Home ΚοινωνίαΠολιτικήΒουλευτικές Εκλογές 2023 Προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου 2023

Προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου 2023

by ikariaki.gr
110 views

Μετά το εξαιρετικά αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου 2023 , αρνητικό για τη χώρα και την προοπτική της, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθύνεται στο σύνολο του δημοκρατικού λαού με την ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ και την ΕΥΘΥΝΗ που οφείλει ένα κόμμα εξουσίας, με στόχο να ανακτήσει πλήρως την ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ των ψηφοφόρων που για διάφορους λόγους και με καθοριστική δική του ευθύνη κλονίστηκε, όπως το εκλογικό αποτέλεσμα κατέδειξε.

Ακριβώς η ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ και η ΕΥΘΥΝΗ κόμματος εξουσίας προσδιορίζουν την επιλογή του να προσπαθήσει ώστε το περιεχόμενο του εκλογικού αγώνα της 25/6/2023 να είναι η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ και όχι τα διάφορα ψευδεπίγραφα που η Ν.Δ. κατάφερε να κυριαρχήσουν στις εκλογές της 21/5/2023

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων επιθυμώ , όσον με αφορά, να σας καλέσω , πέραν των όσων κυρίαρχων πολιτικών θεμάτων θα προβληθούν από την κεντρική πολιτική καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να επικεντρώσετε την προσοχή σας και τον προβληματισμό σας ,στα σημεία εκείνα του προγράμματος ( του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και των αντιπάλων μας ) που αφορούν κατά ιδιαίτερο τρόπο το Νομό Σάμου:

1)Θέματα υγείας

Η υψηλή ποιότητα λειτουργίας με άριστο ανθρώπινο δυναμικό και άρτια εξοπλιστική υποδομή των Νοσοκομείων Σάμου -Ικαρίας καθώς και των Κ.Υ. του Νομού, αγροτικών ιατρείων κ.λ.π. αποτελούν καθοριστικό παράγοντα διαβίωσης, προοπτικής και ανάπτυξης των νησιών μας.

Η τετραετία της Νέας Δημοκρατίας όχι μόνο δεν βελτίωσε την ποιότητα και ποσότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας αλλά αντιθέτως περιόρισε τις δυνατότητες των Μονάδων Υγείας με υποστελέχωση τους και κομματική διοίκηση.

Προφανώς στα νησιά μας το προβαλλόμενο ιδεολόγημα της Ν.Δ. για ιδιωτική Νοσοκομειακή κάλυψη απλώς δεν υφίσταται.

Το άρθρο 6 του προγράμματος -Συμβόλαιο για την Αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπει:

Οικοδομούμε ένα νέο ισχυρό Ε.Σ.Υ για αξιοπρεπή περίθαλψη και φροντίδα.

-Αυξάνουμε τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία στο 7% του ΑΕΠ (4ετία).

-Αποκαθιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, με ακύρωση των νόμων ΝΔ για εργασιακές σχέσεις- ιδιωτικοποίηση.

-Αναβαθμίζουμε μισθολογικά τους εργαζόμενους του ΕΣΥ. Με εισαγωγικό μισθό 2.000Ευρώ στους γιατρούς , ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών , νέα δέσμη ισχυρών κινήτρων για προσέγγιση δυναμικού στο ΕΣΥ.

-Μονιμοποιούμε επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και προχωρούμε σε 15.000 προσλήψεις (τετραετία).

-Επαναφέρουμε τις Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου σε καθαριότητα -φύλαξη- σίτιση νοσοκομείων.

Ενισχύουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με στόχο τη λειτουργία 380 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.).

-Θεσπίζουμε για τα νησιά το Υγειονομικό ισοδύναμο ώστε το κράτος να αναλαμβάνει όλα τα έξοδα περίθαλψης και εργαστηριακών εξετάσεων που δεν γίνονται στο ΕΣΥ , το κόστος μετακίνησης ασθενών και συνοδών προς το Κέντρο κα την πλήρη φαρμακευτική κάλυψη των χρονίως πασχόντων νησιωτών.

2)Οικονομία

Η πολιτική της Ν.Δ. στην τετραετία της διακυβέρνησής της μετέφερε τις συνέπειες της κρίσης από την πανδημία, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον συνεχιζόμενο πόλεμο, από τον πληθωρισμό στην πλάτη του κόσμου της εργασίας και στην μεσαία καλούμενη τάξη, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα θηριώδη υπερκέρδη σε λίγους( Τράπεζες, εταιρείες ενέργειας κ. λ. π).

Το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής έκανε την ακρίβεια το κύριο πρόβλημα επιβίωσης των πολλών, με την επίσκεψη στο Super market, στο βενζινάδικο και στην αγορά εν γένει εξόχως προβληματική.

Ειδικά για τους κατοίκους του Νομού μας οι επιπτώσεις στα έξοδα μετακίνησης από και προς τα νησιά μας καθιστούν την οικονομική επιβάρυνση των αναγκαίων μετακινήσεων οδυνηρή.

Ο τρόπος εφαρμογής από τη Ν.Δ. της εμβληματικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το Μεταφορικό Ισοδύναμο το υποβάθμιζε στην πράξη με την εξαιρετικά καθυστερημένη απόδοση του.

Στο άρθρο 2 του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπονται τα εξής:

Από τις πρώτες μέρες νομοθετούμε για τη αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακρίβειας , τη συγκράτηση και μείωση των τιμών:

-Μειώνουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6% και για προϊόντα ζωτικής σημασίας (παιδικές τροφές, γάλα, ψωμί) στο 0%.

-Μειώνουμε τον ΕΦΚ στα καύσιμα στον κατώτατο ευρωπαϊκό συντελεστή

-Καταργούμε την απόδοση ΕΦΚ για αγροτικό και κτηνοτροφικό πετρέλαιο

-Θεσπίζουμε εντατικούς ελέγχους για να σπάσουμε τα καρτέλ

-Προχωρούμε σε έκτακτη φορολόγηση συσσωρευμένων κερδών

-Αποκαθιστούμε το μεταφορικό ισοδύναμο για όλους τους νησιώτες

-Μειώνουμε το κόστος της μηνιαίας κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις δημόσιες συγκοινωνίες από 27 στα 10 Ευρώ.

3)Θέματα Παιδείας- Πανεπιστήμιο

Ουδείς διανοείται να αμφισβητήσει τη σημασία της καλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου μας και δι’ αυτών στην προστασία των νησιών και του Αιγαιακού χώρου.

Οφείλουμε με κάθε σοβαρότητα και ευθύνη να επισημάνουμε το ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΜΑΛΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ στην πορεία του Πανεπιστημίου αν δεν αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που ανεφύησαν στην τετραετία της Ν.Δ.

Συγκεκριμένα πρέπει να διασφαλισθεί η επαρκής ροή φοιτητών προς όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου είτε με την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) που προτείνει το πρόγραμμά μας είτε δι’ άλλου τρόπου ισοδύναμου αποτελέσματος βάσει και προτάσεων των φορέων του Πανεπιστημίου.

Η δημιουργία του Πανεπιστημιακού CAMPUS που είχε δρομολογηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ το 2019 έχει ουσιαστικά βαλτώσει στην περίοδο 19-23.

Ταυτόχρονα ιδιαίτερα σοβαρό παραμένει το θέμα και των λοιπών βαθμίδων εκπαίδευσης.

Στο άρθρο 7 το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ προτείνει:

Επενδύουμε στο μέλλον με τη γενναία στήριξη όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης

-Αυξάνουμε τη χρηματοδότηση για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ (4ετία).

-Διπλασιάζουμε τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ (4ετία)

-Προκηρύσσουμε διορισμούς με στόχο 4ετίας οι αναπληρωτές να αποτελούν το 5%του αριθμού των μόνιμων, από 30% σήμερα.

-Διπλασιάζουμε τον αριθμό των καθηγητών στα Πανεπιστήμιά μας ( σε βάθος 4ετίας)

-Ενισχύουμε αποφασιστικά τις δαπάνες για την έρευνα

-Καταργούμε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) για πρόσβαση στα πανεπιστήμια από τη φετινή χρονιά

-Καταργούμε την πανεπιστημιακή αστυνομία.

4)Αντιμετώπιση των συνεπειών του φονικού και καταστροφικού σεισμού

Αν όλη η χώρα αντιλαμβάνεται την ανάγκη για μεταρρύθμιση του κράτους , για επάρκεια στη λειτουργία του και αξιοκρατία, λογοδοσία, διαφάνεια και δικαιοσύνη οι περιοχές όπως η δική μας που αντιμετώπισαν σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες και λοιπές φυσικές καταστροφές βιώνουν τα τεράστια προβλήματα από το πολυδιαφημισμένο επιτελικό κράτος.

Δυόμισι και πλέον χρόνια μετά το φονικό και καταστροφικό σεισμό τίποτε δεν έχει αποκατασταθεί βάσει σχεδίου ούτε διαφαίνεται η δυνατότητα αποκατάστασης μέσα στην εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, αν συνεχιστεί ο τρόπος αποκατάστασης που εφάρμοσε η κυβέρνηση της Ν. Δ.

Μόλις και μετά βίας έχουν μέχρι στιγμής εκδοθεί πολύ λιγότερες των εκατό άδειες επισκευής από τα χιλιάδες σεισμόπληκτα κτίρια.

Εμείς δεσμευόμαστε να εργαστούμε μαζί με την Αυτοδιοίκηση, τους φορείς και την κοινωνία για:

Δημιουργία κοινού εθνικού πλαισίου υψηλών προδιαγραφών για την πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών ( αναδιοργάνωση ΔΑΕΦΚ και όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών Υπουργείων και Οργανισμών ).

Ειδικά για τη Σάμο επιβάλλονται:

-Διορισμός τοπικού συντονιστή και ολοκληρωμένων επιτόπιων Υπηρεσιών της ΔΑΕΦΚ .

-Αποκατάσταση του μνημειακού αποθέματος και των λατρευτικών χώρων όλων των ιστορικών περιόδων της Σάμου.

-Αποκατάσταση της Σχολικής Στέγης όλων των βαθμίδων , των κοινωνικών υποδομών και του στελεχιακού δυναμικού της Αυτοδιοίκησης και του Δημοσίου.

-Περαιτέρω επικαιροποίηση των τιμών των υλικών, των εργασιών και της οροφής της επιδότησης για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων κτιρίων.

-Ειδική αντιμετώπιση των εμβληματικών οικισμών Άνω Βαθέος και Κοκκαρίου.

-Επιτάχυνση των διαδικασιών επιδότησης ενοικίου

-Απαλλαγή από την επιστρεπτέα προκαταβολή.

-Διάθεση των αδιάθετων κονδυλίων αποζημίωσης των οικοσκευών των σεισμοπλήκτων.

-Η εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου (master plan) για τον αναπτυξιακό προγραμματισμό της μετά τον σεισμό Σάμου που αποτελεί κοινό μας όραμα και διαρκή στόχο.

Μανώλης Νικ. Κάρλας

Υποψήφιος βουλευτής Νομού Σάμου με τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ .

 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue