Home Αθλητισμός ΣΥΡΙΖΑ: Διαδικτυακή παρουσίαση προγράμματος «Μένουμε όρθιοι και στον αθλητισμό»

ΣΥΡΙΖΑ: Διαδικτυακή παρουσίαση προγράμματος «Μένουμε όρθιοι και στον αθλητισμό»

by ikariaki.gr
9 views

Προτάσεις για την επανεκκίνηση του αθλητισμού παρουσίασαν τα αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου, την Πέμπτη 11/6/2020.

Ανοίγοντας τη συνέντευξη ο δημοσιογράφος Γιάννης Τζούστας, ανέφερε ότι τίτλος της θεματικής είναι Μένουμε όρθιοι και στον αθλητισμό. Τη σκυτάλη πήρε ο βουλευτής Λέσβου και τομεάρχης αθλητισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπουρνούς, τόνισε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον αθλητισμό, αποτελεί μέρος του συνολικού προγράμματος που παρουσιάστηκε στο Ζάππειο αφού ο αθλητισμός δεν ξέφυγε από τις επιπτώσεις του κορονοϊού. Επίσης δήλωσε ότι η πανδημία ανέδειξε το αίτημα των πολιτών να αθλούνται, κάτι που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν η πολιτεία.
Η αναστολή δραστηριοτήτων έπληξε τον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και τα ιδιωτικά γυμναστήρια, ειδικά τα μικρομεσαία της γειτονιάς που κινδυνεύουν με λουκέτο.

Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος για τη συνέχιση της λειτουργίας σε πολλά σωματεία και κινδυνεύουν να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας (προπονητές, γυμναστές,κλπ).
Η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα εξειδικευμένο μέτρο, αντίθετα μείωσε την επιχορήγηση των Ομοσπονδιών.

Ακολούθως ο πρώην ΓΓ Αθλητισμού , μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής του αθλητικού τμήματος, Ιούλιος Συναδινός, έκανε λόγο για επανεκκίνηση του αθλητισμού και την ανάγκη να φτάσουμε στο επίπεδο να μπορούν οι οικογένειες να αισθάνονται ασφάλεια να στέλνουν τα παιδιά τους για άθληση, αφού τηρούνται τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τόνισε ότι χιλιάδες πολίτες βρήκαν διέξοδο σε ένα πλαίσιο άσκησης. Ο κ. Συναδινός ανέφερε ότι πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να ενισχυθούν 510.000 δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης (καθώς και τα παιδιά τους) με βάουτσερ για κάλυψη των συνδρομών τους σε ιδιωτικά γυμναστήρια, υπολογίζοντας τους δικαιούχους σε 510.000 άτομα και σε 130.000 τα παιδιά τους, με κόστος δαπάνης περίπου 24.400.000 ευρώ.
Επίσης κάλυψη των εξόδων ιατρικής κάλυψης των αγώνων των ερασιτεχνικών σωματείων για τρεις μήνες, με κόστος 2.300.000 ευρώ.

Επίσης την κάλυψη των δαπανών για παράβολα ανανέωσης δελτίων και ανανέωσης καρτών προπονητών, όπως και τη μείωση έως πλήρη απαλλαγή των δαπανών για χρήση δημοσίων αθλητικών εγκαταστάσεων, τονίζοντας πως αυτά είναι άμεσα μέτρα απάλυνσης.

Επιπλέον οι προπονητές μοναδικής απασχόλησης που πληρώνονταν από τις συνδρομές των ακαδημιών (περίπου 10.000 άτομα) να επιδοτηθούν για ένα τρίμηνο με εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 9 εκατομμύρια ευρώ.

Ταυτόχρονα να καλυφθούν οι 250 κενές οργανικές θέσεις στα δημόσια αθλητικά κέντρα (υγειονομικοί, διοικητικοί, ναυαγοσώστες, κλπ) που είχε σκοπό να καλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να καλυφθούν άμεσα με μόνιμο προσωπικό και όχι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με ετήσιο μισθολογικό κόστος 5.500.000 ευρώ. Ο κ. Συναδινός τόνισε ότι πρέπει να ενισχυθούν οι Ομοσπονδίες, διότι η διακοπή δραστηριοτήτων μείωσε τα έσοδά τους, χαρακτηρίζοντας προσχηματικό το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η μείωση των δραστηριοτήτων λόγω κορονοϊού, οδήγησε σε ανάλογη μείωση της χρηματοδότησής τους.

banner

Στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημιουργία ενός κουμπαρά (πέρα από τις επιχορηγήσεις των ομοσπονδιών) για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, όπου θα μπαίνουν έσοδα από ποσοστά από το στοίχημα, τα επαγγελματικά συμβόλαια προπονητών και αθλητών, τα τηλεοπτικά συμβόλαια, κλπ. Επίσης στόχος είναι να ξαναφτιαχτεί το ταμείο ασφάλισης αθλητών, πρόταση για την οποία θα επανέλθει άμεσα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης ο κ. Συναδινός τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ της αντικειμενικής αξιολόγησης και του νοικοκυρέματος, διότι υπάρχουν ανενεργά σωματεία – σφραγίδες και μαύρο χρήμα και χρειάζεται η εξυγίανση στο χώρο. Χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Χίλων» ως εργαλείο χειραγώγησης για πολιτικές σκοπιμότητες.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το ert.gr κατέθεσε την ακόλουθη ερώτηση: «H άσκηση των πολιτών σε υπαίθριους χώρους συνδέεται τόσο με την ύπαρξη ελεύθερων χώρων, αλλά και τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και των όρων χρήσης δημοτικών εγκαταστάσεων που σε αρκετές περιπτώσεις σημαίνει συνδρομές, έστω και μικρές.

Ποια είναι η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για το συντονισμό με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις όποιες κεντρικές παρεμβάσεις χρειάζονται για να αξιοποιηθούν οι όποιοι ελεύθεροι χώροι έχουν μείνει, αλλά και αν πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει να μην υπάρχουν οικονομικοί όροι χρήσης από τους πολίτες των δημοτικών εγκαταστάσεων».

Στην παρέμβασή του ο Κώστας Αλεξίου, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και συντονιστής του αθλητικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ΚΕ, δήλωσε ότι οι προτάσεις στοχεύουν στη στήριξη της εργασίας και όχι την επιδότηση της ανεργίας, γι αυτό και έχουν συμπεριληφθεί και τα μικρά συνοικιακά γυμναστήρια, ενώ δήλωσε ότι «ενώνουμε τη φωνή μας με τις ομοσπονδίες». Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε μία πιλοτική εφαρμογή σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, το πρόγραμμα των «κέντρων τρεξίματος», με οργανωμένο βάδισμα, τρέξιμο, ποδήλατο, πατίνι,κλπ και στόχευε στην πρόσληψη 500 καθηγητών φυσικής αγωγής, που λόγω των εκλογών δεν προχώρησε. Αυτό το πρόγραμμα θα είναι βασική πρόταση από τον ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα, ενώ ανάλογα προγράμματα υλοποιούν στην Αθήνα δύο ιδιωτικές εταιρείες. Οι Δήμοι γενικά δεν έχουν τέτοια πρότυπα οργάνωσης και χρειάζεται η αξιοποίηση λόφων, πλατειών, δρόμων, αυλών σχολείων, σταδίων για ενίσχυση του μαζικού λαϊκού αθλητισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ ειδικά οι ευάλωτες ομάδες να μην πληρώνουν συνδρομές για δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και προγράμματα, ενώ οι υπόλοιποι πολίτες να καταβάλουν το πολύ ένα συμβολικό τίμημα.

Επίσης ο κ. Μπουρνούς σχολίασε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η τότε κυβέρνηση συνεργάστηκε αρμoνικά με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προχωρώντας σε αθλητικά έργα χωρίς να παίρνει σαν κριτήριο τι «χρώμα» είχε ο κάθε Δήμαρχος.

Ο Παναθηναϊκός

Παράλληλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, καταδικάζοντας την επίθεση ατόμων ενάντια στον πρόεδρο του Παναθηναϊκού και χαρακτήρισαν «επικοινωνιακές» τις δηλώσεις του Δημάρχου κ. Μπακογιάννη για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, λέγοντας ότι έχει κατατεθεί και εγκριθεί ο προϋπολογισμός για τα επόμενα τρία χρόνια, για άλλες παρεμβάσεις και όχι για το γήπεδο του συλλόγου. «Συμφωνούμε με τη διπλή ανάπλαση (χωρίς ΣΔΙΤ που οδηγούν σε άλλες καταστάσεις), δηλαδή γήπεδο και κλειστό στο Βοτανικό», τόνισε ο κ. Αλεξίου, παρουσιάζοντας και το υπόλοιπο σχετικό πακέτο της πρότασης, μεταξύ αυτών και μουσείο στο χώρο της «Θύρας 13».

Η ΕΡΤ

Ο κ. Μπουρνούς αναφέρθηκε στη σχέση της ΕΡΤ (επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) με τις ομάδες και την κρατική στήριξη, που «έδωσε δωρεάν προϊόν στον τηλεθεατή για να βλέπει ένα άθλημα με λαϊκή απήχηση χωρίς να πληρώνει συνδρομή και έδωσε ανάσα στα σωματεία». «Προσπαθήσαμε να αναβαθμίσουμε το προϊόν», δήλωσε ο κ. Μπουρνούς.

Σχετικές ειδήσεις

«Οι αθλητές δεν είναι πελατεία – δώστε λεφτά στα σωματεία»

Μαυρωτάς: «Πλασματική η μείωση των επιχορηγήσεων, δεν καταλαβαίνουμε την έκπληξη κάποιων ομοσπονδιών»

Ανακοίνωση του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ κατά του Λ. Αυγενάκη

Κρίση και αθλητισμός – Μία ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή

Kινητοποίηση αθλητικών σωματείων για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας

KKE: Ανάγκη άμεσης στήριξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού

Γιάννης Μπουρνούς: Τελειωτικό χτύπημα στον αθλητισμό από τον κ. Αυγενάκη

 

Νάσος Μπράτσος

 

Αναδημοσίευση από : https://www.ert.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue