Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Τα θέματα που έθεσε ο Δήμος Ικαρίας στους αρμόδιους των Υπουργείων

Τα θέματα που έθεσε ο Δήμος Ικαρίας στους αρμόδιους των Υπουργείων

by ikariaki.gr
2 views

Τις προηγούμενες ημέρες έπειτα από σχετικό αίτημα που απέστειλε η δημοτική αρχή του Δήμου Ικαριας, αντιπροσωπία του δήμου, με επικεφαλής τον  δήμαρχο Σ. Σταμούλο, συναντήθηκε  με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κ. Πουλάκη, τον αναπληρωτή υπουργό υγείας κ. Α. Ξανθό, επίσης συμμετείχε και στις συναντήσεις (που είχαν οριστεί από άλλες πρωτοβουλίες) με την αναπληρώτρια υπουργό εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θ. Φωτίου, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού κ. Θ. Δρίτσα.

 Σας κοινοποιούμε τα θέματα που έθεσε ο δήμος Ικαριας και τις απαντήσεις των αρμόδιων στα υπουργεία.

[divider]

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ Αγ. Κήρυκος 19/3/2015 Δ/νση: Άγιος Κήρυκος Ικαρίας

Τηλ: 2275350400-401

Φαξ: 2275022215

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Για τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Εσωτερικών – Εργασίας- Υγείας- Ναυτιλίας

 Έπειτα από σχετικό αίτημα που απέστειλε η δημοτική αρχή του Δήμου Ικαριας, αντιπροσωπία του δήμου, με επικεφαλής τον δήμαρχο Σ. Σταμούλο, συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κ. Πουλάκη, τον αναπληρωτή υπουργό υγείας κ. Α. Ξανθό, επίσης συμμετείχε και στις συναντήσεις (που είχαν οριστεί από άλλες πρωτοβουλίες) με την αναπληρώτρια υπουργό εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θ. Φωτίου, και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας &Τουρισμού κ. Θ. Δρίτσα.

 1. Ο δήμαρχος, στην συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών παρουσίασε αναλυτικά την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Δήμος και οι δομές του, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ασκήθηκε για χρόνια στους ΟΤΑ και με ακόμα μεγαλύτερη ένταση την περασμένη τετραετία. Ειδικότερα στάθηκε:

 • Στον οικονομικό στραγγαλισμό του Δήμου, την ανεπάρκεια της κρατικής χρηματοδότησης, που από το 2010 έως σήμερα έχει μειωθεί κατά 60%. Έθεσε το αίτημα για συνολική ενίσχυση της κρατικής επιχορήγησης, ώστε να μπορέσει ο δήμος να ανταποκριθεί στα απολύτως αναγκαία έξοδα του.

 • Ζήτησε επίσης να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στον Δήμο να προσλάβει μόνιμο προσωπικό (τουλάχιστον 25 εργαζόμενους) για όλες τις δομές του, και ειδικότερα στον τομέα της καθαριότητας, της ύδρευσης και στους παιδικούς σταθμούς, ώστε να αναβαθμιστεί το έργο και οι υπηρεσίες που προσφέρει.

 • Έθεσε το αίτημα για έκτακτη χρηματοδότηση του Δήμου Ικαριας κατά 190.000 ευρώ έτσι ώστε ο δήμος να μπορέσει να αντιμετωπίσει της καταστροφές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων μηνών.

 • Τέλος, τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία του ζητήματος, έθεσε το θέμα της άμεσης θεσμικής παρέμβασης του υπουργείου εσωτερικών έτσι ώστε να δημιουργηθεί δημόσιο Γηροκομείο στο νησί και ο Δήμος Ικαρίας να αποκτήσει δυνατότητα να συμβάλει στην υλοποίηση αυτού του πάνδημου αιτήματος .

Συγκεκριμένα ζήτησε παρέμβαση του υπουργείου στα εξής:

 • Υπουργική απόφαση που θα δίνει την δυνατότητα σύστασης Ν.Π.Δ.Δ στον Δήμο Ικαρίας για την λειτουργία του ιδρύματος, η ένταξη του στο υπάρχων Ν.Π.Δ.Δ.

 • Υπουργική απόφαση που θα δίνει την δυνατότητα πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού με σταθερή σχέση εργασίας, η εναλλακτικά την έγκριση των αναγκαίων συμβάσεων με διάρκεια 12 μηνών.

 • Οικονομική ενίσχυση της λειτουργίας του ιδρύματος

Αφού χωρίς την εξασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων κάθε άλλη ενέργεια είναι θνησιγενής, και εμποδίζει και τυπικά αλλά και ουσιαστικά τον δήμο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια, αφού θεσμικά δεν θα μπορεί να κάνει καμία πληρωμή η πρόσληψη προσωπικού.

Ο Γενικός Γραμματέας στις απαντήσεις του, κινήθηκε μέσα στα γνωστά ασφυκτικά πλαίσια που έχει ήδη διατυπώσει η κυβέρνηση για τα φλέγοντα ζητήματα των ΟΤΑ. Δεν παρέκλινε από τη γενική κατεύθυνση που έχει χαραχτεί το περασμένο διάστημα και στο όνομα της δημοσιονομικής δαπάνης, δεν δεσμεύτηκε για αναστροφή της κατάστασης στο εγγύς μέλλον, προς όφελος των λαϊκών αναγκών.

 • Συνέδεσε τη δυνατότητα για οικονομική ενίσχυση με τις συνολικές οικονομικές δυσκολίες του κράτους.

 • Σχετικά με την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, είπε πως δεν είναι στις αρμοδιότητές του και πως θα συνεννοηθεί με το αρμόδιο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

 • Συνέδεσε τη δυνατότητα για έκτακτη οικονομική ενίσχυση με τις συνολικές οικονομικές δυσκολίες που διαχειρίζεται το υπουργείο, ωστόσο ζήτησε λεπτομερή καταγραφή των ζημιών για να εξετάσει το ενδεχόμενο συμβολής του υπουργείου στην αντιμετώπιση τους.

 • Σχετικά με το θέμα του Γηροκομείου, δήλωσε απροετοίμαστος (αν και το αίτημα του δήμου και συγκεκριμένο ήταν και είχε σταλεί 10 μέρες πριν), ωστόσο δεσμεύτηκε να το επεξεργαστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες και να απαντήσει.

 1. Στην συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό εργασίας και αρμόδια για ζητήματα πρόνοιας κ. Θ. Φωτίου, που έγινε από κοινού με την επιτροπή στήριξης του γηροκομείου Ικαρίας. Από τον δήμο ζητήθηκε η παρέμβαση του υπουργείου για τη δημιουργία δημόσιου Γηροκομείου που θα λειτουργεί δωρεάν, και θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και νόμιμες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους. Επίσης τέθηκε και στην ηγεσία του υπουργείου εργασίας (επισυνάπτεται) το πλαίσιο που νωρίτερα παρουσιάστηκε και στο υπουργείο εσωτερικών, και ζητήθηκε η συμβολή του για την επίλυση των επειγόντων προβλημάτων που εμποδίζουν στην καθοριστική συμβολή του Δήμου, για να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα του Ικαριώτικου Λαού.

Η αναπληρώτρια υπουργός εργασίας, για τη δημιουργία δημόσιου Γηροκομείου δεν έδωσε καμία σαφή απάντηση. Για το πλαίσιο που παρουσιάστηκε από τον δήμο είπε ότι «προτίθεται να κάνει ότι περνάει από το χέρι της», αφού ανέλυσε τη λειτουργία των ΝΠΙΔ και των ΝΠΔΔ είπε ότι για να συμβάλει το υπουργείο «Είναι βασικό να ξεκαθαρίσει το θέμα με την στέγαση του ιδρύματος και την θεσμική του υπόσταση» καθώς και ότι «Εάν λειτουργήσει ως ΝΠΔΔ θα χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια ενώ σαν ΝΠΙΔ απευθείας από το Υπουργείο».

Τέλος ανέφερε ότι «εφόσον ενταχθεί σε Νομικό Πρόσωπο του Δήμου θα μπορεί να διασφαλίζει οικονομική ενίσχυση ενώ οι προσλήψεις προσωπικού θα γίνονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία».

Ο δήμος Ικαριας παρά του ότι δεν υπήρξε σε κανένα υπουργείο μια συγκεκριμένη τοποθέτηση απέναντι στο πλαίσιο που έθεσε, θα συνεχίσει την προσπάθεια του, για την δημιουργία ιδρύματος φροντίδας των ηλικιωμένων συμπατριωτών μας, που το έχουν ανάγκη.

 1. Στην συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό υγείας κ. Α. Ξανθό που έγινε με πρωτοβουλία του δήμου Ικαρίας και την συνδρομή του βουλευτή του νομού κ. Δ. Σεβαστάκη, παρόντες ήταν επίσης αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας, του Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου, ο Δήμαρχος Σάμου, εκπρόσωποι από τον Σύλλογο Νεφροπαθών Ικαρίας, και αντιπροσωπεία συλλόγων Ικαριωτών και Φουρνιωτών της Αθήνας.

Από τον δήμο αφού περιγράφθηκε συνοπτικά η κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας στα νησιά μας, τεθήκαν υπ οψιν του υπουργείου οι απόψεις του δήμου Ικαρίας και διεκδικήσεις που διαχρονικά διατυπώνονται από τους φορείς του μαζικού κινήματος του Ικαριώτικου λαού. Αν και κατατέθηκε πλήρες υπόμνημα (επισυνάπτεται) για την κατάσταση αλλά και για τα αιτήματα αρκετές ημέρες πριν την συνάντηση, από πλευράς δήμου δόθηκε βάρος στα εξής σημεία:

 • Στον αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν χαρακτήρα του συστήματος Υγείας και Πρόνοιας για όλους, χωρίς Όρους και προϋποθέσεις.

 • Στις προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού στο νοσοκομείο και το Κ.Υ Ευδήλου.

 • Στην άμεση κάλυψη των Περιφερειακών Ιατρείων, Ραχών και Καρκιναγρίου.

 • Στην δημιουργία μονάδας τεχνητού Νεφρού.

Από τις απαντήσεις του αναπληρωτή υπουργού υγείας, αν εξαιρέσουμε το νέο ήθος που εκφράστηκε (συγκριτικά με την αρκετές φορές απαξιώτικη στάση των προκάτοχων του), δεν πρόεκυψε παρά τις δηλώσεις κατανόησης των προβλημάτων και την έκφραση καλών προθέσεων, κάποια συγκεκριμένη δέσμευση και κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών αντιμετώπισης ακόμα και των ζητημάτων που χρήζουν άμεσης παρέμβασης, από πλευράς υπουργείου .

 1. Στην συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού κ. Θεόδωρο Δρίτσα, αρμόδιο για τον τομέα της Ναυτιλίας, που έγινε με την συνδρομή του βουλευτή του νομού κ. Δ. Σεβαστάκη.

Από τον δήμο παρουσιάστηκε η κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νησιά μας λόγο της επανάληψης του «συνηθισμένου έργου» των τελευταίων χρόνων, του αποκλεισμού των λιμανιών των νησιών μας τους χειμερινούς μήνες. Ειδικότερα η παρέμβαση του δήμου εστιάστηκε :

 • Στον χαρακτήρα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και στην άποψη, ότι ουσιαστική λύση προς όφελος των νησιωτών, δε μπορεί να υπάρξει αν οι συγκοινωνίες δεν αντιμετωπισθούν από το κράτος και τις κυβερνήσεις ως κοινωνικό αγαθό, μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο Εθνικό Φορέα Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

 • Στο αίτημα να πάρει πίσω η σημερινή κυβέρνηση όλους τους νόμους που είναι υπέρ των εφοπλιστών και απελευθερώνουν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

 • Στη καθημερινή σύνδεση των νησιών μας με τον Πειραιά καθώς και την τακτική σύνδεση με το βόρειο Αιγαίο και την Θεσσαλονίκη σε πάγια βάση ανεξαρτήτως των σχεδιασμών των ακτοπλοϊκών εταιριών.

 • Στο θέμα της αξιοπιστίας των ελεγκτικών μηχανισμών που πιστοποιούν την αξιοπλοΐα των πλοίων που εκτελούν δρομολόγια στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες της χώρας μας.

 • Στο θέμα της τροποποίησης της τιμολογιακής πολιτικής, έτσι ώστε τα ναύλα να είναι προσιτά στους επιβάτες, λαμβάνοντας υπ οψιν το επίπεδο των μισθών και των συντάξεων των Ελλήνων εργαζομένων.

 • Στην ανάγκη βελτίωσης των λιμενικών εγκαταστάσεων, εκεί που υπάρχει ανάγκη, με ευθύνη του κράτους. Αποπλέκοντας την υπόθεση αυτή από τα «χρηματοδοτικά εργαλεία» τύπου ΕΣΠΑ, που χαρακτηρίζονται από «επιλεξιμότητα» δράσεων και τον «ανταγωνισμό» των ενδιαφερόμενων φορέων .

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε τη βούλησή του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού για την αναμόρφωση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου ακτοπλοΐας και  προανήγγειλε την κατάθεση σχετικού νομοσχέδιου. Αναγνώρισε την ανάγκη ελέγχων για το αξιόπλοο των πλοίων. Το μόνο συγκεκριμένο ειπώθηκε αφορούσε τον προγραμματισμό δρομολογίων που αφορούν το νομό, για τις ημέρες του Πάσχα, αναφέρθηκε ότι έχει εξασφαλιστεί η καθημερινή σύνδεση. Ενώ για τη θερινή περίοδο αναφέρθηκε ότι ο προγραμματισμός δρομολογίων βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου (προσπαθούν να καλύψουν το κενό της ΝΕΛ).

Συμπατριώτες, τα αποτελέσματα των συναντήσεων αυτών, επιβεβαιώνουν πιστεύουμε την εκτίμησή της δημοτικής αρχής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ότι εντός των δεσμεύσεων της ΕΕ και με δεδομένους τους αντιλαϊκούς στόχους της «ανταγωνιστικότητας», των «ισοσκελισμένων προϋπολογισμών», και των «πρωτογενών πλεονασμάτων» δεν μπορεί να υπάρξει ανακούφιση για τα λαϊκά στρώματα και στο Δήμο Ικαρίας .

Ως δημοτική αρχή δεν θα συνδράμουμε στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής που ακολουθεί το δρόμο της υποβάθμισης και συρρίκνωσης των κοινωνικών υπηρεσιών, της ιδιωτικοποίησής τους ή της λειτουργίας τους με δυσβάστακτα ανταποδοτικά κριτήρια. Αντιθέτως θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να την παρεμποδίσουμε. Θα επιμείνουμε όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, με κάθε τρόπο στις διεκδικήσεις των διαχρονικών αιτημάτων που έχουμε διατυπώσει, τα οποία δυστυχώς εξακολουθούν να είναι και επίκαιρα και αναγκαία.

Ο Δήμος Ικαρίας θα στηρίξει την πάλη του λαού των νησιών μας για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Γιατί τα Μνημόνια είναι εδώ, οι αιτίες της κρίσης και οι “λύσεις” σε βάρος του λαού είναι εδώ.

Ο Δήμος Ικαρίας θα καθορίσει για όλα αυτά τις επόμενες ενέργειες του μετά το προσεχές δημοτικό συμβούλιο, και θα επιδιώξει να ενημερώσει όλους τους κάτοικους του νησιού με ένα διευρυμένο κύκλο ενημερωτικών συνελεύσεων το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

Υ.Γ : Επισυνάπτονται τα κείμενα που κατέθεσε στα υπουργεία ο δήμος Ικαρίας

[divider]

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αγ. Κήρυκος 4 -3-2015

ΠΕΡΕΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Αρ. Πρωτ: 1483

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

Ταχ. Δ/νση : Αγ. Κήρυκος Ικαρίας

Τ.Κ. 83300

Τηλ.: 2275350400 -401 Προς :

Υπουργείο εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Α) Γραφείο Υπουργού

Κοιν: Βουλευτή Σάμου κ. Δ. Σεβαστάκη

Θέμα : Αίτημα επείγουσας συνάντησης για θεσμικά και οικονομικά ζητήματα.

Κύριε Υπουργέ,  γνωρίζετε το πρόβλημα με τη στελέχωση των Δήμων με το κατάλληλο προσωπικό. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεται και θεωρούμε σκόπιμο, να σας περιγράψουμε είναι η κατάσταση του δήμου μας .

Ο Δήμος Ικαρίας,  λόγω του νομικού πλαισίου κατάργησης της μόνιμης δουλειάς με δικαιώματα, των μνημονιακών νόμων που εκπορευόντουσαν από την Ε.Ε. και το θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικές ανάγκες λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ο Δήμος Ικαρίας στόχο έχει την ανάδειξη και διεκδίκηση των απαιτούμενων προϋποθέσεων σε δομές, οργανικές μονάδες, προσωπικό και κρατική χρηματοδότηση, για την ανάπτυξη όλων των υπηρεσιών και κοινωνικών δομών προς όφελος των δημοτών μέσα από παρεχόμενες με δημόσια χαρακτηριστικά υπηρεσίες.

Ο στόχος αυτός, γνωρίζοντας το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο βρισκόμαστε, για να υλοποιηθεί χρειάζεται να δράσουμε, ενάντια στα εμπόδια και τις πολιτικές επιλογές των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της Ε.Ε για την τοπική διοίκηση. Π.χ τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» και τη μεταφορά σημαντικών αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης προς τους ΟΤΑ, χωρίς παράλληλη υποστήριξη τόσο σε κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, όσο και σε στελέχωση ανθρώπινου δυναμικού με σταθερή σχέση εργασίας.

Είναι ενδεικτικό ότι για τις λειτουργικές ανάγκες του δήμου η επιχορήγηση έχει μειωθεί δραστικά και από 2.433.129,00€ το 2010 έχει φτάσει στο 1.024.535,38 € το 2014. Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης υποβάλουμε αίτημα για ενίσχυση της κρατικής επιχορήγησης ώστε να μπορέσει ο δήμος να ανταποκριθεί στα απολύτως αναγκαία έξοδα του τρέχοντος έτους. Ζητάμε επίσης έκτακτη χρηματοδότηση 190.000 ευρώ έτσι ώστε ο δήμος να μπορέσει να αντιμετωπίσει της καταστροφές που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων μηνών στα δίκτυα ύδρευσης και στο δημοτικό οδικό δίκτυο.

Πέρα από αυτό στην τελευταία τετραετία έχουν ψηφιστεί και εφαρμόζονται νόμοι που αφορούν στον περιορισμό η μάλλον στην κατάργηση ουσιαστικά των προσλήψεων, στην κατάργηση κενών οργανικών θέσεων, σε διαθεσιμότητες, σε κατάργηση αρμοδιοτήτων και κλάδων εργαζομένων, καθώς και στην προώθηση κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, Μ.Κ.Ο και της επιχειρηματικής δράσης στους Ο.Τ.Α.

Τα νομοθετήματα αυτά σε συνδυασμό με τις αναγκαστικές (λόγω των ασφαλιστικών ρυθμίσεων), συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού έχουν μειώσει το τακτικό προσωπικό του δήμου μας δραματικά την τελευταία τριετία.

 • Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάσταση της διεύθυνσης περιβάλλοντος και πολεοδομίας όπου στο τμήμα καθαριότητας & ανακύκλωσης εργάζονται σε τακτικές θέσεις 6 οδηγοί – 3 εργάτες καθαριότητας – 3 εργάτες συνεργιών.

 • Στην διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών στο τμήμα ύδρευσης –αποχέτευσης – άρδευσης, εργάζονται μόνο 1 ηλεκτρολόγος – 3 τεχνίτες υδραυλικοί και 2 εργάτες.

Με αυτούς τους εργαζόμενους καταβάλουμε καθημερινά προσπάθεια να θέσουμε σε κίνηση 8 οχήματα και να καθαριστούν στοιχειωδώς μόνο οι μεγαλύτεροι πληθυσμιακά οικισμοί του νησιού. Την ίδια στιγμή στο τμήμα ύδρευσης δίνεται καθημερινά κυριολεκτικά «μάχη», για να λειτουργούν όλα τα δίκτυα που απλώνονται σε χιλιάδες χιλιόμετρα περιμετρικά του νησιού.

 • Σε ότι αφορά τις κοινωνικές δομές του νησιού είναι ενδεικτικό ότι τον Μάρτιο του 2015 θα μείνουν οι υπηρεσίες μας μόνο με 1 τακτική θέση παιδαγωγικού προσωπικού καθιστώντας αδύνατη την συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του 1ου παιδικού σταθμού και την έναρξη λειτουργίας του 2ου παιδικού σταθμού στην βόρεια Ικαρία. Τα παραδείγματα αυτά, είναι αντιπροσωπευτικά της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι υπηρεσίες μας.

Για αυτό το λόγο όπως επισημαίνουμε και στις πρόσφατες αποφάσεις του Δ.Σ 161/2014 (για τη Διαχείριση των Αποβλήτων ), και 167/2014 ( για την λειτουργία του Παιδικού σταθμού, της Δ.Ε Αγίου Κηρύκου). Χρειάζεται άμεσα -σήμερα – η έγκριση πρόσληψης τουλάχιστον 25 μονίμων υπάλληλων (6 εργάτες καθαριότητας – 2 τεχνίτες υδραυλικοί – 2 εργάτες ύδρευσης – 1 ηλεκτρολόγος – 2 χείριστες μηχανημάτων – 3 Τ.Ε Νηπιαγωγών – 2 Δ.Ε Μάγειρων – 2 ΥΕ καθαριστριών -3 Δ.Ε διοικητικών- 2 Π.Ε διοικητικών).

Η πραγματικότητα που αποτυπώνεται σε όλες της δομές του δήμου, είναι συμβατή με τον πολιτικό προσανατολισμό των μνημονιακών νόμων που εκπορεύονται από την Ε.Ε. και το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη», είναι όμως αντίθετη με τους στόχους της δημοτικής αρχής και πολύ περισσότερο με της ανάγκες των δημοτών μας. Οι αυτονόητοι για την δημοτική αρχή στόχοι που θέτουμε, δεν μπορούν να υλοποιηθούν με προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, αλλά μόνο μέσα από σταθερές σχέσεις εργασίας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα . Για το σκοπό αυτό διεκδικούμε τη διασφάλιση των υπαρχόντων θέσεων εργασίας και την παράλληλη άρση των απαγορευτικών διατάξεων για τις προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων.

Ένα επιπλέον σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε από τους μνημονιακούς νόμους και το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη», είναι η ακύρωση της προσπάθειας του δήμου για την δημιουργία ΝΠΔΔ που θα λειτούργει ίδρυμα φροντίδας των απόμαχων της ζωής . Η προσπάθεια για την λειτουργία δημοτικού γηροκομείου προσκρούει στο θεσμικό πλαίσιο αφού ο Δήμος Ικαρίας σήμερα δεν έχει τη δυνατότητα να ενσωματώσει τη λειτουργία του γηροκομείου στο νομικό πρόσωπο του Δήμου, δεν μπορεί να προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία του ούτε να απορροφήσει βέβαια τους απολυμένους εργαζόμενους.

Αφού εξακολουθεί να ισχύει ο λόγος «μία πρόσληψη ανά δέκα αποχωρήσεις», σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7 του Ν.4051/2012 για το ευρύτερο δημόσιο.

Αν και είναι αδύνατον να λειτουργήσει ένα προνοιακό ίδρυμα μόνο με συμβασιούχους, σήμερα ούτε αυτοί δεν διατίθενται, έστω και εκ περιτροπής.

Συνοπτικά σας γνωρίζουμε ότι η αδειοδότηση του γηροκομείου ως μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Π1γ//2007 (ΥΑ Π1γ/οικ. 81551 ΦΕΚ Β 1136 2007) απαιτεί την απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού σε μια εποχή παύσης προσλήψεων και πληρωμών. Ενημερωτικά απαιτείται Διοικητικό, Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Βοηθητικό και Ειδικό προσωπικό. Συνολικά 10 θέσεις εργαζόμενων.

Κύριε  Υπουργέ

Ζητάμε την θεσμική σας παρέμβαση στην δημιουργία δημόσιου Γηροκομείου που θα λειτουργεί δωρεάν, και θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και νόμιμες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους. Εναλλακτικά και μέχρι να φτάσουμε σε αυτό ζητάμε την θεσμική σας παρέμβαση στα εξής:

 • Υπουργική απόφαση που θα δίνει την δυνατότητα σύστασης Ν.Π.Δ.Δ στον Δήμο Ικαρίας για την λειτουργία του ιδρύματος, η ένταξη του στο υπάρχων Ν.Π.Δ.Δ.

 • Υπουργική απόφαση που θα δίνει την δυνατότητα πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού με σταθερή σχέση εργασίας, η εναλλακτικά την έγκριση των αναγκαίων θέσεων με διάρκεια 12 μηνών.

 • Οικονομική ενίσχυση της λειτουργίας του ιδρύματος

  Χωρίς την εξασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων κάθε άλλη ενέργεια είναι θνησιγενής, και εμποδίζει και τυπικά (Νομικά) αλλά και ουσιαστικά τον δήμο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια, αφού θεσμικά δεν θα μπορεί να κάνει καμία πληρωμή η πρόσληψη προσωπικού.

Κύριε  Υπουργέ

Η επίλυση των άμεσων, επειγόντων, οξυμμένων προβλημάτων που σας αναφέρουμε παραπάνω θα βοηθήσει την λειτουργία του Δήμου, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του Ικαριώτικου Λαού.

Για την καλύτερη ενημέρωσή σας, εκτιμούμε ότι είναι αναγκαία μια συνάντηση μαζί σας (Θα προτείναμε αυτή η συνάντηση να γίνει από 12 έως 16 Μαρτίου) η άλλο αρμόδιο πρόσωπο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου σας ώστε να δρομολογηθούν άμεσες λύσεις.

Με Εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Ικαρίας

Στέλιος Σταμούλος

[divider]

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΙΚΑΡΙΑ: 16/03/2015 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΡ. ΠΡΩΤ:1774

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

ΤΗΛ: 2275350409 – ΦΑΞ: 2275022215

Προς:

 1. Γενική Γραμματεία πολιτικής προστασίας

Υπ’ όψιν κας Λιβιάκη (Φαξ:2131510935)

 1. Υπουργείο εσωτερικών

(Γραφείο Γενικού Γραμματέα )

Θέμα: Καταστροφές στο οδικό δίκτυο και το δίκτυο ύδρευσης της Ικαρίας .

Σχετικά: Έγγραφα μας 182- 12/01/2015 και 1287-24/2/15

Επανερχόμαστε στα όσα αναφέρουμε στα δυο σχετικά, μετά και την προφορική σας υπόδειξη να δοθούν διευκρινήσεις. Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι κατά τις δυο περιόδους που έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν το νησί μας δημιουργήθηκαν οι παρακάτω φθορές που χρειάζονται άμεση αποκατάσταση .

Στην Δημοτική Ενότητα Αγίου Κηρύκου:

 • Αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης των ορεινών οικισμών της δημοτικής κοινότητας Αγίου Κηρύκου, απαιτούνται 15.000 ευρώ για την προμήθεια των αναγκαίων υλικών .

 • Αποκατάσταση βατότητας στο δημοτικό οδικό δίκτυο στους οικισμούς της τοπικής κοινότητας Περδικιού, απαιτούνται 1.500 ευρώ για την προμήθεια καύσιμων.

 • Αποκατάσταση βατότητας στο δημοτικό οδικό δίκτυο στους οικισμούς της τοπικής κοινότητας Χρυσοστόμου, απαιτούνται 1.500 ευρώ για την προμήθεια καύσιμων.

Σύνολο Δημοτικής Ενότητας Αγίου Κηρύκου : 18.000 ευρώ.

Στην Δημοτική Ενότητα Ευδήλου :

 • Αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης των ορεινών οικισμών όλης της δημοτικής ενότητας, απαιτούνται 10.000 ευρώ για την προμήθεια των αναγκαίων υλικών.

 • Αποκατάσταση βατότητας στο δημοτικό οδικό δίκτυο στους οικισμούς της τοπικής κοινότητας Δάφνης απαιτούνται 5.000 ευρώ για την προμήθεια καύσιμων.

 • Αποκατάσταση βατότητας στο δημοτικό οδικό δίκτυο στους οικισμούς της τοπικής κοινότητας Φραντάτου, απαιτούνται 5.000 ευρώ για την αποκατάσταση τους.

 • Αποκατάσταση βατότητας στο δημοτικό οδικό δίκτυο στους οικισμούς της τοπικής κοινότητας Μαγγανίτης, απαιτούνται 3.000 ευρώ για την προμήθεια καύσιμων.

 • Αποκατάσταση βατότητας στο δημοτικό οδικό δίκτυο στους οικισμούς της τοπικής κοινότητας Ευδήλου, απαιτούνται 2.000 ευρώ για την προμήθεια καύσιμων.

 • Αποκατάσταση τοιχίων στην τοπ. κοινότητα Φραντάτου απαιτούνται 20.000 ευρώ.

 • Αποκατάσταση τοιχίων στην τοπική κοινότητα Δάφνης απαιτούνται 15.000 ευρώ.

 • Αποκατάσταση τοιχίου στην τοπ. κοινότητα Αρέθουσας απαιτούνται 15.000 ευρώ.

 • Αποκατάσταση τοιχίων στην τ. κοινότητα Καραβοστάμου απαιτούνται 15.000 ευρώ.

Σύνολο Δημοτικής Ενότητας Ευδήλου : 90.000 ευρώ.

Στην Δημοτική Ενότητα Ραχών :

 • Αποκατάσταση των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης των οικισμών όλης της δημοτικής ενότητας, που λόγω του παγετού, υπέστησαν πολλές ζημιές σε σωλήνες, υδρομετρητές, συνδετήρες, βάνες κλπ., απαιτούνται 15.000 ευρώ για την προμήθεια των αναγκαίων υλικών και την αντικατάσταση τους .

 • Αποκατάσταση βατότητας στο δημοτικό οδικό δίκτυο στους οικισμούς της δημοτικής κοινότητας Χριστού απαιτούνται 5.000 ευρώ για την προμήθεια καύσιμων.

 • Αποκατάσταση βατότητας στο δημοτικό οδικό δίκτυο στους οικισμούς της τοπικής κοινότητας Αγίου Πολυκάρπου, απαιτούνται 5.000 ευρώ για την προμήθεια καύσιμων.

 • Αποκατάσταση βατότητας στο δημοτικό οδικό δίκτυο στους οικισμούς της τοπικής κοινότητας Καρκιναγρίου. Σημειώθηκαν πολλές καταστροφές και σε 4 σημεία του δικτυού (από το οποίο διέρχονται καθημερινά παιδιά προς και από το σχολείο), διακόπηκε εντελώς η διέλευση οχημάτων, αφού εκτός από τις ζημιές στο οδόστρωμα, έγιναν και πολλές κατολισθήσεις πρανών. Απαιτούνται 22.000 ευρώ για την αποκατάσταση τους.

 • Αποκατάσταση τριών τοιχίων στην δημοτική κοινότητα Χριστού, απαιτούνται 35.000 ευρώ.

Σύνολο Δημοτικής Ενότητας Ραχών : 82.000 ευρώ.

ΣΥΝΟΛΟ ΔΗΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ 190.000 ευρώ.

Σας είναι γνωστό από τα έγγραφα μας, ότι οι οικονομικές δυνατότητες του δήμου μας είναι περιορισμένες και για τον λόγο αυτό, παρακαλούμε να συμβάλετε οικονομικά στην άμεση αποκατάσταση των ζημιών. Η όπως μας υποδείξετε άλλο τρόπο, που εσείς εκτιμάτε ως προσφορότερο για να αντιμετωπιστεί η σοβαρότητα της κατάστασης.

Σε αναμονή των ενεργειών σας

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΑΜΟΥΛΟΣ

[divider]

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αγ. Κήρυκος 12-3-2015

ΠΕΡΕΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Αρ. Πρωτ: 1712

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

Ταχ. Δ/νση : Αγ. Κήρυκος Ικαρίας

ΤΗΛ: 2275350401 – ΦΑΞ: 2275022215

Προς :

Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Α) Γραφείο Υπουργού κ. Σκουρλετη

Β) Γραφείο Αναπληρωτή υπουργού κ. Θ. Φωτίου

Κοιν: Βουλευτή Σάμου κ. Δ. Σεβαστάκη

Θέμα : Δημιουργία προνοιακής δομής στην Ικαρία

Κύριε Υπουργέ

Σχετικά με την σημερινή συνάντηση στο υπουργείο σας με την επιτροπή στήριξης του γηροκομείου Ικαρίας. Σας κοινοποιούμε λόγο της αδυναμίας φυσικής παρουσίας (την ίδια ώρα έχουμε συνάντηση στο υπουργείο εσωτερικών) , συνοπτικά τις απόψεις μας και τα αιτήματα μας για το θέμα.

Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε από τους μνημονιακούς νόμους και το θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη», είναι η ακύρωση της προσπάθειας του δήμου για την δημιουργία ΝΠΔΔ που θα λειτούργει ίδρυμα φροντίδας των απόμαχων της ζωής.

Δεν θα επεκταθούμε στην αναγκαιότητα και το ιστορικό του θέματος γιατί αυτό θα γίνει δια ζώσης από την αντιπροσωπεία που θα συναντηθεί μαζί σας.

Θα επιμείνουμε όμως στην προσπάθεια για την λειτουργία δημοτικού γηροκομείου που προσκρούει στο θεσμικό πλαίσιο αφού ο Δήμος Ικαρίας σήμερα δεν έχει τη δυνατότητα να ενσωματώσει τη λειτουργία του γηροκομείου στο νομικό πρόσωπο του Δήμου, δεν μπορεί να προσλάβει το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία του ούτε να απορροφήσει βέβαια τους απολυμένους εργαζόμενους. Αφού εξακολουθεί να ισχύει ο λόγος « μία πρόσληψη ανά δέκα αποχωρήσεις», σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 7 του Ν.4051/2012 για το ευρύτερο δημόσιο.

Αν και είναι αδύνατον να λειτουργήσει ένα προνοιακό ίδρυμα μόνο με συμβασιούχους, σήμερα ούτε αυτοί δεν διατίθενται. Συνοπτικά σας γνωρίζουμε ότι η αδειοδότηση του γηροκομείου ως μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Π1γ//2007 (ΥΑ Π1γ/οικ. 81551 ΦΕΚ Β 1136 2007) απαιτεί την απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού σε μια εποχή παύσης προσλήψεων και πληρωμών. Ενημερωτικά απαιτείται Διοικητικό, Ιατρικό, Νοσηλευτικό, Βοηθητικό και Ειδικό προσωπικό. Συνολικά 10 θέσεις εργαζόμενων.

Κύριε  Υπουργέ, λόγο αυτών των προβλημάτων ζητάμε την θεσμική σας παρέμβαση στην δημιουργία δημόσιου Γηροκομείου που θα λειτουργεί δωρεάν, και θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και νόμιμες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους.

Εναλλακτικά και μέχρι να φτάσουμε σε αυτό ζητάμε την θεσμική σας παρέμβαση στα εξής:

 • Υπουργική απόφαση που θα δίνει την δυνατότητα σύστασης Ν.Π.Δ.Δ στον Δήμο Ικαρίας για την λειτουργία του ιδρύματος, η ένταξη του στο υπάρχων Ν.Π.Δ.Δ.

 • Υπουργική απόφαση που θα δίνει την δυνατότητα πρόσληψης του αναγκαίου προσωπικού με σταθερή σχέση εργασίας, η εναλλακτικά την έγκριση των αναγκαίων θέσεων με διάρκεια 12 μηνών.

 • Οικονομική ενίσχυση της λειτουργίας του ιδρύματος

  Χωρίς την εξασφάλιση αυτών των προϋποθέσεων κάθε άλλη ενέργεια είναι θνησιγενής, και εμποδίζει και τυπικά (Νομικά) αλλά και ουσιαστικά τον δήμο να προχωρήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια, αφού θεσμικά δεν θα μπορεί να κάνει καμία πληρωμή η πρόσληψη προσωπικού.

Κύριε  Υπουργέ

Η επίλυση των άμεσων, επειγόντων, οξυμμένων προβλημάτων που σας αναφέρουμε παραπάνω θα βοηθήσει στην συμβολή του Δήμου, για να ικανοποιηθεί αυτό το πάνδημο αίτημα του Ικαριώτικου Λαού.

Για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε τους δημότες μας αλλά και για να πάρει το δημοτικό συμβούλιο τις ανάλογες αποφάσεις, αναμένουμε από εσάς η άλλο αρμόδιο πρόσωπο από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου σας, την απάντηση σας και το πιθανό χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που σας θέτουμε.

Με Εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Ικαρίας

Στέλιος Σταμούλος

[divider]

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αγ. Κήρυκος: 4/3/2015 ΠΕΡΕΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Αριθ. Πρωτ: 1480

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ Δ/νση: Άγιος Κήρυκος Ικαρία

Τ.Κ. 83 300

Τηλ: 2275350401- Φαξ: 2275022215

Προς: Υπουργείο Υγείας

Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού κ. Α. Ξανθού

Κοιν: Βουλευτή Σάμου κ. Δ. Σεβαστάκη

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΗΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

Κύριε υπουργέ θεωρούμε σκόπιμο πριν την συνάντηση της αντιπροσωπείας μας με εσάς την Πέμπτη 12/3/2015, να σας περιγράψουμε συνοπτικά την κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας στα νησιά μας, και τις απόψεις – διεκδικήσεις μας όπως διαχρονικά διατυπώνονται από τους φορείς του μαζικού κινήματος του Ικαριώτικου λαού.

Κύριε υπουργέ

Είναι γενικά γνωστή η κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι δομές του δημόσιου συστήματος Υγείας στην Ικαρία και στους Φούρνους, συνέπεια των διαχρονικών αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών. Η κατάσταση, μόνο με μελανά χρώματα μπορεί να περιγραφεί:

 • Στο Νοσοκομείο δεν λειτουργούν οι αναγκαίες κλινικές με τις αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών, που να καλύπτουν 24ωρη λειτουργία.

 • Τα κενά σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό & βοηθητικό προσωπικό συνεχίζουν.

 • Στο Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο υπηρετεί μόνο ένας ειδικευμένος γιατρός, και ελάχιστο προσωπικό αν και από τον οργανισμό λειτουργίας του προβλέπονταν εννέα θέσεις ειδικοτήτων.

 • Σε περιοχές που υπάρχουν αγροτικά ιατρεία (χαρακτηριστικό παράδειγμα το Καρκινάγρι), αυτά όλο και πιο συχνά εγκαταλείπονται, μένουν χωρίς γιατρό για μεγάλο χρονικό διάστημα

 • Στις Ράχες, έδρα μεγάλης δημοτικής κοινότητας και με πολλούς και διάσπαρτους οικισμούς, λειτουργεί ένα αγροτικό ιατρείο, που πολύ συχνά μένει χωρίς γιατρό.

 • Η μονάδα αυξημένης φροντίδας ο σταθμός αιμοδοσίας, και η μονάδα τεχνητού νεφρού ακόμα να «βρουν τον δρόμο τους».

 • Σοβαρότατη έλλειψη αποτελεί η απουσία δημόσιας δομής φροντίδας των ηλικιωμένων

 • Όσο για το ΕΚΑΒ αν και άρχισε να λειτουργεί και στην Ικαρία, με την υπάρχουσα δύναμη του δεν βγαίνουν οι βάρδιες σε 24ωρη βάση, δεν μπορούν να καλυφθούν ταυτόχρονα περιστατικά στο νησί της Ικαρίας.

Θα μπορούσαμε να γεμίσουμε πολλές σελίδες με την κατάσταση των δημόσιων δομών και των παροχών Υγείας στα νησιά μας.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι ξανά και ξανά και ξανά, πολλά χρόνια τώρα, ζούμε επεισόδια στο ίδιο έργο: στο έργο της υποβάθμισης (της συνειδητής υποβάθμισης) του δημόσιου συστήματος Υγείας, στο έργο της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης, στο έργο που λέγεται «πλήρωνε για να έχεις». Που οδηγεί τους κάτοικους της Ικαρίας και τους επισκέπτες της, λόγο των σοβαρών ελλείψεων των δημόσιων δομών υγείας, να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, με τις ανάλογες οικονομικές συνέπειες.

Για μια ακόμα φορά λέμε ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. Αρνιόμαστε να συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση. Αρνιόμαστε να αποδεχτούμε ότι τα πράγματα μόνο έτσι μπορεί να είναι.

Γι’ αυτό και βγαίνουμε και θα ξαναβγούμε πολλές φορές στους δρόμους, γι’ αυτό και ξεσηκωθήκαμε ενάντια στη συγχώνευση του Νοσοκομείου της Ικαρίας με αυτό της Σάμου, γι’ αυτό και έχουμε μπλοκάρει πολλές φορές τους εισπρακτικούς μηχανισμούς, γι’ αυτό και βρισκόμαστε εδώ σήμερα, όπως πολλές φορές έχουμε κάνει και όπως θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέχρι να αποκτήσουμε ότι δικαιούμαστε καθώς πιστεύουμε ότι η Υγεία πρέπει να είναι αγαθό που θα παρέχεται σε όλους χωρίς εξαίρεση είτε είναι Έλληνας ή αλλοδαπός, ανεξάρτητα από το εισόδημα, ανεξάρτητα αν μένει στην Αθήνα ή στην περιφέρεια, στην πόλη ή στο χωριό. Κάθε Ικαριώτης σε όποιο χωρίο, σε όποιο σημείο του νησιού, το πιο απομακρυσμένο και να βρίσκεται πρέπει να έχει πλήρη και σύγχρονη φροντίδα Υγείας, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του.

Όλη η λογική μας περιγράφεται με τη φράση:

Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα

Υγείας και Πρόνοιας για όλους, χωρίς Όρους και προϋποθέσεις,

όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.

Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας.

 • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας -Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 • Απαιτούμε να καταργηθεί κάθε είδους πληρωμή από τους ασθενείς που προσέρχονται να εξεταστούν στα τακτικά ιατρεία, για εξετάσεις στα εργαστήρια του νοσοκομείου ή και για αναγκαίες θεραπείες, επεμβάσεις, νοσηλεία είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.

 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου & πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

 • Διεκδικούμε την συμβολή των συναρμοδίων υπουργείων, σε τρεις καθοριστικούς τομείς για την δυνατότητα λειτουργίας του Γηροκομείου από τον Δήμο Ικαρίας. 1) Στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, 2) Στην δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού,3) Στην οικονομική συμβολή του κράτους στο όλο εγχείρημα.

 • Δεν εφησυχάζουμε και θα αντιδράσουμε άμεσα σε κάθε νέα προσπάθεια συγχώνευσης των Νοσοκομείων Ικαρίας και Σάμου.

Διεκδικητικό Πλαίσιο αιτημάτων

Για το Νοσοκομείο να υπάρχουν:

 • Όλες οι αναγκαίες κλινικές (παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική, γυναικολογική, καρδιολογική) με τις απαιτούμενες ειδικότητες γιατρών.

 • Όλες οι αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες που λείπουν (οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ουρολόγος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος).

 • Νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες.

 • Όλο το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό) να είναι μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

 • Μονάδα τεχνητού Νεφρού

 • Σταθμός Αιμοδοσίας.

 • Μονάδα αυξημένης φροντίδας.

 • Όλη η απαραίτητη εργαστηριακή κάλυψη και ο απαραίτητος και σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός.

 • Όλη η αναγκαία υποδομή για ανθρώπινες συνθήκες περίθαλψης.

 • Τμήμα επειγόντων περιστατικών που να λειτουργεί αυτοδύναμα όλο το 24ωρο.

 • Σύνδεση του Νοσοκομείου με τα Κ.Υ.

Για τα Κέντρα Υγείας να υπάρχουν:

 • Ένα Κ.Υ. σε κάθε Δημοτική ενότητα της επαρχίας μας, που να καλύπτει πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δηλαδή: αναβάθμιση του αγροτικού ιατρείου στις Ράχες σε Κ.Υ., βελτίωση του εξοπλισμού, πρόσληψη οδηγών για το ασθενοφόρο. Πλήρης στελέχωση του Κ.Υ. στον Εύδηλο τουλάχιστον σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του.

 • Ειδικά για τις Ράχες άμεση πρόσληψη γενικού παθολόγου και νοσηλευτικού προσωπικού στο Περιφερειακό Ιατρείο.

 • Σύνδεση των Κ.Υ. με τους χώρους κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας. (Γιατροί εργασίας, σχολίατροι, αθλίατροι).

 • Οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Κ.Υ (που θα παρακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας).

 • Υπηρεσίες πρόληψης, υγιεινής και ασφάλειας.

 • Επιδημιολογικές μελέτες καθώς και μελέτες για τη νοσηρότητα που οφείλονται σε τοπικούς νοσογόνους παράγοντες.

 • Ειδικευμένοι γιατροί για τους ασθενείς που κάνουν χρήση των ιαματικών λουτρών.

 • Περιφερειακά Ιατρεία, παραρτήματα των Κ.Υ, πλήρως στελεχωμένα σύμφωνα με τις ανάγκες.

 • Ιδιαίτερα στο αγροτικό ιατρείο Καρκιναγρίου και λόγω κατάστασης οδικού δικτύου και μεγάλης απόστασης από τα Κ.Υ. να υπάρχει και ειδικευμένος γιατρός, νοσηλεύτρια και να σταθμεύει ασθενοφόρο.

Για το ΕΚΑΒ:

 • Να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος επείγουσας βοήθειας έτσι που να καλύπτει κάθε επείγον περιστατικό.

Πρόνοια:

 • Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς.

 • Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ για όλους (χωρίς πλαφόν εξαιρέσεις και περικοπές), με μόνιμο προσωπικό.

 • Γηροκομείο δημόσιο που θα λειτουργεί δωρεάν, και θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους.

 • Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους.

Πρόληψη:

 • Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.

 • Να τοποθετηθούν άμεσα γιατροί σε όλα τα πλοία με ευθύνη του κράτους.

 • Συστηματικοί εμβολιασμοί με ευθύνη του κράτους για όλα τα παιδιά.

 • Προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες.

 • Επαναφορά για όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως του επιδόματος τοκετού.

Με Εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Ικαρίας

Στέλιος Σταμούλος

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue