Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Προβλήματα με τον έλεγχο ΚΤΕΟ αυτοκινήτων στην Ικαρία

Προβλήματα με τον έλεγχο ΚΤΕΟ αυτοκινήτων στην Ικαρία

by ikariaki.gr
2 views

κτεοΑγ. Κήρυκος 20 /10/ 2015

Όπως γνωρίζεται από την έναρξη της λειτουργία του ΚΤΕΟ Σάμου, παρουσιάστηκε πρόβλημα με την υποχρέωση μεταφοράς στην Σάμο των οχημάτων της Ικαριας και των Φούρνων για τον σχετικό έλεγχο. Λόγο όμως των σοβαρών δυσκολιών που δημιουργούσε αυτό στους Κάτοικους αυτών των νησιών με ευθύνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (2009) στάλθηκε στην Ικαρία κινητή μονάδα ελέγχου, που στεγάζεται στην τεχνική βάση του Δήμου Ικαριας. Τα χρόνια που ακολούθησαν (μετά το 2011) λόγο υπηρεσιακών προβλημάτων (Οικονομικές περικοπές , μείωση προσωπικού κλπ) σταμάτησε η λειτουργία τόσο του δημόσιου ΚΤΕΟ στην Σάμο όσο και η αποστολή κλιμακίου στην Ικαρία για επιτόπιους ελέγχους των Ι.Χ οχημάτων.

Αυτές οι εξελίξεις δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα στους ιδιοκτήτες οχημάτων και μοτοσυκλετών στην Ικαρία αφού έπρεπε η να μετακινηθούν στην Σάμο η να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της νομοθεσίας για το ότι δεν έχουν ελεγχτεί από ΚΤΕΟ.

Αυτή την κατάσταση αντιμετωπίζουν σε ένα βαθμό οι αποφάσεις της Αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου (16024/ 5041 – 26/10/2011 και 52606/6042 -26/11/2102), που εξασφάλιζαν την παράταση της υποχρέωσης διενέργειας τεχνικού ελέγχου, για οχήματα με έδρα τη συγκοινωνιακή περιοχή Ικαρίας και Φούρνων, διότι σύμφωνα με την παρ. ΙΙΙ – 3 του άρθρου 16 του Ν. 3534/2007 (ΦΕΚ 40/Α’ /2007), συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι τοπικού χαρακτήρα όσον αφορά στη μετακίνηση των οχημάτων για έλεγχο στο ΚΤΕΟ Σάμου και την αδυναμία λειτουργίας της κινητής μονάδας ΚΤΕΟ λόγω έλλειψης προσωπικού. Η παραπάνω παράταση ισχύει μέχρι τη στελέχωση του τμήματος ΚΤΕΟ με ικανό αριθμό ελεγκτών για τη λειτουργία και της κινητής μονάδας ΚΤΕΟ Ικαρίας, ή μέχρι τη λειτουργία τυχόν άλλου ιδιωτικού ΚΤΕΟ στην Ικαρία ή στους Φούρνους.

Για τα Ι.Χ αυτοκίνητα που ανήκουν στην συγκοινωνιακή ενότητα Ικαρίας και Φούρνων, και οι ιδιοκτήτες τους δεν πρόκειται να ταξιδέψουν εκτός των 2 νησιών δεν υποχρεούνται να περνάνε τους ελέγχους των ΚΤΕΟ. Ωστόσο λόγο του ότι στην Ικαρία κυκλοφορούν αρκετά οχήματα που ενώ οι ιδιοκτήτες τους είναι μόνιμοι κάτοικοι τα οχήματα τους έχουν αγοραστεί από άλλες συγκοινωνιακές περιοχές, με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από την ρύθμιση των προαναφερθέντων αποφάσεων.

Έχοντας υπ οψιν ότι το κόστος μεταφοράς των οχημάτων προς την Σάμο, για έλεγχο από το μοναδικό Ιδιωτικό ΚΤΕΟ κυμαίνεται από 200 έως 500 ευρώ, καθώς και ότι οι υπηρεσίες της περιφέρειας βόρειου Αιγαίου προχωρουν τις διαδικασίες για την πιστοποίηση και  την επαναλειτουργία του δημόσιου ΚΤΕΟ.

Καλούμε το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων να λάβει όλα τα αναγκαία μετρά, έτσι ώστε να στελεχωθούν οι δημόσιες δομές ΚΤΕΟ Σάμου – Ικαριας και οι πολίτες των νησιών μας να μην υποστούν αυτήν την ανισότιμη και δαπανηρή διαδικασία.

Καλούμε την Αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία στελέχωσης του τμήματος ΚΤΕΟ με ικανό αριθμό ελεγκτών για τη λειτουργία και της κινητής μονάδας ΚΤΕΟ Ικαρίας, να τροποποιήσει τις σχετικές αποφάσεις παράτασης συμπεριλαμβάνοντας και τους μόνιμους κάτοικους των νησιών που προαναφέραμε.

Σε αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος Ικαριας δεσμεύεται να συμβάλει χορηγώντας βεβαίωση που θα πιστοποιεί ποιοι είναι όντος μόνιμοι κάτοικοι Ικαρίας.

Τέλος καλούμε, το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων και το Υπουργείο Ναυτιλίας & νησιωτικής πολιτικής, να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιδότησης της μετακίνησης των οχημάτων προς την Σάμο αφού οι ιδιοκτήτες των οχημάτων δεν ευθύνονται για την δυσλειτουργία των δημόσιων ΚΤΕΟ.

banner

Ο Δήμαρχος Ικαρίας

Στέλιος Σταμούλος

Κάντε ”κλίκ” για να διαβάσετε τις αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου

A.Δ.Α Παραταση ημερομηνιας ελεγχου ΚΤΕΟ Μοτο Ικαριας

A.Δ.Α Παραταση ημερομηνιας ελεγχου ΚΤΕΟ οχηματων Ικαριας


Προς:

  1. Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων α) Γραφείο Υπουργού, β) Δ/νση Οδικής Ασφάλειας & Περιβάλλοντος – Τμήμα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, γ) Δ/νση Ασφάλειας Χερσαίων Μεταφορών.

  2. Υπουργείο Ναυτιλίας & νησιωτικής πολιτικής

Γραφείο Υπουργού

  1. Περιφέρεια Βορειου Αιγαίου α) Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Σάμου ( κ. Νικόλαο Κατρακάζο)

Β) Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών

( κ. Κ Παπαδόπουλο )

γ) Γραφείο Επαρχου Ικαριας- Φούρνων

(κ. Σ. Παμφιλη)

Κοιν:

  1. Βουλευτή Σάμου κ. Δ. Σεβαστάκη
  2. Κοινοβουλευτικές Ομάδες, Ν.Δ. Κ.Κ.Ε, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue