Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Σχετικά με το σχέδιο ψηφίσματος και τις κινητοποιήσεις για τα προβλήματα στον χώρο της Υγείας

Σχετικά με το σχέδιο ψηφίσματος και τις κινητοποιήσεις για τα προβλήματα στον χώρο της Υγείας

by ikariaki.gr
1 views

nosokomeio

 

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ 254/1935 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ – ΜΕΛΟΣ ΓΣΕΕ & ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

ΣΜΥΡΝΗΣ 2 -83100- ΣΑΜΟΣ # ΤΗΛ: 22730 27561 # FAX: 22730 28440 # E-MAIL:[email protected]

Ικαρία 13/11/2012

Προς:Δ.ΣΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΝ-ΚΥ ΙΚΑΡΙΑΣΚοινοποίηση: ΜΜΕ – Σωματεία.  

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι του Δ.Σ, σχετικά με το σχέδιο ψηφίσματος (που αν και σχέδιο έχει δει το φως της δημοσιότητας από της 11-11-2012):

Θέλουμε να σας τονίσουμε για μια ακόμα φόρα ότι, υποστηρίζουμε την αυτοτελή λειτουργία των δομών υγείας στην επαρχία Ικαρίας μέσα από το πλαίσιο διεκδικήσεων που έχει την στήριξη δεκάδων φορέων των νησιών μας από το 2009.Γιατί το «Νοσοκομείο των προγόνων μας» δεν είναι μόνο ένα κτήριο, η μόνο ένα ίδρυμα,καιγιατί ακόμα και αν διατηρηθεί η αυτοτελής λειτουργία των δομών υγείας στα νησιά μας, για εμάς είναι σοβαρό πρόβλημα επίσης το τι υπηρεσίες θα παρέχονται και πόσοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτές, και αυτό δεν διασφαλίζεται με αγώνα μόνο για «να μην κλείσει το νοσοκομείο». Επίσης τονίζουμε για μια ακόμα φόρα ότιη λειτουργία των δομών υγείας με τρόπο που θα διασφαλίζει της σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας πρόνοιας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται άλλωστε και η πρωτοβουλία να προχωρήσουμε μέσα στον Νοέμβριο σε κινητοποιήσεις αρχικά με την μορφή απογευματινού συλλαλητηρίου στα νησιά μας υλοποιώντας αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων της περασμένης άνοιξης.

Σχετικά με το πλαίσιο διεκδικήσεων εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε το πλαίσιο που έχουμε διαμορφώσει μαζί με αρκετούς φορείς της Ικαρίας (Εργατικό Κέντρο – Ν.Τ ΑΔΕΔΥ – Συνδικάτο Οικοδόμων – Σωματείο Επισιτισμού – Σωματείο ΕΤΕ/ΔΕΗ – Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας – Σύλλογοι οικισμών Ικαρίας – παροικιακές οργανώσεις Ικαρίας στην Αττική) και σε μεγάλο βαθμό έχει υιοθετηθεί από τους Ικαριώτες (με αποφάσεις Δ.Σ συλλόγων φορέων ακόμα και Γ.Σ), πλαίσιο που όπως γνωρίζετε μέχρι την άνοιξη του 2011 είχε την στήριξη και του σωματείου σας. Η επιμονή μας στο συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδικήσεων οφείλεται στην πεποίθηση μας ότι όχι μόνο δεν ξεπεράστηκε από τις εξελίξεις άλλα στις παρούσες συνθήκες το κρίνουμε εξαιρετικά αναγκαίο. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως το πλαίσιο αυτό δεν έχει καμιά διάθεση η κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) να το αποδεχτεί, όμως οι διεκδικήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος μπαίνουν στην κρίση των εργαζομένων ανεξάρτητα από το αν είναι στα «μέτρα του συστήματος» για να τις αποδεχτεί, και δεν μπορεί στο όνομα της «μαζικότητας» να μην λέμε τα πράγματα με το όνομα τους στους εργαζόμενους, και να μην καταθέτουμε και την κατά την γνώμη μας πρόταση διεξόδου .

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι πιστεύοντας ότι και στο ζήτημα της Υγείας πρέπει να ενταθούν οι αντιδράσεις όλων εκείνων που πλήττονται από την πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ καιτα μέτρα αυτά να βρουν την καθολική μας αντίσταση. Πιστεύοντας ότι η υπεράσπιση της Υγείας του λαού μας, πρέπει να πρώτα και κύρια είναι υπόθεση της εργατικής τάξης. Γιατί όσο η Υγεία-Πρόνοια θα γίνεται ένα όλο και πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα και τα νοσοκομεία θα λειτουργούν όπως οι επιχειρήσεις, τόσο θα χειροτερεύουν οι συνθήκες εργασίας και ζωής όλων των εργαζομένων. Πιστεύοντας ότι έχουμε τη δύναμη να βάλουμε εμπόδια στα νέα μέτρα, καλούμε σε κοινό αγώνα, κοινό μέτωπο, τους εργαζόμενους όλων των κλάδων, τους αυτοαπασχολούμενους, τους άνεργους, τους φτωχούς αγρότες, τους συνταξιούχους. Με γενική απεργία και πρωτοβουλίες σε κάθε χώρο δουλειάς, να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας, να παλέψουμε ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις η υγεία, η πρόνοια, το φάρμακο να πάψουν να είναι εμπόρευμα και οι εργαζόμενοι δέσμιοι του πλούτου που οι ίδιοι παράγουν. Σε αυτή την κατεύθυνση πιστεύουμε ότι συμβάλουν και τα συλλαλητήρια στα νησιά μας και η κινητοποίηση των παροικιακών οργανώσεων της Αττικής.

Όλα μας τα αιτήματα μπορούν να συνοψιστούν στις φράσεις

 • Επαρκές και μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε όλες τις μονάδες Υγείας των νησιών μας .

 • Να μην μένει χωρίς ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

καμία μονάδα Υγείας των νησιών μας, ούτε για μισή ώρα!

banner
 • Όχι στο πεντάευρο χαράτσι. Δεν πληρώνουμε!

Όλη η λογική μας περιγράφεται με τη φράση

 • Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους,

όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.

 • Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας.

Απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα για την αναδιάταξη των δομών του ΕΣΥ δηλώνουμε την κάθετη αντίθεση μας διεκδικώντας την ανάκληση των σχετικών νόμων.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΛΙΝΙΚΩΝ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ, ΙΑΤΡΕΙΩΝ του ΙΚΑ. ΟΧΙ ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΚΡΕΒΑΤΙΩΝ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ Κ.Υ. ΣΕ ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΑ Ή ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

Πλαίσιο αιτημάτων για Ικαρία- Φούρνων(Το οποίο μπορεί να επικαιροποιηθει και να συμπληρωθεί)

Για το Νοσοκομείο να υπάρχουν:

 • Όλες οι αναγκαίες κλινικές (παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική, γυναικολογική, καρδιολογική) με τις απαιτούμενες ειδικότητες γιατρών.

 • Όλες οι αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες που λείπουν (οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ουρολόγος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος).

 • Νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες.

 • Όλο το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό) να είναι μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

 • Σταθμός Αιμοδοσίας.

 • Μονάδα αυξημένης φροντίδας.

 • Όλη η απαραίτητη εργαστηριακή κάλυψη και ο απαραίτητος και σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός.

 • Όλη η αναγκαία υποδομή για ανθρώπινες συνθήκες περίθαλψης.

 • Τμήμα επειγόντων περιστατικών που να λειτουργεί αυτοδύναμα όλο το 24ωρο.

 • Σύνδεση του Νοσοκομείου με τα Κ.Υ.

Για τα Κέντρα Υγείας να υπάρχουν:

 • Ένα Κ.Υ. σε κάθε Δημοτική ενότητα της επαρχίας μας, που να καλύπτει πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δηλαδή: αναβάθμιση του αγροτικού ιατρείου στις Ράχες σε Κ.Υ., βελτίωση του εξοπλισμού, πρόσληψη οδηγών για το ασθενοφόρο. Αναβάθμιση του πολυδύναμου ιατρείου των Φούρνων σε Κ.Υ. Πλήρης στελέχωση και εξοπλισμός του. Πλήρης στελέχωση του Κ.Υ. στον Εύδηλο τουλάχιστον σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του.

 • Σύνδεση των Κ.Υ. με τους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας. (Γιατροί εργασίας, σχολίατροι, αθλίατροι).

 • Οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Κ.Υ. που θα παρακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας.

 • Υπηρεσίες πρόληψης, υγιεινής και ασφάλειας.

 • Επιδημιολογικές μελέτες καθώς και μελέτες για τη νοσηρότητα που οφείλονται σε τοπικούς νοσογόνους παράγοντες.

 • Ειδικευμένοι γιατροί για τους ασθενείς που κάνουν χρήση των ιαματικών λουτρών.

 • Περιφερειακά Ιατρεία, παραρτήματα των Κ.Υ., πλήρως στελεχωμένα σύμφωνα με τις ανάγκες.

 • Ιδιαίτερα στα αγροτικά ιατρεία Καρκιναγρίου και Χρυσομηλιάς και λόγω κατάστασης οδικού δικτύου και μεγάλης απόστασης από τα Κ.Υ. να υπάρχει και ειδικευμένος γιατρός, νοσηλεύτρια και να σταθμεύει ασθενοφόρο. Να προκηρυχτεί οργανική θέση για το αγροτικό ιατρείο Μαγγανίτη.

Για το ΕΚΑΒ:

 • Πλήρη ανάπτυξη δημόσιου- δωρεάν συστήματος επείγουσας βοήθειας που να προσφέρεται από τη στιγμή που εκδηλώνεται το επείγον περιστατικό μέχρι την αποκατάσταση του.

Πρόνοια:

 • Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς.

 • Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, με μόνιμο προσωπικό.

 • Γηροκομείο δημόσιο που θα λειτουργεί δωρεάν, και θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους.

 • Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους. Να τοποθετηθούν άμεσα γιατροί σε όλα τα πλοία με ευθύνη του κράτους.

Πρόληψη:

 • Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας (συστηματικοί εμβολιασμοί, προληπτικοί έλεγχοι κλπ.), που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.

 

 

Για το Δ.Σ του ΕΚΣ

Νικόλας Λαρδάς

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue