Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Παρουσίαση του βιβλίου του Νικόλαου Γ. Καρίμαλη “Η Τιμωρία του Μουσταφά”

Παρουσίαση του βιβλίου του Νικόλαου Γ. Καρίμαλη “Η Τιμωρία του Μουσταφά”

by ikariaki.gr
9 views

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΈγινε απόψε στο χώρο του βιβλιοπωλείου " Έναστρον" , η παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου, του Ικάριου συγγραφέα Νικολάου Γ. Καρίμαλη, "Η τιμωρία του Μουσταφά".

Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας του Συλλόγου Περαμεριτών Ικαρίας κ. Γιώργος Κουντούπης, αναφερόμενος στη πολύτιμη προσφορά στα γράμματα του νησιού μας , του συγχωριανού τους Νικόλα Καρίμαλη, αλλά και ευχαριστώντας τον συγγραφέα για την παραχώρηση στον σύλλογο τους , του εμπορικού δικαιώματος από την διάθεση του βιβλίου στην αγορά!!!.

Ακολούθησε η πρώτη ομιλήτρια κα Αργεντούλα Πάσχαρη – Κουλουλία, εκπαιδευτικός – λαογράφος, που αναφέρθηκε συνοπτικά στην ιστορία του βιβλίου. Το βιβλίο αναφέρεται σ' ένα ιστορικό και μυθικό ταυτόχρονα γεγονός, στην "συνήθεια" των αγάδων εκείνης της εποχής, να τους κουβαλούν στις πλάτες τους οι σκλαβωμένοι Έλληνες, κάτι που στην Ικαριά δεν ήταν και τόσο ανεκτό. Οπότε οι Ικαριώτες συνεννοήθηκαν κρυφά, και την μέρα που περνούσαν από την τοποθεσία "Κακό καταβασίδι", όπως ήταν ο αγάς στους ώμους τους, "έφυγε" και κατέληξε στον διπλανό γκρεμό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αντίδραση της Ανώτερης Τουρκικής Αρχής, που όταν ρωτούσαν να μάθουν ποιός το έκανε, του απαντούσαν "όλοι εμείς εφέντη", που αποτελεί και τον υπότιτλο του βιβλίου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑκολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου από τον Ιστορικό – Αρχαιολόγο κ. Θεμιστοκλή Κατσαρό, που με αντίστοιχες αναφορές στο βιβλίο, τόνισε πόσο αυτό το μυθιστόρημα στηρίζεται σε γεγονότα εκείνης της εποχής, με αυθεντικές αντρικές ή γυναικείες παρουσίες και ζωντανούς διαλόγους στην Καριώτικη διάλεκτο.

Τελευταίος στην παρουσίαση του βιβλίου ήταν ο Πρόεδρος της Πανικαριακής Αδελφότητας Αθηνών κ. Λευτέρης Κουτούφαρης, ο οποίος τόνισε την σημαντική προσφορά στα γράμματα του νησιού μας αυτού του "αιώνιου νέου" Νικόλα Καρίμαλη, τονίζοντας πόσο τον συγκινεί η προσφορά του συγγραφέα στον τόπο του και ιδιαίτερα στη γενέτειρα του.

Σαν επίλογο στην κατάμεστη αίθουσα και μέσα σε έντονη συγκίνηση και πάρα πολλά χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους, το λόγο πήρε ο συγγραφέας κ. Νικόλαος Γ. Καρίμαλης, που αναφέρθηκε για λίγο στο βιβλίο του, αλλά και στην σκέψη του για την προσφορά του βιβλίου του. Είπε και καυτηρίασε πολύ σωστά, ότι εκεί που η πολιτεία θα έπρεπε να είναι παρούσα στα χωριά του νησιού μας για να καλύψει τις όποιες ανάγκες του τόπου, εισπράττουμε χρόνια τώρα την επιδεικτική αδιαφορία της. Και μια που το έργο της πολιτείας, έρχεται να το καλύψει ο τοπικός σύλλογος με τις μικρές του δυνατότητες, είπε να βοηθήσει κι ο ίδιος με αυτή του την κίνηση, που έγινε δεκτή με πάρα πολλά χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΘα ήταν άτοπο να μην αναφέρουμε ότι ψυχή της εκδήλωσης ήταν ο γιός του Γρηγόρης Καρίμαλης, που μαζί με τη σύζυγό του κ. Γαρουφαλιά, την Πρόεδρο του συλλόγου Περαμεριτών κα Δέσποινα Κουντούπη, αλλά και τον υπεύθυνο διανομής του βιβλίου, από την εταιρία " Νότιος Άνεμος", κ. Βασίλη Καρναβά, μας πρόσφεραν μια όμορφη βραδιά.

Στους προσκεκλημένους διακρίναμε τον κ. Σ. Βασίλαρο από το "Φεστιβάλ Ικαρίας", τον γνωστό συμπατριώτη μας, δικηγόρο μέχρι πρόσφατα, κ. Γιάννη Μουλά, τον Πρόεδρο του Σκακιστικού Συλλόγου Ικαρίας κ. Κοσμά Κέφαλο, αλλά και πολλούς Ικαριώτες απ' όλες τις γωνιές του νησιού μας.

 

Συγχαρητήρια σ' αυτόν τον "ακούραστο εργάτη των γραμμάτων", συγγραφέα κ. Νικόλα Γ. Καρίμαλη, καλή επιτυχία στην διακίνηση και πώληση του βιβλίου!!!

banner

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Σωτήρης Πολίτης για την Ικαριακή Ραδιοφωνία 92,8fm
www.ikariaki.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue