Home ΚοινωνίαΠολιτικήΚινητοποιήσεις Συμμετοχή και των Κέντρων Πρόληψης στην κινητοποίηση για την Υγεία

Συμμετοχή και των Κέντρων Πρόληψης στην κινητοποίηση για την Υγεία

by ikariaki.gr
12 views

Φάρος

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ 30/11/2012: ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ


Μετά την επιτυχία της διαπραγμάτευσης τρίτων για την δική τους προστασία, γνωστή στα καθ’ ημάς και ως πολλοστή «σωτηρία της χώρας», βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση των πολιτικών των «Μνημονίων». Η νέα καταδρομή, μέσα από την εξάρθρωση και των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, μετατρέπει αυτό το ζωτικό για τον άνθρωπο και την κοινωνία αγαθό, σε ένα πεδίο τόσο «ανοιχτό» όσο ακριβώς εντέλλεται η ιδιωτικοποίηση, δηλαδή η κερδοσκοπία. «Απελευθέρωση» και της Υγείας, λοιπόν, με την μετατροπή της σε «ατομικό» προνόμιο για τους έχοντες. Όσο για τους υπόλοιπους, ας αναλάβουν την «ατομική ευθύνη» της αδυναμίας κάλυψης των βιολογικών, ψυχικών και κοινωνικών όρων Ζωής, που συμπυκνώνονται στην Υγεία, όπως εξάλλου και στην Εργασία και στην Παιδεία – άλλες «αφηγήσεις» μιας «παρωχημένης εποχής κρατισμού».

Το πρωτοποριακό πλαίσιο, με το οποίο στεφανώνουν τα απελευθερωτικά «Μνημόνια» την Δημόσια Υγεία, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, για το 2013: Νέα μείωση στις δαπάνες Υγείας (-41,4% μέσα σε 4 χρόνια), νέα μείωση στις δαπάνες Πρόνοιας (-48,7% σε σχέση με το 2012), απώλεια ακόμη 10.000 νοσοκομειακών κλινών, κλείσιμο όλων των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ως το 2015.

Όλα δείχνουν ότι και για τις δομές Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων -ανάμεσα στις οποίες δύο σε Ψυχιατρικά Νοσοκομεία- σχεδιάζεται νέο γενναίο «κούρεμα» το 2013: Στους προϋπολογισμούς τους, στους μισθούς τους, στις υπηρεσίες τους, στην κάλυψη των αυξημένων κοινωνικών αναγκών, ίσως και στο προσωπικό τους. Αυτό δηλώνει και το φιάσκο της συνεδρίασης των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της Βουλής για ζητήματα σχετικά με τις Εξαρτήσεις, στις 28 Νοεμβρίου, που διακόπηκε πριν τοποθετηθούν οι Βουλευτές. Εκεί, ανάμεσα σε άλλα, ο Υφυπουργός Οικονομικών, στα λίγα λεπτά που έμεινε, πρόλαβε να βεβαιώσει ότι τα Κέντρα Πρόληψης είχαν αύξηση του προϋπολογισμού τους στο Υπουργείο Υγείας για το 2012 κατά 400.000€, ενώ στην πραγματικότητα είχαν μείωση της τάξης του 48,5% – μακράν την μεγαλύτερη στις δομές Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων. Στην υλοποίηση των «Μνημονίων» με θρησκευτική κατάνυξη, «ούτως έσονται οι έσχατοι πρώτοι»… Όσο για τον προϋπολογισμό του 2013 ανά δομή, δήλωσε ότι «δεν έχει μαζί του τα ποσά».

Οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, γνωρίζοντας ότι η Δημόσια Υγεία είναι συνεχές και όχι μάζα τσιφλικιών με συγκρουόμενα συμφέροντα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους γιατρούς του ΕΣΥ και ιδιαίτερα στους ειδικευόμενους γιατρούς, που πλήττονται πρώτοι και προχωρούν σε επισχέσεις εργασίας. Στηρίζουμε την «Πανελλαδική Ημέρα Λειτουργίας των Νοσοκομείων χωρίς Ειδικευόμενους» της 30ης Νοέμβρη, με τις διαθέσιμες δυνάμεις μας, κηρύττοντας 3ωρη στάση εργασίας από τις 12μ. ως τις 3μμ.και συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο μπρος στο Υπουργείο Υγείας, στις 1μμ της ίδιας μέρας.

Το Δ.Σ. του Σωματείου

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue