Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Πρόσκληση ενίσχυσης της Τοπικής Αρχειακής Συλλογής Ικαρίας

Πρόσκληση ενίσχυσης της Τοπικής Αρχειακής Συλλογής Ικαρίας

by ikariaki.gr
18 views

archiveΑναμεταδίδοντας την είδηση από το προφίλ του φίλου Ηλία Γιαννίρη…..

Γνωρίζοντας την Τασούλα Βερβενιώτη, ιστορικό και πρωτεργάτη της προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα, της πρότεινα, και δέχτηκε με χαρά, να κάνουμε Σεμινάριο Προφορικής Ιστορίας στην Ικαρία για να κάνουμε μετά και ομάδα προφορικής ιστορίας Ικαρίας-Φούρνων. Τα έξοδα της κ. Βερβενιώτη (μετάβαση, διαμονή) τα ανέλαβα προσωπικά. Είναι ελάχιστα μπροστά στο προσδοκώμενο όφελος της Ικαρίας. Ελπίζω ότι και άλλοι συμπατριώτες θα συνδράμουν οικονομικά το έργο της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Ικαρίας-Φούρνων, όταν αυτή συγκροτηθεί.
Με μεγάλη χαρά λοιπόν σας ανακοινώνω το σεμινάριο, που έχει ως φυσικό του διοργανωτή την Αρχειακή Συλλογή Ικαρίας:

ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΑΡΧΕΙΑ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΙΚΑΡΙΑΣ
ΠΡΟΣΚΛΗΣH ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ για συμμετοχή σε Σεμινάριο Προφορικής Ιστορίας

Η Τοπική Αρχειακή Συλλογή Ικαρίας, με στόχο τη συγκέντρωση στοιχείων για την ιστορία των νησιών της Ικαρίας και των Φούρνων, οργανώνει ολοήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο για τη μεθοδολογία και τις τεχνικές της συνέντευξης, για 15 έως 20 ενδιαφερόμενους εθελοντές. Η συνέντευξη αποτελεί το βασικό εργαλείο της Προφορικής Ιστορίας για την καταγραφή της ατομικής και συλλογικής μνήμης.
Απώτερος σκοπός είναι να δημιουργηθεί μια τοπική ομάδα Προφορικής Ιστορίας, οι συνεντεύξεις της οποίας θα αποτελούν υλικό, που θα καταχωρείται στην Τοπική Αρχειακή Συλλογή Ικαρίας και θα χρησιμοποιείται για ερευνητικούς, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Το Τοπικό Ιστορικό Αρχείο είναι περιφερειακή υπηρεσία των Αρχείων Νομού Σάμου, υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και στεγάζεται μόνιμα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Παλιό Γυμνάσιο Αγίου Κηρύκου.
Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Παλιού Δημαρχείου Αγίου Κηρύκου, την Τετάρτη 8 Μαΐου 2013, από τις 10:00 π.μ μέχρι τις 8:00 μ.μ. , με ένα μικρό μεσημεριανό διάλειμμα, και περιλαμβάνει τέσσερα (4) δίωρα μαθήματα.
Εισηγήτρια θα είναι η κ. Τασούλα Βερβενιώτη, ιστορικός (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο).
Θα παρουσιαστούν:
• Οι εξελίξεις παγκοσμίως για τον αναπτυσσόμενο κλάδο της προφορικής ιστορίας ως ενός ριζοσπαστικού κινήματος
• Η σημασία της δημιουργίας τοπικής ομάδας προφορικής ιστορίας
• Η μεθοδολογία της συνέντευξης και οι τεχνικές της συνέντευξης σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές (απομαγνητοφώνηση, περίληψη κτλ.)
• Βασικές γνώσεις για τη λήψη ήχου και video.
Όσοι/όσες παρακολουθήσουν το σεμινάριο θα αναλάβουν την υποχρέωση μετά την ολοκλήρωσή του να πάρουν αρχικά μία πιλοτική συνέντευξη, την οποία θα κουβεντιάσουμε το συντομότερο δυνατό, ώστε να προγραμματίσουμε καλύτερα τη δουλειά μας.
Στη συνέχεια, ο κάθε εθελοντής θα πάρει τουλάχιστον άλλες δύο συνεντεύξεις τις οποίες θα επεξεργαστεί σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές (απομαγνητοφώνηση, περίληψη κτλ.). Έτσι θα έχει συγκεντρωθεί επαρκές υλικό που θα δώσει τη δυνατότητα στην ομάδα Προφορικής Ιστορίας, η οποία θα συγκροτηθεί στα πλαίσια της Τοπικής Αρχειακής Συλλογής Ικαρίας, να εξετάσει τις δυνατότητες παρουσίασης των ευρημάτων στο ευρύ κοινό.
Το Σεμινάριο (και η συμμετοχή σε αυτό) διοργανώνεται σε εθελοντική βάση και είναι δωρεάν.

Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται ηλεκτρονικά, στη διεύθυνση : [email protected] ή τηλεφωνικώς, στον αριθμό 22750-23174 μέχρι την έναρξη του Σεμιναρίου ή μέχρι τη συμπλήρωση του μέγιστου αριθμού των συμμετεχόντων.

Για την Τοπική Αρχειακή Συλλογή Ικαρίας
Αγγελική Κονταξοπούλου


ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
(η αίτηση συμπληρώνεται ηλεκτρονικά και αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]
ή παραδίδεται στην υπεύθυνη της Τοπικής Αρχειακής Συλλογής Ικαρίας μετά από τηλεφωνική συνεννόηση στο 22750-23174
ΟΝΟΜΑ: …..……………………………………………………..……
ΕΠΩΝΥΜΟ: …..……………………………………………………..……
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: …..……………………………………………………..……
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: …..……………………………………………………..……
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: …..……………………………………………………..……
EMAIL: …..……………………………………………………..……
Σημειώστε τους λόγους για τους οποίους θέλετε να ασχοληθείτε με την Προφορική Ιστορία στην Ικαρία και τους Φούρνους.
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
*Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού αιτούντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue