Home ΣυγκοινωνίεςΑκτοπλοϊκό Ριζοσπάστης: 1.324.197 ευρώ στη ΝΕΛ που κρατά απλήρωτους 500 ναυτεργάτες

Ριζοσπάστης: 1.324.197 ευρώ στη ΝΕΛ που κρατά απλήρωτους 500 ναυτεργάτες

by ikariaki.gr
8 views

μυτιλήνηΔεσμευμένη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην αντιλαϊκή πολιτική της υπεράσπισης των εφοπλιστικών συμφερόντων, έφτασε να συνδέσει -σύμφωνα με ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα- την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών και την καταβολή των μισθών των ναυτεργατών με το αν καταβάλλονται ή όχι οι κρατικές επιδοτήσεις, δηλαδή το ζεστό χρήμα που χαρίζεται με το «κόλπο» των άγονων γραμμών στις ακτοπλοϊκές εταιρείες!

Xτες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αναμενόταν να κατατεθούν στην ακτοπλοϊκή εταιρεία ΝΕΛ 294.031,49 ευρώ. Την επόμενη βδομάδα θα της προσφερθούν άλλα 743.166,77 ευρώ. Την προηγούμενη βδομάδα είχαν καταβληθεί στα ταμεία της άλλα 287.000 ευρώ, όλα κρατικό χρήμα. Για να κατανοηθεί η σχέση εφοπλιστών – κυβέρνησης, συνολικά θα δοθούν από το ματωμένο υστέρημα του ελληνικού λαού, μόνο σε μία ακτοπλοϊκή εταιρεία και μέσα σε μία βδομάδα, πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η ΝΕΛ έχει ακινητοποιήσει τα 12 καράβια της, έχει απλήρωτους τους περίπου 500 ναυτεργάτες των πληρωμάτων ως και ένα χρόνο και έχει μετατρέψει σε κόλαση τη ζωή χιλιάδων νησιωτών σε Ικαρία, Σάμο, Λήμνο, Αϊ Στράτη, που βλέπουν καράβι με το κιάλι!

Από πάνω, έρχεται ο αναπληρωτής υπουργός να της προσφέρει ζεστό χρήμα με το πρόσχημα ότι έτσι η ΝΕΛ θα στείλει κάποιο καράβι στα νησιά.

Η απόφαση της κυβέρνησης τροφοδότησε ακόμα περισσότερο την επιθετικότητα της ΝΕΛ, καθώς, από χτες το μεσημέρι, στελέχη της βρίσκονταν στο πλοίο «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ», εκβιάζοντας το πλήρωμα να σταματήσει την επίσχεση εργασίας για την καταβολή όλων των δεδουλευμένων του και να δεχτεί την καταβολή ενός έναντι για να αποπλεύσει το πλοίο.

Ανάστατα τα νησιά

Αγωνιστική κινητοποίηση ενάντια στην απλήρωτη δουλειά και για να έχουν τα νησιά καράβια έγινε προχτές το βράδυ στην πλατεία Καρλοβάσου της Σάμου, την οποία διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο του νησιού. Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται ότι τα χτυπήματα σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και τα προβλήματα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών «όχι μόνο παραμένουν με τη καινούργια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αλλά μεγαλώνουν», καθώς και αυτή εφαρμόζει κατά γράμμα τους κανονισμούς της ΕΕ για την ενίσχυση της κερδοφορίας των εφοπλιστών.

Επίσης, η Ομοσπονδία Λημνιακών Συλλόγων έχει αποστείλει «ανοιχτή επιστολή» προς τον Θ. Δρίτσα απαιτώντας «την άμεση λύση στο ακτοπλοϊκό πρόβλημα της Λήμνου που είναι χρόνιο και δυστυχώς φαίνεται να επιδεινώνεται».

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία

Ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Λευτέρης Μπαρμπαρούσης, δήλωσε: «Είναι πρόκληση ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας να συνδέει τους μισθούς και τα δικαιώματα των ναυτεργατών, το δικαίωμα των νησιωτών να έχουν ακτοπλοϊκή σύνδεση, με την καταβολή των επιδοτήσεων στους εφοπλιστές. Η κυβερνητική εναλλαγή των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οξύνει όλα τα προβλήματα γιατί και η νέα κυβέρνηση εφαρμόζει την ίδια πολιτική που υπηρετεί τα εφοπλιστικά συμφέροντα, ενάντια στα δικαιώματα των ναυτεργατών και των νησιωτών και έχει τη σφραγίδα της ΕΕ.

Οι ναυτεργάτες, έχοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη των εργαζομένων, των κατοίκων των νησιών, συνεχίζουμε την οργανωμένη πάλη μας, απαιτώντας την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, την υπεράσπιση των συγκροτημένων δικαιωμάτων μας, τις ΣΣΕ, την κοινωνική ασφάλιση. Καλούμε νησιώτες και εργαζόμενους να αγωνιστούμε για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με σύγχρονα και ασφαλή πλοία με φτηνά εισιτήρια, 365 μέρες το χρόνο, με ναυτεργάτες που θα έχουν συγκροτημένα δικαιώματα».

rizospastis.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue