Home ΟικονομίαΕργασία Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας-Φούρνων: Προκλητικός ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων

Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας-Φούρνων: Προκλητικός ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων

by ikariaki.gr
250 views

Προκλητικός γι’ άλλη μια φορά ήταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνάντηση που είχε με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προσπαθώντας να μας πείσει ότι τα εκατομμύρια κέρδη που βγάζει το τουριστικό κεφάλαιο στη χώρα μας «μερίζονται» και στους εργαζόμενους!

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στους εργαζόμενους στον τουρισμό, μιλώντας για «την δυνατότητα όλοι να έχουν το ίδιο μέρισμα επιτυχίας από την ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος. Αυτό έχει να κάνει με τους καλύτερους μισθούς, τις καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά φυσικά και τις ελλείψεις που ήδη παρατηρούνται ως προς το εργατικό δυναμικό, κάτι το οποίο μας υποχρεώνει να σχεδιάζουμε από τώρα παρεμβάσεις που θα έχουν ένα μακροχρόνιο αποτύπωμα».

Ας τους θυμίσουμε όμως τι πραγματικά ισχύει και τι συμβαίνει στον συγκεκριμένο κλάδο μιας και που πλησιάζει η καλοκαιρινή σεζόν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κλαδική Σύμβαση των Ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν έχει γίνει υποχρεωτική από την κυβέρνηση, ενώ η Σύμβαση του Επισιτισμού έχει λήξει και δεν έχει υπογραφεί νέα. Ακόμα, σχετικά με την έλλειψη εργατικών χεριών, η κυβέρνηση επιδιώκει να τη λύσει μέσω διακρατικών συμφωνιών με τρίτες χώρες όπως Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Συρία και να δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις να απασχολούν εργαζόμενους από τρίτες χώρες χωρίς να δεσμεύονται από τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις.

Στην Ικαρία οι εργαζόμενοι του κλάδου, όπου ο κύριος όγκος αναγκάζεται να δουλέψει καλοκαίρι το πολύ 4 μήνες, οι όροι και οι εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σήμερα είναι αυτές της σκλαβιάς. Οι μισθοί μας είναι τσακισμένοι, αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε 7 μέρες την εβδομάδα με εξαντλητικά ωράρια χωρίς ρεπό, με τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Μόνο “ζωντανούς” δεν μας κρατάνε τέτοιες συνθήκες εργασίας, πόσο μάλλον όταν έχουμε να τα βγάλουμε πέρα το χειμώνα με ότι ψίχουλα μαζέψαμε το καλοκαίρι που ούτε για ζήτω δεν μας φτάνουν, και έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την ακρίβεια που βλέπουμε να εκτοξεύεται μέρα με τη μέρα σε τρόφιμα, καύσιμα, ρεύμα, κ.α., για να μην αναφερθούμε και στην ακόμα πιο τραγική κατάσταση που επικρατεί στο ένα και μοναδικό νοσοκομείο που έχουμε και στα 2 Κέντρα Υγείας, με τις παντελείς ελλείψεις τόσο σε μόνιμο προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό.

Επομένως τέτοιες δηλώσεις μόνο ως «αστείες» μπορούν να χαρακτηριστούν αν νομίζουν πως θα κοροϊδέψουν τον εργαζόμενο λαό που βιώνει καθημερινά στο πετσί του την αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική.

Σε αυτό το ζήτημα βέβαια έρχεται και κουμπώνει και η μεγάλη ακρίβεια των ναύλων και των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Από πέρσι το καλοκαίρι εκτοξεύθηκε ακόμα περισσότερο η τιμή τους και τα οποία αυξάνονται και επιδεινώνονται συνεχώς σε βάρος των επιβατών και των ναυτεργατών, όποτε προκύπτει η ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία να ταξιδέψει κάποιος από και προς το νησί, όταν υποχρεούται να δώσει κάποιος πάνω από 100 ευρώ μίνιμουμ μόνο για τα εισιτήρια για μια θέση στο κατάστρωμα και αυτό όποτε και με όποιες συνθήκες αξιοπλοΐας αποφασίζουν οι εφοπλιστές.

Ειδικά στη χειμερινή περίοδο μη τουριστικής σεζόν, όπου υπάρχουν συνολικά 3 δρομολόγια την εβδομάδα (2 προς Εύδηλο και 1 προς Άγιο) έχει ως αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούμαστε εμείς που είμαστε μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, πόσο μάλλον όταν προκύπτουν έκτακτες καταστάσεις και είμαστε κυριολεκτικά αποκομμένοι και αφημένοι στην τύχη μας.

Απέναντι σε αυτή τη βαρβαρότητα, οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό – Τουρισμό, δρούμε συλλογικά μέσα από το Σωματείο μας, παλεύοντας και διεκδικώντας τα δικαιώματά μας στο ύψος των αναγκών μας, κόντρα στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Υποχρεωτική εφαρμογή ΣΣΕ και Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στον Επισιτισμό με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας
• Πενθήμερη οχτάωρη εργασία και μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της υγείας μας στους χώρους δουλειάς
• Επέκταση του επιδόματος ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις
• Δημόσια και δωρεάν Υγεία με πλήρης στελέχωση των υγειονομικών μονάδων του νησιού για τον ντόπιο και επισκέψιμο πληθυσμό
• Ουσιαστική μείωση των ναύλων και των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων με δρομολόγια σε όλα τα λιμάνια του νησιού ανεξαιρέτως 365 μέρες τον χρόνο
• Δημόσια, ποιοτική και ασφαλή συγκοινωνία

 

 

 

 

 

Το Δ.Σ
6/4/2023

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue