας Στρατηγικής (Εθνικό Σχέδιο) για την τουριστική ανάπτυξη που θα θέτει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του πάνω από τις αγορές, που θα αξιοποιεί αποτελεσματικά τους τουριστικούς πόρους και θα εξασφαλίζει την ισόρροπη και αειφορική σχέση της τουριστικής δραστηριότητας με το φυσικό περιβάλλον, θα στηρίζει την πρωτοβουλία και την καινοτομία των άμεσα ή έμμεσα εμπλεκομένων κοινωνικών ομάδων και θα προσφέρει σταθερό πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον για την προώθηση μιας υγιούς και όχι παρασιτικής σχεδόν ληστρικής επιχειρηματικότητας.

Προφανώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση η οργανική ένταξη του κλάδου της τουριστικής οικονομίας στο συνολικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας μας.

banner

Πρέπει να τονιστεί ο σημαντικός ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η αυτοδιοίκηση (τοπική και περιφερειακή) ώστε σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση να οργανώνονται και να συμπληρώνονται οι απαραίτητες αναπτυξιακές παρεμβάσεις σε επίπεδο δήμου ή περιφέρειας και να γίνεται η εξειδίκευση του Εθνικού Σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης.

Η τουριστική ανάπτυξη της Ικαρίας θα πρέπει να εντάσσεται σε αυτή τη Νέα Στρατηγική για τον τουρισμό της χώρας.

Ειδικότερα για την Ικαρία πιστεύω ότι:

  1. Στρατηγική προτεραιότητα του δήμου Ικαρίας θα πρέπει να είναι η ανάδειξη και η ανάπτυξη των Ιαματικών πηγών του νησιού μας. Η αξιοποίηση τους και η ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού-θερμαλισμού σε ετήσια περίοδο μπορούν να αναδείξουν την Λουτρόπολη Θέρμων Ικαρίας σε αξιόλογο κέντρο ιαματικού τουρισμού, μακράς παραμονής για όλες τις ηλικίες και κυρίως για τα χαμηλά εισοδήματα συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη βιώσιμη-αειφόρο ανάπτυξη του νησιού μας.

Θα πρέπει όπως και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες έτσι και στην χώρα μας ο ιαματικός τουρισμός να αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό και κοινωνική αναγκαιότητα και να παρέχεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να μην αποτελεί προνόμιο μόνο των υψηλών εισοδημάτων.

  1. Επίσης άμεση προτεραιότητα πρέπει να δοθεί από τον δήμο Ικαρίας στην προώθηση των ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού επειδή τον νησί μας έχει απόθεμα τουριστικών πόρων (φυσικών, ιστορικών, πολιτισμικών και κοινωνικών) όπως:

  • Πολιτισμικός τουρισμός (μουσεία, μνημεία, λαογραφία, παραδοσιακοί χοροί, πολιτιστικές διαδρομές, μουσικές διοργανώσεις, θρησκευτικός τουρισμός κτλ.).

  • Τουρισμός υπαίθρου (αγροτουρισμός, οικοτουρισμός, οινοτουρισμός, φυσιολατρικός τουρισμός, περιπατητικός- περιηγητικός τουρισμός κτλ.).

  • Τουρισμός περιπέτειας (ορειβασία, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού, αλεξίπτωτο πλαγιάς κτλ.).

  • Θαλάσσιος τουρισμός (ιστιοπλοΐα, καταδύσεις αναψυχής, θαλάσσιο σκι, θεματικές κρουαζιέρες μικρής κλίμακας κτλ.).

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue