Home ΚοινωνίαΕλλάδα Συνάντηση Υπουργού Ναυτιλίας με την Π.Ν.Ο.

Συνάντηση Υπουργού Ναυτιλίας με την Π.Ν.Ο.

by ikariaki.gr
2 views

Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συνάντηση Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με μέλη της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας

 

Συνάντηση με τα μέλη της Διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (Π.Ν.Ο) πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Η συνάντηση διεξήχθη σε κλίμα συνεννόησης και παρά τις επιμέρους διαφωνίες διαπιστώθηκε κοινή προσέγγιση σε  ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες ναυτικούς. Επίκεντρο της συζήτησης αποτέλεσε η ανεργία των Ελλήνων ναυτικών, η πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Υγείας για τον Οίκο του Ναύτου, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και η διάταξη για το πλοίο ασφαλείας, που περιλαμβάνεται στο Νομοσχέδιο για τα τουριστικά πλοία.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε στους εκπροσώπους της Π.Ν.Ο ότι προσωπική του πολιτική προτεραιότητα είναι η τόνωση της απασχόλησης στους έλληνες ναυτικούς. «Δεν είμαστε αντίπαλοι, ούτε εχθροί στο θέμα της ανεργίας. Πολιτικά αυτό με «καίει» και αυτή είναι η προτεραιότητα μου», σημείωσε χαρακτηριστικά. Ανέφερε, μάλιστα, ότι με αυτό γνώμονα ζητάει την ενίσχυση της Ελληνικής Σημαίας στη ναυτιλία, λέγοντας ότι: «Θέλουμε περισσότερα πλοία στην Ελληνική Σημαία. Το έχω θέσει σε όλη την Ευρώπη, σε όλους τους τόνους, ότι περιφερειακές πολιτικές και πολιτικές υπερφορολόγησης θα διώξουν τα ευρωπαϊκά πλοία στα Ασιατικά Λιμάνια και θα χαθούν θέσεις εργασίας». Για την διευκόλυνση των ανέργων νέων ναυτικών στην πρόσβαση τους στην αγορά εργασίας, επεσήμανε, μάλιστα, ότι το Υπουργείο επανασχεδιάζει το πρόγραμμα «Νέαρχος», το οποίο με ευρωπαϊκούς πόρους θα τους δώσει μία διέξοδο στην αγορά εργασίας. «Είναι κρίμα να υπάρχουν διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια για την πρακτική άσκηση νέων ναυτικών και τη βελτίωση των επαγγελματικών τους προσόντων και να μην τα απορροφούμε. Οφείλουμε όλοι να συνεργασθούμε σε αυτό το θέμα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, αναφέρθηκε στη διάταξη για το πλοίο ασφαλείας, όπως αυτή περιγράφεται στο νομοσχέδιο «Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις», λέγοντας ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν είναι απεργοσπαστική, αφού η στόχευση είναι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου να κατέχει θεσμικά ένα εργαλείο στη διάθεση του, ώστε να εξυπηρετείται η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών σε έκτακτες ανάγκες. «Θέλω να εξυπηρετούνται οι νησιώτες, να μην βρίσκεται αποκομμένο ένα νησί σε επείγουσες καταστάσεις και το Υπουργείο να κοιτάζει άπρακτο», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την πρόθεση του να μην αλλάξει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και κάλεσε την αντιπροσωπεία της Π.Ν.Ο να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου με ρεαλιστικές προτάσεις ώστε να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση. Συγχρόνως, ο Υπουργός Ναυτιλίας, ότι στέκεται δίπλα στους ναυτικούς  και υπενθύμισε ότι με δική του απόφαση καταβλήθηκαν χρήματα από το ΝΑΤ στους ναυτικούς του  Ε/Γ – Ο/Γ πλοίου «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α», ενώ αντίστοιχη διαδικασία ακολούθησε και με χθεσινή του απόφαση στους ναυτικούς του «ΘΗΣΕΑΣ». «Σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο είναι απόλυτα συνεπές στις υποχρεώσεις απέναντι στους ακτοπλόους, ενώ όταν υπάρχουν κρούσματα εγκατάλειψης ναυτικών λαμβάνουμε αποφάσεις που τους προστατεύουν», ανέφερε.

Τέλος, για τον Οίκο Ναύτου και τις προωθούμενες αλλαγές στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας», ο Υπουργός Ναυτιλίας, ανέφερε στους εκπροσώπους της Π.Ν.Ο ότι θα μεταφέρει τις επιφυλάξεις στον αρμόδιο Υπουργό Υγείας. Στην ίδια κατεύθυνση και για την βελτιστοποίηση του τρόπου παροχής των προνοιακών επιδομάτων στους άνεργους ναυτικούς ο κ. Βαρβιτσιώτης κάλεσε σε διάλογο τους εκπροσώπους της Π.Ν.Ο.«Σας καλώ να συγκροτηθεί μία επιτροπή που θα καταλήξει σε μία συγκεκριμένη πρόταση για τα προνοιακά επιδόματα. Μακροχρόνια άνεργοι πρέπει να εξυπηρετούνται και να καλύπτονται ασφαλιστικά για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη χωρίς προσκόμματα και γραφειοκρατικά εμπόδια», κατέληξε ο Υπουργός Ναυτιλίας.

banner

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue