Home Ατζέντα Θεατρική Παράσταση “Η γυναίκα της Ζάκυθος” στον Άγιο Κήρυκο στις 8 Αυγούστου στα πλαίσια του Φεστιβάλ Τέχνης Β. Αιγαίου

Θεατρική Παράσταση “Η γυναίκα της Ζάκυθος” στον Άγιο Κήρυκο στις 8 Αυγούστου στα πλαίσια του Φεστιβάλ Τέχνης Β. Αιγαίου

by ikariaki.gr
60 views

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα : «Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΘΟΣ» του Διονυσίου Σολωμού. Μια παράσταση του Χιώτη Σκηνοθέτη Αριστόδημου Αβδελιώδη στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Τέχνης Βορείου Αιγαίου «Ανθρώπων Τέχνη. 1922-2022….. Από την Καταστροφή στην Δημιουργία» .

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου – Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Τέχνης Βορείου Αιγαίου “Ανθρώπων Τέχνη. 1922-2022….. Από την Καταστροφή στην Δημιουργία” παρουσιάζει την παράσταση «Η Γυναίκα της Ζάκυθος» πεζό έργο του Διονυσίου Σολωμού, σε παραγωγή και σκηνοθεσία του Χιώτη σκηνοθέτη Αριστόδημου Αβδελιώδη, με δωρεάν είσοδο για όλους. Προσκαλούμε όλες και όλους τους κατοίκους των νησιών μας να παρακολουθήσουν αυτήν την σπουδαία παράσταση, διαχρονικά επίκαιρη, λόγω των μηνυμάτων και την προβολή πολύτιμων διαχρονικών Αξιών για την ανθρώπινη κοινωνία .

Η παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη, που ενθουσίασε και υμνήθηκε από το κοινό και την κριτική στο «Φεστιβάλ Αθηνών 2013», επανέρχεται με την έξοχη Κατερίνα Γκατζόγια. Το έργο διαδραματίζεται στη Ζάκυνθο, με αφορμή το συναίσθημα φόβου που κατέκλυσε τον Διονύσιο Σολωμό, όταν είδε μια δύσμορφη, εμπαθή Γυναίκα του νησιού, να βρίζει με μανία κατάμουτρα κάποιες γυναίκες πρόσφυγες από το πολιορκημένο Μεσολόγγι, όταν της ζήτησαν τρόφιμα για τους έγκλειστους άνδρες τους. Το γεγονός αυτό προκάλεσε απογοήτευση και οδύνη στον Ποιητή που δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί επί τόπου αυτές τις Μεσολογγίτισσες. Γράφοντας αυτό το έργο λυτρώνεται και συγχωρεί τον εαυτό του, – γιατί ανίχνευσε και είδε πόσο παραπλανητικό ήταν το συναίσθημα του φόβου του, απέναντι σ’ αυτή τη Γυναίκα, την οποία νόμιζε ως μορφή του «κακού»- , αφήνοντάς μας έτσι μια διαχρονική παρακαταθήκη ανθρωπισμού, αλληλεγγύης και αυτογνωσίας.
Συντελεστές Παράστασης:
Διδασκαλία Ερμηνείας, Δραματουργία–Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Ερμηνεύει η Κατερίνα Γκατζόγια
Φωνή Σολωμού: Δήμος Αβδελιώδης
Μουσική Σύνθεση: Βαγγέλης Γιαννάκης
Σχεδιασμός Ενδύματος, Μακέτες: Αριστείδης Πατσόγλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Δ. Αβδελιώδης
Χειριστής Ήχου – Φώτων: Νίκος Επίσκοπος
Οργάνωση Παραγωγής: Στεφανία Βλάχου
Ο Δήμος Αβδελιώδης γεννήθηκε στην Χίο, είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και παραγωγός. Έχει σκηνοθετήσει κινηματογραφικές ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Έχει επίσης διδάξει κινηματογράφο στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Παντείου Πανεπιστημίου από το 1993 μέχρι το 1998. Από το 1997 ως το 2000 και από το 2003 έως το 2010 διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου. Το 2019 βραβεύτηκε με το «Κάρολος Κουν» για την σκηνοθεσία του ελληνικού έργου «Επιτάφιος Λόγος του Περικλή».

banner

Το πρόγραμμα των παραστάσεων που είναι δωρεάν για το κοινό στα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχει ως εξής:
• 30/07/2022 θέατρο Καστρομηνά – Μίκης Θεοδωράκης ώρα 21.00, με την ευγενική υποστήριξη του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Χίου
• 1/08/2022 Κάστρο Μυτιλήνης ώρα 21.00 – με την ευγενική υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων
• 04/08/2022 Στο υπαίθριο θεατράκι της Παραλίας του Μούδρου ώρα 21.00-
• 06/08/2022 Καρλόβασι Σάμου ώρα 21.00, με την ευγενική υποστήριξη Δήμου Δυτικής Σάμου
08/08/2022 Άγιος Κήρυκος στον θερινό κινηματογράφο ώρα 21.00

ΑΝΤΩΝΕΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών & Πολιτισμού
Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue