Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΠεριφέρεια Β.Αιγαίου Στρατηγική «καταπολέμησης της φτώχειας» ή διαχείριση της εξαθλίωσης;

Στρατηγική «καταπολέμησης της φτώχειας» ή διαχείριση της εξαθλίωσης;

by ikariaki.gr
10 views

λασ βορειου αιγαιουΔ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Στρατηγική «καταπολέμησης της φτώχειας» ή διαχείριση της εξαθλίωσης;

Την περασμένη Τετάρτη, 20 Μαϊου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγίου συζήτησε την μελέτη «Στρατηγική καταπολέμησης της φτώχειας, κοινωνικής επανένταξης στο Β. Αιγαίο»

Πρόκειται για ένα κείμενο που συντάχθηκε από ιδιώτη μελετητή, σύμφωνα με το «εθνικό πλαισιο», που ορίστηκε από τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο «για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» και κατ’εφαρμογή άλλων νόμων «μνημονιακών» που ψηφίστηκαν από την προηγούμενη Βουλή . Όπως αναφέρεται στην εισήγηση αυτό το «εθνικό πλαίσιο» στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

  1. «Καταπολέμησης της φτώχειας» που, όπως φαίνεται από την εισήγηση και τους πόρους που προβλέπονται, θα γίνει με ελάχιστα και αυτά να διατίθενται απλόχερα σε ιδιωτικούς φορείς και ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται και κερδοσκοπούν στον τομέα της διαχείρισης της φτώχειας.
  2. «Πρόσβαση στις υπηρεσίες» που υποβαθμίζονται συνεχώς, λόγω των απελπιστικών περικοπών, όπως συμβαίνει στο τομέα της υγείας, πρόνοιας, παιδείας.
  3. «Αγορά εργασίας χωρίς αποκλεισμούς» χωρίς ασφάλεια, με τρίμηνες και πεντάμηνες συμβάσεις με μισθούς πείνας χωρίς προοπτική για το μέλλον του εργαζόμενου.

Όπως τόνισαν οι σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με την εφαρμογή της εν λόγω «στρατηγικής» οι φτωχοί θα συνεχίσουν να γίνονται φτωχότεροι και να προσανατολίζονται στο να εναποθέτουν την ικανοποίηση των αναγκών τους στην ελεημοσύνη. Να γιατί όλη αυτή η ιστορία μας θυμίζει αυτό που λέει ο λαός μας : «να σε κάψω Γιάννη και να αλείψω λάδι». Πράγματι, στην ουσία η εισήγηση εμπαίζει το λαό μοιράζοντας ψίχουλα στους ακραία φτωχούς, ψίχουλα που παίρνει από τους φτωχούς, αφήνοντας στο απυρόβλητο και ενισχύοντας το μεγάλο κεφάλαιο. Επιδιώκει να συγκαλύψει τον ταξικό χαρακτήρα της περιβόητης «στρατηγικής» που θέλει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιώτερους

  • Φυσικά το κείμενο δεν λέει κουβέντα για τον υπαίτιο της εξαθλίωσης όλο και ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων. Κουβέντα για τον καπιταλισμό, γι’αυτό το βάρβαρο, εγκληματικό σύστημα, που σαπίζει, τρέφεται από τις σάρκες των εργαζομένων. Που όσο κι αν προσπαθούν να το φτιασιδώσουν ορισμένοι, δεν μπορούν να κρύψουν ότι η μόνη λύση για να δουν προκοπή οι λαοί είναι η ανατροπή του. Σε αυτή την κατεύθυνση η ΛΑΣ καλούμε το λαό να αγωνιστεί για ανατροπή αυτής της πολιτικής. Για άλλο μοντέλο ανάπτυξης, που θα αξιοποιήσει όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του τόπου σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Έίναι πλέον φανερό ότι και η σημερινή συγκυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπηρετεί στην ουσία τα ίδια συμφέροντα με την προηγούμενη συγκυβέρνηση και προσπαθεί να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό με τα περί «σκληρών διαπραγματεύσεων», που αναλώνονται κυρίως στη συζήτηση για το σχοινί με το οποίο θα τον κρεμάσουν …..με «αξιοπρέπεια». Η μόνη έγνοια της συγκυβέρνησης είναι το πώς θα φανεί συνεπής, « πάση θυσία», απέναντι στους «δανειστές». Εκεί εξάλλου αποβλέπει και η προσφατη ΠΝΠ για την κατάθεση των διαθέσιμων των δημοσίων οργανισμών των δήμων και Περιφερειων. Και θα θέλαμε, με την ευκαιρία, να καλέσουμε την Περιφερειάρχη να μη διανοηθεί να καταθέσει τα όποια ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου στην Τράπεζα της Ελλάδας για να πάνε στους τοκογλύφους δανειστές.

Για όλους αυτούς τους λόγους οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης καταψήφισαν την εισήγηση και την «στρατηγική» της.

Το Γραφείο Τύπου της ΛΑΣ Μυτιλήνη, 25/05/2015

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue