Home ΚοινωνίαΚόσμος Παρουσίαση του προγράμματος και των προτεραιοτήτων της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Μάλτα

Παρουσίαση του προγράμματος και των προτεραιοτήτων της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Μάλτα

by ikariaki.gr
8 views

Η Πρεσβεία της Μάλτας στην Ελλάδα,

το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα,

 

έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν

 

σε Συνέντευξη Τύπου,

την Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017 και ώρα 11.30,

banner

στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

(Αμαλίας 8, Αθήνα)

 

Κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου, ο Πρέσβης της Μάλτας στην Ελλάδα,κ. Joseph Cuschieri,

θα παρουσιάσει το πρόγραμμα των εργασιών και τις πολιτικές προτεραιότητες της Μαλτέζικης Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

για την περίοδο 1/1 έως 30/06/2017.

 

Ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος

και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης,

θα απευθύνουν ενακτήριο χαιρετισμό.

 

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία Ελληνικά/Αγγλικά/Ελληνικά.

To μεταναστευτικό στην κορυφή της ατζέντας της προεδρίας της Μάλτας

Το μεταναστευτικό βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της μαλτέζικης προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ξεκινάει επισήμως σήμερα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Γιόζεφ Μουσκάτ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη Βαλέτα.

Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός δήλωσε πως στόχος της προεδρίας είναι η επίτευξη μεγαλύτερης σύγκλισης μεταξύ των κρατών μελών σε ό,τι αφορά την «κατανομή της ευθύνης», θέτοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια και τον έλεγχο των συνόρων. «Για να επιτύχουμε πρόοδο, πρέπει πρώτα να ασφαλίσουμε τα σύνορά μας, κάτι που δεν συμβαίνει σε όλα τα ευρωπαϊκά σύνορα. Μετά ελπίζουμε να ακολουθήσει η αλληλεγγύη και η κατανομή των βαρών», σημείωσε ο κ. Μουσκάτ, επισημαίνοντας πως η αλληλεγγύη δεν μπορεί να δίνεται «α λα καρτ», αλλά πρέπει να υπάρχει πάντα μεταξύ των κρατών-μελών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε πως το προσφυγικό δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας, αλλά είναι ένα «ευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης». Πρόσθεσε, δε, πως υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση αυτού του «δραματικού» προβλήματος, όπως η ενδυνάμωση της παρουσίας της ΕΕ στη Μεσόγειο και η καλύτερη συνεργασία με τη Λιβύη και τις βορειοαφρικανικές χώρες. Συγχρόνως, ο κ. Γιούνκερ τόνισε την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας για ένα κοινό σύστημα ασύλου στην ΕΕ.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι στο επίκεντρο της μαλτέζικης προεδρίας θα βρεθεί και η κοινωνική διάσταση της εσωτερικής αγοράς και της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. «Πιστεύω στην οικονομία της αγοράς, ωστόσο κάποιες παρεμβάσεις σε λογικά επίπεδα είναι αναγκαίες», ανέφερε ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως η Ευρώπη δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στην εφαρμογή των κανόνων για την οικονομία, αλλά να λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα των ανθρώπων, ώστε να μη γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από ακραίες δυνάμεις.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Brexit, ο κ. Μουσκάτ επεσήμανε πως οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν όπως έγιναν και κατά την ελληνική κρίση, δηλαδή θα γίνουν από τους θεσμούς, αλλά στο τέλος θα χρειαστούν πολιτικές αποφάσεις από το Συμβούλιο. «Στο τέλος της ημέρας θα κλειστούμε σε ένα δωμάτιο και δε θα βγούμε μέχρι να ληφθούν οι αποφάσεις» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι μία «δίκαιη» συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία, όμως, θα είναι «κατώτερη» της συμμετοχής της στην ΕΕ.

 

Αναδημοσίευση από : http://www.altsantiri.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue