Home ΚοινωνίαΣάμος Ρεπορτάζ απο την ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ στο Καρλόβασι για τον ΕΟΣΣ

Ρεπορτάζ απο την ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ στο Καρλόβασι για τον ΕΟΣΣ

by ikariaki.gr
5 views

syriza agro 014

 

«ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΑΝΑΓΕΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΟΣΣ»

 

Το Σάββατο 8-11-14 οργανώθηκε από την Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Σάμου στο Καρλόβασι «Ημερίδα για την Αγροτική Πολιτική και τους Συνεταιρισμούς» με παράλληλη εξειδίκευση στο «παρόν και στο μέλλον της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου», η οποία λειτουργεί  βάσει του Α.Ν. 6085/1934, είναι δηλαδή αναγκαστικός συνεταιρισμός που έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να παράγει το  «ονομασίας προέλευσης ελεγχόμενη» Σαμιώτικο Κρασί.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν οι Αντιπεριφεριάρχης και Αντιδήμαρχος Σάμου κ.κ. Ν. Κατρακάζος και Τ. Καλταζής, το μέλος του ΔΣ της ΕΟΣΣ κ. Ν. Καραβοκυρός και εκ μέρους της Παράταξης «Βόρειο Αιγαίο- Γόνιμη Γραμμή» ο περιφ. σύμβουλος Αλ. Σταθακιός.

Στην Ημερίδα η Συντονίστρια του Τμήματος  Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Κατσινοπούλου εξήγγειλε “κτηματολόγιο και χωροταξία παντού”, επαναφορά του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια στα προμνημονιακά επίπεδα και γενικότερα δίκαιη φορολογική αντιμετώπιση στον αντίποδα της σημερινής «επιδρομής», δημόσια τράπεζα αγροτικής πίστης, ρύθμιση των χρεών των συνεταιρισμών μετά από λογιστικό έλεγχο, άμεση κατάργηση των “συνεταιρισμών σφραγίδων”.

Χωρίς να παραγνωρίζεται η δυναμικότητα και η ανάγκη ύπαρξης σε ορισμένες περιπτώσεις μικρών συνεταιρισμών, βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη ενός υγιούς συνεταιριστικού κινήματος είναι η δημιουργία ισχυρών πρωτοβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων. Ο βασικός κορμός του συνεταιριστικού χάρτη θα είναι ο πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός, ο οποίος πρέπει να ελέγχεται και να διοικείται άμεσα από τους συμμετέχοντες σε αυτόν. Εδώ πρέπει να λειτουργεί καθετοποιημένα το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής δραστηριότητας.

«Θέση μας είναι η απαλλαγή από φορολογία των εσόδων που αποκτούν οι συνεταιρισμοί από δραστηριότητες που εμπίπτουν στους σκοπούς των καταστατικών τους.

Θα δοθούν επενδυτικά κίνητρα για: μεταποίηση και πιστοποίηση των προϊόντων, εξασφάλιση και δημιουργία θέσεων εργασίας στην τοπική κοινωνία, μείωση κόστους παραγωγής, προστασία τοπικού περιβάλλοντος, αύξηση των εξαγωγών, δημιουργία παραγωγικών και εμπορικών δικτύων.»

banner

«Απέναντι στο κυρίαρχο πρότυπο του ατομισμού και του κατακερματισμού του κοινωνικού ιστού», είπε κα Κατσινοπούλου, «αντιτάσσουμε τη συλλογικότητα και την αναγέννηση του συνεργατισμού και των τοπικών κοινοτήτων. Η οργάνωση σε συνεργατικά σχήματα είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για την επιτυχία του σχεδίου μας και ιδιαίτερα οι χιλιάδες άνεργοι από αυτούς μέσα από συνεργατικά σχήματα και κοινωνικές επιχειρήσεις,  Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει μια βιώσιμη διέξοδο για την αύξηση της απασχόλησης και την καταπολέμηση  της ανεργίας, όπως επίσης να προσφέρει συμπληρωματικό εισόδημα σε ένα μεγάλο αριθμό νοικοκυριών.» Τέλος επισήμανε, ότι «η  μείωση των δασμών και των δασμολογικών ποσοστώσεων  που έχει συμφωνηθεί στα πλαίσια διμερών συμφωνιών της ΕΕ με τρίτες χώρες για στρατηγικού χαρακτήρα ελληνικά και μεσογειακά αγροτικά προϊόντα, αποτελεί θέμα ιδιαίτερης προσοχής και επαναδιαπραγμάτευσης από την ελληνική πλευρά, με στόχο την   προστασία των ελληνικών- μεσογειακών προϊόντων.»

Η Κερασίνα Ραυτοπούλου, μέλος της Γραμματείας του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ  μίλησε για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας που τράπεζα θα ενοποιήσει υφιστάμενους μηχανισμούς, όπως το ΕΤΕΑΝ, το Ταμείο Παρακαταθηκών Δανείων. Η τράπεζα αυτή που μπορεί να λειτουργήσει σε ελάχιστους μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα μπορέσει να υποβοηθήσει το πιστωτικό βάρος της παραγωγικής ανασυγκρότησης. Διατύπωσε ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, ώστε η κλαδική κατανομή των νέων κεφαλαίων να προσανατολιστεί ιδιαίτερα σε κλάδους, που έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στο ΑΕΠ, ή οι κλάδοι που εξασφαλίζουν επάρκεια σε βασικά αγαθά (διατροφής, υγείας κ.λ.π.) ή συμβάλουν στη αύξησή / διατήρηση θέσεων εργασίας. Η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών της Σάμου με  το μοναδικό στον κόσμο κρασί θα μπορούσε να ενταχθεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα (όπως και πολλές άλλες μικρομεσαίες και συνεταιριστικές επιχειρήσεις) . Σήμερα, ειδικά με ένα νέο νομοθέτημα που κατατέθηκε για ψήφιση από τον Ν. Δένδια, κατοχυρώνεται η πλήρης και απόλυτη ελευθερία των τραπεζών να στηρίξουν συγκεκριμένες επιχειρήσεις και να οδηγήσουν στην εκκαθάριση κάποιες άλλες, με κριτήρια άσχετα με τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας.

         Ο καθηγητής Αγροτικής Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντώνης Μωυσίδης ανέφερε ότι η ανάπτυξη των συνεταιρισμών  στην Ελλάδα βασίζεται κυρίως σε πολιτικές του Κράτους, ήρθε κυρίως από τα πάνω και όχι τόσο από τα κάτω. Ήταν συνέπεια της πολιτικής του κράτους να στηρίξει την αγροτική ανάπτυξη με παροχή πιστώσεων προς τους αγρότες, όπου ο συνεταιρισμός που λειτουργούσε πρωτίστως ως πιστωτικός. Η κρίση των συνεταιρισμών επήλθε από το άνοιγμα σε ένα νέο διεθνές τοπίο, χωρίς να υπάρχει ουσιαστική πολιτική για αυτή την μετάβαση. Οι επιλογές του  Κράτους και η συμφωνία του σε αρνητικές πολιτικές της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής βάθυναν την κρίση.

      Η Βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Αγνή Καλογερή μίλησε «για αγάπες. Για το δικό μας σαμιώτικο κρασί, για το βασικό λόγο που ο τόπος μας είναι γνωστός και φημισμένος σ’ όλη τη γη.» και συνέχισε: « Η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου απασχολεί 80 εργαζόμενους. Έχει έναν κύκλο εργασιών γύρω στα 12 εκ. και ο προστιθέμενη αξία του προϊόντος παραμένει στον τόπο μας. Πάνω από 60% της παραγωγής εξάγεται. Βαρύτιμα βραβεία από διεθνείς διαγωνισμούς κοσμούν κάθε χρόνο τα προϊόντα της Ένωσης τόσο στα γλυκά όσο και στα ξηρά κρασιά.

Τα τελευταία χρόνια το αποτυχημένο νεοφιλελεύθερο παραγωγικό μοντέλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε στην Κοινή Οργάνωση Αγοράς Οίνου απελευθερώνοντας τις εισαγωγές γλεύκους από τρίτες χώρες και οι Ελληνικές κυβερνήσεις λέγοντας ναι σε όλα, κατάργησαν την επιδότηση εξαγωγών υποσκάπτοντας την προοπτική της ΕΟΣΣ.

Σ’ αυτό το ζοφερό περιβάλλον και με την κρίση στον κλάδο να ανεβαίνει ακολούθησαν και άλλα χτυπήματα. Τριπλασιάστηκαν τα επιτόκια δανεισμού, αυξήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα γλυκά κρασιά, τα ακίνητα της Ένωσης εβρισκόμενα πια μέσα στον αστικό ιστό φορολογήθηκαν άγρια.

Τώρα όμως που η οργή ανεβαίνει κάποιοι προσπαθούν πάλι να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο, ξανά μασούν την παλιά αποτυχημένη καραμέλα του ελεύθερου ανταγωνισμού, της ελεύθερης «δήθεν» αγοράς που θα αυτορυθμίζεται. Μοντέλο που είδαμε να καταρρέει, στην Ολυμπιακή, στην ακτοπλοΐα, στη Δωδώνη, στο φρέσκο γάλα.

Χρειάζεται να στείλουμε στα αζήτητα της ιστορίας αυτούς που διέλυσαν την πρωτογενή παραγωγή, αυτούς που μας έκαναν να εισάγουμε τα πάντα, χρειάζεται να καταλάβουμε ότι η κατηφόρα στην οποία μας έβαλαν δεν είναι μοίρα του λαού μας, είναι επιλογή συγκεκριμένων πολιτικών και μπορεί να αναστραφεί.

Η λύση για την Ελλάδα δεν βρίσκεται στο νεοφιλελευθερισμό και τα μνημόνια. Βρίσκεται στα χέρια των παραγωγών, στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου κοινωνικής επιχείρηση, στην αναγέννηση του συνεταιριστικού κινήματος όχι μόνο στον αγροτικό χώρο αλλά σε όλη την οικονομία.»

Την Ημερίδα συντόνισε ο Γιώργος Κουτσοδόντης, μέλος της ΝΕ ΣΑΜΟΥ του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολούθησε έντονος αλλά διαφωτιστικός και δημιουργικός διάλογος που επικεντρώθηκε στο μέλλον της Ένωσης. Από την ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Σάμου τονίστηκε ότι υποστηρίζει την αναγκαστικότητα της Οινοποιητικής Ένωσης και την ανάγκη απελευθέρωσης της από τον χρηματοπιστωτικό κλοιό, με όρους διαφάνειας και δημοκρατίας . «ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ Η ΑΝΑΓΕΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΟΣΣ. Μπορεί η Ένωση σε συνεργασία με άλλους δυναμικούς συνεταιρισμούς που πρέπει να λειτουργήσουν και για τα άλλα προϊόντα (π. χ λάδι), να γίνουν ένα αγροτοβιομηχανικό σύμπλεγμα κατάλληλο να σηκώσει το κύριο βάρος της παραγωγικής ανασυγκρότησης του νησιού.»

Ας σημειωθεί ότι το απόγευμα της 7-11-14 το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με μέλη της Ν.Ε. συναντήθηκε με το ΔΣ Της ΕΟΣΣ, όπου ανταλλάχτηκαν απόψεις για την γεωργική ανάπτυξη και τέθηκαν υπόψη τα αιτήματα των συνεταιριστών για στήριξη της αναγκαστικότητας, αλλά και για το «κούρεμα» των χρεών της Ένωσης προς την Τράπεζα Πειραιώς κατά 50%.

 

agrsyr

 

syriza agro 004

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue