Home ΠολιτισμόςΣύλλογοι Πρόοδος εργασιών στο παλιό Δημοτικό Σχολείο στο Ξυλοσύρτη Ικαρίας

Πρόοδος εργασιών στο παλιό Δημοτικό Σχολείο στο Ξυλοσύρτη Ικαρίας

by ikariaki.gr
202 views

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Προοδευτικού Συλλόγου Ξυλοσύρτη Ικαρίας “Ο Αθέρας” εδώ και αρκετό καιρό λαμβάνει πολλά μηνύματα από συγχωριανούς μας και όχι μόνο που ενδιαφέρονται να μάθουν την πορεία των έργων σχετικά με την αναπαλαίωση του παλιού Δημοτικού Σχολείου του χωριού μας και την ανάπλαση του προαύλιου χώρου, όπου θα λειτουργήσει ως Πολιτιστικό Κέντρο – Λαογραφικό Μουσείο και παιδική χαρά αντίστοιχα.

Ενημερώνουμε λοιπόν όλους τους ενδιαφερόμενους ότι οι εργασίες που ξεκίνησαν πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, με χρήματα που συγκεντρώθηκαν τόσο από δωρεές όσο και από εκδηλώσεις που έγιναν γι’ αυτό τον σκοπό, είτε στο χωριό είτε στην Αθήνα, και φυσικά από προσωπική εθελοντική εργασία πολλών συγχωριανών μας, βρίσκονται σε αρκετά ικανοποιητικό στάδιο, παρά τα όποια τεχνικά εμπόδια.

Την ιδέα μας για τη δημιουργία του Πολιτιστικού Κέντρου και της παιδικής χαράς αγκάλιασαν και ενίσχυσαν οικονομικά αρκετοί συγχωριανοί μας, ενώ στην πορεία συμπαραστάτης μας έγινε και μία γνωστή ΜΚΟ που έχει αναλάβει εξολοκλήρου την αγορά, τη μεταφορά και την τοποθέτηση του εξοπλισμού της παιδικής χαράς, έργο συνολικής αξίας 8.500 ευρώ. Βασική προϋπόθεση για την τοποθέτηση των οργάνων, που τέθηκε και ως όρος από τη ΜΚΟ, ήταν να έχουν τελειώσει όλες οι εργασίες αναπαλαίωσης του κτιρίου, τουλάχιστον εξωτερικά, έτσι ώστε ο προαύλιος χώρος να είναι αξιοπρεπής και κυρίως ασφαλής για τα παιδιά.

Οι εργασίες ανάπλασης στο προαύλιο έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί όπως επίσης η διαμόρφωση της εξωτερικής όψης του κτιρίου και μένει να μπουν τα πορτοπαράθυρα, αφού προηγουμένως τοποθετηθούν οι “ποδιές” από μονοκόμματη καριώτικη πλάκα, προκειμένου να “δένουν” με την όλη εικόνα του κτιρίου. Μια διαδικασία όμως αρκετά χρονοβόρα, όπως αποδείχθηκε, καθώς ο τεχνίτης που έχει αναλάβει δυσκολεύεται πολύ στην εύρεση και εξόρυξη τους καθώς πρέπει να είναι μήκους ενός μέτρου η κάθε μία. Αυτή τη στιγμή ήδη είναι έτοιμες οι έξι από τις οκτώ που χρειάζονται.

Όσον αφορά τώρα τα πορτοπαράθυρα, για τα οποία ο απερχόμενος δήμαρχος Νικόλαος Καλαμπόγιας είχε υποσχεθεί ότι θα κάλυπτε οικονομικά τουλάχιστον την κατασκευή τους, δυστυχώς δεν γνωρίζουμε ακόμα αν και ο νέος δήμαρχος Φανούρης Καρούτσος έχει την ίδια πρόθεση. Κι επειδή λόγω μεταβατικής περιόδου θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να έχουμε μια αντίστοιχη δέσμευση από τη νέα διοίκηση του Δήμου Ικαρίας, στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, παρουσία και της τριμελούς επιτροπής που είχε οριστεί για την παρακολούθηση του όλου έργου, αποφασίστηκε ομόφωνα μέρος των χρημάτων που έχουν συγκεντρωθεί έως τώρα για την αναπαλαίωση του κτιρίου και την κατασκευή της παιδικής χαράς να διατεθούν για την αγορά και τοποθέτηση των κουφωμάτων προκειμένου να κερδίσουμε μέρος του χαμένου χρόνου.

Το υπόλοιπο χρηματικό ποσό από αυτά που συγκεντρώθηκαν συνολικά για το συγκεκριμένο έργο, μετά την εξόφληση των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν και των ημερομισθίων για τις έως τώρα εργασίες, ανέρχεται στις 6.168 ευρώ. Εφόσον λοιπόν μέρος αυτών των χρημάτων θα δοθεί για τα πορτοπαράθυρα θα πρέπει σύντομα να βρεθούν νέοι χρηματοδότες ή όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη -μαθημένα τα βουνά στα χιόνια…- προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες και στο εσωτερικό του κτιρίου.

Σας ευχαριστούμε όλους για τη βοήθεια και την προσφορά σας και ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα μικροί και μεγάλοι θα καμαρώνουμε και θα χαιρόμαστε γι’ αυτό το έργο, κόσμημα για το χωριό μας.

Τέλος, με αυτή την ευκαιρία θα θέλαμε να κάνουμε γνωστό ότι οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας είναι ανοικτές για όποιον επιθυμεί να τις παρακολουθήσει και γι’ αυτό πλέον θα ανακοινώνονται εγκαίρως.

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue