Home ΚοινωνίαΕλλάδα Σάμος: Ένταση και συλλήψεις στη δομή μεταναστών – Συναγερμός για αύξηση ροών

Σάμος: Ένταση και συλλήψεις στη δομή μεταναστών – Συναγερμός για αύξηση ροών

by ikariaki.gr
262 views

Αναβρασμός σε κλειστές δομές φιλοξενίας μεταναστών, σε Σάμο, Λέρο και Χίο, με αφορμή τα τραγικά γεγονότα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη. Ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί στις κλειστές δομές, το περιστατικό που καταγράφηκε στις 23:20 το βράδυ της Τρίτης στην κλειστή δομή της Σάμου.

Περίπου 700 άτομα, Άραβες διαφορετικών εθνικοτήτων, κυρίως από Παλαιστίνη και Συρία, συγκεντρώθηκαν μπροστά από την κεντρική πύλη της δομής, φωνάζοντας συνθήματα για ελευθερία της Παλαιστίνης και κατά του Ισραήλ.

Τέσσερις διμοιρίες Διαχείρισης Μετανάστευσης, εποχούμενες περιπολίες και πεζές περιπολίες του νησιού ανέκοψαν την κίνηση των συγκεντρωμένων να ανοίξουν τις πύλες της δομής προκειμένου να βγουν από αυτή, και τους οδήγησαν και πάλι στους οικίσκους. Την αστυνομική επιχείρηση αποκλιμάκωσης της τεταμένης κατάστασης συνέδραμε και drone, που έδινε εικόνα από αέρος στο κέντρο επιχειρήσεων.

Οι αστυνομικοί προέβησαν σε επτά προσαγωγές εκ των οποίων οι πέντε μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Πρόκειται για τρία άτομα από την Παλαιστίνη και δύο από τη Συρία, οι οποίοι κατηγορούνται για διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων και βιαιοπραγίες, για διατάραξη κοινής ειρήνης και βία κατά υπάλληλων.

Οι πέντε συλληφθέντες πετούσαν πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων και προέτρεπαν τους υπόλοιπους μετανάστες να επιτεθούν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και να προκαλέσουν φθορές. Σημειώνεται ότι την τελευταία εβδομάδα έχουν μετακινηθεί αστυνομικές διμοιρίες σε Κω, Λέρο, και Σάμο για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών ενώ οι δομές επιτηρούνται εναέρια, από drones της αστυνομίας, που δίνουν απευθείας εικόνα στα κέντρα επιχειρήσεων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, και των Αστυνομικών Διευθύνσεων Λέσβου, Χίου και Σάμου.

Ο μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, όπως επίσης και η αύξηση των μεταναστευτικών ροών μετά τα όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας, επιβάλλουν τη λήψη αυστηρών μέτρων σε αυτά, όπως και ενεργοποίηση του πληροφοριακού δικτύου στο εσωτερικό τους. Οι επικεφαλής υπηρεσιών ασφάλειας έχουν στρέψει το ερευνητικό και πληροφοριακό ενδιαφέρον τους στο εσωτερικό κέντρων φιλοξενίας, επιδιώκοντας καθημερινή αναφορά των κινήσεων ατόμων, που κινούν υποψίες για πιθανή ριζοσπαστικοποίηση και εξτρεμιστικές ενέργειες.

Η ΕΥΠ, Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και Κρατική Ασφάλεια έχουν θέσει σε διακριτική επιτήρηση σημεία και χώρους συγκέντρωσης μουσουλμάνων, αυξάνοντας και εκεί τις υπάρχουσες επαφές και τους “συνδέσμους” επικοινωνίας.

Παράλληλα είναι εντατικές οι έρευνες σε social media και διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας, που χρησιμοποιούν μετανάστες από αραβικές χώρες. Οι έρευνες έχουν επεκταθεί σε κυκλώματα δουλεμπόρων που χρησιμοποιούν ύποπτα άτομα για να βρεθούν στην Ευρώπη. Την ίδια ώρα έχει γίνει μια χαρτογράφηση υπόπτων που κινούν υποψίες για πιθανή ριζοσπαστικοποίηση. Σε συνεργασία με ξένες ειδικές υπηρεσίες έχουν ληφθεί προφίλ “μοναχικών λύκων” του ISIS με τις αρμόδιες αρχές να βρίσκονται σε εγρήγορση στις διόδους της χώρας, όπως και πληροφορίες για τρομοκρατικούς πυρήνες “εν υπνώσει” που μπορεί να ενεργοποιηθούν για την εκδήλωση αντιποίνων σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: thetoc.gr// Γιώργος Πατσομύτης (Σάμος)

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue