Home Εκπαίδευση ΣΕΠΕ Ικαρίας & Φούρνων: Κάλεσμα σε κινητοποιήσεις σε Ράχες και Άγιο Κήρυκο κατά των εξετάσεων PISA

ΣΕΠΕ Ικαρίας & Φούρνων: Κάλεσμα σε κινητοποιήσεις σε Ράχες και Άγιο Κήρυκο κατά των εξετάσεων PISA

by ikariaki.gr
67 views

Κάλεσμα σε κινητοποίηση κατά των εξετάσεων PISA,

την Τετάρτη 22/5/2022, στις 9.00 έξω από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ραχών  και έξω από τι 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Κηρύκου.

 Την Τετάρτη 22/5, στις 9.00 το ΥΠΑΙΘ έχει προγραμματίσει τις μαθητικές εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα σε 660 σχολεία της χώρας μας (Δημοτικά και Γυμνάσια). Τα σχολεία της Ικαρίας που έχουν επιλεγεί για τις εξετάσεις είναι το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ραχών και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Κηρύκου.

Σύμφωνα με τον νόμο για τις εξετάσεις PISA:

« Το σχολικό έτος 2023-2024 θα διενεργηθούν σε εθνικό επίπεδο εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για τους/ τις μαθητές/τριες της ΣΤ’τάξης των Δημοτικών σχολείων και της Γ’ τάξης των Γυμνασίων σε θέματα που περιέχονται στα προγράμματα σπουδών των γνωστικών αντικειμένων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών.

 Σκοπός των παραπάνω  εξετάσεων είναι η εξαγωγή πορισμάτων σχετικά με την πορεία της υλοποίησης των Προγραμμάτων Σπουδών και τον βαθμό επίτευξης των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων»

Αλήθεια πώς αυτές οι εξετάσεις λαμβάνουν υπόψη τη διαφορετικότητα του κάθε μαθητή; Είναι δυνατόν να βγαίνουν συμπεράσματα για την εξέλιξη του κάθε μαθητή αλλά και σχολείου, από μια τυποποιημένη διαδικασία που μέσα σε αυτή δεν παίζουν κανένα ρόλο οι εκπαιδευτικοί των μαθητών που γνωρίζουν πραγματικά τις ανάγκες του κάθε μαθητή; Πώς μπορούν να βγουν συμπεράσματα για το κατά πόσο έχουν επιτευχθεί τα μαθησιακά αποτελέσματα όταν σε πολλά σχολεία ανά την Ελλάδα οι μαθητές φτάνουν τους 30 ανά τάξη, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να υλοποιηθεί σωστά η εκπαιδευτική διαδικασία;  Όμως το μεγαλύτερο ερώτημα είναι τι σκοπεύει να κάνει το Υπουργείο με τα αποτελέσματα αυτών των εξετάσεων.

Ο ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) και η κυβέρνηση, με εργαλείο τους τις εξετάσεις PISA βάζουν την εκπαίδευση στη ζυγαριά κόστους –κέρδους, οδηγώντας την έτσι σε μεγαλύτερη υποβάθμιση. Στόχος τους είναι η κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών αλλά και μαθητών.

Η διεθνής πείρα έχει αποδείξει ότι τέτοιοι διαγωνισμοί οδήγησαν σε συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολικών μονάδων, σε απολύσεις εκπαιδευτικών, σε διαχωρισμό των μαθητών και τη διοχέτευση αυτών που προέρχονται από εργατικές-λαϊκές οικογένειες σε σχολεία υποβαθμισμένα. Σε όλες τις χώρες που εφαρμόστηκαν αντίστοιχοι διαγωνισμοί όχι μόνο δεν περιορίστηκαν οι ταξικές ανισότητες, δεν καλυτέρευσαν τα εκπαιδευτικά συστήματα αλλά αυτές διευρύνθηκαν (π.χ Γαλλία, Αγγλία κ.λπ)

Στις ΗΠΑ μάλιστα τυποποιημένα τεστ χρησιμοποιήθηκαν ως αφορμή έτσι ώστε να υποβαθμίσουν και να κλείσουν σχολεία. Συγκεκριμένα αν τα σχολεία που συμμετείχαν δεν λάμβαναν ένα μεγάλο ποσοστό επιτυχίας  , συχνά μειωνόταν το ποσοστό χρηματοδότησης  με αποτέλεσμα τελικά να καταφέρουν να ιδιωτικοποιήσουν και να κατηγοριοποιήσουν  σχολεία.

banner

Γίνονται ολοφάνερες οι προθέσεις της κυβέρνησής μας με το νέο υβριδικό σχολείο που θα ξεκινήσει να λειτουργεί από τον Σεπτέμβρη και προβλέπει ότι στις απομακρυσμένες περιοχές κάποια μαθήματα θα γίνονται από απόσταση.

ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΙ!

Δεν θα ανεχτούμε να υλοποιούνται αντίστοιχες εξετάσεις και στη χώρα μας, που διαχωρίζουν και κατηγοριοποιούν τους μαθητές μας! Δεν θα ανεχτούμε άλλο την κοροϊδία του Υπουργείου ότι το αντιπαιδαγωγικό και απαράδεκτο νομοσχέδιο της «Αξιολόγησης» που στόχο έχει την ιδιωτικοποίηση των σχολείων, δήθεν γίνεται για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης! Αν ήθελαν να βελτιώσουν τις συνθήκες διδασκαλίας και γενικότερα την εκπαιδευτική διαδικασία, τότε θα είχαν ανταποκριθεί στα αλλεπάλληλα αιτήματα των εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών για αύξηση της χρηματοδότησης των σχολείων, ενίσχυση των υποδομών, αύξηση των προσλήψεων στα σχολεία με σταθερό προσωπικό για κάθε σχολική χρονιά!

       Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ικαρίας Φούρνων κηρύττει στάση εργασίας από 1 έως 3 ώρες  για τις 22 Μαΐου, συμπληρωματική της 4ωρης στάσης που έχει κηρύξει η ΔΟΕ. Καλεί εκπαιδευτικούς, γονείς και τοπικούς φορείς έξω από τα δυο σχολεία την Τετάρτη στις 09:00! Ακόμα, καλεί όσους εκπαιδευτικούς δεν μπορέσουν να παρευρεθούν, να πραγματοποιήσουν ενημερώσεις για τις εξετάσεις PISA έξω από τα σχολεία τους.

Τα σχέδια της κυβέρνησης να μείνουν  στα χαρτιά!

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue