Home ΚοινωνίαΠολιτικήΚινητοποιήσεις Σωματεία της Ικαρίας για την Εργατική Πρωτομαγιά

Σωματεία της Ικαρίας για την Εργατική Πρωτομαγιά

by ikariaki.gr
17 views

8hoursday_banner_18561ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓ ΚΥΡΗΚΟ ΣΤΙΣ 12 μμ

Οι εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγου δείχνουν το δρόμο των αγώνων απέναντι στη σύγχρονη σκλαβιά.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες,

Η 1η Μάη συμβολίζει τους μακρόχρονους και σκληρούς αγώνες της εργατικής τάξης, από το Σικάγο του 1886 έως σήμερα, με τους οποίους κατακτήθηκε κάθε εργατικό δικαίωμα. Συμβολίζει τις θυσίες που κατέβαλαν χιλιάδες πρωτοπόροι εργάτες και εργάτριες στην πάλη ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση. Δεν είναι μόνο μια μέρα τιμής και μνήμης, αλλά αποτελεί παρακαταθήκη που διδάσκει, διαπαιδαγωγεί και παραδειγματίζει. Είναι πάντα επίκαιρη, εμπνέει και καθοδηγεί την πάλη της εργατικής τάξης, ενάντια στο σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλει η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.

Ζούμε με αδιάκοπο άγχος, ανασφάλεια παλεύοντας να ανατρέψουμε, να βάλουμε εμπόδια στα σχέδια της κυβέρνησης για τις χιλιάδες απολύσεις και διαθεσιμότητες, διεκδικώντας επαναφορά όλων των διαθέσιμων στις δουλειές τους. Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους. Πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα στους συναδέλφους που εργάζονται στο Δημόσιο σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΣΠΑ. Να σταματήσει η άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων στα άθλια και κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης.

Να αντισταθούμε στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας και άλλων υπηρεσιών στους δήμους, να βάλουμε φρένο στις ιδιωτικοποιήσεις και στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που επιφέρουν.

Να σταματήσει κάθε συζήτηση για παρέμβαση του κράτους και των εργοδοτών στη συνδικαλιστική δράση και στο δικαίωμα της απεργίας. Συνάδελφοι, Η 1η Μάη είναι η ιστορία των εργαζομένων και μας καλεί: Καμιά υποταγή, κανένα συγχωροχάρτι σε αυτήν τη βαρβαρότητα. Μπορούμε να ζήσουμε καλυτέρα.

Όλοι στον αγώνα για μια ζωή αντάξια της δουλειάς μας και των αναγκών μας. Για να γίνει η εργατική τάξη δύναμη ανατροπής και εξουσίας.

Ζήτω η 1η Μάη!

banner

Ζήτω η παγκόσμια εργατική τάξη! ΤΟ ΔΣ Ικαρία 28/4/2014


ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΕΗ

(ΕΤΕ/ΔΕΗ)

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΑΜΟΥ – ΙΚΑΡΙΑΣ

Αγ.Κήρυκος Ικαρίας 28/4/14

Η 1η Μάη

Είναι μέρα τιμής της θυσίας των εργατών του Σικάγο το 1886 και συνολικά των αγώνων της εργατικής τάξης και του λαού ενάντια στην εκμετάλλευση.
• Είναι αφορμή για να αναλογιστεί κάθε εργαζόμεν
oς & άνεργος πως μέσα από σκληρό και μακρύ δρόμο κατακτήθηκε κάθε εργατικό και λαϊκό δικαίωμα.
• Είναι μέρα εφαλτήριο για να πάρουν οι εργαζόμενοι στα χέρια τους τη σκυτάλη των αγώνων αυτών
.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ & ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ της ΔΕΗ. Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ να αποτελεί λαϊκή περιουσία και να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες .ΡΕΥΜΑ ΦΤΗΝΟ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ. ΚΑΝΕΝΑ ΧΑΡΑΤΣΙ.

 • Να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις και η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων που επιφέρουν.

 • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νόμο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να επανέλθει η υποχρεωτικότητα τους. Να υπογραφούν άμεσα κλαδικές συμβάσεις εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς.

 • Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των ατομικών συμβάσεων και ο απαράδεκτος διαχωρισμός στους μισθούς των εργαζομένων με βάση την ηλικία.

 • Να μην καταργηθούν τα ήδη πετσοκομμένα οικογενειακά επιδόματα, τα επιδόματα μητρότητας-τοκετού και τα άλλα επιδόματα του ΟΑΕΔ, ως συνέπεια της νέας μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

 • Να αυξηθούν τα επιδόματα ανεργίας. Να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να δίνονται σε όλους τους άνεργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καταργηθούν όλα τα δουλεμπορικά γραφεία. Όλοι οι άνεργοι να έχουν δωρεάν ιατρική, νοσηλευτική και φαρμακευτική φροντίδα, δωρεάν μεταφορές.

 • Να μη προχωρήσει ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ,ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ, ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ.

 • Να σταματήσει κάθε κατάσχεση και πλειστηριασμός στα σπίτια του δοκιμαζόμενου λαού.

 • Να σταματήσει κάθε συζήτηση για παρέμβαση του κράτους και των εργοδοτών στη συνδικαλιστική δράση και στο δικαίωμα της απεργίας.

 • Ασφαλείς ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με καθημερινή σύνδεση με την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα, με φθηνό εισιτήριο.

 • Αποκλειστικά Δημόσιο – Δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας και Παιδείας

 

ΖΗΤΩ Η 1η ΜΑΗ, ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ στις ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ της ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ:

ΣΑΜΟΣ: 10π.μ στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΙΚΑΡΙΑ: 12το μεσημέρι στην πλατεία ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ

Τ.Δ.Ε ΣΑΜΟΥ – ΙΚΑΡΙΑΣ


Η 1η Μάη είναι ημέρα σύμβολο για τους αγώνες της τάξης μας, που χαράχτηκε

από το αίμα χιλιάδων αγωνιστών στην ανειρήνευτη πάλη

για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. 

 • Τιμάμε τους νεκρούς εργάτες και τις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος.
 •  Προωθούμε ακόμα πιο αποφασιστικά την ενότητα της τάξης μας, οργανώνουμε τη δική μας αντεπίθεση, δημιουργούμε τους όρους για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης.
 •  Στέλνουμε μήνυμα ότι συνεχίζουμε όρθιοι τον αγώνα για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ               ΕΚΣ – Ν.Τ ΑΔΕΔΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΗΡΥΚΟ ΣΤΙΣ 12:00

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, τίποτε δεν έχει τελειώσει.

 • Η επίθεση δεν σταμάτησε, ούτε και θα σταματήσει, όποιες υποχωρήσεις κι αν κάνουμε, όση ανοχή και να δείξουμε. Η «έξοδος στις αγορές» σημαίνει είσοδο των εργαζομένων σε ακόμη μεγαλύτερη ανεργία, υποαπασχόληση, μισθούς πείνας και τρομακτικά αδιέξοδα για το μέλλον των παιδιών μας. Οι νόμοι των μνημονίων είναι εδώ και θα παραμείνουν, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση, γιατί αυτή θα υπηρετεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και το δρόμο ανάπτυξης που συμφέρει τα μονοπώλια.
 • Από την άλλη σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να έχουμε όλοι δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και μεροκάματα, να εργαζόμαστε λιγότερες ώρες, να αυξηθεί ο ελεύθερος χρόνος. Μόνο τα κέρδη από τα 13 δις ευρώ έσοδα από τον τουρισμό θα έφταναν και θα περίσσευαν για να κάνουν διακοπές όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας.

 Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, τίποτε δεν έχει χαθεί.

 • Μπορούμε και πρέπει να βγούμε νικητές, αρκεί να οργανωθεί ο αγώνας μας σε κάθε ξενοδοχείο, σε κάθε εστιατόριο, ζαχαροπλαστείο, καφέ και κέτερινγκ, υπερασπίζοντας τα δικά μας συμφέροντα, με αιτήματα που να καλύπτουν τις δικές μας ανάγκες κι όχι των εκμεταλλευτών μας.
 • Αρκεί να δυναμώσει ο συντονισμός του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, για να γίνει καθολική η  αντίσταση απέναντι στην κυβερνητική επίθεση, γκρεμίζοντας μνημόνια και αφεντικά.

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, αυτή την Πρωτομαγιά βαραίνει πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά η ευθύνη μας να σταθούμε όρθιοι. Να εξηγήσουμε σε κάθε φοβισμένο, απογοητευμένο αλλά τίμιο εργάτη ότι η αποτελεσματικότητα ενός αγώνα εξαρτάται από τη συμμετοχή του, ότι καμιά καπιταλιστική ανάπτυξη δεν έφερε ποτέ μαζί της βελτίωση των όρων ζωής των εργαζομένων. Ότι με το να περιμένει κάποιον από τα πάνω να νοιαστεί για το πρόβλημά του παρατείνει και μεγαλώνει τα βάσανα της οικογένειάς του. Πώς οι θυσίες που κάναμε κι αυτές που μας καλούν να συνεχίσουμε, δεν έχουν τέλος, γιατί όσο ο παραγόμενος από εμάς πλούτος θα είναι στα χέρια μιας χούφτας καπιταλιστών καμιά δική μας ανάγκη δεν θα ικανοποιείται, για να αυξάνεται η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Κι όταν αυτή η κερδοφορία θα διακόπτεται λόγο μιας κρίσης, πάλι εμείς θα την πληρώνουμε για να σωθούν τα κέρδη τους, μέχρι την επόμενη φάση ανάκαμψης.

Το Συνδικάτο μας καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, διεκδικώντας:

 • Να ακυρωθούν όλοι οι νομοί με τους οποίους υπονομεύτηκαν οι κλαδικές συμβάσεις εργασίας, μειώθηκε ο βασικός μισθός της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, καθιερώθηκε η μικρότερη αμοιβή για τους νέους, κατάργησαν το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, καθιέρωσαν τις ελαστικές μορφές εργασίας.
 • Να υπογραφεί τώρα κλαδική Συλλογική Σύμβαση στον Επισιτισμό και στα Ζαχαρώδη και τοπική για τους ξενοδοχοϋπάλληλους με κάλυψη όλων των απωλειών σε μισθούς και δικαιώματα.
 • Να παρθούν πίσω όλοι οι αντιλαϊκοί νομοί που μείωσαν τις συντάξεις, αύξησαν τα όρια ηλικίας.
 •  Να καταργηθούν οι νόμοι με τους οποίους μειώθηκαν τα οικογενειακά επιδόματα, τα επιδόματα μητρότητας.
 •  Να αυξηθεί το επίδομα της ανεργίας να δίνεται ανεξαιρέτως σε όλους τους άνεργους που αναζητούν και δεν βρίσκουν δουλειά για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
 •  Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών νόμων για την Υγεία και καθολική πρόσβαση, χωρίς καμιά προϋπόθεση, όλων στα δημόσια κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία, καθώς και στην παροχή της αναγκαίας φαρμακευτικής αγωγής.
 •  Να σταματήσουν άμεσα τα χαράτσια της εφορίας, να καταργηθούν οι νόμοι που τα καθιέρωσαν, να σταματήσει κάθε πλειστηριασμός και κατάσχεση στα σπίτια των εργαζόμενων.
 • Κάτω τα χέρια από τα Σωματεία και την οργάνωση της απεργίας.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό – Επισιτισμό   (ανεξάρτητα αν εργάζονται αυτή την στιγμή) 

για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στην Ικαρία.

Η  συγκέντρωση  θα γίνει στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου στις 12.00 το μεσημέρι.

 

Ζήτω η 1η Μάη!                                                                            Ζήτω η παγκόσμια εργατική τάξη!

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue