Home Το ΡαδιόφωνοΑρχείο Εκπομπών Συνέντευξη της Φωτεινής Βελεσιώτου λίγο πρίν την συναυλία στις Ράχες

Συνέντευξη της Φωτεινής Βελεσιώτου λίγο πρίν την συναυλία στις Ράχες

by ikariaki.gr
13 views

Αγαπητοί φίλοι πόσο ωραία αισθάνεσαι όταν μια επιθυμία χρόνων γίνεται πραγματικότητα. Μιλάω λοιπόν για την επιθυμία μου χρόνια τώρα να έχω μια συνέντευξη από την Φωτεινή Βελεσιώτου, ένα “σημαντικό κεφάλαιο” στην σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή.

Ήλθε λοιπόν αυτή η στιγμή, με αφορμή τη συναυλία που θα κάνει η Φωτεινή Βελεσιώτου το Σάββατο 28 Ιανουαρίου, στις Ράχες Ικαρίας, καλεσμένη από την Κίνηση Πολιτών που δραστηριοποιείται στις Ράχες.

Φαντάζομαι, όπως ίσως κι εσείς όταν κάτι που θέλετε πολύ γίνεται πραγματικότητα, την κατάσταση αναμονής, ταραχής, ευτυχίας και επιθυμίας, να δεις από κοντά την τραγουδίστρια που θαυμάζεις, που παρακολουθείς όλα της τα καλλιτεχνικά βήματα, να την έχεις απέναντι σου και να σου δίνει μια συνέντευξη για το μέσο επικοινωνίας που υπηρετείς.  Όταν λοιπόν, συνεπής στο ραντεβού μας, συνάντησα τη Φωτεινή, είδα έναν άνθρωπο απλό, φιλικό, προσγειωμένο (αυτό το ήξερα ήδη), να με καλεί με άνεση στο χώρο που παρουσιάζει με άλλες δυο γυναίκες, την Αναστασία Μουτσάτσου και την Μυρτώ Αλικάκη, (μια παράσταση που θα αναφέρω σε ξεχωριστό άρθρο), να μιλήσουμε.

Η Φωτεινή Βελεσιώτου λοιπόν, με έκανε να αισθάνομαι άνετα από την αρχή, γι αυτό και ο ενικός στη συνομιλία μας, κίνηση που δεν εξουδετερώνει τον απόλυτο σεβασμό μου σ’ αυτή την μεγάλη κυρία της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, που ξέρει να μεταμορφώνει τη φωνή της, από την δωρική και λιτή ερμηνεία του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού, στη μελωδική και ρυθμική ερμηνεία των έντεχνων και ροκ τραγουδιών. Δεν είναι λοιπόν άστοχος ό άτυπος τίτλος που της έχει αποδοθεί “Ροκ ρεμπέτισσα”, χωρίς να περιορίζεται το ταλέντο της σ’ αυτά τα είδη.

Η συνέντευξη μας λοιπόν κύλησε όμορφα, ανθρώπινα, σε πλαίσια που να γνωρίζει ο αναγνώστης μας ή ο θεατής των συναυλιών της τον ΑΝΘΡΩΠΟ Φωτεινή Βελεσιώτου, γιατί πέρα από τη σκηνή, η Φωτεινή είναι ένας άνθρωπος σωστός, λογικός με απόψεις τεκμηριωμένες (ήταν άλλωστε για πολλά χρόνια εκπαιδευτικός).

Η Φωτεινή λοιπόν που τραγούδαγε από το 1983 στα στέκια της Θεσσαλονίκης με διάφορα σχήματα στο λαϊκό και το ρεμπέτικο, όταν ξαφνικά το 2004, “κατά λάθος” όπως μου είπε η ίδια βγήκε στη δισκογραφία και έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό. Ταξίδια σε όλη την Ελλάδα και στον κόσμο που την καλούσαν για συναυλίες. Εδώ έδωσε βάση και στους συνεργάτες της που όλοι μαζί αποτελούν μια υπέροχη ομάδα, δεμένοι σαν οικογένεια. Μιλήσαμε λοιπόν για όλη της τη διαδρομή, τις συνεργασίες της, το σεβασμό που αποδίδει και της αποδίδουν εξ ίσου σημαντικοί συνάδελφοι της, που τον είδαν όσοι είχαν την τύχη να την παρακολουθήσουμε πέρυσι στην μεγάλη συναυλία (περίπου 5000 θεατές) στη Τεχνόπολη στο Γκάζι.

Εκεί ήταν κοντά της και τραγούδησαν μαζί της ο Μανώλης Μητσιάς, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Γιώτα Νέγκα, ο Παντελής Θαλασσινός, η  Λιζέτα Καλημέρη και πολλοί νέοι καλλιτέχνες που ανέβηκαν μαζί της στη σκηνή. Μια μαγευτική βραδιά!!! Το ιδιαίτερο φαινόμενο που παρουσιάζεται με τη Φωτεινή και την παρουσία της στη μουσική σκηνή, είναι ότι οι περισσότεροι θεατές που την παρακολουθούν είναι νέα παιδιά, που πέρα από τα καινούργια τραγούδια της, τους βλέπεις να σιγοτραγουδούν μαζί της μεγάλες λαϊκές και ρεμπέτικες επιτυχίες, που βέβαια βιολογικά αποκλείεται να είχαν γνωρίσει τους πρωτομάστορες που τα ερμήνευσαν για πρώτη φορά. Κι όμως η Φωτεινή έχει αυτή τη δυνατότητα να μεταφέρει διαχρονικές επιτυχίες και να τις κάνει προσιτές με την ερμηνεία της στη νέα γενιά, που με τη σειρά της ανταποδίδει στην καλλιτέχνη την αγάπη γι αυτά τα είδη τραγουδιού, σιγοτραγουδώντας ενίοτε ή τραγουδώντας δυνατά άλλοτε, όταν γίνεται αυτό το “υπέροχο αλισβερίσι” καλλιτέχνη – κοινού, όταν εκείνος/η χαμηλώνει την ένταση της φωνής του/της και ζητά από το κοινό να ανεβάσει τον τόνο και να τραγουδήσει το τραγούδι που ερμηνεύει εκείνη τη στιγμή.

Αλλά νομίζω ότι είπα ήδη πολλά, ακούστε την ηχογραφημένη συνέντευξη και κυρίως μην χάσετε το Σάββατο 28 του Γενάρη τη συναυλία της Φωτεινής Βελεσιώτου στις Ράχες Ικαρίας, γιατί ….εσείς θα χάσετε!!!

Σωτήρης Πολίτης

banner

Δείτε επίσης Η Φωτεινή Βελεσιώτου με τη Μυρτώ Αλικάκη και την Αναστασία Μουτσάτσου είναι οι “Γυναίκες” στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue