Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Σάμος: Ο πολιτισμός για τον άνθρωπο!

Σάμος: Ο πολιτισμός για τον άνθρωπο!

by ikariaki.gr
23 views

(γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου)

φωτο1α
Τον κότινο της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» της Ευρώπης θα διεκδικήσουν για το 2021 η Ελευσίνα, η Καλαμάτα και η Ρόδος. Η σχετική ανακοίνωση της προεπιλογής υποψηφιοτήτων -μετά από αξιολόγηση των φακέλων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- ανακοινώθηκε, το απόγευμα της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου 2016 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσία του υπουργού ΥΠΠΟΑ, Αριστείδη Μπαλτά.
Το μεγάλο στοίχημα πλέον για τη Σάμο, είναι η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που εργάστηκε ακάματα και εθελοντικά εδώ και μήνες για αυτή την πολιτιστική ιδέα και να τεθούν σε άξονα υλοποίησης οι αξιολογότατες και καινοτόμες προτάσεις που συλλέχθηκαν και περιλήφθηκαν στο φάκελο. Μέσα από αυτή τη διαδικασία δημιουργικής όσμωσης και πνευματικής διάδρασης, οι 400 και πλέον εθελοντές αλλά και η οργανωτική ομάδα, κατάφεραν να μεταφέρουν το μήνυμα πως ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -ως έκφραση παιδείας, τέχνης και ανθρωπισμού- δεν αποτελεί θέμα ανάληψης ή μη, του θεσμού της «πολιτιστικής πρωτεύουσας». Γιατί, ο πολιτισμός της κάθε μέρας, μπορεί να μην είναι «θεσμός», αποτελεί ωστόσο «δεσμό» συνεργατικών δράσεων.

φωτο
«Ασχέτως αποτελέσματος, παραμένει διαρκής η πρόθεση των εκπροσώπων αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, όσο και των πολιτών αλλά και των πολιτιστικών ομάδων, να αναδειχθούν τα νησιά μας υπό το πρίσμα της πλούσιας πολιτιστικής τους διαδρομής που ξεκινά από το χθες και κατευθύνεται γόνιμα και με στρατηγική στόχευση ως το αύριο…» δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, Φωτεινή Θαλασσινού.
«Η πρόταση της Σάμου ήταν πληρέστατη και επαρκής, ωστόσο δε βασιζόταν σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα ή ηχηρά καλλιτεχνικά ονόματα. Ο φάκελος περιέχει ενδιαφέρουσες πολιτιστικές δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν κατά ιεράρχηση με σύνθεση δυνάμεων, τεχνοκρατικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου» σχολίασε ο διευθυντής του Ιδρύματος Θεοχαράκη, Φώτης Παπαθανασίου, ο οποίος διαθέτει τεράστια εμπειρία στη διοργάνωση πολιτιστικών και μουσικών εκδηλώσεων.
«Πιστεύουμε στις πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες. Σε κάθε περίπτωση, στοχεύουμε να τις εδραιώσουμε και διευρύνουμε, ώστε η Σάμος να θέσει το δικό της πολιτιστικό της στίγμα στο χάρτη της Ενωμένης Ευρώπης» τόνισε ο Μάρτιν Χόρν, εκπρόσωπος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

φωτο2
«Ο φάκελος που κατατέθηκε ήταν αξιολογότατος και πλήρης, ανταποκρινόταν δε, σε όλα τα κριτήρια που έθετε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είχε την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, του Επιμελητηρίου Σάμου, φορέων και πολιτών, της Ομογένειας, καθώς και άλλων νησιωτικών κοινοτήτων με τις οποίες στοχεύουμε –ούτως ή άλλως- να αναπτύξουμε κοινές δράσεις. Ο ενθουσιασμός και οι άπειρες εργατοώρες που ανάλωσαν οι συμμετέχοντες στην ομάδα εκπόνησης της πρότασής μας καθώς και τα καινοτόμα προγράμματα που έχουν περιληφθεί υπό το γνώμονα ενός Ευρωπαϊκού προσανατολισμού, δε θα τεθούν στο χρονοντούλαπο! Όλοι όσοι μόχθησαν για να καταθέσουμε αυτή την αξιοπρεπέστατη πρόταση, γνωρίζουν πως η προσπάθειά τους θα αποβεί γόνιμη. Το ουσιαστικό πολιτιστικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε, μπορεί να υλοποιηθεί σταδιακά με τις δικές μας δυνάμεις, προσδίδοντας στο νησί μας την πολιτιστική, τουριστική και οικονομική υπεραξία που του αξίζει.
Έχουμε την υποχρέωση στη Σάμο μας, τόπο όπου ισχύει το Πυθαγόρειο Θεώρημα του Πολιτισμού, να αναπτύξουμε συνέργειες με άλλες πόλεις, πολιτιστικά ιδρύματα αλλά και διεθνή δίκτυα, προκειμένου να αναπτύξουμε και διευρύνουμε το πολιτιστικό μας υπόβαθρο…»

επισήμανε ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.

φωτο1

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue