Home ΟικονομίαΕργασία Σχετικά με την ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ)

Σχετικά με την ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία (ΥΑΕ)

by ikariaki.gr
5 views

ERGASIA DEH

 

Στην ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για την ΥΑΕ αναφέρεται πως «Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα Υγιεινής & Ασφάλειας…..»  Έλεος συνάδελφοι, η υποκρισία σας άμετρη, η υποκρισία σας περισσεύει, ως πλειοψηφία του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ φέρετε τεράστιες ευθύνες για την αυξημένη επικινδυνότητα των χώρων εργασίας της ΔΕΗ και για τα πολλά και σοβαρά ατυχήματα που συμβαίνουν. Από πού απορρέει η ευαισθησία σας ; από το ότι δεν έχετε συγκροτήσει επιτροπή υγείας και ασφάλειας όπως το καταστατικό της ομοσπονδίας προβλέπει ; από το ότι με την βοήθειά σας η ΔΕΗ δεν εφαρμόζει την σχετική νομοθεσία ; από το ότι επιστρατεύεστε από την διοίκηση της ΔΕΗ όποτε γίνει ένα ατύχημα για να βοηθήσετε στην συγκάλυψή του;

Χαρακτηριστική περίπτωση της στάσης σας, το εργατικό ατύχημα που έγινε στον ΑΗΣ Κερατσινίου τον Απρίλη του 2014 και για το οποίο δεν τηρήθηκε ο νόμος και η σχετική οδηγία της ΔΕΗ παρόλο που ο τραυματισμένος στο κεφάλι εργαζόμενος οδηγήθηκε στο νοσοκομείο και του χορηγήθηκε 5νθήμερη αναρρωτική άδεια. Του συμβάντος επελήφθη η ΕΥΑΕ ΔΠΑΝ – στην οποία και ανήκε ο εργαζόμενος – διεκδικώντας την τήρηση του νόμου και της σχετικής οδηγίας της ΔΕΗ. Απευθύνθηκε η ΕΥΑΕ και σε σάς, την ΓΕΝΟΠ, αναζητώντας υποστήριξη, βρίσκοντας δυστυχώς απέναντί της μια ΓΕΝΟΠ δήθεν αδιάφορη  και στην πραγματικότητα επιστρατευμένη από την ΔΕΗ για να αποκρύψει το ατύχημα. Παρά τις επιστολές, παρά τις προσωπικές επαφές ο εργοδοτικός συνδικαλισμός σας θριάμβευσε αποδεικνύοντας αυτό που πάντοτε στις ανακοινώσεις μας λέμε πως η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ είναι το μακρύ χέρι της διοίκησης της ΔΕΗ δρώντας ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων.

Διαβάζοντας κάποιος την εισήγηση της ΓΕΝΟΠ στην ημερίδα που διοργάνωσε η ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα αντιλαμβάνεται :

banner
  1. την άγνοια που διέπει την ομοσπονδία μας σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για την ΥΑΕ μια και αναφέρεται αποκλειστικά στον 1568 του 85.
  2. Τον εργοδοτισμό της όταν αναφέρει πως «Οι δομές υγείας – περίθαλψης της ΔΕΗ υπάρχουν παντού και προσφέρουν πρώτες βοήθειες.»  ενώ στην πραγματικότητα στο μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ ούτε δομές υγείας υπάρχουν και ούτε μπορούν να προσφερθούν πρώτες βοήθειες. Πχ στους εργαζόμενους στα νησιά είναι σύνηθες να μην υπάρχει όχι μόνο κάποια δομή υγείας της ΔΕΗ αλλά ούτε σε όλο το νησί. Είναι σύνηθες ακόμα να μην έχουν μέριμνα τεχνικού ασφάλειας και γιατρού εργασίας ή και να μην τους έχει επισκεφτεί γιατρός εργασίας ποτέ μέχρι τώρα, παρόλο που εδώ και δεκάδες χρόνια έχει η ΔΕΗ την υποχρέωση από νόμο να στέλνει γιατρό εργασίας.
  3. Τον εργοδοτισμό της εκεί που λέει «Σε Γενικές Γραμμές η Εταιρία μας τηρεί το Θεσμικό Πλαίσιο»  Όταν έχουμε δεκάδες νεκρούς συναδέλφους και δεκάδες ατυχήματα που δεν καταγράφονται επειδή συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Όταν έχουμε δεκάδες εργασιακούς χώρους –ακόμα και ολόκληρους σταθμούς παραγωγής – που δεν έχουν γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου και σταθμούς παραγωγής με εντοπισμένο – ακόμα και εύθρυπτο – αμίαντο δίπλα στον οποίο δουλεύουν συνάδελφοι και για τον οποίο δεν παίρνονται τα μέτρα που προβλέπει η νομοθεσία.
  4. Θέτει τα θέματα ΥΑΕ των εργαζομένων σε εργολάβους ή με μπλοκάκι ως θέματα για τα οποία έχουν ευθύνη οι ίδιοι οι εργολάβοι κρύβοντας έτσι τις ευθύνες -που είναι και οι μεγαλύτερες -της ίδιας της επιχείρησης η οποία ανέχεται τις συνθήκες δούλων με τις οποίες εργάζονται οι συνάδελφοί μας όπως  και το πλήθος των ατυχημάτων τους από τα οποία ελάχιστα καταγράφονται.

Η κατάσταση στην επιχείρηση από την πλευρά της υγείας και της ασφάλειας είναι απαράδεκτη και συντηρείται με την συνδρομή της πλειοψηφίας στην ΓΕΝΟΠ και στα μεγάλα συνδικάτα.

Η αλλαγή της, η δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών εργασίας, η συγκρότηση επιτροπών υγείας και ασφάλειας, η ελαχιστοποίηση του εργασιακού κινδύνου και κατά συνέπεια και των ατυχημάτων, απαιτεί πρώτα-πρώτα την αλλαγή των συσχετισμών μέσα στα συνδικάτα και την ΓΕΝΟΠ. Οι σημερινές πλειοψηφίες του εργοδοτικού συνδικαλισμού της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της ΣΑΔ δεν θα πάψουν να καλύπτουν την κάθε παράλειψη της διοίκησης της ΔΕΗ με αντάλαγμα ρουσφέτια και χρηματοδοτήσεις.

 

ΑΣΣΕ/ΔΕΗ, Οκτώβριος 2015

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue