Home ΠερίθαλψηΙατρικά Θέματα Ψήφισμα Πανικάριας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τα προβλήματα υγείας στην Ικαρία

Ψήφισμα Πανικάριας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τα προβλήματα υγείας στην Ικαρία

by ikariaki.gr
15 views

wp_20161020_005

ΛΑΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΥΔΗΛΟ ΣΤΙΣ 20.10.16

 

  Πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά του νησιού ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των Λαϊκών Επιτροπών Ικαρίας, στη συγκέντρωση για τα ζητήματα της Υγείας και ενάντια στην υποβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών, στην πλατεία Ευδήλου.

Τη συγκέντρωση χαιρέτησαν : Η Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας-ΟΓΕ, το Σωματείο Αυτοαπασχολουμένων-Εμπόρων-Βιοτεχνών Ικαρίας, η Ε.ΤΕ.ΔΕΗ Σάμου-Ικαρίας, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπάλληλων & συναφών επαγγελμάτων, το Σωματείο Εργαζομένων στους Δήμους Ικαρίας & Φούρνων.

Οι ομιλίες ξεκίνησαν από τον Α. Κλείτσα (Σωματείο Συνταξιούχων Ικαρίας), ακολούθησε παρέμβαση από τον Σ.Δρούλια (πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας) με κάλεσμα για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος της Ικαρίας Σ. Σταμούλος ο οποίος ανάφερε ότι :

«…Η δημοτική αρχή Ικαρίας εκφράζει την στήριξη και την αλληλεγγύη της, στις δίκαιες κινητοποιήσεις των κατοίκων και των φορέων (Εργαζομένων, Συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, κλπ) που τους εκπροσωπούν και απαιτεί την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της στελέχωσης των περιφερειακών ιατρειών και του κέντρου Υγείας Ευδήλου. Ο Δήμος Ικαρίας δήλωσε από την αρχή παρών σε αυτό το κάλεσμα τόσο της Λαϊκής Επιτροπής Ραχών, όσο και στην έκκληση του πρόεδρου της Τ.Κ Μαγγανίτη….»

 

banner

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Φ. Καρούτσο (πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ικαρίας εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής Ραχών), όπου μεταξύ άλλων τόνισε : «Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε μπροστά στην ανάγκη να διεκδικήσουμε το πανάκριβο κοινωνικό αγαθό της Υγείας.  Δεν μιλάμε  για ένα πρόβλημα άγνωστο ή ένα πρόβλημα που προέκυψε σήμερα. Μας  απασχόλησε χρόνια πριν και συνεχίζει να μας απασχολεί και σήμερα………….

  Σήμερα κρίνοντας απαραίτητο και επιτακτικό να υπάρξει συνέχεια του αγώνα συμβάλουμε με τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας στην κοινή δράση ενάντια στην εφαρμογή των αντιλαϊκών νέων μέτρων για την υγεία. Τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι η λειτουργία των δομών υγείας με τρόπο που θα διασφαλίζει της σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας – πρόνοιας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους………………

  Συμπατριώτες- σες, Συνάδελφοι –σες, σας καλούμε να μην ανέχεστε άλλο την δραματική επιδείνωση της κατάστασης του δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας, μην ανέχεστε να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή μας και να πληρώνουμε ξανά και ξανά για την υγεία, για βγουν από την κρίση τους και να σωθούν τα κέρδη των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών, για τους οποίους πασχίζουν οι κυβερνήσεις τους και η Ε.Ε. ………………………   

  Οι αρνητικές εξελίξεις και στην υγεία-πρόνοια, αποδεικνύουν ότι το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα του λαού για δωρεάν παροχή των υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας, όχι γιατί δεν υπάρχουν τα μέσα και οι πόροι, αλλά γιατί δεν θέλει να πληρώνει ούτε δεκάρα παραπάνω από ένα ελάχιστο επίπεδο παροχών για τις λαϊκές ανάγκες και παράλληλα μετατρέπει κι αυτόν τον τομέα σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης για αποκόμιση νέων κερδών. Γι’ αυτό χρειάζεται να δώσουμε απάντηση σε κυβέρνηση, Ε.Ε, «κουαρτέτο» να κλιμακώσουμε τους αγώνες, διεκδικώντας σήμερα αυτά που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων των  νησιών μας.

  Έχοντας υπ οψιν όλα τα προηγούμενα, αλλά και το ότι από την τελευταία παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο υγειάς  πριν ένα χρόνο, κανένα ζήτημα από όσα κατατέθηκαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έχει λυθεί. Πιστεύουμε ότι προκύπτει εκ νέου ανάγκη για κινητοποίηση στο υπουργείο, και σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε, να οργανωθεί στις 18 Νοεμβρίου  νέα παράσταση στο υπουργείο, στην οποία θα καλούν όσοι φορείς συμφωνούν με αυτό το ενδεχόμενο και με το πλαίσιο αιτημάτων που ο κάθε φορέας εκτιμά ως αναγκαίο για τις σημερινές ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας».

 

wp_20161020_007

Ακολούθησε η ανάγνωση του ψηφίσματος που εγκρίθηκε από τους συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο και αναμένεται να κατατεθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς.(το οποίο και επισυνάπτεται)

Καθορίστηκαν επίσης τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων τα οποία προβλέπουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, τον επόμενο μήνα, με την συνδρομή και των παροικιακών οργανώσεων και συλλόγων.

 

 

wp_20161020_009

ΨΗΦΙΣΜΑ

Πανικάριας συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για τα προβλήματα υγείας στην Ικαρία                        

   Όλοι εμείς (εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα,  άνεργοι, συνταξιούχοι, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες) που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 20 Οκτωβρίου 2016, στην πλατεία Ευδήλου αποκρινόμενοι  στο κάλεσμα  των  λαϊκών  επιτροπών της Ικαρίας.

Αφού εκτιμήσαμε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται από τις εξελίξεις στον χώρο της υγείας, στο νησί μας εγκρίνουμε το παρακάτω ψήφισμα :

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το «Κ.Υ Ευδήλου», τα περιφερειακά ιατρεία Ραχών, Μαγγανίτη και Καρκιναγριου, οι δομές του Νοσοκομείου Αγ. Κηρύκου καθώς και οι παροχές υγείας, συνέπεια των διαχρονικών αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών.

Απαιτούμε:

 • Να καλυφθούν άμεσα, τώρα, τα κενά στο Κ.Υ Ευδήλου, με την πρόσληψη μόνιμων γιατρών (τουλάχιστον σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του) πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
 • Να μην μένει χωρίς Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό κανένα Περιφερειακό Ιατρείο της Ικαρίας  ούτε για μα μέρα. 
 • Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας – Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου & πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

 

Όλη η λογική μας περιγράφεται με τη φράση:

Αποκλειστικά δημόσιο-δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου.

Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας .

 wp_20161020_015

Προετοιμάζουμε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με συγκέντρωση τον Νοέμβριο  στο Υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας

Για το Νοσοκομείο να υπάρχουν:

 • Όλες οι αναγκαίες κλινικές (παθολογική, χειρουργική, παιδιατρική, γυναικολογική, καρδιολογική) με τις απαιτούμενες ειδικότητες γιατρών.
 • Όλες οι αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες που λείπουν (οφθαλμίατρος, νευρολόγος, ουρολόγος, ψυχίατρος, ενδοκρινολόγος). Άμεση ανάγκη η κάλυψη της θέσης του αναισθησιολόγου, επίσης απαιτείται όλες οι ειδικότητες να γίνουν τουλάχιστον διπλές με αιχμή αυτές του καρδιολόγου, γυναικολόγου, παιδιάτρου, ΩΡΛ.
 • Νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες.
 • Όλο το προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό) να είναι μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
 • Μονάδα τεχνητού Νεφρού
 • Σταθμός Αιμοδοσίας.
 • Μονάδα αυξημένης φροντίδας.
 • Όλη η απαραίτητη εργαστηριακή κάλυψη και ο απαραίτητος και σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός.
 • Όλη η αναγκαία υποδομή για ανθρώπινες συνθήκες περίθαλψης.
 • Τμήμα επειγόντων περιστατικών που να λειτουργεί αυτοδύναμα όλο το 24ωρο.
 • Σύνδεση του Νοσοκομείου με τα Κ.Υ.

Για τα Κέντρα Υγείας:

 • Ένα Κ.Υ. σε κάθε Δημοτική ενότητα της επαρχίας μας, που να καλύπτει πλήρως την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. (Δηλαδή: αναβάθμιση του Π.Ι στις Ράχες σε Κ.Υ, βελτίωση του εξοπλισμού, Πλήρης στελέχωση του Κ.Υ. στον Εύδηλο).
 • Ειδικά για τις Ράχες άμεση πρόσληψη γενικού παθολόγου και νοσηλευτικού προσωπικού στο Περιφερειακό Ιατρείο.
 • Σύνδεση των Κ.Υ. με τους χώρους κατοικίας, εργασίας, εκπαίδευσης, άθλησης και ψυχαγωγίας. (Γιατροί εργασίας, σχολίατροι, αθλίατροι).
 • Οικογενειακοί γιατροί και παιδίατροι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο Κ.Υ (που θα παρακολουθούν όλα τα μέλη της οικογένειας).
 • Υπηρεσίες πρόληψης, υγιεινής και ασφάλειας.
 • Επιδημιολογικές μελέτες καθώς και μελέτες για τη νοσηρότητα που οφείλονται σε τοπικούς νοσογόνους παράγοντες.
 • Ειδικευμένοι γιατροί για όσους ασθενείς κάνουν χρήση των ιαματικών λουτρών.
 • Περιφερειακά Ιατρεία, παραρτήματα των Κ.Υ, πλήρως στελεχωμένα σύμφωνα με τις ανάγκες.
 • Ιδιαίτερα στο αγροτικό ιατρείο Καρκιναγρίου και λόγω κατάστασης οδικού δικτύου και μεγάλης απόστασης από τα Κ.Υ. να υπάρχει και ειδικευμένος γιατρός, νοσηλεύτρια και να σταθμεύει ασθενοφόρο.

Για το ΕΚΑΒ:

 • Να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του δημόσιου συστήματος επείγουσας βοήθειας έτσι που να καλύπτει κάθε επείγον περιστατικό.

Πρόνοια:

 • Να οργανωθεί ιδιαίτερη φροντίδα με υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες και τους νεφροπαθείς.
 • Δημόσιο και δωρεάν πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ για όλους (χωρίς πλαφόν εξαιρέσεις και περικοπές), με μόνιμο προσωπικό.
 • Γηροκομείο δημόσιο που θα λειτουργεί δωρεάν, και θα εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και νόμιμες συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους.
 • Δωρεάν μετακίνηση των ασθενών και των συνοδών τους.

Πρόληψη:

 • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που να συνδέονται με όλες τις βαθμίδες του δημόσιου συστήματος Υγείας και να παρέχονται δωρεάν.
 • Να τοποθετηθούν άμεσα γιατροί σε όλα τα πλοία με ευθύνη του κράτους.
 • Συστηματικοί εμβολιασμοί με ευθύνη του κράτους για όλα τα παιδιά.
 • Προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις για όλες τις γυναίκες.
 • Επαναφορά για όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως του επιδόματος τοκετού.

 

 

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΜΕ

Τις Διοικήσεις των οργανώσεων που συμμετέχουν στις λαϊκές επιτροπές να επιδώσουν το παραπάνω ψήφισμα σε κάθε αρμόδιο.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue