Home ΚοινωνίαΕλλάδα Η καρδιά της Ικαρίας χτυπά δυνατά και στην Αυστραλία – Ενεργή η ικαριακή ομογένεια στα πέρατα του κόσμου

Η καρδιά της Ικαρίας χτυπά δυνατά και στην Αυστραλία – Ενεργή η ικαριακή ομογένεια στα πέρατα του κόσμου

by ikariaki.gr
347 views

Στις 26 Μαΐου, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Νότιας Αυστραλίας (GOCSA) εγκαινίασε τη νέα της πρωτοβουλία, γνωστή ως «Neoléa», σε μια κοινή εκδήλωση με την Πανικαριακή Αδελφότητα της Ν.Α. Η εκδήλωση, η οποία διήρκεσε δυόμισι ώρες, μετέφερε τους συμμετέχοντες στο πανέμορφο νησί της Ικαρίας μέσα από μια καθοδηγούμενη γαστρονομική εμπειρία της τέχνης της παραδοσιακής ικαριώτικης μαγειρικής.

Η εκδήλωση ήταν εμπνευσμένη από το παραδοσιακό βιβλίο μαγειρικής της Ειρήνης Γερμανού, μιας πρωτοπόρου γυναίκας που άφησε αναμφισβήτητο αντίκτυπο στην πολιτιστική και γαστρονομική σκηνή της Αυστραλίας, ανοίγοντας το δρόμο μέσω των εστιατορίων της και της παρουσίας της στα μέσα ενημέρωσης για την υπεράσπιση της αυθεντικής ελληνικής διατροφής.

Ο αξιότιμος Chris Kourakis (Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της ΑΕ) και η Tina Germanos (Ιδρύτρια της Kitchenhand, μιας εταιρείας τροφίμων εμπνευσμένης από την Ικαριακή διατροφή που προάγει τη μακροζωία και την ολοκλήρωση) ήταν οι γαστρονομικοί οδηγοί της εκδήλωσης, μοιράζοντας και επιδεικνύοντας δύο συνταγές από το βιβλίο μαγειρικής της Ειρήνης.

Neoléa: Μια νέα διαγενεακή πρωτοβουλία

Η Neoléa (που είναι η ελληνική λέξη για τη «Νεολαία») είναι μια πρωτοβουλία αφιερωμένη στην υποστήριξη, τον εορτασμό και τη σύνδεση της επόμενης γενιάς των Ελλήνων Αυστραλών μεταξύ τους και με την πολιτιστική τους κληρονομιά.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Neoléa, Αναστασία Μαυρίδη, καλωσόρισε όλους και εξήγησε ότι η Neoléa γεννήθηκε «από αυτή την έμφυτη επιθυμία να συνδεθούμε με την πολιτιστική μας ταυτότητα και κληρονομιά με έναν πιο αυθεντικό τρόπο και να εξερευνήσουμε τι σημαίνει όχι μόνο να είσαι Έλληνας αλλά και Ελληνοαυστραλός».

“Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην οικοδόμηση ενός δυναμικού μέλλοντος που θα τιμά την κληρονομιά των προγόνων μας”.

Η Neoléa θα αποτελέσει πηγή για την GOCSA για τη δημιουργία νέων πρωτοβουλιών για τη νεολαία, την προώθηση του διαγενεακού διαλόγου, την ενθάρρυνση της διατήρησης της γλώσσας και τη δημιουργία ουσιαστικών κοινοτικών συνδέσεων.

Δείτε εδώ ένα σύντομο βίντεο της εκδήλωσης—>

banner

Η πρωτοβουλία Syllogo: Διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς

Στο πλαίσιο του ταξιδιού της Neoléa, η Αναστασία παρουσίασε το πρώτο τους έργο, την «Πρωτοβουλία Syllogo».

Σκοπός της Πρωτοβουλίας Syllogo είναι να στηρίξει τους τοπικούς ελληνικούς συλλόγους και σωματεία αναδεικνύοντας τη μοναδική περιοχή τους και γιορτάζοντας τους ανθρώπους που αποτελούν μέρος αυτής της κληρονομιάς.

Οι δηλωμένοι στόχοι τους μέσω αυτής της πρωτοβουλίας είναι, μέσω μιας σειράς συνεργατικών εκδηλώσεων, «να διατηρήσουν και να μοιραστούν την πολιτιστική γνώση για να συνδέσουν και να εμπλέξουν τις μελλοντικές γενιές».

Η Αναστασία εξήγησε ότι: «Οι Σύλλογοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα πρώτα χρόνια της μετανάστευσης και βοήθησαν στη διαμόρφωση μιας πολυπολιτισμικής Αυστραλίας. Παραδοσιακά ιδρύθηκαν από τους μετανάστες για να παρέχουν ένα σπίτι μακριά από το σπίτι. Οι Συλλογοι ήταν ένα μέρος για τους νεοαφιχθέντες, με κοινή κληρονομιά και αξίες, για να συνδεθούν και να κοινωνικοποιηθούν – ένας χώρος όπου μπορούσαν να αγκαλιάσουν την αίσθηση της κοινότητας και του ανήκειν».

Ο Δρ John Cartledge, πρόσφατος απόφοιτος διδακτορικού, συζήτησε τη βαθιά ριζωμένη ιστορία της Πανικαριακής Αδελφότητας και της Ικαριακής κοινότητας στην Α.Ε..

«Η Παν-Ικαριακή Αδελφότητα της Αυστραλίας ιδρύθηκε το 1958… με 35 συμμετέχοντες… Από τότε, είναι η πιο σταθερά ενεργή ελληνική ομογενειακή κοινότητα στη SA…» εξήγησε.

«Ο πρώτος καταγεγραμμένος Ικαριώτης στη Νότια Αυστραλία έφτασε και εγκαταστάθηκε στο Πορτ Πίρι το 1910, ξεκινώντας μια αλυσίδα μετανάστευσης Ικαριωτών στο Πορτ Πίρι τη δεκαετία του 1910 και του 20…

«Μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πάνω από 250 Ικαριώτες είχαν μεταναστεύσει στην Αυστραλία, σχεδόν 200 από αυτούς εγκαταστάθηκαν στη Νότια Αυστραλία. Από τη μαζική μετανάστευση μετά τον πόλεμο και λόγω του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, αυτό οδήγησε σε αριθμούς απαραίτητους για την ίδρυση της Ικαριώτικης Βορειοηπειρωτικής Κοινότητας».

Μια γεύση της Ικαρίας: επίδειξη μαγειρικής στα χέρια

Μετά την επίσημη έναρξη, οι συμμετέχοντες συγκέντρωσαν τα μαγειρικά τους εφόδια και η επίδειξη ξεκίνησε. Η πρώτη συνταγή που επιδείχθηκε ήταν το φύλλο κρούστας, ένα παραδοσιακό φύλλο γνωστό για τη λεπτή και ντελικάτη υφή του. Ο κ. Κουράκης και η κ. Γερμανός ξεκίνησαν παρουσιάζοντας την ιστορία και τη σημασία της Κρούστας και της Χορτόπιτας στην Ικαρία.

Υπογράμμισαν τη σημασία της χρήσης φρέσκων, τοπικών συστατικών, τα οποία έχουν κεντρική σημασία για την αυθεντικότητα και τη γεύση αυτών των παραδοσιακών πιάτων, και της μη σπατάλης οποιουδήποτε μέρους των λαχανικών. Ο κ. Κουράκης και η κ. Γερμανός εξήγησαν τη σημασία κάθε βήματος και επισκέφθηκαν τα τραπέζια των συμμετεχόντων για να διασφαλίσουν ότι κάθε τραπέζι επιτυγχάνει τη σωστή συνοχή του παστίτσιο.

Οι συμμετέχοντες καθοδηγήθηκαν από τον κ. Κουράκη και την κ. Γερμανό, ακολουθώντας τις διαδικασίες ζύμωσης, ανάμιξης και έλασης του δικού τους Κρούστα. Αφού όλοι είχαν το δικό τους Κρούστα για το σπίτι, ο κ. Κουράκης και η κ. Γερμανός ετοίμασαν το μείγμα της γέμισης, γεμίζοντας την αίθουσα με δελεαστικά αρώματα, μεταφέροντας τους πάντες στις κουζίνες της Ικαρίας.

Για την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο κ. Κουράκης και η κ. Γερμανός συμμετείχαν σε ένα πάνελ ερωτήσεων και απαντήσεων με τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Αδελφότητας Ικαρίας ΑΕ, Γιώργο Γκρόνθο, με συντονίστρια τη Neoléa. Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης στο πάνελ, σερβιρίστηκε χορτόπιτα σε όλους τους παρευρισκόμενους για να δοκιμάσουν το τελικό προϊόν όπως προβλέπεται από τη συνταγή της Ειρήνης. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ιστορία της Ικαριώτικης κοινότητας, στη διαδρομή της κοινότητας μέχρι σήμερα και στις στρατηγικές για το πώς η Neoléa της ΑΕ μπορεί να διασφαλίσει τη διατήρηση του πολιτισμού για τις επόμενες γενιές.

Φεύγοντας, οι συμμετέχοντες πήραν μαζί τους όχι μόνο τις συνταγές και τις τεχνικές για την Κρούστα και την Χορτοπίτα Ικαρίας, αλλά και μια ανανεωμένη αίσθηση αισιοδοξίας για το μέλλον του ελληνικού πολιτισμού στην Α.Ε.. Η εκδήλωση ήταν κάτι περισσότερο από μια απλή επίδειξη μαγειρικής- ήταν μια γιορτή της κοινότητας και των διαχρονικών παραδόσεων της Ικαρίας – αποδεικνύοντας τη δύναμη του φαγητού να φέρνει τους ανθρώπους κοντά και να διατηρεί τις πολιτιστικές παραδόσεις.

*Η επιτροπή της Νεολέας αποτελείται από τους: Αναστασία Μαυρίδη (πρόεδρος), Mikayla Bolkus, Χλόη Κουράκη, Γιώργο Φουμάκη, Χλόη Κατωπόδη και Σοφία Ζαβλάγκα.

*Όλες οι φωτογραφίες είναι πνευματικά δικαιώματα The Greek Herald / Peter Tantalos

Πηγή: greekherald.com.au

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue