Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Στο ΗΟΤ DOC που κυκλοφορεί: Νέες αποκαλύψεις για το θαύμα της Ικαρίας

Στο ΗΟΤ DOC που κυκλοφορεί: Νέες αποκαλύψεις για το θαύμα της Ικαρίας

by ikariaki.gr
21 views

hot17Οι αποκαλύψεις του ΗΟΤ DOC για το «θαύμα» της Ικαρίας προκάλεσαν σάλο. Και αυτό όχι τόσο για την τεχνολογική του αρτιότητα όσο για τη διόγκωση του συμβατικού τιμήματος με αναθεωρήσεις και τη νέα σύμβαση με απευθείας ανάθεση-καπέλο εκατομμυρίων ευρώ. Αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ έχουν χάσει κυριολεκτικά τον ύπνο τους. Και όλα αυτά λίγο πριν η υπόθεση μπει στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης.

Πως ένα επιδοτούμενο έργο, όπως αυτό του υβριδικού της Ικαρίας κατόρθωσε να χάσει τη χρηματοδότησή του;

Ποιος αδερφός μεγαλοστελέχους της ΔΕΗ φέρεται να εμπλέκεται στο έργο;

Με ποιο τρόπο δόθηκε το έργο με απευθείας ανάθεση και όχι διαγωνισμό;

Με ποιο τρόπου επιχείρησαν τα στελέχη της ΔΕΑΝ να εμπλέξουν και το Δήμο Ικαρίας για το εν λόγω έργο;

Διαβάστε τη συνέχεια στο HOT DOC που κυκλοφορεί, την Πέμπτη 13/12/2012

Εκ παραδρομής στο τεύχος που κυκλοφορεί δεν δημοσιεύθηκαν οι απαντήσεις της ΔΕΗ προς το HOT DOC. Τις απαντήσεις της ΔΕΗ δημοσιεύουμε στο www.koutipandoras.gr ενώ θα δημοσιευθούν αυτούσιες και σε επόμενο τεύχος.

Διαβάστε την απάντηση της ΔΕΗ στο HOT DOC

• Ο κ. Ευστάθιος Ζερβός είχε σύμβαση εργασίας με την εταιρεία ΕΝΕΤ στο διάστημα από 25/11/02 έως την 21/10/2007. Το εν λόγω έργω ανατέθηκε μετά από σχετική διαγωνιστική διαδικασία στις 29/2/2008. Ο κ. Ευστάθιος Ζερβός δεν έχει καμία εμπλοκή στο έργο από τότε που έληξε η σύμβαση του με την εταιρεία ΕΝΕΤ (21/10/2007).

Υπογραμμίζεται ιδιαίτερα – για την αποφυγή οποιασδήποτε παρερμηνείας – ότι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Αρθούρος Ζερβός ανέλαβε τα καθήκοντά του το Δεκέμβριο του 2009.

banner

• Ο παλαιός υφιστάμενος δρόμος, από την Κάτω Προεσπέρα προς τον κόμβο προς Βρακάδες- Γεμέλια στην Ικαρία, ήταν ιδιοκτησία του Δήμου Ραχών (νυν Δήμος Ικαρίας) και στην Σύμβαση ΙΚΗ-1, που αφορούσε στην κατασκευή του Υβριδικού Εργου, αρχικά, για την εξυπηρέτηση αυτού , είχε προβλεφθεί μόνο διαπλάτυνση σε λίγες συγκεκριμένες θέσεις. Η ανακατασκευή του δρόμου (ο οποίος προφανώς παραμένει στην ιδιοκτησία του Δήμου Ικαρίας) έγινε μετά από ισχυρή απαίτηση της τοπικής κοινωνίας και ως προσφορά της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.

• Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κανονισμού Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (ΚΕΠΥ) της ΔΕΗ (Απόφαση ΔΣ ΔΕΗ 206/30.09.2008), Κεφάλαιο ΙΙ, Άρθρο 4, εδάφιο στ, ανατέθηκε απ’ ευθείας στον Εργολάβο ΕΝΕΤ Α.Ε η Σύμβαση ΙΚΗ-1Ν (υπεγράφη στις 27.9.2010, ενώ η αρχική Σύμβαση ΙΚΗ-1 στις 29.2.2008) που αφορά στην ανακατασκευή της δημοτικής οδοποιίας της περιοχής, μήκους 7,2 χλμ, διότι:

• Σε περίπτωση εμπλοκής και άλλου Εργολάβου για την κατασκευή της μοναδικής προσπέλασης προς το Εργο, θα προέκυπτε παρεμπόδιση του Αναδόχου της κυρίας Σύμβασης ΙΚΗ-1, γεγονός που θα προκαλούσε σημαντικές καθυστερήσεις, θα καθιστούσε αδύνατη τη συνύπαρξη δύο Εργολάβων στην ίδια περιοχή, αλλά και απαιτήσεις των δύο ως άνω Αναδόχων, δεδομένου ότι η όδευση μεγάλου μέρος του Αγωγού Προσαγωγής-Κατάθλιψης του Έργου, που αποτελεί αντικείμενο της Σύμβασης ΙΚΗ-1, διέρχεται από την υπόψη οδοποιία

• Η εξεύρεση επιπλέον ανεξάρτητων χώρων απόθεσης των πλεοναζόντων υλικών εκσκαφής, δηλαδή πέραν αυτών που έχουν δοθεί στον Ανάδοχο της Σύμβασης ΙΚΗ-1, είναι πάρα πολύ δύσκολη έως αδύνατη στη συγκεκριμένη περιοχή της νήσου Ικαρίας και επομένως και στους χώρους αυτούς θα υπήρχε αναπόφευκτη εμπλοκή των δύο Εργολάβων.

• Τυχόν διαγωνιστική διαδικασία θα συνεπάγονταν μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις για το Έργο, πέραν του γεγονότος ότι ο εγκατεστημένος Ανάδοχος της Σύμβασης ΙΚΗ-1, δεν θα διέθετε την απαιτούμενη πρόσβαση προς τα μέτωπα του Έργου (Προεσπέρα, Κάτω Προεσπέρα, Πέζι).

• Το Υβριδικό Ενεργειακό Έργο Ικαρίας αρχικά είχε ξεκινήσει να υλοποιείται και να αδειοδοτείται από τη ΔΕΗ Α.Ε. Μετά την απόφαση για την απόσχιση του Κλάδου των ΑΠΕ από τη ΔΕΗ Α.Ε και την απορρόφηση αυτής από τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε, η οποία υλοποιήθηκε με το Συμβόλαιο υπ’ αριθμ. 13655/14.12.2007 του Συμβολαιογράφου Σ. Σπανδάγου, η μεταβίβαση όλων των Αδειών και κυρίως της Άδειας Παραγωγής από τη ΡΑΕ κατέστη υποχρεωτική (κατά τους Νόμους), όπως και τελικά έγινε με την απόφαση της ΡΑΕ υπ’ αριθμ. 1147/2011/29.9.2011. Σημειώνεται ότι οι όποιες τροποποιήσεις των αδειοδοτικών ενεργειών (ήδη έχει εκδοθεί και τροποποίηση της ΚΥΑ ΕΠΟ υπ’ αριθμ. οικ. 200311/4.7.2012), που ουσιαστικά αφορούν στην αλλαγή ονομασίας του Νομικού προσώπου Ιδιοκτήτη του Υβριδικού Ενεργειακού Έργου της Ικαρίας, ουδέποτε επηρέασαν την πρόοδο εργασιών και δεν δημιούργησαν καθυστερήσεις.


 

Διαβάστε σχετικά

Ρεπορτάζ του Hot Doc για το Υβριδικό Ικαρίας

hot doc υβριδικό ικαρίας

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue