Home ΚοινωνίαΠολιτικήΚινητοποιήσεις Σωματείο Εργαζομένων Δήμων Ικαρίας-Φούρνων: Κάλεσμα στο Συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη στον Εύδηλο

Σωματείο Εργαζομένων Δήμων Ικαρίας-Φούρνων: Κάλεσμα στο Συλλαλητήριο στις 13 Οκτώβρη στον Εύδηλο

by ikariaki.gr
5 views

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ-ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ-ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ-ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΗ , 7.30 Μ.Μ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΥΔΗΛΟΥ

Συναδέλφισσα, συνάδελφε «στο ίδιο έργο θεατές»,

παρακολουθούμε μία ακόμη κυβέρνηση να φορτώνει στους εργαζόμενους τις συνέπειες μίας καπιταλιστικής κρίσης, που εκδηλώνεται με ένταση. Στην ίδια ρότα και οι Δημοτικές Αρχές, που υλοποιούν την κυβερνητική πολιτική, ζητώντας μας να σφίξουμε το ζωνάρι και χτυπώντας για αρχή τα δικαιώματα των πιο ευάλωτων συναδέλφων.

Την ίδια στιγμή τον Οκτώβρη έχουμε μπροστά μας την προσπάθεια της κυβέρνησης να πετσοκόψει το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, ενώ με το πόρισμα της επιτροπής Πισαρίδη ανοίγει ο δρόμος για ευρύτερες αντεργατικές ανατροπές στην υγεία και την ασφάλιση μας.

Η υλοποίηση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου από τις δημοτικές αρχές ήδη οδηγεί σε ανατροπές των δικαιωμάτων μας σε ωράρια και συνθήκες εργασίας. H κυβέρνηση έχει προαναγγείλει να φέρει μέχρι το τέλος του 2020 νέο νόμο που αφορά μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Διοίκηση.

Όσον αφορά το μόνιμο προσωπικό, οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης ακολουθούν στενά τους στόχους του μεσοπρόθεσμου, με αποτέλεσμα σε μια σειρά από υπηρεσίες το πρόβλημα των ελλείψεων μόνιμου προσωπικού να μεγεθύνεται και να γίνεται αφορμή για ιδιωτικοποιήσεις. Εκτός της καθαριότητας, οι ιδιωτικοποιήσεις αφορούν τον τομέα του πρασίνου και το επόμενο διάστημα θα έρθουν οι τεχνικές και πολεοδομικές υπηρεσίες, με εκχώρηση του έργου και των εργαζομένων σε αυτές, σε φορείς όπως η ΕΕΤΑΑ και οι νέοι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί.

Την ίδια στιγμή διευρύνεται καθημερινά η ανταποδοτικότητα, η λειτουργία δηλαδή των δήμων ως επιχειρήσεις, με όσα ωραία λόγια και αν αυτή ντύνεται (οικονομική αυτοτέλεια). Με τους αναπτυξιακούς οργανισμούς κυβέρνηση και δημοτικές αρχές ετοιμάζονται να κάνουν άλματα στην επιχειρηματική λειτουργία των δήμων, ιδιωτικοποιώντας ολόκληρες δημοτικές υπηρεσίες.

Μπορεί η κυβέρνηση με κάθε τρόπο να επιχειρεί να φορτώσει τις ευθύνες στους εργαζόμενους, είτε με τα περί ατομικής ευθύνης, είτε με την επίκληση της “εθνικής ομοψυχίας” αλλά η πραγματικότητα που βιώνουμε μας δείχνει άλλα. Την ώρα που ο λαός με την υπεύθυνη στάση του, έδωσε χρόνο στη κυβέρνηση να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, αυτή δεν έκανε τίποτα. Το ίδιο και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς. Τώρα αδίστακτη φορτώνει τις ευθύνες στους γιατρούς και τα παιδιά μας που αγωνίζονται για υγεία και μόρφωση.

Η κυβέρνηση μπορεί να λέει ότι όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε τη κρίση, αλλά επιδοτεί με 72 δις ευρώ τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, την ώρα που σε μας στέλνει το λογαριασμό. Στους δήμους αυτή η πολιτική εκδηλώνεται με τις ιδιωτικοποιήσεις που διοχετεύουν ζεστό χρήμα στους μεγαλοεργολάβους, με το λογαριασμό να τον πληρώνουν οι δημότες και οι εργαζόμενοι. Ακόμα και το ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης αξιοποιήθηκε για να προχωρήσουν τα σχέδια για συνεκμετάλλευση, κόντρα στα συμφέροντα των λαών στην περιοχή.

banner

Και στο πόλεμο όπως και στην ειρήνη, κάποιοι κερδίζουν και κάποιοι χάνουν, κάποιοι θησαυρίζουν παράγοντας εξοπλιστικά όπλα, ενώ εμείς δίνουμε το αίμα μας, για τις νέες μεγάλες επιχειρηματικές τους διευθετήσεις. Μια πρώτη γεύση την πήραμε με την αγορά των 16 πολεμικών αεροσκαφών με κόστος αντίστοιχο χιλιάδων νοσοκομείων και σχολείων.

Για να εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές οι κυβερνήσεις αξιοποιούν όχι μόνο τη προπαγάνδα, αλλά και τη καταστολή. Ήδη ετοιμάζουν πιο αντιδραστικό, συνδικαλιστικό νόμο.

Απέναντι σε αυτή τη ταξική πολιτική και την αποφασιστικότητα των δημοτικών αρχών να την υλοποιήσουν, οι εργαζόμενοι στους δήμους δείξαμε ήδη την αντίδραση μας με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μέσα στο καλοκαίρι με τη διεκδίκηση όλων απαραίτητων μέσων προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια μας σε συνθήκες πανδημίας.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους απ όλους τους κλάδους, τους γιατρούς, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους στον επισιτισμό, όλους όσους διεκδικούν αγωνιστικά να μην πληρώσουμε ξανά εμείς τη κρίση, ζωή και εργασία με δικαιώματα, μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων τώρα, κόντρα στη βαρβαρότητα ενός συστήματος  που βάζει τα κέρδη των λίγων πάνω από τις ζωές των πολλών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Δωρεάν επαλαμβανόμενα τεστ για τους εργαζόμενους, με ευθύνη του κράτους.

  • Καμία απόλυση. Καμία δυσμενή μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, τα δικαιώματα των εργαζομένων με πρόσχημα την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας.

  • Κατάργηση όλων των αντεργατικών – αντιλαϊκών διατάξεων των ΠΝΠ.

  • Κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.

  • Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών.

  • Έκτακτα κονδύλια για μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών και σχολικών καθαριστριών για την αναβάθμιση υποδομών, καθαριότητα, μέτρα υγιεινής και ατομικά μέσα προστασίας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

  • Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα και άμεση επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών για μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό.

  • Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος. Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα.

Τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας βγαίνουμε μπροστά με σημαία τις δικές μας ανάγκες. Έχουμε τη δύναμη. Άλλωστε τα καλυμμένα στόματα έχουν φωνή.

Στις 13 Οκτώβρη, με τη συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο δίνουμε την δική μας μαζική και ενωτική απάντηση στην επίθεση της κυβέρνησης (7:30 μ.μ. στην πλατεία Ευδήλου).

Το Διοικητικό Συμβούλιο Ικαρία 9/10/2020

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue