Home ΑρθρογράφοιΕλεύθερη Πένα Ποδαρικό, αλλά χωρίς (επιδοτούμενο) φλουρί στη βασιλόπιτα

Ποδαρικό, αλλά χωρίς (επιδοτούμενο) φλουρί στη βασιλόπιτα

by ikariaki.gr
10 views

βασιλόπιτα 2013ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Ένα αγιοβασιλιάτικο δώρο μας προσέφερε η επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα ο επιδοτηθείς στο παρελθόν από την ΕΣΗΕΑ με ενισχύσεις αρκετών χιλιάδων ευρώ Ν. Ρούσσης, εργαζόμενος σε δύο δουλειές του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΑΠΕ και Κανάλι της Βουλής) και μέχρι πρόσφατα στην Χ.Κ. Τεγόπουλος (Ελευθεροτυπία) από την οποία ετοιμάζεται να ενταχτεί στο φύλλο που θα προκύψει, από άγνωστο μέχρι στιγμής ιδιοκτήτη. Επίσης και για μια δεκαετία (1996-2006)θητεύσας στο Γραφείο Τύπου του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Ελλάδα και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαίων δημοσιογράφων, όπως αναφέρει στο βιογραφικό του. Αλήθεια το Κυπριακό Πρακτορείο ισχύει ακόμα, σαν συνεργασία? Πρόσφατα μάλιστα απορρίφθηκε αίτημα ενίσχυσης του Ν. Ρούσση για νέα ενίσχυση, επειδή στα κριτήρια που είχε θέσει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, προσέκρουε το ύψος του εκκαθαριστικού του σημειώματος. Την απόρριψη του αιτήματος ακολούθησε μια οργίλη επιστολή, όπου μπαίνουν όλα στον κουβά, από εργασιακά του κλάδου, έως οι εξελίξεις στην Eλευθεροτυπία, με ονομαστικές αναφορές στον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ και στον εκπρόσωπό μας, που έχει τη θέση του ταμία στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Στην επιστολή του ο Ν. Ρούσσης, (που την αναδημοσιεύουμε αν και δεν τη λάβαμε) είδαμε ότι αναφέρεται στις επιλογές-στάσεις της παράταξης Πρωτοβουλία για την Ανατροπή,όπως αυτές εκφράστηκαν στο ΔΣ δια του ταμία και εκπροσώπου μας στο ΔΣ σ. Μωυσή Λίτση.

Στο«μανιφέστο» του Ν. Ρούσση, μάθαμε ότι για όλες τις δυσμενείς εργασιακές εξελίξεις φταίει η ΕΣΗΕΑ, για τη συγκυβέρνηση και όσους προηγήθηκαν, τις διαχειρίσεις, τις επιλογές τους, την είσοδο στη μνημονιακή περίοδο, δεν υπάρχει ούτε κουβέντα, λες και όλα έπεσαν από τον ουρανό. Αλλά έτσι είναι, άμα στο παρελθόν τους έχεις στηρίξει, κάπως πρέπει να γίνουν γαργάρα οι ενοχές. Δεν πειράζει, αρκεί η αυτοκριτική (αν υπάρχει) εκείνης της πολιτικής περιόδου να είναι ειλικρινής. Γι αυτό λέμε ότι η επιστολή ήταν αγιοβασιλιάτικο δώρο, γιατί μας δίνει την ευκαιρία να απαντήσουμε σε όλους όσους για χρόνια ήταν σε αντίστοιχη πολιτική τροχιά.

Για τις συμβάσεις στη νέα Ελευθεροτυπία θέμα που θίγει η επιστολή του: θα ήταν ενδιαφέρον να μαθευτεί κάποτε, γιατί από όσους έχουν απομείνει στην Χ.Κ.Τεγόπουλος, δεν καλέστηκαν όλοι να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις (και όποιου δεν του αρέσει, κινεί τις διαδικασίες που προβλέπονται), αλλά υπήρξαν αποκλεισμοί, μεταξύ αυτών και του Μ. Λίτση. Με ποια κριτήρια άραγε και με ποιών την ευθύνη ? Άλλη μια γαργάρα εδώ, από τους «οργίλους» συναδέλφους και ταυτόχρονα χρεώνεται ο συνάδελφος ταμίας, ότι «υπονομεύει» την επανέκδοση της Eλευθεροτυπίας. Ε πάει πολύ !! Ειδικά όταν ο Ν. Ρούσσης, κατηγορεί σαν υψηλόμισθο (μιας άλλης εποχής όταν υπήρχε η Eλευθεροτυπία) εργαζόμενο που έπαιρνε τη ΣΣΕ και ό,τι αυτή προέβλεπε για δύο παιδιά, 22 έτη μισθολόγιο και κυριακάτικα (όταν αυτά γίνονταν) και ούτε σέντσι πάνω από αυτήν. Η συκοφάντηση έχει και όρια, που ο χρονίως επιδοτούμενος με βοηθήματα Ν. Ρούσσης τα ξεπερνά.

Προφανώς το σχήμα της «εφημερίδας των συντακτών», ας το χρεώσει ο Ν. Ρούσσης σε όσους το υποστήριξαν και όχι συλλήβδην σε όποιους εργάζονταν στην Χ.Κ.Τεγόπουλος.Άλλωστε κάποιοι πήγαν εκεί και κάποιοι όχι. Μην κάνουμε κι εδώ γαργάρα. Ο ταμίας του ΔΣ δεν συμφώνησε με το εγχείρημα και δεν πήγε στο σχήμα αυτό. Μην πετάμε λοιπόν αστήρικτες κατηγορίες, ότι «πριμοδοτεί» το ένα εκδοτικό εγχείρημα, έναντι του άλλου, γιατί δεν ισχύει, δεν συμμετέχει σε κανένα και εκτίθεται όποιος το υποστηρίζει.

Όσο για την απόφαση της ΕΣΗΕΑ να εκδώσει ανακοίνωση προειδοποίησης για τα προβλήματα που έχουν οι συμβάσεις του άγνωστου εργοδότη για τη νέαEλευθεροτυπία , στηρίχτηκε σε γνωμάτευση του νομικού τμήματος. Αν του Ν. Ρούσση δεν του αρέσει, ας καταθέσει αίτηση και πτυχίο νομικής για να γίνει νομικός σύμβουλος της ΕΣΗΕΑ. Ακατόρθωτο? Μπα ψιλά γράμματα, εδώ κατάφερε να έχει δύο δουλειές από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (Κανάλι Βουλής και ΑΠΕ) και να ετοιμάζεται και για τρίτη. Να τις εκατοστήσει, αλλά όταν μιλάει για την"Ε", όπου είναι γνωστό ότι στη συλλογική προσπάθεια στήριξης των εργαζομένων, το κοντέρ ορισμένων, όπως του νυν ταμία, έγραψε ότι βρέθηκαν μέχρι και σε εκδηλώσεις στο εξωτερικό για συγκέντρωση χρημάτων και τροφίμων για τη στήριξη των συναδέλφων, αναπόφευκτα θα πρέπει να μπει στη διαδικασία σύγκρισης της δικιάς του συμβολής.

Αφού έσυρε τα εξ αμάξης σε συναδέλφους και βλακωδώς γιατί δεν υποστηρίζουμε το ένα έναντι του άλλου φύλου (Eλευθεροτυπία ή εφημερίδα των συντακτών), ξέχασε ότι για την κατάντια αυτή της "E" και ό,τι προέκυψε μετά, όπως η απληρωσιά του ιδίου, αλλά και του ταμία, που εργάζονταν μαζί, την ευθύνη έχει η εργοδοσία της Χ.Κ. Τεγόπουλος. Αλλά προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμετοχή στο νέο εκδοτικό εγχείρημα, η κριτική στην εργοδοσία φαίνεται πως πάει περίπατο.

Προς άρση παρεξηγήσεων και παρερμηνειών: ευχόμαστε και στα δύο φύλλα να πάνε καλά για να διασωθούν θέσεις εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.Προφανώς και όσοι συνάδελφοι πήγαν στο ένα ή το άλλο σχήμα, πιεσμένοι από την οικονομική συγκυρία, σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν για εμάς «αντιπάλους»,αλλά ζωντανά κύτταρα του κλάδου και πολύτιμες μονάδες σε κάθε προσπάθεια αντίστασης στη μνημονιακή πολιτική. Όταν έρθει ο καιρός που θα έχουμε την πολυτέλεια να επιλέγουμε εργοδότη, το ξανασυζητάμε για το πού πάει ο καθένας.

Τα περί της απεργιακής τακτικής του κλάδου, αφού ανοίγει συνολικά εργασιακά θέματα, μάλλον δεν τα γνωρίζει καλά ο κ. επιδοτούμενος στο παρελθόν, ή τα γνωρίζει και τα αλλοιώνει. Στις κρίσιμες ψηφοφορίες του φθινοπώρου, στηρίξαμε σε αντίθεση με τις επιλογές της παράταξης του προέδρου της ΕΣΗΕΑ και άλλων,την ανάγκη απεργιακής κλιμάκωσης σε όλα τα ΜΜΕ, αλλά μειοψηφήσαμε με 4 ψήφους(οι άλλοι τρεις Νταουντάκη, Τσαλαπάτης, Γκίκα). Αποφασίστε λοιπόν πού κάνετε κριτική, σε αυτούς που αποφάσισαν αναστολή κινητοποιήσεων, ή στους άλλους που ήθελαν κλιμάκωση.

banner

Τα περί «μυστικών συνάξεων» με εκδότες και την συγκυβέρνηση, που αναφέρονται στην επιστολή του, δεν μας αφορούν διότι δεν πήραμε μέρος σε καμία σύναξη φανερή-θεσμική ή «μυστική». Είναι βαρύτατη συκοφαντία σε βάρος της παράταξής μας, τη γυρνάμε πίσω και αν δεν υπάρξει άμεση ανάκληση, το πειθαρχικό είναι μονόδρομος για τη συκοφαντία του συγκεκριμένου προσώπου.

Για το τι κάνουν άλλα μέλη του ΔΣ δεν γνωρίζουμε και δεν είμαστε πολιτικοί τους κηδεμόνες.

Η απόπειρα του συγκεκριμένου (με τις τουλάχιστον τρεις δουλειές, τις «καλές»εποχές) να εκβιάσει ή να «εκδικηθεί» για μια απόφαση που δεν τον ικανοποίησε, ρίχνοντας στον κουβά όλα τα εργασιακά θέματα με παραληρηματικό τρόπο,μάλλον δεν τον βοηθάει, το αντίθετο μάλιστα.

Ελπίζουμε στην επόμενη επιστολή του να θυμηθεί και αυτούς από τους οποίους ψηφίζονται μνημόνια, εφαρμοστικοί νόμοι, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου,εφεδρείες, διαθεσιμότητες και περικοπές, ληστεύονται ταμεία και περικόπτονται συντάξεις, αλλά και να μπει στον κόπο να προτείνει την πιο αποδοτική κατά την άποψή του τακτική και στόχευση, αντιμετώπισης της επίθεσης που δεχόμαστε σαν εργαζόμενοι. Ίσως να μην παραλείψει, όπως αυτή τη φορά να αναφερθεί και στις ευθύνες των πολιτικών και οικονομικών κέντρων, όπως η ΕΕ και η ΕΚΤ που εδρεύουν στο εξωτερικό και δη εις τας Ευρώπας, όπου εργάζεται. Δεν είναι επιλογή μας στην κρίσιμη περίοδο που περνάνε όλοι οι εργαζόμενοι, να ξεκινήσουμε σήριαλ ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με κανέναν, με όσους συγκλίνουν οι πορείες μας,υπάρχουν τα θερμά μέτωπα και βρισκόμαστε, με όσους όχι, είναι στο χέρι τους και αποκλειστικά δικιά τους προτεραιότητα, να επιλέξουν το πεδίο και τον τρόπο, που θα συναντηθούν οι δρόμοι μας.

Με τις πιο θερμές ευχές μας για τη νέα χρονιά

2) Kαι η επιστολή με τίτλο "η επανέκδοση της Ελευθεροτυπίας τους μάρανε"

Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
Ανταποκριτή της “Ε” στο Στρασβούργο

Δύο πρώην υψηλότατα αμειβόμενοι δημοσιογράφοι της Χ.Κ. Τεγόπουλος ( Δ.Τρίμης-Μ.Λίτσης), βολεμένοι μια χαρά και τώρα, με την αβάντα ορισμένων από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και χρησιμοποιώντας την σφραγίδα του ΔΣ της Eνωσης, αποφάσισαν ξαφνικά να…. “συμβουλεύσουν” και να …..“νουθετήσουν” τους απλήρωτους, εδώ κι’ ένα χρόνο, δημοσιογράφους της “Ελευθεροτυπίας” για τις “παγίδες” που κρύβει η σύμβαση που προωθείται από το νέο εταιρικό σχήμα για την, οσονούπω, επανέκδοση της εφημερίδας.

Προσοχή, κραυγάζουν οι χορτασμένοι στους …πεινασμένους, μην τυχόν και υπογράψετε αυτές τις ατομικές συμβάσεις, επειδή δεν γίνεται καμιά αναφορά στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Έχετε τον νού σας, προειδοποιούν, διότι, υπογράφοντας αυτές τις συμβάσεις, απεμπολείτε “κατακτημένα δικαιώματα”, όπως το πενθήμερο, η 6άωρη εργασία, τα “Κυριακάτικα”.

Την ίδια ώρα πουλάνε εν ψυχρώ εκατοντάδες συναδέλφους αφού σαν πλειοψηφία του ΔΣ:

-Πρωτοστατούν και αποδέχονται να καταργηθούν οι ΣΣΕ στα δημόσια ΜΜΕ( ΕΡΤ, ΑΠΕ, ΓΓ. Ενημέρωσης, γραφεία τύπου) δημοτικά ραδιόφωνα και αποδέχονται υπουργική απόφαση, που βάζει ταφόπλακα στις ΣΣΕ και μειώνει μέχρι και 40% μια και έξω τους μισθούς.

– Συνάπτουν μυστικά πρωτόκολλα ( όπως την Πέμπτη το απόγευμα) απεργιακής ασυλίας με εκδότες- που είναι και μέλη της ΕΣΗΕΑ- νομιμοποιώντας τις μειώσεις των μισθών που έχουν κάνει και αφού έχουν κάνει πρώτα κουρελόχαρτα τις συμβάσεις των δημοσιογράφων.

-Εχουν βάλει πλάτη σε περικοπές, αναγκαστικές “εθελούσιες” εξόδους, πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αθρόες και αναιτιολόγητες απολύσεις, πλήρη απαξίωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Εξαιτίας της ,αναμφίβολα, αποτελεσματικής δράσης τους, πάνω από 700 δημοσιογράφοι συντηρούνται από το ταμείο ανεργίας, γύρω στις 3.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στον δημοσιογραφικό κλάδο, οι παλαιοί και νεόκοποι εκδότες λένε μεν ότι κάνουν μπίζνες αλλά δεν θέλουν ν’ ακούσουν για προσλήψεις.

Και μία άλλη κατηγορία συναδέλφων κινδυνεύει, λόγω ηλικίας και εξαιτίας αυτής της κατάστασης, να μείνουν αιώνια άνεργοι και να μην συμπληρώσουν τα χρόνια που απαιτούνται για να βγουν στη σύνταξη.

Για να μην αναφερθούμε στους συνταξιούχους συναδέλφους , τους βετεράνους του επαγγέλματος, που έχουν χάσει με τις ευλογίες Τρίμη και της πρόθυμης πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ , πάνω από το 40% των συντάξεων τους.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι, πίσω από την ανακοίνωση Τρίμη (με την σφραγίδα του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ) για την επανέκδοση της «Ελευθεροτυπίας», υπάρχει ο φόβος μήπως και κυκλοφορήσει πάλι η Ελευθεροτυπία – η πραγματική εφημερίδα των συντακτών- και κινδυνεύσει με κατάρρευση το σχέδιο που ξεκίνησε η παρέα Τρίμη με τις πολύμηνες απεργίες μαιμού του 2012, το «απεργιακό» φύλλο και τώρα την εφημερίδα των απλήρωτων συντακτών που πήραν 300 ευρώ…δώρο για να είναι εντάξει με το νόμο ο συνεταιρισμός των “βαρέων υπογραφών”.

Ξεφεύγοντας, λοιπόν, από την μαχητική φρασεολογία του στύλ “Νά”, “απαιτούμε”, “δεν θα περάσει”, “είμαστε στο πλευρό…”, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε κατά πλειοψηφία- να αρχίσει να δίνει συμβουλές προς όλους όσους προσδοκούν, από την επανέκδοση της ιστορικής εφημερίδας, ένα μισθό (έστω και περικομμένο αλλά με ασφαλιστικές κρατήσεις) και μία ολική επαναφορά στα δημοσιογραφικά τους καθήκοντα.

Μην υπογράψετε αυτές τις ατομικές συμβάσεις, κραυγάζουν ανερυθρίαστα, αποκρύπτοντας την αλήθεια.

Οτι ο «πόνος» τους δεν είναι να μην εξαπατηθούν οι άνεργοι και απλήρωτοι της “Ελευθεροτυπίας” αλλά να μην “πάθει ζημιά -από την επανέκδοση της ορίτζιναλ εφημερίδας- το μαγαζάκι”, που με τόσο κόπο και άθλιες μεθοδεύσεις έστησαν, εκεί στην Κολοκοτρώνη 8, που καιρός είναι να πουν ποιος είναι ο ιδιοκτήτης , ποιος τους τα διέθεσε, ποιος μεσολάβησε και τι νοίκι πληρώνεται και από πού;

Μην υπογράψετε αυτές τις ατομικές συμβάσεις, μας λένε με την ανακοίνωση τους, κουνώντας απειλητικά το δάκτυλο,

Όπως και ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος που βρήκε-λέει- σε κάποιο παλιό του μπαούλο, ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, που είχε λέει συνυπογραφεί από τους Φιλιππόπουλο-Τεγόπουλο και με βάση το οποίο, λέει, διεκδικεί, ξαφνικά τώρα μέσω εξωδίκου τον τίτλο της “Ελευθεροτυπίας”.

Μόνο που αυτό το ιδιωτικό συμφωνητικό δεν τέθηκε σε δημόσια θέα ακόμη…

Μην υπογράψετε αυτές τις συμβάσεις υποστηρίζουν, στο ίδιο μήκος κύματος ουσιαστικά με τον Σεραφείμ Φυντανίδη, που στην ώρα του-μια και συμμετέχει έστω και από το σπίτι του στο εγχείρημα της Εφημερίδας των Συντακτών-, δήλωσε , δήθεν επετειακά ότι και να επανεκδοθεί η “Ελευθεροτυπία” δεν θα είναι αυτή που ήτανε.

Αποφεύγοντας να μας πεί τι έγινε με εκείνο το ΦΠΑ που χρώσταγε και τις τέντες της …Βιργινίας.

Κανείς όμως δεν λέει στους απλήρωτους και άνεργους τι να κάνουν. Ακόμη και η ΕΣΗΕΑ, δια χειρός Τρίμη-Λίτση μπαίνει τώρα στη διατεταγμένη υπηρεσία.

Η μόνη αλήθεια είναι ότι οι συγκεκριμένοι, δεν θέλουν να χαθεί το μαγαζί που στήσανε, βάζοντας εμάς να κάνουμε απεργία και τώρα κοιτάνε να κρατήσουν τα μερτικά τους.

Και ποιός είναι αυτός που θρασύτατα αναλαμβάνει να συμβουλεύσει επαγγελματίες δημοσιογράφους, που βρίσκονται στα όρια της απελπισίας, για το τι θα κάνουν.

Ενας πρώην τραπεζοϋπάλληλος, χωρίς ούτε ένα ενυπόγραφο ρεπορτάζ του, στην “μαΪμου” δημοσιογραφική ζωή του, παλιότερα “σχολιαστής” στην Β.΄ Πανελλαδική και επικεφαλής της ομάδας του “Ιού” που βρέθηκε πρόεδρος του Σωματείου των Δημοσιογράφων.

Εγώ την σύμβαση την υπέγραψα, με χέρια και με πόδια και το ίδιο συμβουλεύω να κάνουν και οι συνάδελφοι που τους προτάθηκε κάτι ανάλογο και είναι στην ίδια κατάσταση μ’ εμένα.

Οχι για τίποτα άλλο αλλά, ύστερα από 30 και πλέον χρονιά στο μάχιμο ρεπορτάζ και όχι στην …ΟΤΟΕ, δεν ανέχομαι να παίζουν με τον επαγγελματικό μου πόνο και την νοημοσύνη μου, οι αγνώμονες ευεργετηθέντες.

Υ.Γ: και για να τους προλάβω, διότι τα όσα λέγονται στην ΕΣΗΕΑ, φθάνουν και μέχρι το Στρασβούργο, να τους πληροφορήσω ότι, με 480 ευρώ καθαρά το μήνα από το ΑΠΕ και γύρω στα 1.100 ευρώ από το Κανάλι της Βουλής (με βάση μία σύμβαση που δεν αποκλείεται να μην ανανεωθεί για το 2013), υποχρεούμενος να πληρώνεις 850 ευρώ το μήνα νοίκι, 200 ευρώ για τηλέφωνα, κοινόχρηστα, ρεύμα και Ιντερνετ, δεν ζεις στην πρωτεύουσα της Αλσατίας.

Απλώς φυτοζωείς.

nasosbratsos.blogspot.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue