Home Εκπαίδευση Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Εύδηλο για το πρόβλημα της Μεταφοράς των Μαθητών

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Εύδηλο για το πρόβλημα της Μεταφοράς των Μαθητών

by ikariaki.gr
40 views

IMG_0325 (1024x768) copyΈγινε σήμερα στις 12.00 μ. μ. στη πλατεία του Ευδήλου Ικαρίας, η συγκέντρωση φορέων (γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές, μεταφορείς), που είχε προσκαλέσει ο Δήμος Ικαρίας, με αφορμή το οξύτατο πρόβλημα της μεταφοράς των παιδιών από και προς τα σχολεία τους, που για μια ακόμη χρονιά παραμένει άλυτο, με αποτέλεσμα οι μαθητές στα σχολεία του νησιού μας, να έχουν προβεί σε καταλήψεις για να πιέσουν σε άμμεση λύση του προβλήματος. Το θέμα δεν είναι μόνο τοπικό, αλλά πανελλήνιο. Για να δούμε αρχικά λοιπόν τι γίνεται πανελλαδικά, για το συγκεκριμένο θέμα.

[quote type=”medium” align=”left”]

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε για τα ειδικά σχολεία με μεγάλες ελλείψεις σε θέσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών με τα κενά να καλύπτονται στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας. Και ενώ αυτό το πρόβλημα ομαλοποιείται, οι γονείς είναι αντιμέτωποι με ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα καθώς σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι μεταφορείς με αποτέλεσμα μέχρι και τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας να μην εκτελούνται δρομολόγια όχι μόνο στα ειδικά σχολεία αλλά και σε καλλιτεχνικά-μουσικά. Το πρόβλημα, όμως είναι εκρηκτικό για τους γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες που δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν μόνοι τους τα παιδιά είτε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων είτε λόγω έλλειψης μεταφορικού μέσου. Το αποτέλεσμα είναι παιδιά με ιδιαίτερα προβλήματα και ανάγκες να παραμένουν κλεισμένα στα σπίτια τους με όλες τις συνέπειες που έχει αυτό το γεγονός. Το ζήτημα της μεταφοράς των παιδιών είναι μια αρμοδιότητα που έχει γίνει μπαλάκι μεταξύ υπουργείων, περιφερειών και δήμων μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και την κατάργηση των παλαιών νομαρχιών που ήταν οι αρμόδιοι φορείς. Αρχικά η αρμοδιότητα της μεταφοράς των μαθητών πέρασε στους Καλλικρατικούς Δήμους που ανέλαβαν την υποχρέωση να κάνουν τους διαγωνισμούς. Ωστόσο ελάχιστοι δήμοι (περίπου 30 σε όλη την Ελλάδα) κατάφεραν και έκαναν τους διαγωνισμούς και το Υπουργείο επέστρεψε την αρμοδιότητα πίσω στην Περιφέρεια με ταυτόχρονη παράταση των συμβάσεων που προϋπήρχαν. Και ενώ για τη φετινή χρονιά συμφωνήθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μια μείωση ύψους 17% στο κόστους της μεταφοράς, εμπλοκή παρουσιάστηκε με τις οφειλές παρελθόντων ετών.

Συγκεκριμένα, στους μεταφορείς οφείλονται χρήματα από την περσινή χρονιά αλλά οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν πληρώνουν τις οφειλές του προηγούμενου σχολικού έτους αν δεν υπάρξει κούρεμα ύψους 20%. Αυτό δεν έχει γίνει αποδεκτό από τους μεταφορείς που αρνούνται να εκτελέσουν νέα δρομολόγια, αν δεν αρχίσουν να εξοφλούνται σταδιακά οι παλιές οφειλές. Και το θέμα έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο αν και πραγματοποιούνται συσκέψεις και επαφές μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός.

Η Περιφέρεια Αττικής ενημερώνει πως το κράτος της χρωστά συνολικό ποσό 19 εκατ. ευρώ μέχρι και τον Ιούνιο του 2012. Παρόλα αυτά, όπως τονίζει, ενέκρινε την καταβολή από δικούς της πόρους, ακόμα 3 εκατ. ευρώ, προσπαθώντας να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης. Ωστόσο, όσο οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου δεν ενταλματοποιούν τις παλαιές οφειλές, οι μεταφορείς δεν θα εκτελούν δρομολόγια και το πρόβλημα θα παραμένει. Η Περιφέρεια υποστηρίζει πως το Υπουργείο Οικονομικών απαντά επισήμως πως αν δεν τελεσφορήσει η διαπραγμάτευση για παροχή έκπτωσης, προφανώς ισχύουν οι όροι της σύμβασης που έχει υπογραφεί και θα πρέπει να εξοφληθούν οι σχετικές υποχρεώσεις από το σύνολο των πόρων που οι Περιφέρειες έχουν στη διάθεσή τους. Ωστόσο, την ίδια στιγμή άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου να λένε «Έκπτωση 20%, αλλιώς δεν πληρώνουμε!». Ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, δήλωσε: «Επιτέλους, απαιτείται στοιχειώδης σοβαρότητα από όλους. Δεν μπορεί, μαθητές, γονείς, Περιφέρεια και Υπουργείο να είναι όμηροι της όποιας αυθαίρετης ερμηνείας δίνει ο κάθε Διευθυντής και υπηρεσιακός παράγοντας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Το Υπουργείο πρέπει να δώσει τα χρήματα που οφείλει και να εφαρμοστεί ο νόμος. Διαφορετικά ας καταργήσουν το νόμο λόγω αδυναμίας πληρωμής». Οι επιχειρηματίες τουριστικών λεωφορείων δηλώνουν ότι αδυνατούν εκ των πραγμάτων να θέσουν σε λειτουργία τα τουριστικά τους λεωφορεία και να εκτελέσουν το έργο της μεταφοράς των μαθητών και καταγγέλλουν ότι “εμπαίζονται από ένα αναξιόπιστο κράτος”. Δηλώνουν δε πως δεν δέχονται να υποστούν μείωση της τάξης του 20% επί των δεδουλευμένων, για τα οποία έχουν ήδη φορολογηθεί και ενώ ήδη έχουν δεχθεί την πρόταση για μείωση 17% στο κόστος των δρομολογίων της νέας σχολικής χρονιάς. (Πηγή http://www.newsnow.gr)

[/quote]

 

+ο_Κ_Ε+¬+¦_Β+-_Η+ψ+-0344 (1024x768) copy

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τη σημερινή ομιλία για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία κυρώνεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για Μεταφορά Μαθητών έφερε προς συζήτηση στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.

banner

Με το σχέδιο νόμου ρυθμίζονται εκκρεμή θέματα που αφορούν στη μεταφορά των μαθητών και ανατίθεται οριστικά η αρμοδιότητα, την οποία είχαν ως τώρα οι δήμοι, στις περιφέρειες.

Εκτός τούτου, με απόφαση του κ. Στυλιανίδη καταβάλλονται 14.000.000 ευρώ στις περιφέρειες της χώρας και 3.000.000 ευρώ στους δήμους για την αποπληρωμή οφειλών προς τους μεταφορείς. Η επόμενη καταβολή οφειλομένων έχει προγραμματισθεί για το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου ο υπουργός εσωτερικών δήλωσε ότι «η μεταφορά των μαθητών αποτελεί βασική υποχρέωση της πολιτείας. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε μάχη με το χρόνο για να προλάβουμε να είμαστε έτοιμοι στην αρχή της σχολικής χρονιάς παρά το γεγονός ότι ως τον Αύγουστο καμία διαγωνιστική διαδικασία δήμου δεν είχε καταλήξει σε ανάδοχο και οι οφειλές προς τους μεταφορείς ξεπερνούσαν τα 140.000.000 ευρώ».

Ο κ. Στυλιανίδης έκανε ακόμη γνωστό ότι το υπουργείο κατέβαλε στις αρχές Σεπτεμβρίου 22.000.000 ευρώ, εκτός από τα 17.000.000 ευρώ που αποφασίσθηκε να καταβληθούν άμεσα στις περιφέρειες.

«Με την ψήφιση του σχεδίου νόμου και με την προσπάθεια που κάνουμε να είμαστε συνεπείς στη χρηματοδότηση του έργου της μεταφοράς είμαι βέβαιος ότι οι όποιες αρρυθμίες θα αποκατασταθούν», κατέληξε ο υπουργός Εσωτερικών. (Πηγή http://blog.e-paideia.net)

Κάναμε αυτή την αναλυτική παρουσίαση του θέματος, για να τονίσουμε ότι το θέμα είναι πανελλήνιο και για να ενημερωθεί σωστά ο αναγνώστης μας. Επανερχόμαστε λοιπόν στη σημερινή συγκέντρωση, στον Εύδηλο, όπου το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών, είναι ακόμα οξύτερο λόγω της γεωμορφίας του νησιού μας, πράγμα που τονίστηκε απ’ όλους τους φορείς, μια και η πολιτεία στα πλαίσια της δωρεάν εκπαίδευσης, είναι το βασικότερο που πρέπει να κάνει, αν θέλει να στηριχθεί η νέα γενιά της χώρας μας, δηλ. το μέλλον αυτού του τόπου. Στη συγκέντρωση ο Δήμος Ικαρίας παρουσίασε το παρακάτω ψήφισμα:

 

IMG_0320 (1024x768) copy

ο Δήμαρχος Ικαρίας κ.Χριστόδουλος Σταυρινάδης

Η δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση, είναι δικαίωμα κάθε Ελληνόπουλου και είναι υποχρέωση του κράτους να του την εξασφαλίζει. Ζητάμε:

  1. Αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία. Τα χρήματα που μέχρι τώρα έχουμε λάβει, δεν φθάνουν ούτε για γραφική ύλη.

  2. Σωστή αντιμετώπιση του θέματος των μεταφορών, με εξόφληση των παλαιών χρεών και έγκαιρη χρηματοδότηση των υπολοίπων κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

  3. Ειδικότερα στην Ικαρία, που είναι ένας απομονωμένος αλλά και ορεινός νησιωτικός Δήμος, με άθλιο (χωματόδρομοι) οδικό δίκτυο, είναι αδύνατον να λειτουργήσουν τα σχολεία, χωρίς σωστές μεταφορές.

  4. Τέλος ζητάμε τηνεπαρκή και άμεση πλήρωση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με όλο το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης και σε συνομιλία μας με τον Δήμαρχο Ικαρίας κ. Χριστόδ. Σταυρινάδη, μας ανέφερε ότι ο Δήμος είναι αλληλέγγυος με τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για το θέμα της μεταφοράς και της μόρφωσης των παιδιών της Ικαρίας, όπως επίσης ότι θα πιέσει για την λύση της άμεσης χρηματοδότησης των μεταφορέων, με βάση όσα αναφέραμε παραπάνω (δηλώσεις κ Ε.Στυλιανίδη κλπ.), όπως επίσης ότι θα θέσει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το αίτημα για οριστική επίλυση του θέματος μέσα στη χρονιά. Ήδη υπάρχει συνεννόηση με τους μεταφορείς, να ξεκινήσουν από Δευτέρα κανονικά τα δρομολόγια τους.

IMG_0323 (1024x768) copyΜιλώντας αμέσως μετά με τον εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης Ικαρίας και Δημοτικό Σύμβουλο κ. Νίκο Λαρδά, μας εξέθεσε τις βασικές θέσεις της παράταξης του για το θέμα. Πρωταρχικός στόχος της Λα. Σ. είπε είναι να αλλάξει η φιλοσοφία και η πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης, που είναι η βασική αιτία που δημιούργησε το πρόβλημα. Ακολουθεί μετά η άμμεση αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία, άρα και για το θέμα των μεταφορών που είναι άμεσα συνδεδεμμένο με τα σχολεία, όπως επίσης και η στελέχωση με εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων του νησιού. Η Λα.Σ. θα είναι δίπλα στους αγώνες των μαθητών των γονιών και των εκπαιδευτικών και θα δώσει αγώνες για την δωρεάν παιδεία και στο νησί μας.

Τέλος μιλώντας με εκπρόσωπο των γονέων, ενημερωθήκαμε ότι τα παιδιά σταματούν την κατάληψη, αλλά αν από τη Δευτέρα η Περιφέρεια δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με τους μεταφορείς και υποχρεωθούν να σταματήσουν τα δρομολόγια, ή αν έστω και ένα δρομολόγιο σ’ όλο το νησί δεν γίνει, με αποτέλεσμα κάποια παιδιά να μην προσέλθουν στο σχολείο, οι μαθητές θα ξανακάνουν κατάληψη στα σχολεία τους, στηριζόμενοι από τους γονείς. Αρνητική εντύπωση, όπως καταγγέλουν οι γονείς, είναι η φράση του κ. Δημάρχου, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, που απευθυνόμενος στους γονείς τους χαρακτήρισε «υποκεινούμενους» κλπ. όχι καλούς χαρακτηρισμούς, πράγμα που έφερε μεγάλη ένταση και έντονα παράπονα εκ μέρους των γονέων. Θα περιμένουμε διευκρίνιση και αποκατάσταση (πιστεύουμε) εκ μέρους του κ. Δημάρχου, της καλής μέχρι τώρα σχέσης γονέων και Δήμου για το θέμα, αφού άλλωστε και οι δυό πλευρές παλεύουν από κοινού για το ίδιο θέμα.

Η Ικαριακή Ραδιοφωνία θα είναι κοντά στους αρμόδιους φορείς για το θέμα, και με συνεχή ρεπορτάζ θα καλύψει όποια νεώτερη εξέλιξη.

Σωτήρης Πολίτης

Ικαριακή Ραδιοφωνία 92,8 fm – ikariaki.gr

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue