Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Ψηφίσματα Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου στον Υπουργό Υγείας για την κατάσταση στα νησιά μας

Ψηφίσματα Λαϊκής Συσπείρωσης Βορείου Αιγαίου στον Υπουργό Υγείας για την κατάσταση στα νησιά μας

by ikariaki.gr
5 views

υπουργείο υγείας

Δραματική η κατάσταση στον τομέα Υγείας στα νησιά μας.

Στις 12 Μαρτίου 2015, αντοπροσωπεία του Περιφερειακού Συμβουλίου Β.Αιγαίου επισκέφθηκε τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Ξανθό για να του εκθέσει τα προβλήματα των νησιών της Περιφέρειας στον τομέα της Υγείας.

Ο περιφερειακός Σύμβουλος, Στρατής Κόρακας, επειδή λόγω σοβαρού κωλύματος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, απηύθυνε στον κ. Υπουργό την παρακάτω επιστολή, στην οποία διατυπώνει την άποψη της Λαϊκής Συσπείρωσης για την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο τομέα Υγείας

στην Περιφέρεια μας και για το πώς αυτή πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί:

[divider]

Μυτιλήνη 13 Μαρτίου 2015 Το Γραφείο Τύπου της ΛΑ.Σ.

Προς τον Υπουργό Υγείας.

Θέμα: Κατάσταση στον δημόσιο τομέα υγείας στα νησιά του Β. Αιγαίου

Κύριε Υπουργέ,

banner

Χωρίς υπερβολή, η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο τομέα υγείας (Νοσοκομεία, Ιατρεία του ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας και Αγροτικά ιατρεία), σε ολόκληρη την Ελλάδα, παίρνει πραγματικά δραματικές διαστάσεις στα νησιά της Περιφέρειας μας: τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, σε εξοπλισμό, σε υποδομές, ακόμα και σε στοιχειώδη αναλώσιμα, σε τέτοιο βαθμό που, αρκετές φορές, έχουν πληρωθεί με ζωές ή με ανίατες αναπηρίες. Και το όποιο έργο προσφέρεται από τα δημόσιο τομέα Υγείας–και αυτό είναι τεράστιο- οφείλεται στην αυταπάρνηση των εργαζομένων σ’ αυτά.

Φυσικά η κατάσταση αυτή δεν πέφτει από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται, σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, σε όλες τις χώρες μέλη της, στον τομέα υγείας, με συνεχή, δραστική περικοπή των δαπανών του κράτους για την υγεία. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη απόφασή σας για περικοπή, ουσιαστικά, της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων κατά 50%!!!

Αυτή ακριβώς η πολιτική, που μετατρέπει το ύψιστο κοινωνικό αγαθό. που είναι η υγεία, σε υπερκερδοφόρο εμπόρευμα, τροφοδοτεί τον ιδιωτικό τομέα που αναπτύσσεται, με γρήγορους ρυθμούς. Γίνεται έτσι η Υγεία προνόμιο μόνο όσων έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν. Οι υπόλοιποι, δηλαδή η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, υποχρεούνται να εναποθέτουν την υγεία τους στο έλεος της εφαρμοζόμενης και σήμερα εγκληματικής πολιτικής

Δεν φτάνει, λοιπόν να περιγράφουμε μόνο την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στον δημόσιο τομέα Υγείας, όπως κάνουν οι άλλες παρατάξεις. Πρέπει και να αποκαλύπτουμε τις γεννεσιουργές αιτίες της και να παλεύουμε για την εξάλειψή τους.

Σ’αυτή την κατεύθυνση, ως Λαϊκή Συσπείρωση θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας.

Στο πνεύμα αυτό άμεσα διεκδικούμε:

– Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν και σύγχρονη υγειονομική φροντίδα, χωρίς προϋποθέσεις, για όλους Έλληνες και αλλοδαπούς, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.

– Δραστική αύξηση των πόρων για την Υγεία και επιστροφή των τεράστιων απωλειών που προκάλεσαν τα κουρέματα των ομολόγων.

– Να αναμορφωθούν οι οργανισμοί των νοσοκομείων σύμφωνα με τις σύγχονες ανάγκες και να ακυρωθεί η απόφαση συγχώνευσης των νοσοκομείων της Ικαρίας με τη Σάμο και της Λήμνου με τη Μυτιλήνη. Να επιστρέψουν τα Κ.Υ. στα νοσοκομεία.

– Άμεση στελέχωση όλων των μονάδων υγείας στα νησιά μας με τις απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες και το λοιπό νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό. Καμιά μονήρης ειδικότητα στα νοσοκομεία των νησιών μας. Άμεση κάλυψη των ελλείψεων εξοπλισμό, αναλώσιμα και υποδομές.

– Άμεση χρηματοδότηση του ΠΕΔΥ, των ασφαλιστικών ταμείων και των Δημόσιων νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους. Να μη θιγούν τα εναπομείναντα, μετά τις γνωστές ληστείες, αποθεματικά των νοσοκομείων.

Να μη κλείσει κανένα Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, καμιά κλινική ή μονάδα στα νησιά, να αναπτυχθούν, εξοπλιστούν και στελεχωθούν ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες του λαού μας.

Να μη γίνει καμιά μετακίνηση, απόλυση προσωπικού, κανένας εργαζόμενος σε εφεδρεία. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων με βάση τις ανάγκες των νοσοκομείων.

Άμεση στελέχωση και επαρκή εξοπλισμό του Ε.Κ.Α.Β. ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες στη μεταφορά-διακόμιση ασθενών και τραυματιών. Να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς εξαιτίας αυτών ων ελλείψεων.

Να σταματήσει κάθε πληρωμή από τους ασθενείς που προσέρχονται να εξεταστούν στα τακτικά και επείγοντα ιατρεία ή και για εξετάσεις στα εεργαστήρια του νοσοκομείου, για τις αναγκαίες θεραπείες, επεμβάσεις, νοσηλεία.

– Κανένας άνεργος, ανασφάλιστος, μετανάστης χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψή.

Να γίνουν άμεσα προμήθειες σε υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό.

– Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στους εργαζόμενους των νοσοκομείων και των άλλων δομών του δημόσιου τομέα υγείας των νησιών μας, από υπερωρίες, αργίες, νυχτερινά και εφημερίες.

[divider]

Ικαρία 1Αγ. Κήρυκος: 4/3/2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

Δ/νση: Άγιος Κήρυκος Ικαρία

Τ.Κ. 83 300

Τηλ: 2275350401- Φαξ: 2275022215

Προς: Υπουργείο Υγείας & κοινωνικών ασφαλίσεων

Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού κ. Α. Ξάνθου

Κοιν: Βουλευτή Σάμου κ. Δ. Σεβαστάκη

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΔΗΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

Κύριε υπουργέ θεωρούμε σκόπιμο πριν την συνάντηση της αντιπροσωπείας μας με εσάς την Παρασκευή 13/3/2015, να σας περιγράψουμε συνοπτικά την κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας στα νησιά μας, και τις απόψεις – διεκδικήσεις μας όπως διαχρονικά διατυπώνονται από τους φορείς του μαζικού κινήματος του Ικαριώτικου λαού.

Κύριε υπουργέ

Είναι γενικά γνωστή η κατάσταση, στην οποία βρίσκονται οι δομές του δημόσιου συστήματος Υγείας στην Ικαρία και στους Φούρνους, συνέπεια των διαχρονικών αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών. Η κατάσταση, μόνο με μελανά χρώματα μπορεί να περιγραφεί:

 • Στο Νοσοκομείο δεν λειτουργούν οι αναγκαίες κλινικές με τις αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών, που να καλύπτουν 24ωρη λειτουργία.

 • Τα κενά σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό συνεχίζουν.

 • Στο Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο υπηρετεί ελάχιστο προσωπικό, αν και από τον οργανισμό λειτουργίας του προβλέπονται οκτώ θέσεις ειδικοτήτων.

 • Σε περιοχές που υπάρχουν αγροτικά ιατρεία, αυτά όλο και πιο συχνά εγκαταλείπονται, μένουν χωρίς γιατρό για μεγάλο χρονικό διάστημα

 • Στις Ράχες, έδρα μεγάλης δημοτικής κοινότητας και με πολλούς και διάσπαρτους οικισμούς, λειτουργεί ένα αγροτικό ιατρείο, που πολύ συχνά μένει χωρίς γιατρό.

 • Η μονάδα αυξημένης φροντίδας και ο σταθμός αιμοδοσίας, ακόμα να δημιουργηθούν.

 • Όσο για το ΕΚΑΒ αν και επιτέλους άρχισε να λειτουργεί και στην Ικαρία, με την υπάρχουσα δύναμη του δεν βγαίνουν οι βάρδιες σε 24ωρη βάση, δεν μπορούν να καλυφθούν ταυτόχρονα περιστατικά στο νησί της Ικαρίας.

Θα μπορούσαμε να γεμίσουμε πολλές σελίδες με την κατάσταση των δομών και των παροχών Υγείας στα νησιά μας.

Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι ξανά και ξανά και ξανά, πολλά χρόνια τώρα, ζούμε επεισόδια στο ίδιο έργο: στο έργο της υποβάθμισης (της συνειδητής υποβάθμισης) του δημόσιου συστήματος Υγείας, στο έργο της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης, στο έργο που λέγεται «πλήρωνε για να έχεις».

Για μια ακόμα φορά λέμε ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ. Αρνιόμαστε να συμβιβαστούμε με αυτή την κατάσταση. Αρνιόμαστε να αποδεχτούμε ότι τα πράγματα μόνο έτσι μπορεί να είναι.

Γι’ αυτό και βγαίνουμε και θα ξαναβγούμε πολλές φορές στους δρόμους, γι’ αυτό και ξεσηκωθήκαμε ενάντια στη συγχώνευση του Νοσοκομείου της Ικαρίας με αυτό της Σάμου, γι’ αυτό και έχουμε μπλοκάρει πολλές φορές τους εισπρακτικούς μηχανισμούς, γι’ αυτό και βρισκόμαστε εδώ σήμερα, όπως πολλές φορές έχουμε κάνει και όπως θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέχρι να αποκτήσουμε ότι δικαιούμαστε καθώς πιστεύουμε ότι η Υγεία είναι αγαθό που πρέπει να παρέχεται σε όλους χωρίς εξαίρεση είτε είναι Έλληνας ή αλλοδαπός, ανεξάρτητα από το εισόδημα, ανεξάρτητα αν μένει στην Αθήνα ή στην περιφέρεια, στην πόλη ή στο χωριό. Κάθε Ικαριώτης σε όποιο χωρίο, σε όποιο σημείο του νησιού, το πιο απομακρυσμένο και να βρίσκεται πρέπει να έχει πλήρη και σύγχρονη φροντίδα Υγείας, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του.

Όλη η λογική μας περιγράφεται με τη φράση:

Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους,

όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας.

 • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας -Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 • Απαιτούμε να καταργηθεί κάθε είδους πληρωμή από τους ασθενείς που προσέρχονται να εξεταστούν στα τακτικά και επείγοντα ιατρεία, ή και για εξετάσεις στα εργαστήρια του νοσοκομείου ή και για αναγκαίες θεραπείες, επεμβάσεις, νοσηλεία είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.

 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων .

 • Δεν εφησυχάζουμε και θα αντιδράσουμε άμεσα σε κάθε νέα προσπάθεια συγχώνευσης των Νοσοκομείων Ικαρίας και Σάμου.

 • Να αποκατασταθεί η λειτουργία των υπηρεσιών του ΙΚΑ στην Ικαρία, έτσι ώστε να καλύπτονται ουσιαστικά οι ανάγκες των ασφαλισμένων στην Ικαρία & στους Φούρνους.

 • Να σφραγιστούν ΤΩΡΑ τα βιβλιάρια όλων των ανασφάλιστων, να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα «κοινωφελή προγράμματα» και στα προγράμματα μαθητείας ή πρακτικής άσκησης.

Πλαίσιο αιτημάτων για Ικαρία- Φούρνους

Για το Νοσοκομείο να υπάρχουν:

 • Όλες οι αναγκαίες κλινικές (παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική, γυναικολογική, καρδιολογική) με τις απαιτούμενες ειδικότητες γιατρών.

 • Όλες οι αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες που λείπουν (οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ουρολόγος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος).

 • Νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες.

 • Όλο το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό) να είναι μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

 • Μονάδα τεχνητού Νεφρού

 • Σταθμός Αιμοδοσίας.

 • Μονάδα αυξημένης φροντίδας.

 • Όλη η απαραίτητη εργαστηριακή κάλυψη και ο απαραίτητος και σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός.

 • Όλη η αναγκαία υποδομή για ανθρώπινες συνθήκες περίθαλψης.

 • Τμήμα επειγόντων περιστατικών που να λειτουργεί αυτοδύναμα όλο το 24ωρο.

 • Σύνδεση του Νοσοκομείου με τα Κ.Υ.

Για τα Κέντρα Υγείας να υπάρχουν:

 • Ένα Κ.Υ. σε κάθε Δημοτική ενότητα της επαρχίας μας, που να καλύπτει πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δηλαδή: αναβάθμιση του αγροτικού ιατρείου στις Ράχες σε Κ.Υ., βελτίωση του εξοπλισμού, πρόσληψη οδηγών για το ασθενοφόρο. Πλήρης στελέχωση του Κ.Υ. στον Εύδηλο τουλάχιστον σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του.

 • Ειδικά για τις Ράχες άμεση πρόσληψη γενικού παθολόγου και νοσηλευτικού προσωπικού στο Περιφερειακό Ιατρείο.

 • Σύνδεση των Κ.Υ. με τους χώρους εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας. (Γιατροί εργασίας, σχολίατροι, αθλίατροι).

 • Οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Κ.Υ. που θα παρακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας.

 • Υπηρεσίες πρόληψης, υγιεινής και ασφάλειας.

 • Επιδημιολογικές μελέτες καθώς και μελέτες για τη νοσηρότητα που οφείλονται σε τοπικούς νοσογόνους παράγοντες.

 • Ειδικευμένοι γιατροί για τους ασθενείς που κάνουν χρήση των ιαματικών λουτρών.

 • Περιφερειακά Ιατρεία, παραρτήματα των Κ.Υ., πλήρως στελεχωμένα σύμφωνα με τις ανάγκες.

 • Ιδιαίτερα στο αγροτικό ιατρείο Καρκιναγρίου και λόγω κατάστασης οδικού δικτύου και μεγάλης απόστασης από τα Κ.Υ. να υπάρχει και ειδικευμένος γιατρός, νοσηλεύτρια και να σταθμεύει ασθενοφόρο.

Για το ΕΚΑΒ:

 • Να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του συστήματος επείγουσας βοήθειας έτσι που να καλύπτει κάθε επείγον περιστατικό και που να προσφέρεται από τη στιγμή που εκδηλώνεται μέχρι την αποκατάσταση του.

Πρόνοια:

 • Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς.

 • Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, με μόνιμο προσωπικό.

 • Γηροκομείο δημόσιο που θα λειτουργεί δωρεάν, και θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους.

 • Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους. Να τοποθετηθούν άμεσα γιατροί σε όλα τα πλοία με ευθύνη του κράτους.

Πρόληψη:

 • Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.

 • Συστηματικοί εμβολιασμοί με ευθύνη του κράτους για όλα τα παιδιά.

 • Προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες.

Με Εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Ικαρίας

Στέλιος Σταμούλος

[divider]

Μυτιλήνη, 12 Μαρτίου 2015

Για μια πιο συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στο κάθε νησί της Περιφέρειάς μας, παραθέτουμε ξεχωριστά υπομνήματα και σημειώματα :

* Προβλήματα του χώρου της Υγείας στη Λέσβο

Νοσοκομεία

Οι ελλείψεις τόσο σε νοσηλευτικό όσο και σε ιατρικό, τεχνικό, διοικητικό προσωπικό είναι τεράστιες.

Οι τομείς της καθαριότητας-φύλαξης έχουν δοθεί εξολοκλήρου σε ιδιώτες. Εστίαση και τεχνική υπηρεσία επίσης έχουν δοθεί εν μέρει σε συνεργεία.

Τα μεγάλα κενά σε διοικητικό προσωπικό όπως και όλες οι άλλες υπηρεσίες ,πλην των γιατρών, καλύπτονται από «πρακτικάριους» του ΟΑΕΔ και Voucher ανασφάλιστους (κολλάνε ένσημα μόνο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). Τα κενά των γιατρών καλύπτονται, όχι όλα, από επικουρικούς και γιατρούς με μπλοκ παροχής υπηρεσιών.

Ο νέος οργανισμός του νοσοκομείου, που φέρνει το Νοσοκομείο μισό αιώνα πίσω, προβλέπει συγχωνεύσεις τμημάτων (π.χ. παθολογική με πνευμονολογική μαζί) εξακολουθεί να είναι ελλιπής και αναποτελεσματικός διότι ακόμα κι αυτές οι ανεπαρκείς θέσεις δεν είναι σωστά κατανεμημένες.

 • Καταργούνται άκρως απαραίτητες κλινικές όπως η ογκολογική και αιματολογική κλινική.

 • Συγχωνεύονται και πρακτικά υποβαθμίζονται και συρρικνώνονται οι παρακάτω κλινικές: οι δύο παθολογικές και η πνευμονολογική κλινική σε μία κλινική 65 κλινών. οι δύο χειρουργικές κλινικές και η ουρολογική σε μία κλινική 55 κλινών, η ΩΡΛ, η οφθαλμολογική και η νευροχειρουργική κλινική και δημιουργείται μια ανομοιογενής επιστημονικά κλινική χωρίς να υπάρχει καν χωροταξική συνάφεια (η νευροχει­ρουργική βρίσκεται στον 3ο όροφο ενώ η ΩΡΛ και η οφθαλμολογική στον 2ο όροφο).

 • Συγχωνεύονται τμήματα του εργαστηριακού τομέα. Το μικροβιολογικό με το βιοχημικό, η αιμοδοσία με το αιματολογικό, το παθολογοανατομικό με το κυτταρολογικό.

 • Συγχωνεύονται τμήματα του εργαστηριακού τομέα. Το μικροβιολογικό με το βιοχημικό, η αιμοδοσία με το αιματολογικό, το παθολογοανατομικό με το κυτταρολογικό.

 • Αποδυναμώνεται παντελώς η νευροχειρουργική κάλυψη του νησιού αφού προβλέπεται μόνο μια θέση νευροχειρούργου.

Στη νευροχειρουργική κλινική υπηρετεί μόνο ένας (1) μόνιμος γιατρός κι αυτός σε διαθεσιμότητα, και 2 επικουρικοί. Με τον οργανισμό αυτό προβλέπονται 95 θέσεις γιατρών και υπηρετούν 71 μόνιμοι και 18 επικουρικοί με μονοετή θητεία, ενώ από τις 42 θέσεις ειδικευόμενων υπηρετούν 30.

Αρκετές ειδικότητες απαραίτητες στο νοσοκομείο δεν καλύπτονται καθόλου ή έχουν μόνο ένα γιατρό (νεογνολόγος-αιματολόγος-ιατροδικαστής). Υπάρχουν απλήρωτες πρόσθετες εφημερίες από το 2012.

Το πρόγραμμα εφημεριών δεν είναι ασφαλές καθώς βρίσκονται σε μεικτή ή εφημερία ετοιμότητας. Πολλές, ακόμη και πρώτης γραμμής, ειδικότητες π.χ. πνευμονολόγος, Την Κυριακή, δεν υπάρχει νεφρολόγος.

Αποτέλεσμα της κατάστασης θα είναι να μειωθεί το προσωπικό στις βάρδιες, οι ειδικότητες των γιατρών που θα εφημερεύουν με επικίνδυνες επιπτώσεις στην αντιμετώπιση, εκτός των άλλων, ιδιαίτερα του επείγοντος περιστατικού.

Με όλες αυτές τις ελλείψεις καλούνται οι γιατροί του νοσοκομείου να καλύψουν και τα κενά του νοσοκομείου της Λήμνου και Αϊ Στράτη, μεταφερόμενοι σε συχνά διαστήματα εκεί.

Στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχουν επίσης τραγικές ελλείψεις, τα τμήματα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ τα οφειλόμενα ρεπό πλησιάζουν τις 2500 ημέρες.

ΠΕΔΥ

Από το Μάρτη του 2014 που το ΙΚΑ μετατράπηκε σε ΠΕΔΥ συνεχίζει να λειτουργεί με πολλές ελλείψεις, περισσότερες πριν, εξαιτίας της αποχώρησης των γιατρών του πρώην ΙΚΑ.

Σήμερα λειτουργεί μόνο με 5 γιατρούς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, οι οποίοι πλέον έχουν ενταχθεί στο ΕΣΥ (31-12-2014) μόνο ως προς τον τίτλο και δεν έχουν αντίστοιχη μισθολογική εξομοίωση ακόμα. Προστίθενται δε σε αυτούς 2 γενικοί γιατροί κι ένας παθολόγος σε καθημερινή βάση από τα ΚΥ και ΠΙ, ενώ εναλλάξ 1 έως 2 φορές την εβδομάδα καλύπτουν τις ανάγκες άλλοι 4 γενικοί γιατροί από ΠΙ κοντά στην πόλη.

Την απογευματινή βάρδια και για τα ιατρεία και τη μονάδα βραχείας νοσηλείας καλύπτει 1 γενική γιατρός αποσπασμένη από τον Πειραιά.

Οι ειδικότητες που υπάρχουν είναι παθολόγου, πνευμονολόγου, γυναικολόγου, μικροβιολόγου, κυτταρολόγου και οδοντιάτρου. Λείπουν βασικές ειδικότητες όπως παιδιάτρου, οφθαλμιάτρου, ακτινολόγου, καρδιολόγου, ορθοπεδικού. Οι ακτινογραφίες γίνονται από τεχνολόγο και οι γνωματεύσεις-διαγνώσεις στο νοσοκομείο. Δεν υπάρχει πουθενά στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας στο νησί μηχάνημα για πανοραμική ακτινογραφία και το ακτινολογικό μηχάνημα του οδοντιάτρου δε λειτουργεί εδώ και 2 χρόνια.

Το μικροβιολογικό έχει συχνά προβλήματα στον τεχνολογικό εξοπλισμό, ο οποίος δεν επαρκεί, όπως και στο προσωπικό -για 24ωρη λειτουργία που θέλουν να γίνει- Υπάρχουν πολύ μεγάλες ελλείψεις σε αντιδραστήρια και αναλώσιμα. Εδώ και 3,5 χρόνια δεν υπάρχει οδοντοτεχνίτης κι έτσι δε γίνεται παροχή προσθετικών εργασιών.

Το λοιπό υγειονομικό προσωπικό είναι ελάχιστο : 9 νοσηλεύτριες, 3 μαίες, 1 εμφανιστής και 4 τεχνολόγοι και παρασκευαστές, το οποίο δεν επαρκεί ούτε για τη σωστή κάλυψη της τωρινής 12ωρης (7 π.μ-7 μ.μ.) λειτουργίας, πόσο μάλλον για 24ωρη τέτοια.

Τα κενά και του διοικητικού προσωπικού, καλύπτονται με πρακτικάριους.

Κέντρα Υγείας, ΠΙ (αγροτικά ιατρεία).

Υπάρχουν 4 Κέντρα Υγείας στο νησί (Καλλονής, Πολιχνίτου, Πλωμαρίου, Αντίσας) με 31 ΠΙ.

Αντιμετωπίζουν κι αυτά σοβαρότατα προβλήματα τόσο σε ανθρώπινο

δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή. Μένουν συχνά χωρίς τα

στοχειώδη αναλώσιμα και φάρμακα. Με την ένταξη τους δε από 1-1-2015

στην 2η ΥΠΕ (Πειραιά!!!) η κατάσταση επιδεινώθηκε παραπέρα γιατί πρέπει τα

πάντα να τα ζητάνε τώρα από κει , περνώντας πρώτα μάλιστα από το

Νοσοκομείο της περιοχής τους.

Συγκεκριμένα:

Κ.Υ. Καλλονής

Παντελής έλλειψη υγειονομικού υλικού και αντιδραστηρίων. Γίνονται εφημερίες που δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει γενική ούρων.

Υπάρχει έλλειψη οδηγών ασθενοφόρου με αποτέλεσμα να μένει αρκετές φορές το Κ.Υ. χωρίς ασθενοφόρο.

Έχει διακοπεί η σίτιση στην εφημερία των γιατρών στα ΚΥ.

Σε περίπτωση διακομιδής με το ΕΚΑΒ Μυτιλήνης δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής των γιατρών στο ΚΥ και αν χρησιμοποιήσει ταξί δεν παίρνει πίσω από το ταμείο τα 40-60 ευρώ που κοστίζει.

Στα 16 Περιφερειακά Ιατρεία(ΠΙ) που υπάγονται στο Κ.Υ., υπάρχουν 3 κενά (Στύψη, Συκαμιά και Κλειού) ενώ στην Πέτρα υπάρχει μόνο ένας γιατρός αντί 2 που χρειάζονται.

Λόγω έλλειψης υλικών στα ΚΥ δεν υπάρχει η δυνατότητα εξοπλισμού των ΠΙ με αποτέλεσμα την αδυναμία παροχής πρώτων βοηθειών στο επίπεδο του ιατρείου.

Κ.Υ. Πολιχνίτου:

Λείπουν 2 αγρ. γιατροί, παιδίατρος τώρα καλύπτεται από ΚΥ Καλλονής), χειριστής ακτινολόγος, παρασκευάστρια μικροβιολόγος (με αποτέλεσμα να μένουν κλειστά το ακτινολογικό και το μικροβιολογικό). Επίσης οι φύλακες του ΚΥ έχουν συνταξιοδοτηθεί και το ΚΥ μένει αφύλακτο, με ότι αυτό συνεπάγεται. Δεν υπάρχει συντηρητής (συνταξιοδοτήθηκε) με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με κάθε βλάβη. Λείπουν τουλάχιστον 2 οδηγοί ασθενοφόρου, ένα ασθενοφόρο και επιβάλλεται η άμεση επισκευή του υπάρχοντος που είναι παλαιό και χαλασμένο. Λείπει επίσης μια διοικητικός υπάλληλος.

Κ.Υ. Πλωμαρίου:

Έχει επίσης μεγάλες ελλείψεις:

Τρεις γιατροί γενικής ιατρικής, ένας οδοντογιατρός και μία νοσηλεύτρια έχουν αποσπαστεί στο ΠΕΔΥ και στο Νοσοκομείο. Μένει κενή η θέση της παρασκευάστριας . Τρεις κενές θέσεις γενικής ιατρικής δεν έχουν προκηρυχτεί.

Το ακτινολογικό εμφανιστήριο είναι απαρχαιωμένο. Λείπουν τρεις οδηγοί ασθενοφόρου και το ένα από τα δύο ασθενοφόρα είναι παμπάλαιο και ουσιαστικά άχρηστο.

Κ.Υ. Αντισας

Δεν υπάρχει οδοντίατρος και παιδίατρος . Από τα 4 ΠΙ είναι κενά τα 2.

Εφημερεύουν 1 αγροτικός γιατρός και 1 επιμελητής. Δεν υπάρχει μαία, παρασκευαστής μικροβιολόγος. Λείπουν τρεις νοσηλεύτριες, τρεις οδηγοί, δύο τουλάχιστον φύλακες, δύο καθαρίστριες…… Υπάρχει ένα ασθενοφόρο αντί για δύο, δεδομένοι μάλιστα ότι η Άντισσα απέχει 70 περίπου χλμ από η Μυτιλήνη

[divider]

ΧΙΟΣ

Στη Χίο υπάρχουν τα εξής δεδομένα στο χώρο της ΥΓΕΊΑΣ:

Νοσοκομείο

Προϋπολογισμός : Μείωση από 13 εκατ. Σε 5,5 εκατ.

Ιδιωτικοποίηση τομέων :Καθαριότητα, φύλαξη, μαγειρεία, τραπεζοκόμοι, τηλεφωνείο.

Υπολειτουργία κλινικών ̈́Παιδιατρική, Νεςυρολογικό ( 1 γιατρός)

Αδυναμία λειτουργίας χειρουργείων λόγω έλλειψης υλικών

Ελλειψη νοσηλευτικού προσωπικού: 1 άτομο στη βραδυνή βάρδια, 2 άτομα την ημέρα

Νέα πτέρυγα: Δεν έχει παραλειφθεί.

Παλιές πτέρυγες: Αναπαλαιώνονται με δωρεές, ενώ είναι στη σύμβαση να γίνουν από το έργο της νέας πτέρυγας

Κ.Υ. Πυργίου

-Υπολειτουργεί χωρίς γιατρούς και προσωπικό καλύπτει όλα τα Μαστιχοχώρια με 10χιλιάδες πληθυσμό , ένα Λύκειο, ένα Γυμνάσιο, τέσσερα Δημοτικά, τέσσερα νηπιαγωγεία, ένα Παιδικό σταθμό.

ΠΕΔΥ

Υπολειτουργεί χωρίς προσωπικό. Απολύθηκαν πέντε γιατροί ( συμβασιούχοι) ,χωρίς αποζημίωση.

Αγροτικά Ιατρεία

Χωρίς γιατρούς: -Πολυδύναμα Ιατρεία Βολισσού – Οινουσσών : Χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές.

Τα Αγροτικά Ιατρεία της Β. Χίου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Καλύπτουν 25 χωριά με κατοίκους κυρίως υπερήλικες. Ιδιαίτερη δυσκολία υπάρχει στα χωριά Αμανή και Πελιναίο, λόγω των ορεινών όγκων, όπου οι γιατροί χρειάζεται να μετακινηθούν σε μεγάλες αποστάσεις με iδία μέσα.

Αρνητική είναι η κατάσταση και στα αγροτικά ιατρεία Λαγκάδας – Συκιάδας – Αυγωνύμων- Αναβάτου. Τα χωριά μένουν ακάλυπτα από ιατρική περίθαλψη. Λόγω του υψηλού μέσου όρου ηλικίας των κατοίκων και των μεγάλων αποστάσεων χρειάζεται να παρθούν μέτρα για να έχουν ανελλιπή περίθαλψη.

Οικος Ναύτου

Χωρίς λειτουργία ιατρών και τρία άτομα προσωπικό ( με περίπου 12.000 ασφαλισμένους τη χειμερινή περίοδο, που φθάνουν τις 15.000 για τη θερινή) .

[divider]

Λήμνος

Όπως καταγγέλλουν σωματεία και οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού της Λήμνου, οι ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού στο νοσοκομείο είναι μεγάλες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των σωματείων των εργαζομένων και των γιατρών στο Νοσοκομείο της Λήμνου, που κατέληξαν σε μαζική κινητοποίηση την Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014, απαιτείται ο διορισμός τουλάχιστον 2 παθολόγων και 2 χειρουργών μόνιμων γιατρών, για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς το παθολογικό και το χειρουργικό τμήμα του νοσοκομείου, που είναι και τα βασικά τμήματα για τη στοιχειώδη λειτουργία ενός νοσοκομείου.

Στο αίτημα αυτό συμφωνεί και η Διοίκηση του νοσοκομείου, που όπως ανακοίνωσε στους εκπροσώπους των σωματείων, το έχει διατυπώσει και γραπτά προς το Υπουργείο Υγείας.

Σήμερα το νοσοκομείο του νησιού αυτού υπολειτουργεί με ένα παθολόγο και ένα χειρουργό, ενώ οι λύσεις της προσωρινής μετακίνησης γιατρών από άλλα νοσοκομεία, ή η προσωρινή τοποθέτηση ιδιωτών γιατρών, καθώς και η προσωρινή επαναφορά γιατρών που εδώ και χρόνια έχουν βγει στη σύνταξη, δε λύνει το πρόβλημα της πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των κατοίκων της Λήμνου.

Ο καθένας βέβαια καταλαβαίνει τι κίνδυνοι υπάρχουν όταν ένα περιστατικό είναι επείγον ή ο ασθενής έχει σοβαρό χρόνιο πρόβλημα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναγκάζονται να ταξιδέψουν ακόμα και στην Αθήνα με τεράστια οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία για προβλήματα υγείας, που αν υπήρχε η αναγκαία στελέχωση στις υπηρεσίες υγείας του νησιού δεν θα χρειαζόταν να ταξιδέψουν.

[divider]

Σάμος

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΑΜΟΣ: 11/03/2015

ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Το Νοσοκομείο της Σάμου αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων του Νησιού λόγω ελλείψεων κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό.

Η αποδυνάμωση της ήδη αδύνατης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο νησί όπως Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου, Π.Ε.Δ.Υ, ο μεγάλος αριθμός κενών Αγροτικών Ιατρείων, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια κανένας ιδιώτης γιατρός δεν έχει σύμβαση με το Π.Ε.Δ.Υ αλλά και ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων που αποχώρησε τα τελευταία χρόνια λόγω συνταξιοδότησης και δεν αντικαταστήθηκε δημιουργούν σε όλες τις υπηρεσίες, τους κλάδους και τα τμήματα του, μια εκρηκτική και επικίνδυνη κατάσταση για ασθενείς και εργαζόμενους.

Το επόμενο διάστημα θα κλείσουν τμήματα του νοσοκομείου λόγω έλλειψης προσωπικού. Τμήματα που ήδη λειτουργούν με προσωπικό κάτω από το όριο ασφαλείας και με εργαζομένους να δουλεύουν σε εξαντλητικά ωράρια και βάρδιες για να κρατήσουν τα τμήματα ανοικτά. Στην Χειρουργική κλινική στην οποία ανήκουν οι: ουρολογική, ορθοπεδική, οφθαλμιατρική και γενική χειρουργική, εργάζεται μια μόνο νοσηλεύτρια στην πρωινή βάρδια. Στη Μαιευτική – Γυναικολογική κλινική εργάζεται μια μαία στη βάρδια η οποία παρακολουθεί τα νεογέννητα, τις λεχώνες, τα γυναικολογικά περιστατικά και παραβρίσκεται στην αίθουσα τοκετών και στο Χ.Ο όταν υπάρχει καισαρική. Όλο το νοσοκομείο καλύπτεται από έναν τραυματιοφορέα και το τμήμα επειγόντων περιστατικών από μια νοσηλεύτρια απόγευμα και νύχτα.

Λόγω ανυπαρξίας της Π.Φ.Υ το 70%-80% των περιστατικών που συρρέουν στα Τ.Ε.Π του νοσοκομείου είναι περιστατικά που χρήζουν πρωτοβάθμια αντιμετώπιση.

Στη Μ.Ε.Θ του νοσοκομείου λειτουργούν μέχρι τώρα 3 κρεβάτια, λόγο έλλειψης προσωπικού κλείνει το ένα και μένουν 2 κρεβάτια, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθούν 6.

Η αιμοδοσία του νοσοκομείου έχει ακάλυπτες νυκτερινές βάρδιες και το μικροβιολογικό εργαστήριο δεν λειτουργεί το Ε.Ι του ιατρείο, δυο φόρες την εβδομάδα, με αποτέλεσμα τα ραντεβού να πηγαίνουν έως και 6 μήνες αναμονή. Η αιμοδοσία και το μικροβιολογικό λειτουργούν με μια μόνο γιατρό και επί 30 χρόνια με ένα μόνο βιοχημικό.

Στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα τα ραντεβού για υπέρηχους έχουν αναμονή έως 7 μήνες και για μαστογραφίες έως 8 μήνες και στο ακτινολογικό οι εργαζόμενοι δουλεύουν ολόκληρα 24ώρα για να μην αφήσουν βάρδια ακάλυπτη.

Η διοικητική υπηρεσία λόγω σοβαρών ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό δεν μπορεί να ανταπεξέλθει με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν διαγωνισμοί, προμήθειες, εντάλματα πληρωμών κ.α..

Το φαρμακείο του νοσοκομείου επί 2 χρόνια δεν είχε φαρμακοποιό, ενώ τώρα έχει επικουρική που η σύμβαση λήγει τον Ιούνιο.

Στις βοηθητικές υποστηρικτικές υπηρεσίες του νοσοκομείου (τηλεφωνείο, ραντεβού, τραπεζαρία, κουζίνα, πλυντήρια, αποθήκες) η κατάσταση είναι τραγική.

Το τηλεφωνικό κέντρο καλύπτεται από 2 εργαζόμενες της νοσηλευτικής υπηρεσίας και 1 καθαρίστρια που έχει μετακινηθεί από το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου.

Στα πλυντήρια δεν υπηρετεί κανένας μόνιμος υπάλληλος καλύπτονται από ιδιωτικό συνεργείο.

Στην κουζίνα εργάζονται 2 μόνο τραπεζοκόμες και 1 βοηθός μάγειρα στους οποίους η υπηρεσία οφείλει από 200 έως 300 ρεπό στον καθένα και αδεία κανονική από το 2010. Η διοίκηση του νοσοκομείου είναι έτοιμη και προχωρεί τον διαγωνισμό για εκχώρηση και αυτού του τμήματος σε ιδιωτικό συνεργείο. Ο σύλλογος εργαζόμενων είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην εκχώρηση και αυτής της υπηρεσίας σε ιδιώτη εξαιτίας του μεγάλου κόστους που έχουν αυτές οι εργολαβίες, την μείωση της ποιότητας υπηρεσιών ώστε ο εργολάβος να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος και φυσικά τις απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων σε αυτά τα συνεργεία με συνθήκες γαλέρας, μειωμένα και σπαστά ωράρια, ελαχίστη αμοιβή και τρομοκρατία.

Απαιτούμε άμεσα να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών (καθαριότητα, πλυντήρια, φύλαξη, τεχνική υπηρεσία) και άμεσα να λειτουργήσουν με μόνιμο προσωπικό.

Ποτέ δεν δεχτήκαμε την ιδιωτικοποίηση και την επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Δεν θα γίνουν συνένοχοι οι εργαζόμενοι στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας.

Στο νοσοκομείο της Σάμου δεν υπάρχουν οι εξής ιατρικές ειδικότητες: Ψυχίατρος, Ογκολόγος, Γαστρεντερολόγος, Ενδοκρινολόγος, Αγγειολόγος, Ρευματολόγος, Παιδίατρος, ενώ οι παρακάτω ειδικότητες είναι μονήρεις: Οφθαλμίατρος, ΩΡΛ, Μικροβιολόγος, Νευρολόγος, Νευροχειρουργός, Φαρμακοποιός, Βιοχημικός, Βιοπαθολόγος, Καρδιολόγος.

Είναι ανάγκη να προσληφθούν τρίτος Παθολόγος, Νεφρολόγος, Ακτινοδιαγνώστης, Εντατικολόγος και Αναισθησιολόγος.

Να μην υπάρχει καμία μονήρης ειδικότητα.

Λόγω αυξημένων αναγκών στο νοσοκομείο έχει μετακινηθεί προσωπικό από το Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου (2 Γενικοί Γιατροί, 1 Παιδίατρος, 1 Φυσικοθεραπεύτρια και 1 Μαιευτής).

Ζητάμε την άμεση στελέχωση του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου με προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων ώστε η λειτουργία του να είναι καθημερινή και όλο το εικοσιτετράωρο.

Το ΚΕΦΙΑΠ υπολειτουργεί αφού υπηρετούν σε αυτό 1 Εργοθεραπεύτρια, 1 Λόγοθεραπεύτρια, 1 Κοινωνική Λειτουργό και 2 Φυσιοθεραπευτές. Δεν έχει γιατρό, ούτε Παθολόγο, ούτε Παιδίατρο, διότι η μια και μοναδική Παιδίατρος του κέντρου έχει μετακινηθεί στο νοσοκομείο. Απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία του κέντρου είναι Ψυχολόγος και Επισκέπτρια Υγείας που δεν υπάρχουν.

Απαιτούμε την άμεση κάλυψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή και επισημαίνουμε τις άθλιες κτηριακές εγκαταστάσεις και την έλλειψη υγειονομικού αναλώσιμου υλικού που το αγοράζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Υποστελεχωμένο είναι και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας που λειτουργεί πολλά χρόνια χωρίς Ψυχίατρο.

Τα περισσότερα Αγροτικά Ιατρεία του νησιού δεν έχουν γιατρό και όπου υπάρχει, καλύπτει 5 έως 6 χωριά. Συγκεκριμένα, ο αγροτικός γιατρός του Πύργου Σάμου, που είναι ένα από τα κεφαλοχώρια, καλύπτει 6 χωριά την εβδομάδα και εφημερεύει 2 φορές την εβδομάδα και στην Χειρουργική κλινική του νοσοκομείου. Ο γιατρός του Μαραθοκάμπου, καλύπτει 5 χωριά και εφημερεύει και στο Κέντρο Υγείας και στο Νοσοκομείο.

Η έλλειψη γιατρών στα χωριά του νησιού σε συνδυασμό με την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ, τα δύο τελευταία χρόνια ένα ασθενοφόρο να καλύπτει ολόκληρο το νησί, δημιουργεί επικίνδυνη κατάσταση και σε αιφνίδια περιστατικά και ατυχήματα που το ασθενοφόρο άργησε πολύ, οι άνθρωποι κατέληξαν.

Απαιτούμε:

 • Την άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ στο νησί μας και την αυτόνομη λειτουργία του με δικό του τηλεφωνικό κέντρο και γιατρό που να διαχειρίζεται τις κλήσεις και τα περιστατικά.

 • Ανάπτυξη της Π.Φ.Υ. με έμφαση στην πρόληψη και την αποκατάσταση με στελέχωση του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου, του Κ.Ψ.Υ., του ΚΕΦΙΑΠ του ΠΕΔΥ και των αγροτικών ιατρείων.

 • Άμεσα να προσληφθεί μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό και για την τεχνική υπηρεσία προσωπικό στο Νοσοκομείο της Σάμου ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες του σαμιακού λαού.

 • Άμεση πρόσληψη ογκολόγου και ειδικά εκπαιδευμένου νοσηλευτικού προσωπικού για την δημιουργία Τμήματος Χημειοθεραπείας.

 • Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΗΣ ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΣΟΥΛΑ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue