Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Shantel – Αρετή Κετιμέ “EastWest – Δύση και Ανατολή”

Shantel – Αρετή Κετιμέ “EastWest – Δύση και Ανατολή”

by ikariaki.gr
28 views

cover EASTWEST  Ο διεθνούς φήμης τραγουδοποιός, παραγωγός και dj Shantel, που πριν λίγα χρόνια γνώρισε μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα με την επιτυχία του «Disco Partizani», παρουσιάζει  το καινούριο του single «EastWest  Δύση και Ανατολή». Πρόκειται για το πρώτο single του νέου άλμπουμ που ετοιμάζει και στο τραγούδι αυτό συμπράττει με τηνΑρετή Κετιμέ.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τι ενέπνευσε τον Γερμανό –με  ελληνικές ρίζες– Shantel να δημιουργήσει ένα τέτοιο κομμάτι;

Shantel-1671_photo by Harald H. SchroederΌπως σημειώνει ο ίδιος, ήθελε να δώσει Πρόσωπο και Φωνή στη Χαμένη Γενιά. Και εξηγεί: «Όλοι μιλάνε ΓΙΑ την Ελλάδα- τα πολιτικά κόμματα, τα ΜΜΕ, ομιλητές σε στρογγυλά τραπέζια αλλά και καθημερινά σε καφέ και μπαρ, οι συζητήσεις οργιάζουν, όλοι έχουν κάτι να πουν. Μιλάει όμως κάποιος ΜΕ τους Έλληνες; Ακούει κάποιος τι έχουν οι ίδιοι να πουν; Το Οι Έλληνες, είναι ένας χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται με ευκολία, χωρίς πολύ σκέψη και κουβαλά στερεότυπα και προκαταλήψεις κι επιφέρει συγκαταβατικές συμβουλές. Η συμπεριφορά αυτή όμως, κουνάει άραγε το δάχτυλο σε αυτούς που είναι όντως υπεύθυνοι για την οικονομική κακοδιαχείριση, τον νεποτισμό και την ευνοιοκρατία; Ή απλά τσουβαλιάζει ένα ολόκληρο έθνος σε συλλογική ενοχή; Η πιστωτική κρίση που θέτει σε κίνδυνο όλους μας, μαζί και τις αξίες μας, έχει χτυπήσει πιο σκληρά τη νεότερη γενιά. Κι όμως, οι νέοι της Νότιας Ευρώπης που αντιμετωπίζουν ένα μέλλον κλεμμένο και  προδομένο, δεν υπάρχουν καν στα mainstream media, παρά μονάχα σαν στατιστική –“η ανεργία των νέων”. Δεν έχουν φωνή, πρόσωπο, δύναμη». 

Στο video clip που ετοίμασε ο Shantel για το νέο του single «EastWest – Δύση και Ανατολή» αναδεικνύει πορτρέτα νέων (αλλά και κάποιων μεγαλύτερων) καθημερινών ανθρώπων από την Αθήνα –ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι Έλληνες μουσικοί που πήραν μέρος στις ηχογραφήσεις. Ο Shantel θέλει να δώσει στη Χαμένη Γενιά, Πρόσωπο και Φωνή.

Οι δεσμοί του Shantel με την Ελλάδα είναι πολύ ισχυροί. Ο παππούς του ήταν Έλληνας και ήδη σαν παιδάκι ερχόταν συχνά στην Ελλάδα, σφυρηλατώντας μέσα από μια πολύ προσωπική ματιά, ένα ισχυρό δέσιμο με τη χώρα. Αργότερα, έκανε τακτικά περιοδείες στη χώρα μας, είτε με το συγκρότημά του Bucovina Club Orkestar είτε σαν σόλοDJ.

banner

Ο στενός αυτός δεσμός, έγινε πρόσφατα ακόμη πιο δυνατός. Τα δύο τελευταία χρόνια, πηγαινοέρχεται τακτικά ανάμεσα στην γενέτειρά του Φρανκφούρτη και την πόλη της καρδιάς του Αθήνα, ανταλλάσσει απόψεις με ανθρώπους που ταιριάζουν στον τρόπο σκέψης, συνθέτει μουσική και πειραματίζεται γενικότερα. Στην Αθήνα, ανακάλυψε μία νέα γενιά μουσικών και παραγωγών που εδώ και καιρό έχουν γυρίσει την πλάτη τους στο παλιό σύστημα και νιώθουν περιφρόνηση για το κατεστημένο. Αντίθετα από πολλές άλλες μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις, η Αθήνα δεν έχει ακόμα ομογενοποιηθεί. Είναι ακόμη μία πόλη γεμάτη αντιθέσεις, που δίνει χώρο στις νέες δημιουργικές ιδέες. Η νεολαία της Αθήνας, αφημένη να τα βγάλει πέρα μόνη της, ακολουθεί πια την τακτική του «αν θες να γίνει κάτι, μην περιμένεις από άλλους,  σήκω και προχώρα να το κάνεις».

 Shantel & AretiKetime

Ο Shantel δεν νοιάζεται να ακολουθήσει το κυρίαρχο ρεύμα στη μουσική. Όταν στις αρχές της χιλιετίας, κάποιοι τον χλεύασαν για το «Ρουμανο- Καρπάθιο πανκ» του, δεν τον ένοιαξε ιδιαίτερα. Αντίθετα, αυτό τον ενεργοποίησε ακόμη περισσότερο και η μετέπειτα παγκόσμια επιτυχία του, απλά απέδειξε ότι είχε δίκιο. Μακριά από τα σίγουρα, ίσια μονοπάτια που οδηγούν σε αδιέξοδα επαναλαμβανόμενα μοτίβα του συρμού, ο Shantel βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση χαρακτήρων, τύπων και τόπων που «συμβαίνουν πράγματα». Η εξερεύνηση των διαφορετικών λαϊκών πολιτισμών, βασίζεται στη διαίσθησή του και την πολύχρονη εμπειρία του. Ανακαλύπτει και ενσωματώνει στις συνθέσεις του φευγαλέα φαινόμενα, μικρά στιγμιότυπα, αναπάντεχες συνέργειες, που όπως υφαίνονται μέσα στις συνθέσεις του, δημιουργούν ένα χαλί που αντανακλά το πνεύμα της εποχής, ένα μουσικό μανιφέστο των καιρών μας.    

Στην Αθήνα, βρήκε νέα μονοπάτια που συνδυάζουν διαφορετικά μεταξύ τους στοιχεία και αξίζουν να εξερευνηθούν. Μονοπάτια που όπως και ο Frankfurt Bucovina Club ήχος του, ενώνουν το αναλογικό με το ψηφιακό, το παραδοσιακό με το avantgarde και το ακουστικό με το ηλεκτρονικό, δημιουργώντας κοινούς κώδικες συνεργασίας με νέους έλληνες καλλιτέχνες -όπως για παράδειγμα τους Imam Baildi. Πέρα όμως από τις αναδυόμενες υπόγειες κουλτούρες που πάντα τον συναρπάζουν, υπήρξε κάτι ακόμη που ανακάλυψε αυτή τη φορά -την Αρετή Κετιμέ και την μυθική, αιθέρια φωνή της. Συναντήθηκαν εδώ, δύο επί ίσοις όροις μουσικοί και βρήκαν κοινούς τόπους. Και οι δύο λατρεύουν το Σμυρνέικο τραγούδι, τον πρόγονο του ρεμπέτικου, που γεννήθηκε στη Σμύρνη, την πόλη που αποτέλεσε ένα στρατηγικό οχυρό της Μικράς Ασίας, μία φυσική γέφυρα ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή. Το ρεμπέτικο υπήρξε πάντα πηγή έμπνευσης για τον Shantel. 

Στην ηχογράφηση του «EastWest – Δύση και Ανατολή», που έγινε στην Αθήνα, εκτός από την Αρετή Κετιμέ, πήραν μέρος 25 σπουδαίοι μουσικοί, σολίστες παραδοσιακών ελληνικών οργάνων. Το τραγούδι έχει έναν Βυζαντινό παραδοσιακό ήχο που πηγαίνει στην καρδιά της ελληνικής μουσικής, παραμένοντας ταυτόχρονα άκρως χορευτικό.  

Ο Shantel κατορθώνει με χαρακτηριστική άνεση να χτίσει μία γέφυρα, ανάμεσα στην Ελλάδα, την Μέση Ανατολή και την υπόλοιπη Ευρώπη. Ηλεκτρονικοί ήχοι και διαφορετικές μουσικές υφές, φλερτάρουν και ενώνονται σε έναν uptempo ρυθμό, που ακόμη και τα ντραμς βρίσκουν τον χώρο τους για μερικές θεαματικές πινελιές! Κάτω από την σκηνοθετική μπαγκέτα του Shantel ως παραγωγού, η πολυεθνική ορχήστρα συνδυάζει παραδοσιακά όργανα όπως το ούτι, τον τζουρά, τον μπαγλαμά και το τσουμπούς, με Fender Mustang ηλεκτρική κιθάρα, ακορντεόν, κλαρινέτο, νέι και μια ποικιλία εγχόρδων, όπως η πολίτικη λύρα, καθώς και το σαντούρι και το κανονάκι, μαζί μ’ ένα laptop κι έναLinn drum computer. Το αποτέλεσμα είναι ένας ήχος που ακούγεται οικείος σε οποιοδήποτε μέρος ανάμεσα στην Αθήνα και τη Βυρηττό ενώ οι μουσικοί που πήραν μέρος στην ηχογράφηση, θα ένιωθαν σαν το σπίτι τους κάνοντας ένα πάρτι στο «Βερολίνο – Βαγδάτη Express».

Τα δύο ερωτήματα που ο Shantel έθεσε σαν τη βάση της εργασίας του για το νέο του άλμπουμ (που θα κυκλοφορήσει στις 29 Μαΐου) ήταν τα εξής: Πώς θα συλλάβω τον ήχο με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια και ακουστικότητα; Πώς θα δημιουργήσω έναν πανευρωπαϊκό, σύγχρονο ήχο για τη μουσική που λάτρευα από παιδί;

Η ένταση με την οποία απορροφά και επεξεργάζεται την παραδοσιακή μουσική –τα τραγούδια της, τους ρυθμούς, τα κλειδιά της- δεν έχει να κάνει με προσκόλληση σε γραφικά συναισθήματα. Απεναντίας, ο Shantel σερφάρει με μαεστρία ανάμεσα στα κύματα των πολιτισμών, εκλύοντας μια ολοζώντανη, καινούρια μουσική ενέργεια. Το «EastWest – Δύση και Ανατολή» είναι σε πρώτη φάση μια απάντηση στην επικρατούσα τάση. Και τι απάντηση!

INFO

Shantel – Αρετή Κετιμέ

«EastWest  Δύση και Ανατολή»

Μουσική: Shantel

Στίχοι: Shantel (αγγλικοί) & Αρετή Κετιμέ (ελληνικοί)

Το «EastWest – Δύση και Ανατολή» είναι διαθέσιμο στo itunes : https://itunes.apple.com/album/eastwestdysikianatolisingle/id963743432 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue