Home Εκπαίδευση Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας & Φούρνων – Απόφαση Γ.Σ. 27/5 και αποτελέσματα εκλογών

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας & Φούρνων – Απόφαση Γ.Σ. 27/5 και αποτελέσματα εκλογών

by ikariaki.gr
15 views

doe-1

 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ

 

Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε τα σωματεία. Σωματεία που να υπερασπίζονται το δικαίωμα στη δουλειά και τη μόρφωση, που να αντιπαλέψουν την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο κόσμος της εργασίας στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Σωματεία που θα συγκρούονται με την πολιτική της κοινωνικής βαρβαρότητας των Ε.Ε.- Δ.Ν.Τ. και θα  στοχεύουν στην ανατροπή της.

Οι υλικοί όροι ύπαρξης των σωματείων και η διαχείριση των οικονομικών τους είναι αναγκαίο να εξυπηρετούν έναν τέτοιο προσανατολισμό: την απόκρουση αυτών των πολιτικών και την οργάνωση αγώνων με προοπτική. Οποιεσδήποτε άλλες επιλογές διαχείρισης των οικονομικών, ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, που εξασφαλίζουν προνόμια και καλύτερος όρους διαβίωσης των συνδικαλιστών σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη (συνέδρια, ταξίδια συνδικαλιστών κλπ.) απαξιώνουν το συνδικαλισμό.

Η απόδοση της συνδρομής δηλώνει την απόφαση του εργαζόμενου να είναι συνδικαλισμένος και να παλέψει συλλογικά για τα δικαιώματά του. Είναι συνεισφορά από το υστέρημα για το συλλογικό αγώνα. Αποτελεί πολιτική πράξη.

Όμως, το ύψος της συνδρομής προς τη ΔΟΕ είναι υπερβολικά μεγάλο, σε μια περίοδο που οι εκπαιδευτικοί έχουν τσακιστεί από την αντεργατική θύελλα. Αποτελεί πρόκληση μια Ομοσπονδία με τόσο εύρωστο ταμείο να διατηρεί την συνδρομή στα σημερινά επίπεδα.

banner

Η 80η ΓΣ της ΔΟΕ κάτω από την πίεση δεκάδων συλλόγων  αποφάσισε τη μείωση της συνδρομής προς τη ΔΟΕ στα 27 ευρώ (από 34 ευρώ) και η 82η σε περαιτέρω μείωση σε 24 ευρώ. Η κρίση του κυρίαρχου κυβερνητικού συνδικαλισμού όχι μόνο πρέπει αλλά και μπορεί να οδηγήσει σε σωματεία των εργαζομένων και όχι στη διάλυση κάθε συλλογικής εργατικής έκφρασης.

 

Γι’ αυτό πρέπει άμεσα:

 

  1. να μειωθεί δραστικά η συνδικαλιστική συνδρομή προς τη ΔΟΕ από τη φετινή κιόλας συνδικαλιστική χρονιά με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή στα οικονομικά της Ομοσπονδίας, περικόπτοντας κάθε περιττό έξοδο και συνδικαλιστικό προνόμιο. Συγκεκριμένα: κατάργηση του επιμισθίου των μελών του ΔΣ και των αιρετών του ΚΥΣΠΕ, διαφάνεια με συγκεκριμένο πλαφόν με έκδοση αποδείξεων για κάθε δαπάνη, μείωση των αποζημιώσεων των αντιπροσώπων στα συνδικαλιστικά συνέδρια, περικοπή των εξόδων αυτών των συνεδρίων). Η συνδρομή προτείνουμε ενδεικτικά να μειωθεί στα 20-24€ συνολικά για τους μόνιμους και αναπληρωτές πλήρους ωραρίου, στα 10-12€ στους αναπληρωτές μειωμένου ωραρίου, για δε τους ωρομίσθιους στα 2-4€. Επίσης, να ανατραπεί ο επιμερισμός ανάμεσα στη ΔΟΕ και τον τοπικό Σύλλογο έως και τον επιμερισμό κατά 50-50%.
  2. η αποζημίωση των μελών του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για τις περιοδείες, τα ενοίκια, τα οδοιπορικά να γίνεται ως ένα συγκεκριμένο πλαφόν με αποδείξεις και παραστατικά. Δημόσιος μηνιαίος απολογισμός των εξόδων κάθε μέλους που αποζημιώνεται με τον οποιονδήποτε τρόπο από το συνδικάτο. Πλήρης διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών της ΔΟΕ με δημόσιους διαγωνισμούς για ανάληψη εργασιών και δημοσιοποίηση όλων αυτών. Αλλαγή της καταγραφής των κωδικών στην κατεύθυνση της αληθινής αποτύπωσης των εξόδων.
  3. να σταματήσουν οριστικά τα εκπαιδευτικά συνέδρια σε εξωτικές περιοχές και πολυτελή ξενοδοχεία, που έχουν ως αποτέλεσμα την πλήρη υποβάθμιση του παιδαγωγικού τους περιεχομένου και τη μετατροπή των αντιπροσώπων σε «τουρίστες».
  4. να μειωθούν οι αποζημιώσεις των αντιπροσώπων στα συνδικαλιστικά συνέδρια και τα συνολικά έξοδα των συνεδρίων αυτών.
  5. Τα σωματεία πρέπει να είναι οικονομικά αυτοδύναμα. Να στηρίζονται αποκλειστικά στις συνδρομές των μελών. Διαφορετικά γίνονται εύκολοι στόχοι για τους αντιπάλους τους. Η χρηματοδότηση τους από το κράτος ή από τα ευρωπαϊκά προγράμματα τα εκθέτει στην κοινή γνώμη. Καμιά απολύτως σχέση με κρατικές επιχορηγήσεις, κρατική χρηματοδότηση, προγράμματα ΕΣΠΑ, χορηγίες και οτιδήποτε δύναται να εμπλέξει το συνδικάτο με πολιτικά και οικονομικά σχέδια ενάντια στους εργαζόμενους. Απαιτούμε να σταματήσει ΤΩΡΑ κάθε συμμετοχή του ΙΠΕΜ-ΔΟΕ σε προγράμματα ΕΣΠΑ. Να γίνει το ΙΠΕΜ-ΔΟΕ όπλο στα χέρια του συνδικάτου.
  6. Το σωματείο δεν πρέπει να δημιουργεί επαγγελματίες συνδικαλιστές. Όταν επιτρέπει την ύπαρξη επαγγελματιών συνδικαλιστών δημιουργεί καινούργια συμφέροντα που δεν συμπίπτουν με τα συμφέροντα των μελών του. Στη ΔΟΕ αλλά και σε όλες τις θέσεις για τις οποίες προβλέπεται απόσπαση των συνδικαλιστικών στελεχών (ΑΔΕΔΥ, αιρετοί ΚΥΣΠΕ, ΙΠΕΜ) απαιτείται η θέσπιση ανώτατου χρονικού ορίου συνδικαλιστικής άδειας. Προτείνουμε ανώτατο όριο συνδικαλιστικής άδειας τα τέσσερα χρόνια. Έτσι θα σταματήσει το φαινόμενο να εκπροσωπούμαστε από ανθρώπους που έχουν ξεχάσει πως είναι η ζωή στο σχολείο.
  7. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας με αυτόματη μηνιαία παρακράτηση του μέρους της συνδρομής που αφορά τη ΔΟΕ και δηλώνουμε ότι ο σύλλογός μας δεν αποδέχεται αυτή τη μέθοδο: θα εισπράττει ή θα παρακρατεί τη συνδρομή o ίδιος και θα αποδίδει στη ΔΟΕ το ποσό που οφείλει για να θεωρείται μέλος της.

Στην κατεύθυνση αυτή καλούμε:

  • το Δ.Σ. της ΔΟΕ να ορίσει  ως ξεχωριστό θέμα της 84ης Γ.Σ. της ΔΟΕ  τα οικονομικά του συνδικάτου, το ύψος της συνδρομής, τον τρόπο υπολογισμού της αλλά και τον τρόπο επιμερισμού της ανάμεσα στη ΔΟΕ και τους τοπικούς Συλλόγους.

 

  • Την 84η Γ.Σ. της ΔΟΕ να προχωρήσει άμεσα σε δραστική μείωση της συνδικαλιστικής συνδρομής προς τη ΔΟΕ από τη φετινή κιόλας συνδικαλιστική χρονιά, να αναπροσαρμόσει τα οικονομικά της Ομοσπονδίας, περικόπτοντας κάθε περιττό έξοδο (κατάργηση του επιμισθίου των μελών του ΔΣ και των αιρετών του ΚΥΣΠΕ, διαφάνεια με έκδοση αποδείξεων για κάθε δαπάνη, περικοπή των εξόδων των συνεδρίων). Τέλος, να αποχωρήσει από την ETUCE, ιδιαίτερα με δεδομένο το ύψος της συνδρομής προς αυτήν.

 

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠ/ΚΩΝ Π.Ε. ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ 27ΗΣ ΜΑΪΟΥ
Ψήφοι για ΔΟΕ Έδρες ΔΟΕ Ψήφοι για ΝΤ ΑΔΕΔΥ Έδρες ΑΔΕΔΥ
Εγγεγραμμένοι
Ψηφίσαντες 75 75
Άκυρα/Λευκά 4 4
Έγκυρα 71 71
Ριζοσπαστική Ανεξάρτητη Κίνηση 39 1 38 2
Αγωνιστική Συσπείρωση 32 33 2
Εκλέγονται:
Αντιπρόσωπος στη ΓΣ της ΔΟΕ: Φώτης Μαντζώρος (Ριζοσπαστική Ανεξάρτητη Κίνηση)
Αντιπρόσωποι στο Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ:
Από τη Ριζοσπαστική Ανεξάρτητη Κίνηση:
Φώτης Μαντζώρος
Στέλιος Σακελλαρίου
Από την Αγωνιστική Συσπείρωση:
Μαρίνα Ζαχαροπούλου
Βιβή Τρύπα
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue