Home ΑρθρογράφοιΙωάννα Κυμηνά Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα παιδιά που δεν θα ξαναπαίξουν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα παιδιά που δεν θα ξαναπαίξουν

by ikariaki.gr
25 views

Ένα παιδί σαν όλα τα άλλα

Είναι πρωί Μαρτίου στη Μαριούπολη της Ουκρανίας. Ο μικρός Ιλίγια είναι ένα παιδί σαν όλα τα άλλα. Ξύπνησε το πρωί, πλύθηκε, ντύθηκε, έφαγε πρωινό και πήγε να παίξει ποδόσφαιρο με τους φίλους του. Του αρέσει πολύ το ποδόσφαιρο. Θαυμάζει τους σπουδαίους αθλητές της «στρογγυλής θεάς» και προσπαθεί να τους μοιάσει.

Λίγο αργότερα ο Ιλίγια βρίσκεται σε φορείο σκεπασμένος με ένα ματωμένο σεντόνι. Ο τραγικός πατέρας του θρηνεί στο προσκέφαλό του. Ο Ιλίγια δεν θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο. Είναι νεκρός.

 Ο φωτογράφος του Associated Press, Evgeniy Maloletka, βρίσκεται εκεί, κάνει το κλίκ στην κάμερά του και αιχμαλωτίζει την τραγική στιγμή του πατρικού θρήνου στην αιωνιότητα. Πονάει το «είναι» μας.

Ο 16χρονος Ιλίγια σκοτώθηκε καθώς έπαιζε ποδόσφαιρο σε γήπεδο κοντά στο σχολείο του με τους φίλους του Αβίντ και Άρτιομ. Έπεσε νεκρός από εκρηκτικό μηχανισμό κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της Μαριούπολης από τους Ρώσους τον Μάρτιο του 2022. Οι δύο φίλοι του τραυματίστηκαν σοβαρά και μάλλον ακρωτηριάστηκαν. Το νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκαν βομβαρδίστηκε από ένα σύστημα πολλαπλών ρουκετών Grad. Τα κοντινά σπίτια βομβαρδίστηκαν κι αυτά.

Περισσότερα από 400 παιδιά τραγικά θύματα του πολέμου στην Ουκρανία

Τουλάχιστον 437 παιδιά έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής, ανακοίνωσε στις 19 Νοεμβρίου 2022, το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας. Επίσης, περισσότερα από 837 παιδιά έχουν τραυματιστεί σε έναν απολογισμό που σύμφωνα με αξιωματούχους “δεν είναι οριστικός” καθώς εξακολουθούν να εξακριβώνουν πληροφορίες από ζώνες όπου διεξάγονται μάχες, απελευθερωμένες περιοχές και εδάφη που κατέχονται ακόμη από ρωσικές δυνάμεις. Η περιοχή του ανατολικού Ντονέτσκ είναι εκείνη που έχει επηρεαστεί πιο πολύ, με 423 παιδιά να έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν πει πως τουλάχιστον 16.295 άμαχοι έχουν σκοτωθεί αφότου ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, την οποία το Κίεβο και ηγέτες της Δύσης καταγγέλλουν ως μια απρόκλητη επιθετική ενέργεια. Η Μόσχα αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους.

 

Φωτογραφίες «γροθιά στο στομάχι»

Τα 109 άδεια καρότσια στο Λβίβ για τα 109 παιδιά που σκοτώθηκαν

banner

 

 

 

Η μικρή Βλάντα ξύπνησε από μια μεγάλη έκρηξη, κατάλαβε ότι ήταν πόλεμος, δηλώνει από το καταφύγιο ότι δεν θέλει να πεθάνει

 Τα παιδιά σκοτώνονται στη ουκρανική «Κιβωτό της Φρίκης»

Παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις με τη Κιβωτό του Κόσμου και τις καταγγελίες των παιδιών για κακοποίηση μου έρχονται στο μυαλό όλα τα παιδιά που υποφέρουν. Πόση κακοποίηση έχουν υποστεί τα παιδιά που δεν θα ξαναδούν οικογένεια, που κοιμούνται στα ερείπια, που καρδιοχτυπούν στα καταφύγια της Ουκρανίας.

Αναρωτιέμαι, τι καλό έχουν προλάβει να δουν τα ματάκια τους από αυτόν τον  κόσμο. Κόβονται τα γόνατα όταν αναλογιζόμαστε πόσα παιδιά σκοτώνονται ψυχικά και σωματικά κάθε μέρα. Υπάρχει ελπίδα; Ναι υπάρχει. Κάθε φορά που υψώνουμε ανάστημα ενάντια στον πόλεμο, κάθε φορά που μιλάμε αντί να σιωπούμε απέναντι στη κακοποίηση, κάθε φορά που στηρίζουμε τους ευάλωτους, κάθε φορά που μιλάμε στα παιδιά μας για τα παιδιά που δεν θα ξαναπαίξουν, τότε γεννιέται η ελπίδα.

Ιωάννα Κυμηνά

 

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Tanea.gr

 

*Το άρθρο γράφτηκε ως εργασία “Γράφω κοιτώντας μόνο μια φωτογραφία” στη σχολή New Media Studies

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue