Home Εκπαίδευση Περιφερειακή Δ/νση Π. & Δ. Εκπ/σης Β. Αιγαίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων από την Προσφυγιά

Περιφερειακή Δ/νση Π. & Δ. Εκπ/σης Β. Αιγαίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων από την Προσφυγιά

by ikariaki.gr
6 views

lesvos

Μυτιλήνη, 21 Ιουλίου 2016

Σας αποστέλλουμε το οριστικό πρόγραμμα και το ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Παιδείας της Ιταλίας που αφορά στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των θυμάτων από την Προσφυγιά με τον τίτλο “Η Ευρώπη ξεκινά στη Λαμπεντούζα”.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου επιλέχθηκε, μετά από συνεργασία των Διευθύνσεων Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης των Υπουργείων Παιδείας Ιταλίας και Ελλάδας, προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα σχετικά με τα δικαιώματα των προσφύγων και τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης αυτής, έχει επιλεγεί κατόπιν κλήρωσης το 3ο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης προκειμένου να διαμορφώσει και να παρουσιάσει σχετικό υλικό εντός της σχολικής μονάδας, καθώς και στην τελική συνάντηση εργασίας στη Λαμπεντούζα.

 

 

                                                                                                                 Ο Περιφερειακός Δ/ντής

Π. & Δ. Εκπ/σης Βορείου Αιγαίου

 

banner

Αριστείδης Καλάργαλης

 

 

Παρουσίαση

 

Στις 3 Οκτωβρίου του 2013, 368  μετανάστες πέθαναν σε ένα φοβερό ναυάγιο έξω από το Ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα. Ήταν μία από τις πιο σκληρές τραγωδίες στη μακριά διαδρομή του θανάτου από τότε που ξεκίνησε η μαζική μετανάστευση από τη Βόρεια Αφρική λίγα χρόνια πριν. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι περισσότεροι από 2600 άνθρωποι έχουν πεθάνει στη Μεσόγειο από το 2011 μέχρι σήμερα. Η Ιταλική Βουλή έχει για τον λόγο αυτόν, καθιερώσει μια Ημέρα Μνήμης κάθε 3η Οκτώβρη, προκειμένου να τιμήσει τους ανθρώπους που πέθαναν και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, όσον αφορά στην τραγωδία των μεταναστών.

 

Η πρωτοβουλία “Η Ευρώπη ξεκινά στη Λαμπεντούζα” στοχεύει να ενθαρρύνει τους Ιταλούς και τους Ευρωπαίους μαθητές να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες μάθησης που αφορούν ειδικά στα θέματα της παγκόσμιας αλληλεξάρτησης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στη μετανάστευση και στα δικαιώματα των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο.

 

Τα σχολεία λοιπόν καλούνται να συζητήσουν τα θέματα αυτά, προκειμένου να διαδώσουν τον πολιτισμό της πληροφόρησης, της συνύπαρξης και της ειρήνης, ο οποίος στηρίζεται στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Οι δραστηριότητες θα ολοκληρωθούν στη Λαμπεντούζα, όπου οι μαθητές από την Ιταλία και την Ευρώπη θα συναντηθούν από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου, προκειμένου να εμβαθύνουν στο συλλογισμό τους, να τιμήσουν τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν και να δείξουν την αλληλεγγύη τους.

 

Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει δύο σκέλη:

 

  1. Εντός του Σεπτεμβρίου του 2016– Οι μαθητές των Ιταλικών και Ευρωπαϊκών σχολείων (ηλικίας 16-18 ετών) συμμετέχουν σε διδακτικές δραστηριότητες και εργαστήρια στα σχολεία τους. Αυτές οι δραστηριότητες θα έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή υλικού (π.χ. δοκιμίων, σχεδίων ζωγραφικής, φωτογραφιών, βίντεο, πολυμέσων διαφόρων ειδών), το οποίο επικεντρώνεται σε θέματα μετανάστευσης. Θα δείξουν τα έργα τους κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Λαμπεντούζα και 3 από τα έργα αυτά θα επιλεγούν και θα δοθούν ως δωρεά στο Μουσείο Διαλόγου και Εμπιστοσύνης.

 

2. Από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 3 Οκτωβρίου 2016– μια αντιπροσωπεία τριών μαθητών και ενός εκπαιδευτικού από κάθε σχολείο θα συναντηθεί στο νησάκι της Λαμπεντούζα, όπου θα συμμετάσχουν σε εργαστήρια, συζητήσεις, παραστάσεις.

 

 

 

Draft Programme

 

Friday 30th September 2016 : Arrival and Accomodation

 

Saturday 1st October
 Χωρίς τίτλο
School “E. Majorana”
h. 9.30- 12.00 Workshops for students
h. 9.30- 12.00 Workshops for teachers
h. 12.00-14.00 Making friends and Lunch
h. 14.00- 16.00 Students present the materials produced at school focusing on migration issues (e.g. writing, drawing, photography, videos, various types of multimedia etc.)
h. 16.00- 17.00 Students vote the best 3 opuses to be donated to the Museum of Dialogue and Trust

* Workshops held by NGOs

 

Piazza Garibaldi
h. 19.00- 20.00 Dinner – Location TBD
h. 20.00- Film and Concert

 

 

 

Sunday 2nd October
 Χωρίς τίτλο1
School “E. Majorana”
h. 9.30- 12.00 Workshops for students
h. 9.30- 12.00 Workshops for teachers
h. 12.00-14.00 Making friends and Lunch
h. 14.00- 16.00 Students divide in groups for discussion
h. 16.00-17.00
Key points from the group  (a final document will be drafted)

* Workshops held by NGOs

 

Piazza Garibaldi
h. 19.00- 20.00 Dinner – Location TBD
h. 20.00- Film and Concert

 

 

 

Monday 3rd October
 Χωρίς τίτλο2
h. 10.00 Visit at the Protected Marin Area
March to the “Gateway to Europe”
h. 12.00 Commemoration at Sea with the Coastguard

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue