Home Γωνία...ΠολιτισμούΒιβλίοπαρουσιάσεις Παρουσίαση του βιβλίου του Νικολάου Γ. Καρίμαλη “Ο Πατριώτης”

Παρουσίαση του βιβλίου του Νικολάου Γ. Καρίμαλη “Ο Πατριώτης”

by ikariaki.gr
15 views

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Την Κυριακή 16 Αυγούστου, ο Νικόλαος Καρίμαλης παρουσίασε το νέο του βιβλίο στο παλαιό Δημαρχείο του Αγίου Κηρύκου. Μετά τον «Άγνωστο Επισκέπτη» και την «Τιμωρία του Μουσταφά», ο αγαπημένος συγγραφέας παρουσίασε την Τρίτη του δουλειά, με τίτλο «Ο Πατριώτης», των εκδόσεων «Νότιος Άνεμος».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το μυθιστόρημα αυτό παρουσιάζει μια ιστορία που εξελίσσεται στην Ελλάδα του 1920-1940, ανάμεσα σε δύο οικογένειες, των Γεράσιμου Δούκα και του Θωμά Καμπούρη. Ο «πατριώτης», ο Ίκαρος Καμπούρης, γιός του Θωμά, είναι ένα ιδιαίτερα χαρισματικό παιδί, που αριστεύει στο σχολείο με πρωτοφανή ευφυΐα για την εποχή του. Η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του αρκετές φορές στέκεται εμπόδιο στο μέλλον του, καθώς ο πατέρας του εργάζεται ως κηπουρός στο σπίτι του Γεράσιμου Δούκα, μεγαλοβιομήχανου καπνέμπορου. Απέναντί στον Ίκαρο βρίσκεται συνεχώς ο Πελοπίδας Δούκας, γιός του Γεράσιμου, που αν και αρκετά καλός μαθητής, δεν μπορεί να ξεπεράσει τον Ίκαρο ούτε στις σχολικές αποδόσεις, ούτε σε άλλους τομείς στην μετέπειτα ζωή τους. Οι γονείς του Πελοπίδα, θέλοντας να διατηρήσουν την κοινωνική τους θέση, κάνουν τα πάντα ώστε ο μοναχογιός τους να βρίσκεται πάντα στην κορυφή των αποδόσεων, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι πράξεις τους ξεπερνούν αρκετές φορές τα όρια του νόμιμου. Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης και ο δάσκαλος του δημοτικού, όντας παρόντας καθ΄ όλη τη διάρκεια της ιστορίας.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σημείο αναφοράς αποτελούν οι επιλογές του συγγραφέα για τις ονομασίες των χαρακτήρων, με ασυνήθιστα ονόματα, όπως «Πελοπίδας», «Τιμολέοντας», «Αμαλία» κα, που έχουν τοποθετηθεί απόλυτα ταιριαστά με τους χαρακτήρες. Δεν πρέπει να παραλείψουμε και τις περιγραφές που δίνει ο ίδιος ο αφηγητής σε τρίτο πρόσωπο. Μεγάλο μέρος της ιστορίας εξελίσσεται και μέσω των διαλόγων, δίνοντας τη δυνατότητα στο μυθιστόρημα να παρουσιαστεί και ως θεατρικό κάποια στιγμή ή ακόμα και ταινία. Σε αυτό βοηθούν και οι εκπλήξεις που παρουσιάζονται στο κείμενο ανά τακτά διαστήματα, που ενώ ο αφηγητής τις έχει κατά κάποιο τρόπο προοικονομήσει, καταλήγουν πάντα να αιφνιδιάζουν τον αναγνώστη.
Παρόλη τη μεγάλη ηλικία του συγγραφέα (φέτος είναι 95 χρονών), ο κ. Καρίμαλης συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα, έχοντας εκδώσει 3 βιβλία σε μόλις 5 χρόνια (!), ενώ σκοπεύει, όπως δήλωσε, να εκδώσει και τέταρτο μέσα στον επόμενο χρόνο.
Την εκδήλωση συντόνιζε ο κ. Βασίλης Καρναβάς, από τις εκδόσεις «Νότιος Άνεμος».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Στο πάνελ της εκδήλωσης ήταν ο Γιάννης Μουλάς, πρώην δικηγόρος και φίλος του συγγραφέα, ο οποίος μας έδωσε τη δικιά του περίληψη της ιστορίας, και η Μαρία Καλαφάτη με τον Δημήτρη Τσακαλία, δημοσιογράφοι, που με τη σειρά τους παρέθεσαν τη δική τους κριτική για το βιβλίο, με στόχο πότε την επιλογή των λέξεων του αφηγητή, και πότε το συνολικό μήνυμα και νόημα πίσω από την ιστορία αυτή.
Η παρουσίαση του βιβλίου έκλεισε με ομιλία του συγγραφέα Νικόλαου Καρίμαλη.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Σταμάτης Βασίλαρος από το Φεστιβάλ Ικαρίας – Ικαριακά Δρώμενα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι τα κέρδη από την πώληση του βιβλίου θα διατεθούν αποκλειστικά για τους σκοπούς των συμμετεχόντων μη κερδοσκοπικών σωματείων.

 

Για την Ικαριακή Ραδιοφωνία

Μαρία Σ. Πολίτη

banner

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue