Home ΑρθρογράφοιΕλεύθερη Πένα Η πλατεία Συντάγματος, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου – Τουρνουά με την εθνική αστέγων, πρόσφυγες και αλληλέγγυους

Η πλατεία Συντάγματος, ένα γήπεδο ποδοσφαίρου – Τουρνουά με την εθνική αστέγων, πρόσφυγες και αλληλέγγυους

by ikariaki.gr
21 views

astegoiSOCCER-1021x576

Με τον αθλητισμό και στη συγκεκριμένη περίπτωση το ποδόσφαιρο, να βγάζει προς τα έξω τις δυνατότητες κοινωνικής αλληλεγγύης και ψυχαγωγίας, δηλαδή το υγιές του πρόσωπο, κάθε διοργάνωση που έρχεται να κινηθεί σε αυτή την τροχιά, αξίζει την κάθε είδους υποστήριξη και προβολή. Το ενημερωτικό κείμενο που ακολουθεί, στάλθηκε από το περιοδικό δρόμου «Σχεδία».

Αυτό το Σάββατο 28 Μαΐου, η πλατεία Συντάγματος θα μετατραπεί σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου για να συναντηθούμε, να μιλήσουμε, μα κυρίως να παίξουμε μια άλλη μπάλα, ένα άλλο ποδόσφαιρο. Το παιχνίδι εκείνο που μας κάνει καλύτερους ανθρώπους και όχι απαραιτήτως καλύτερους ποδοσφαιριστές.

Παρούσα –και οικοδέσποινα του τουρνουά–  η Εθνική Αστέγων, που μαζί με ομάδες προσφύγων, κοινωνικών δομών αλληλεγγύης, φίλους και υποστηρικτές, όλων των ηλικιών, φιλοδοξούν να φορτώσουν με πολλά γκολ τα δίκτυα του κοινωνικού αποκλεισμού. Οι αφορμές για την ποδοσφαιρική γιορτή βρέθηκαν εύκολα: Η συμμετοχή της Εθνικής Αστέγων στο 14ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων που θα φιλοξενηθεί μέσα Ιουλίου 9-17/7) στη Γλασκώβη είναι η πιο σημαντική. Και, βεβαίως, υπάρχει ο τελικός του Champions League, μεταξύ της Ατλέτικο Μαδρίτης και της Ρεάλ Μαδρίτης που θα γίνει το ίδιο βράδυ, στο Βερολίνο.

url6Το Σάββατο είναι μια μέρα γεμάτη παιχνίδι

Στο μεταξύ, έγινε και η κλήρωση των ομίλων και οι εθνικές μας των αστέγων, ανδρών και γυναικών, γνωρίζουν ήδη τους «αντιπάλους» τους στα γήπεδα της Γλασκώβης. Μεταξύ αυτών, η Αργεντινή, η Αγγλία και το Μεξικό για τα κορίτσια μας, και η Βουλγαρία, η Σουηδία και οι ΗΠΑ για τους άνδρες.

Στις προπονήσεις της Εθνικής Αστέγων που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα στα γήπεδα του Ρουφ (στην Αθήνα) και της ΧΑΝΘ (στη Θεσσαλονίκη), οι προπονητές δεν κρατούν πινακάκια με αναπαραστάσεις γηπέδων ποδοσφαίρου, δεν αναλύουν συστήματα ποδοσφαιρικά. Περί αλληλεγγύης και αγάπης είναι όλες οι συζητήσεις και πώς, ξεκινώντας από το γήπεδο το ποδοσφαιρικό, θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον για να γίνουν οι ζωές μας καλύτερες εκτός γηπέδων.

Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, το Σάββατο, θα μετατρέψουμε την πλατεία Συντάγματος σε ένα απέραντο γήπεδο ποδοσφαίρου.

Παιδιά που συμμετέχουν στις προπονήσεις της Εθνικής Αστέγων, ομάδες προσφύγων από τον Ελαιώνα, ομάδες από άλλες δομές αλληλεγγύης της χώρας, επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, δημοσιογράφοι, ποδοσφαιρικά σχήματα που θα έχουν συσταθεί (κάποια επί τόπου!) από φίλους υποστηρικτές (με τα παιδιά τους πολλοί!) θα κυνηγούν, επί τέσσερις ώρες, τη «στρογγυλή θεά» για να φορτώσουμε όλοι μαζί με πολλά γκολ τα δίχτυα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
url4
Το τουρνουά θα ξεκινήσει στις 11:00 και θα ολοκληρωθεί στις 15:00.

Οι αγώνες θα είναι 14λεπτοι και θα ακολουθηθούν πιστά οι κανονισμοί που ισχύουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων.

banner

Να σημειωθεί ότι το γήπεδο που θα χρησιμοποιηθεί είναι πανομοιότυπο με αυτό που χρησιμοποιείται κάθε χρόνο στις διοργανώσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων Αστέγων (με σπόντες κ.λπ.). Το παιχνίδι είναι εξαιρετικά γρήγορο και τρομερά διασκεδαστικό.

Στην πλατεία Συντάγματος θα υπάρχει και ένα περίπτερο της «σχεδίας» και της καμπάνιας «Γκολ στη Φτώχεια», με άφθονο υλικό για τις δράσεις που ήδη πραγματοποιούνται αλλά και για αυτές που έρχονται, και αμέτρητες ευκαιρίες και διάθεση για κουβέντα.

Θα υπάρχουν επίσης και έξτρα εμφανίσεις (φανέλα, σορτς, ποδοσφαιρικά παπούτσια) για όποιον ή όποια αποφασίσει να μπει –έστω και την τελευταία στιγμή– στο παιχνίδι. Οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος θα πρέπει να σταλούν το αργότερο ώς την Πέμπτη 26 Μαΐου, στις 14:00 στο email: [email protected] (ή και τηλεφωνικά στο 213 0231220).
2

Οι οδηγοί όδευσης τυφλών

Το γήπεδο έχει διαστάσεις 16Χ22 μ., γεγονός που σημαίνει ότι το Σάββατο, σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά (αλλά και των εργασιών στησίματος κ.λπ.), θα επικαλυφθούν οι οδηγοί όδευσης τυφλών. Για την αντιμετώπιση του ζητήματος που δημιουργείται και επειδή, βεβαίως, επ’ ουδενί δεν θέλουμε να δυσκολέψουμε τη ζωή κάποιων συμπολιτών μας (ειδικά εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Αντιθέτως, αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά τους), επικοινωνήσαμε και ενημερώσαμε τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών, ο οποίος, με τη σειρά του, ανέλαβε να ενημερώσει σχετικά όλα τα μέλη του. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, στις τέσσερις γωνίες, αλλά και σε όλα τα σημεία του γηπέδου, θα υπάρχουν εθελοντές γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό: Να διευκολύνουν την κίνηση των συμπολιτών μας με προβλήματα όρασης.

5Το Παγκόσμιο της Γλασκώβης
Σημειώνεται ότι φέτος το 14ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων φιλοξενείται στη Γλασκώβη από τις 10 ως τις 16 Ιουλίου, με τη συμμετοχή 64 ομάδων από 52 χώρες.

Η Ελλάδα συμμετέχει για 10η συνεχή χρονιά σε αυτή τη σπουδαία παγκόσμια κοινωνική και αθλητική γιορτή.

Φέτος, μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετέχει με δύο ομάδες: Μια ανδρική/μεικτή και μία αμιγώς γυναικεία ομάδα.

Τη Δευτέρα 23 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε και η κλήρωση των ομίλων της πρώτης φάσης της διοργάνωσης.

Στους άνδρες, η Εθνική Αστέγων θα αντιμετωπίσει τις Σουηδία, Ηνωμένες Πολιτείες, Λιθουανία, Βουλγαρία, Ιρλανδία.

Στο τουρνουά γυναικών, τα κορίτσια μας θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις Ινδία, Γουατεμάλα, Χιλή, Γαλλία, Αργεντινή, Μεξικό και Αγγλία.

Η επιλογή των ανθρώπων που θα συνθέσουν την ελληνική αποστολή γίνεται πάντα με γνώμονα κοινωνικά –και όχι ποδοσφαιρικά– κριτήρια. Δεν επιλέγεται, δηλαδή, απαραιτήτως «ο καλύτερος σέντερ φορ», αλλά ο άνθρωπος που πιστεύεται ότι μέσα από αυτή τη συμμετοχή θα αντλήσει τις μέγιστες ψυχικές δυνάμεις και εμπειρίες που θα του (ή της) χρησιμεύσουν στον μεγάλο αγώνα για μια καλύτερη ζωή, μετά την επιστροφή στην Ελλάδα.

Αυτός είναι ίσως ο σημαντικότερος λόγος που η ελληνική ομάδα-χώρα είναι η μόνη στην ιστορία του θεσμού που έχει κατακτήσει δύο φορές το Κύπελλο «Fair Play» («Ευ αγωνίζεσθαι», το 2007 και το 2015).

Επιπλέον, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομάδα Αστέγων χαρακτηρίστηκε ως «Σύμβολο Ελπίδας» («Symbol of Hope») σε ντοκιμαντέρ που της αφιέρωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA), ενώ, το 2014, η FIFA, μέσω του διαγωνισμού «The Power of Football», μας συμπεριέλαβε στις τρεις κορυφαίες κοινωνικές πρωτοβουλίες που πλανήτη, για τους τρόπους με τους οποίους αξιοποιεί το ποδόσφαιρο ως κοινωνικό εργαλείο.

 

Νάσος Μπράτσος

 

Αναδημοσίευση από : http://www.ert.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue