Home ΚοινωνίαΠολιτικήΚινητοποιήσεις Τεχνικοί ΔΕΗ Σάμου-Ικαρίας, για Πώληση ΔΕΗ-48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες

Τεχνικοί ΔΕΗ Σάμου-Ικαρίας, για Πώληση ΔΕΗ-48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες

by ikariaki.gr
1 views

Αγ.Κήρυκος Ικαρίας 2/7/14

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

– ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

– ΓΙΑ τις 48ωρες ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ.

Να ορθώσουμε τώρα τοίχο ανατροπής στα σχέδια της ΕΕ και κυβέρνησης για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

banner

Μέτωπο κι αγώνα ενάντια στην ΕΕ, στους μονοπωλιακούς ομίλους και στα κόμματα τους.

Η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατέθεσε το νομοσχέδιο για την λεγόμενη “μικρή ΔΕΗ”, το οποίο συζητείται στη βουλή από σήμερα 2 Ιούλη. Το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Την δημιουργία θυγατρικής εταιρείας, της λεγόμενης “μικρής ΔΕΗ”, η οποία θα πάρει το 30% της παραγωγής και εμπορίας της σημερινής ΔΕΗ και θα πουληθεί σε μονοπωλιακούς ομίλους
  • Η “μικρή ΔΕΗ” θα παράγει Ηλεκτρική Ενέργεια περίπου 2.318 MW, θα πάρει από τη μητρική εταιρεία πελατολόγιο με 2 εκατ. καταναλωτές οικιακούς και βιομηχανικούς και 3.000 από τους σημερινούς υπαλλήλους της ΔΕΗ ΑΕ.
  • Θα ακολουθήσει η πώληση ενός ακόμη μέρους (17%) από τη μητρική εταιρεία σε «στρατηγικό επενδυτή».

Το νομοσχέδιο αυτό είναι συνέχεια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης που ξεκίνησε πολύ πριν τα μνημόνια και υπηρετεί την στρατηγική της Ε.Ε για την πλήρη απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση της ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΔΕΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΟ:

Από την μέχρι τώρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τις επιπτώσεις τις βιώνει ο ίδιος ο λαός με τις τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος και πάνω από 350.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα. Με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης αυτή η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Ήδη έχουν προγραμματιστεί περαιτέρω αυξήσεις (καταναλώσεις μέχρι 800kwh) από 1 ΙΟΥΛΗ.

Την πληρώνουν και οι εργαζόμενοι του κλάδου της Ηλεκτρικής Ενέργειας με τη συρρίκνωση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, την κατάργηση της σταθερής εργασίας, την άνθηση των εργολαβιών με μεροκάματα πείνας και απλήρωτης εργασίας.

Τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων της ΔΕΗ θα χτυπηθούν ακόμα πιο βάναυσα, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα ισχύσουν οι ΣΣΕ. Η κερδοφορία των μονοπωλίων, στα οποία θα παραδοθεί ολοκληρωτικά ο ενεργειακός τομέας, απαιτεί αυξήσεις στις τιμές της kwh και μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης. Το νομοθετικό πλαίσιο που έχει θεσπιστεί και η ανάλογη πείρα από τις άλλες ΔΕΚΟ δεν αφήνει χώρο για αυταπάτες.

Η εμπειρία από άλλες προηγούμενες ιδιωτικοποιήσεις (τράπεζες, τηλεπικοινωνίες, πετρέλαια), δείχνει επίσης ότι όλες οι υποσχέσεις της τελευταίας στιγμής ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, ότι θα διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα κλπ., είναι κάλπικες. Και εκεί όπου δεν έγιναν άμεσες απολύσεις, η εργοδοσία εκδίωξε σε αυτές τις επιχειρήσεις πολλές χιλιάδες εργαζόμενους μέσω «οικιοθελών αποχωρήσεων» και τους αντικατέστησε με φτηνούς και ευέλικτους εργαζόμενους. Το μέλλον των 3.000 της ΔΕΗ που θα πάνε στη «μικρή ΔΕΗ» η πείρα λέει ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί, όσες διαβεβαιώσεις και αν δώσουν κάποιοι ότι θα διασφαλιστούν όλα τα εργασιακά-ασφαλιστικά δικαιώματα κλπ

Η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας αφορά όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας, τα λαϊκά στρώματα και όχι μόνο τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ.

Καλούμε τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, όλο τον λαό να ορθώσουμε τοίχο αντίστασης και ανατροπής ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για την μικρή ΔΕΗ.

Ταυτόχρονα ο αγώνας πρέπει να βάλει στο στόχαστρο του ολόκληρη την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας που προωθείται εδώ και χρόνια από την Ε.Ε και τις ελληνικές κυβερνήσεις με την αρωγή του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού

 

ΜΕ ΒΑΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ:

– Συμμετέχουμε μαζικά ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι του ΟΜΙΛΟΥ ΔΕΗ στις 48 ώρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που έχει προκηρύξει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ (από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 2 Ιουλίου).

– Καλούμε τα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους φορείς γενικά που δραστηριοποιούνται στα νησιά μας, ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ Η.Ε.

– Προχωράμε σε ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς (εργοστάσια, εργοτάξια, πρακτορεία Σάμου- Ικαρίας)

 

– Καλούμε σε ανοιχτή συγκέντρωση- συζήτηση για τις εξελίξεις στην ενεργεία, την ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΙΟΥΛΗ 2014,ώρα 8.30 μ.μ στον Αγιο Κήρυκο (αίθουσα π.δημαρχείου)

Τ.Δ.Ε ΣΑΜΟΥ – ΙΚΑΡΙΑΣ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue