Η υγιεινή και η καθαριότητα των χώρων, είτε πρόκειται για την κατοικία μας ή την επιχείρηση, έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία μετά από την πανδημία τα τελευταία χρόνια. Οι δήμοι και το κράτος έχουν χαράξει νέες πολιτικές λόγω των προκλήσεων που σχετίζονται με την υγεία και τη δημόσια ασφάλεια. Όλο αυτό, έχει ως σκοπό στο μέλλον να υπάρξει μία άμεση και γρήγορη αντιμετώπιση σε μια μελλοντική πανδημία. Οι στρατηγικές απολύμανσης αποτελούν κρίσιμο ρόλο στη σωστή διαχείριση αυτών των προκλήσεων, με στόχο την προστασία της υγείας των ανθρώπων και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων επέκτασης κάποιας υποτιθέμενης μόλυνσης.
Μετά από σχετική έρευνα που έγινε, πολλές εταιρείες με απολυμάνσεις σε Κόρινθο https://cpapolimantiki.gr/ και Αθήνα, μας ενημερώνουν ότι η απολύμανση είναι η διαδικασία εξουδετέρωσης παθογόνων μικροοργανισμών, όπως βακτηρίων, ιών, μυκήτων και άλλων παραγόντων, που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες. Η απολύμανση διαφέρει από τον απλό καθαρισμό που γίνεται με απλά χημικά, καθώς δεν περιορίζεται στην αφαίρεση της βρωμιάς, αλλά στοχεύει στην εξάλειψη των μικροβίων που δεν είναι ορατά στο γυμνό μάτι. Από την άλλη, τα απλά καθαριστικά δεν εγγυώνται την σωστή απολύμανση του χώρου, πέρα από την καθαριότητα που προσφέρουν.
Οι διάφορες μέθοδοι επαγγελματικής απολύμανσης συνήθως εφαρμόζονται σε χώρους υψηλής συγκέντρωσης ατόμων, όπως νοσοκομεία, σχολεία, βιομηχανικές μονάδες τροφίμων, ξενοδοχεία και δημόσιες συγκοινωνίες. Για το σπίτι και την επιχείρηση, υπάρχουν πιο ήπιες μέθοδοι και σχετικά οικονομικές. Επίσης, σε μικρούς χώρους τα μέτρα πρόληψης μπορεί να είναι αποτελεσματικά και να μην χρειάζεται η χρήση ισχυρών χημικών σκευασμάτων.
Κάθε χώρος έχει διαφορετικές απαιτήσεις απολύμανσης. Όπου υπάρχει εστίαση, όπως οι κουζίνες και τα εστιατόρια, απαιτείται συχνότερη και πιο εντατική απολύμανση. Αντίστοιχα, στις μονάδες υγείας, πρέπει να δίνεται περισσότερη προσοχή στους χώρους των χειρουργείων και στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Οι εταιρίες απεντομώσεων σε Κόρινθο και Αθήνα έχουν αναπτύξει μεθόδους αναγνώρισης χώρων υψηλού κινδύνου, και είναι το πρώτο βήμα για μια σωστή εξουδετέρωση των παθογόνων οργανισμών.
Η επιλογή των κατάλληλων προϊόντων απολύμανσης είναι κρίσιμη για την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας. Τα απολυμαντικά πρέπει να είναι πιστοποιημένα και εγκεκριμένα για χρήση σε χώρους, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε περιβάλλοντος. Οι επιφάνειες που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία τροφίμων, για παράδειγμα, χρειάζονται απολυμαντικά που είναι ασφαλή για άμεση επαφή με τα τρόφιμα και τους ανθρώπους που δουλεύουν στην γραμμή παραγωγής. Εδώ ακολουθούνται οικολογικές μέθοδοι απολύμανσης, όπως ο ψεκασμός με ζεστό ατμό ή η χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας με ακτίνες UV.
Σε διάφορες επιχειρήσεις, είναι αναγκαία η σωστή εκπαίδευση του προσωπικού που είναι υπεύθυνο για την καθαριότητα και την απολύμανση των χώρων παραγωγής, και πρέπει να γνωρίζει τις σωστές τεχνικές χρήσης των διάφορων απολυμαντικών ανά περίπτωση. Η σωστή ενημέρωση μπορεί να αποτρέψει λάθη που θα μπορούσαν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των μέτρων υγιεινής.
Γενικά, σε χώρους με έντονη συνάθροιση ατόμων, η απολύμανση πρέπει να γίνεται πιο συχνά, ιδίως σε περιόδους που παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα ασθενειών. Η συνεχής παρακολούθηση της υγιεινής ενός χώρου, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της διασποράς μικροβίων.