Home ΚοινωνίαΕλλάδα Τ.Ε.Ε. : «Αιτία πολέμου» η υπερψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Τ.Ε.Ε. : «Αιτία πολέμου» η υπερψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

by ikariaki.gr
6 views

tee-600x373

τεε λογο

26 Απριλίου 2016

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός στη Βουλή: το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα αποτελέσει την ταφόπλακα του κλάδου των μηχανικών

 

Σφοδρή επίθεση στο περιεχόμενο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου έκανε με παρεμβάσεις του κατά τη σημερινή συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή του Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Εκπροσωπώντας το σύνολο του τεχνικού κόσμου της χώρας, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ζήτησε ευθέως «να μας αφήσετε μόνους μας», τονίζοντας ότι η αναλογιστική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ΤΣΜΕΔΕ, την οποία το ΤΕΕ απέστειλε σε όλους τους Βουλευτές και την κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής, αποδεικνύει ότι το Ταμείο των Μηχανικών είναι βιώσιμο για περισσότερα από σαράντα χρόνια. Και κατήγγειλε ότι καταστρέφεται ένα υγιές ταμείο, χωρίς πραγματικό λόγο, καθώς τα αποθεματικά του, που διασφαλίζουν την ύπαρξη ενός ανεξάρτητου ΤΣΜΕΔΕ, δεν επαρκούν για το συνολικό ασφαλιστικό σύστημα.

 

Ο Γιώργος Στασινός επέμεινε και στο θέμα της αύξησης των εισφορών, τονίζοντας ότι οδηγούν εκτός χώρας και εκτός επαγγέλματος περισσότερους από 4000 μηχανικούς το χρόνο, με αυξητικές τάσεις.

 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ αναγνώρισε ότι με το σχέδιο νόμου όσοι μηχανικοί έχουν έσοδα μέχρι 1000 ευρώ το μήνα, μετά τις επιβαρύνσεις για εισφορές και φορολογία θα πληρώνουν λιγότερα από όσα σήμερα αλλά αντέτεινε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι το μοντέλο ανάπτυξης που επιθυμούμε για τους νέους επιστήμονες, δηλαδή καθαρό εισόδημα κάτω των 500 ευρώ, χωρίς σπίτι και χωρίς στόχους για βελτίωση της ζωής του.

banner

 

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, παραθέτοντας και επιπλέον παραδείγματα υπέρμετρης αύξησης των εισφορών για μηχανικούς με μεγαλύτερα εισοδήματα αλλά και θέτοντας το πρόβλημα της επιβίωσης των τεχνικών εταιρειών λόγω της μη ύπαρξης αποθεματικών στο ΤΣΜΕΔΕ για την εγγυοδοσία τους, κατέληξε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσει την ταφόπλακα του κλάδου των μηχανικών» και δήλωσε ότι θεωρεί αδιανόητο «να μην το καταλαβαίνουν οι συνάδελφοι μηχανικοί βουλευτές».

 

(δείτε εδώ το βίντεο από τις σημερινές παρεμβάσεις του Προέδρου του ΤΕΕ στη Βουλή: https://www.youtube.com/watch?v=NMWPVygNB9Q

ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Προέδρου στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο:)

 

 

Κύριε Πρόεδρε , Κύριοι Υπουργοί , Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές ,

ευχαριστώ για την πρόσκληση να καταθέσω εκ μέρους του ΤΕΕ τις απόψεις μας επί του νομοσχεδίου.

Θέλω να ξεκινήσω με μία απορία: Γιατί δεν μας αφήνετε μόνους μας;

Είμαστε ένα υγειές Ταμείο που ζει χωρίς καμία κρατική χρηματοδότηση και που πρόσφατη αναλογιστική μελέτη που αποστείλαμε σε όλους τους βουλευτές έδειξε ότι είναι βιώσιμο για περισσότερα από 40 χρόνια. Αν ο λόγος είναι ότι θέλετε τα αποθεματικά του Ταμείου και αποδεικνύατε ότι με αυτά θα σώζαμε όλο το ασφαλιστικό σύστημα, θα το συζητούσαμε. Όμως τώρα θα καταστρέψετε ένα υγειές Ταμείο χωρίς κανένα πραγματικό λόγο, παρά μόνο για να μη χαλάσετε τη ρητορική του «ενός Ταμείου».

Συνεχίζω με τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες σε συνδυασμό με τις φορολογικές υποχρεώσεις οδηγούν τους μηχανικούς εκτός επαγγέλματος. Περίπου 4000 μηχανικοί διαγράφηκαν από το ΤΕΕ το 2015, όταν είχαν λιγότερες ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις. Το 2016 θα είναι πάνω από 5000 και το 2017 πάνω από 6000 αν δεν γίνει κάτι συνταρακτικό που να αντιστρέψει αυτήν την πορεία. Και σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται εκείνοι που φεύγουν από την Χώρα χωρίς να διαγραφούν από το ΤΕΕ και το ανακαλύπτουμε χρόνια μετά.

Και για να γίνω συγκεκριμένος θα σας πω ότι όντως οι μηχανικοί με έσοδα μέχρι 1000 ευρώ τον μήνα θα πληρώσουν λιγότερα. Δηλαδή 27% εισφορές και 22% φόρο και σε αυτό δεν περιλαμβάνω επικουρικό , εφάπαξ , προκαταβολή φόρου και λοιπές υποχρεώσεις. Ας πούμε ότι του μένουν 500 ευρώ τον μήνα για να ζήσει πληρώνοντας ενοίκιο, φαγητό και λοιπά έξοδα.

Δηλαδή το όνειρο ενός νέου επιστήμονα θα πρέπει να είναι να βγάλει μέχρι 1000 ευρώ τον μήνα, να μην έχει σπίτι για να γλιτώσει τον ΕΝΦΙΑ  και να μην θέλει να βγάλει και περισσότερα γιατί θα του τα πάρει το κράτος;

Να ξέρετε ότι καταστρέφετε το όνειρο όλων των νέων επιστημόνων, τους διώχνετε ουσιαστικά από την Πατρίδα τους. Σε αυτούς που διώχνετε ίσως να κάνετε καλό, στην Πατρίδα όμως όχι.

Ας πάρουμε το παράδειγμα ενός «πλούσιου», σε εισαγωγικά, 45 χρονών μηχανικού – εργολάβου με δύο παιδιά, που βγάζει 40.000 ευρώ και μετά από ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις του μένουν 1400 ευρώ το μήνα για να πληρώσει προκαταβολή φόρου, ενοίκιο, και να ζήσει την οικογένεια με τα δύο παιδιά ενώ με τις προηγούμενες εισφορές θα είχε 1800 ευρώ. Μάλλον τελικά δεν είναι και τόσο πλούσιος. Σε αυτήν τη περίπτωση ποιά είναι η λύση;

Να μην έχει παιδιά;

Ή για να έχει θα πρέπει να διασφαλίσει εισόδημα πάνω από 80.000 σε μια χώρα που οι μηχανικοί δεν έχουν δουλειά;

Και πως να έχουν όταν πραγματικά γίνεται η μέγιστη προσπάθεια για μην πατήσει το πόδι στην χώρα κανένας επενδυτής;

Θα το πω απλά..δεν βγαίνει.

Κ έρχομαι σε ένα άλλο κομμάτι του νομοσχεδίου. Στο κομμάτι των εγγυητικών πάνω στο οποίο στηρίζονται όσες τεχνικές εταιρίες ακόμη υπάρχουν. Μέχρι σήμερα οι εγγυητικές εκδίδονταν από το ΤΣΜΕΔΕ με εγγύηση τα αποθεματικά του Ταμείου και τις Συντάξεις.

Τώρα; Θα κλείσουν και οι Τεχνικές Εταιρίες;

Στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό μας είπε ότι δεν είναι δυνατόν να κοπούν συντάξεις παππούδων και γιαγιάδων που στηρίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Δεν μπορεί όμως και η ανάπτυξη της χώρας να βασίζεται στην βοήθεια που θα δώσει ο παππούς και η γιαγιά στα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Δεν είναι βιώσιμο μοντέλο και το γνωρίζετε.

Τελικά όμως ούτε αυτές οι συντάξεις δεν έμειναν.

Δυστυχώς έχω έρθει να μιλήσω για ένα νομοσχέδιο που είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσει την ταφόπλακα του κλάδου των μηχανικών.

Είμαστε ένας διαλυμένος κλάδος που δέχεται ένα τελευταίο χτύπημα.

Ελπίζω να το καταλάβετε έστω και την τελευταία στιγμή και τελικά μου είναι αδιανόητο να μην το καταλαβαίνουν οι συνάδελφοι μηχανικοί βουλευτές.

Την λύση σας την πρότεινα.

Αφήστε μας μόνους μας.

Την απόδειξη σας την καταθέτουμε και είναι η αναλογιστική μας μελέτη.

Ευχαριστώ.

 

 

 

 

27 Απριλίου 2016

«Αιτία πολέμου» η υπερψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου – ανοιχτή επιστολή του ΤΕΕ προς τους βουλευτές μηχανικούς

 

Επιστολή προς τους βουλευτές μηχανικούς απέστειλε σήμερα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, χαρακτηρίζοντας «αιτία πολέμου» τυχόν υπερψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που προτείνει η κυβέρνηση.

 

Στην ανοιχτή επιστολή που εστάλη σήμερα, ύστερα από απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, προς όλους τους βουλευτές του Κοινοβουλίου που είναι μηχανικοί αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι πιθανή υπερψήφιση αποτελεί «αιτία πολέμου» για τους εκατό χιλιάδες και πλέον Μηχανικούς με την κυβέρνηση, τους «Θεσμούς» αλλά και με όσους Βουλευτές το υπερψηφίσουν.

 

Σύμφωνα με την επιστολή το Σχέδιο Νόμου για το ασφαλιστικό, που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τις επόμενες ημέρες, ολοκληρώνει την καταστροφή του Συστήματος Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας. Καταδικάζει οριστικά τον Κλάδο των Μηχανικών με  την διάλυση ενός αποδεδειγμένα, από πρόσφατη αναλογιστική μελέτη, υγιούς ταμείου – του ΤΣΜΕΔΕ – και με την κλοπή του αποθεματικού κεφαλαίου του, που συσσώρευσαν γενιές Μηχανικών. Αυξάνει υπέρογκα τις ασφαλιστικές εισφορές, μετατρέποντας ταυτόχρονα τις οφειλές των ασφαλισμένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε φορολογικό χρέος. Επιπλέον, αναφέρεται στην επιστολή, θεσπίζονται διαδικασίες καθολικής αναγκαστικής είσπραξης και δήμευσης περιουσιακών στοιχείων. Κατακρεουργεί τις συντάξεις ενώ την ίδια στιγμή παύει η κρατική εγγύηση του ύψους των συντάξεων με την  εισαγωγή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, καταργεί τον κλάδο της Ειδικής Προσαύξησης για τους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ, εντείνει την φοροεπιδρομή, οδηγεί στην έξοδο από το επάγγελμα και τον οικονομικό και φυσικό αφανισμό χιλιάδες μηχανικούς.

 

«Η μόνη σωστή επιλογή δεν μπορεί να είναι άλλη από την απόσυρσή του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του Γιώργου Στασινού προς τους βουλευτές μηχανικούς. Το ΤΕΕ καλεί τους βουλευτές «την ύστατη, έστω, στιγμή να συναισθανθείτε το έγκλημα που συντελείται κατά των Μηχανικών και να μην συναινέσετε με την ψήφο σας».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

 

 

Αθήνα, 27 Απριλίου 2016

Αριθμ. Πρωτ.: 10948

 

Προς

Τους Βουλευτές – Μηχανικούς

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

Κύριοι Βουλευτές,

Συνάδελφοι,

Το Σχέδιο Νόμου για το ασφαλιστικό, που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία τις επόμενες ημέρες, ολοκληρώνει την καταστροφή του Συστήματος Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας. Καταδικάζει οριστικά τον Κλάδο μας με  την διάλυση ενός αποδεδειγμένα, από πρόσφατη αναλογιστική μελέτη, υγιούς ταμείου, του ΤΣΜΕΔΕ και την κλοπή του αποθεματικού κεφαλαίου του, που συσσώρευσαν γενιές Μηχανικών. Αυξάνει υπέρογκα τις ασφαλιστικές εισφορές, μετατρέποντας ταυτόχρονα τις οφειλές των ασφαλισμένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε φορολογικό χρέος, θεσπίζοντας, επιπλέον, διαδικασίες καθολικής αναγκαστικής είσπραξης και δήμευσης περιουσιακών στοιχείων. Κατακρεουργεί τις συντάξεις ενώ την ίδια στιγμή παύει η κρατική εγγύηση του ύψους των συντάξεων με την  εισαγωγή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, καταργεί τον κλάδο της Ειδικής Προσαύξησης, εντείνει την φοροεπιδρομή, οδηγεί στην έξοδο από το επάγγελμα και τον οικονομικό και φυσικό αφανισμό χιλιάδες μηχανικούς.

Η μόνη σωστή επιλογή δεν μπορεί να είναι άλλη από την απόσυρσή του. Πιθανή ψήφιση αυτού του Σχεδίου Νόμου, σας επισημαίνουμε ότι αποτελεί «αιτία πολέμου» για τους εκατό χιλιάδες και πλέον Μηχανικούς με την κυβέρνηση, τους «Θεσμούς» αλλά και με όσους Βουλευτές το υπερψηφίσουν.

Σας καλούμε την ύστατη, έστω, στιγμή να συναισθανθείτε το έγκλημα που συντελείται κατά των Μηχανικών και να μην συναινέσετε με την ψήφο σας.

 

Ο Πρόεδρος

Γιώργος Ν. Στασινός

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue