Βιολογία της ευγένειας
Ένα ένθετο του 2021 της έγκριτης ιταλικής εφημερίδας CORRIERE DELLA SERA , μιλάει
και αναλύει τι σημαίνει ο όρος “Βιολογία της ευγένειας “.
Πώς δηλαδή η στάση μας , επηρεάζει τελικά το DNA και την ευεξία. Συσχέτισαν τον εσωτερικό κόσμο του ατόμου και τα βιώματα του, με την γενετική, αναδεικνύοντας πόσο ο τρόπος ζωής του καθενός μας, μπορεί να επηρεάζει καταλυτικά το DNA μας. Επιστήμη και συνείδηση μαζί, για μιά επαναστατική προσέγγιση ως αναφορά την ευεξία του
ατόμου, που βασίζεται στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα δια μέσου 5 αξιών.
Α) ΕΥΓΕΝΕΙΑ
Β) ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ και ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
Γ) ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ
Δ) ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ
Ε) ΕΥΤΥΧΙΑ
Το πόνημα με τίτλο, η βιολογία της ευγένειας, δημιουργεί ένα προγεφύρωμα μεταξύ παραδόσεων που πηγάζουν από το βάθος των χρόνων, και της μοντέρνας επιστημονικής σκέψης.
Δηλαδή πώς, πότε, και με τι είδους μηχανισμούς, αυτές οι 5 αξίες που αναφέραμε έχουν επιβολή στο βιολογικό υπόβαθρο και εξέλιξη προς το δρόμο για την μακροζωία.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα γονίδια μπορεί να επηρεάζονται από το περιβάλλον, από αυτό που τρώμε, αλλά και από αυτό που αισθανόμαστε.
Η Elisabeth Blackburn, Νόμπελ ιατρικής το 2009, απέδειξε ο, τι μερικές “αξίες“ δεν έχουν να κάνουν ή απορρέουν ΜΟΝΟ από την κοινωνικότητα και πνευματικότητα του κάθε ενός από εμάς, αλλά επηρεάζουν βιολογικά και τους βίο δείκτες μας, αυτά που ονομάζονται τελομερές και που είναι οι βιολογικοί δείκτες της μακροζωίας.
Η καλή είδηση είναι, ο,τι ενώ πρώτα είμαστε ευγενείς από ηθικούς κυρίως λόγους, τώρα γνωρίζουμε οτι η ευγένεια μας βοηθάει να επιβραδύνουμε την αρνητική εξέλιξη των
οξειδώσεων στους ιστούς του σώματος και φλεγμονών του οργανισμού. Απο εδώ απορρέει και ένας ενσυνείδητος τρόπος αντιμετώπησης της επαγκελματικής, κοινωνικής και προσωπικής μας ζωής“MY LIFE DISIGN “ γιατί ενσωματώνει το βιολογικό
μέρος της ευγένειας με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.
Οι 6 κίονες που επηρεάζουν την υγεία μας στο δρόμο για την ευεξία και μακροζωία
1) ΔΙΑΤΡΟΦΗ
2) ΚΙΝΗΣΗ
3) ΣΧΕΣΕΙΣ, ΦΙΛΙΕΣ
4) ΦΥΣΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
5) ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ
6) ΜΟΥΣΙΚΗ
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΤΟ DNA είναι επιρεπές ως αναφορά τη διατροφή μας. Όλες οι χρόνιες αρρώστιες έχουν
στη βάση τους φλογιστικά και οξειδωτικά σύνδρομα.
Τους εχθρούς πρώτου μεγέθους των τελομερών του DNA μας, καταπολεμάμε στο τραπέζι
μας. Μελέτη του 2018 στην Αμερική ( NHANES) κατέγραψε, ότι σε 5.674 DNA Αμερικανών πάνω από 18 ετών, που υπολόγισαν την κατανάλωση σε ίνες ημερησίως, σε κάθε γραμμάριο πάνω σε 1000 θερμίδες, τα τελόμερα ήταν μακρύτερα σε ποσοστό 8,3 βασικά ζευγάρια.
Σε ένα χρόνο ζωής πάρα πάνω, έχουμε 15,5 βασικά ζευγάρια λιγότερα τελόμερα. Έτσι υπολόγισαν ότι σε 10 γραμμάρια ίνες στις 1000 θερμίδες, έχουμε 5,4 χρόνια λιγότερα
σε επίπεδο κυτταρικής γήρανσης του οργανισμού.
Κατανάλωση φρούτων, λαχανικών σε 5 μερίδες τη μέρα καθώς και όσπρια, δημητριακά
,αποξηραμένα φρούτα, καρύδια ,αμύγδαλα, λάδι της ελιάς , ένα με δύο ποτηράκια κρασί στο φαγητό μας, δύο λίτρα νερού, είναι αυτό που θέλουμε για την καταπολέμηση των φλογώσεων και της οξείδωσης του οργανισμού μας.
Κίνηση
Περπάτημα, μιάς ώρα τη μέρα σε γρήγορο βηματισμό, κολύμβηση, THAI-CHI, ασκήσεις στο γυμναστήριο χωρίς μεγάλη κόπωση για την κυκλοφορία και την καρδιά, αλλά πάντα να αφουγκραζόμαστε το σώμα μας που ξέρει πότε είναι καιρός να σταματάμε. Τα πάντα τα ρυθμίζουμε ανάλογα της ηλικίας μας.
Ο παλμός να είναι πάντα κάτω από την αεροβική μας δυνατότητα αν δεν είμαστε καλά
προπονημένοι. Δηλαδή ισχύει ο τύπος: 220-ηλικία σε χρόνια ζωής και απο αυτό το γινόμενο λαμβάνουμε σαν τιμή σε σφυγμούς ανά λεπτό το 75/80% . Για να ανεβάσουμε παλμούς θέλει σιγά/σιγά και όχι απότομα, ιδίως άτομα πάνω από τα 50 τους χρόνια.
Ευτιχισμένες σχέσεις – Φιλίες
Οι σχέσεις μας με τους άλλους είναι σαν την καλή διατροφή. Τοξικές , ή πλούσιες σε
πληρότητα. Εύγεστες ή δύσπεπτες Οι διαταραχές του γάστρο εντερικού σωλήνα είναι
σύνηθες φαινόμενο σε τοξικές σχέσεις όπως και πολλές διαταραχές ψυχοσωματικού
ενδιαφέροντος. Καρδιά, πνεύμονες, ορμόνες, μυοσκελετικό σύστημα, νευρικό σύστημα και πονοκέφαλοι, σεξουαλικότητα και ενδοοικογενειακή βία . Οι φιλίες θα πρέπει να βασίζονται σε εκλογή με αυτογνωσία που το κοινό σημείο είναι οι αξίες που ενδιαφέρουν και για τα δύο μέρη. Να ακούει ο ένας τί λέει ο άλλος. Συναισθηματικότητα και όχι μόνο από αγάπη ερωτικής φύσεως γιατί αυτό το είδος συνήθως εκφυλίσετε σε 6 μέχρι 36 μήνες και μένουν τα αποκαίδια .
Φιλίες πραγματικές χωρίς σκοπιμότητες και καιροσκοπισμούς παντός είδους όπως
πρότζεκτ σε διάφορες εργασίες και σχέδια. Αυτά κάποτε τελειώνουν και μπορεί να έχουμε
ακόμα και δικαστικές γκρίνιες για οικονομικά θέματα.
Στις καλές και δυνατές φιλίες είναι σημαντικό να έχουμε υπομονή και ανθεκτικότητα.
Έρευνες μας λένε για χαμηλότερη θνησιμότητα σε άτομα με ευτυχισμένες σχέσεις και
φιλίες καθώς και σε άτομα που κάνουν εθελοντισμό προς το κοινωνικό σύνολο .
Φύση και φυσικό περιβάλλον
Μελέτες του Harvard University σε 108.630 γυναικες που ζούνε σε πράσσινες περιοχές μέχρι 250 μ. απο το σπίτι τους, παρουσίαζαν 12% λιγότερη θνησιμότητα σε σχέση με αυτές που ζούνε σε περιοχές με πολύ τσιμέντο. Θετική η επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα του περίπατου και περπάτημα μέσα στη φύση. Τρείς φορές τη βδομάδα είναι αρκετα για να έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα της ευεξίας.
Διαλογισμός
Διαλογισμός είναι τροφή για το νευρικό μας σύστημα και την ευεξία . Ενάντια στη μοναξιά και στις φοβίες μας. Γινόμαστε πάλι λίγο παιδιά. το έχουμε πολύ ανάγκη χωρίς να είμαστε ο μηχανικός ο εργάτης ο γεωργός, ο καθηγητής, ο γιατρός, ο επιστήμονας, ο πολιτικός κτλ. Μιά κατάσταση καθαρής αυτογνωσίας και ενσυνειδητότητας που δεν αναμιγνύεται το πράττω με την υπαρξιακή υπόσταση. Αυτό που λένε στην Ανατολή. “Αδειάζουμε τις σκουριές από το μυαλό μας“` για να μας έλθει η φώτιση, η αυτογνωσία. Τι είμαστε και τι θέλουμε πάνω στη μάνα γη δίχως να επιδιώκουμε την αγιοσύνη .
Μουσική
Μιά φυσική ιατρική μεγάλης εμβέλειας και βεληνεκούς. Να ακούμε μουσική μας κάνει πάντα καλό. Είναι φυσικό ιατρικό βάλσαμο από τα ισχυρότερα που υπάρχουν.
Υπάρχουν μουσικές που είναι περισσότερο κοντά από άλλες στη δόνηση της Γής. 432
HERZ . Ένα παράδειγμα το Sol minore 40 τού Mozart Κ 550, καταπραίνει και χαλαρώνει αλλα και ο καριώτικός είναι σε σύμμετρη δόνηση με το περιβάλλον και πιστεύω ότι γιαυτό μας συνεπαίρνει . Αυτού του είδους τη μουσική την προτείνουν και στις αίθουσες χειρουργείων.
Γενικά οτι έχει να κάνει με την τέχνη κάνει καλό οχι μόνο στην υγεία και ευεξία. Το
άπειρο κάλος της γλυπτικής, ζωγραφικής, θέατρο, καλός κινηματογράφος, είναι αυτά τα
σημαντικά πράγματα που έχουν σκοπό να απαλύνουν λίγο της πληγές μας από το στρες της καθημερινής βιοπάλης και σε τελευταία ανάλυση, να φιμώσουν και να κρατούν σε νάρκη το διάολο που παραμονεύει πάντα μέσα μας.
Κοντά στους 6 αυτούς κίονες που βοηθούν στο να ζούμε καλά δεν πρέπει να ξεχνάμε την
σεξουαλικότητα με επίκεντρο τον σεβασμό του άλλου χωρίς εξαναγκασμούς, αλλά και
συνεχή διαπαιδαγώγηση για την εξάλειψη της βίας και της κοινωνικής απομόνωσης σε
άτομα με διαφορετικότητες .
Σταύρος .Λ. Ραντάς
Γιατρός
Πρόεδρος Slow Food Ikarias