Home ΠολιτισμόςΜουσική Παρουσίαση δίσκου της Πηγής Λυκούδη σε στίχους Φίλιππου Γράψα

Παρουσίαση δίσκου της Πηγής Λυκούδη σε στίχους Φίλιππου Γράψα

by ikariaki.gr
12 views

13 τραγούδια με αισθαντικούς ερμηνευτές γεμάτα μελωδία, έτοιμα να παραδοθούν στην ευαισθησία μας και δίχως φόβο στον χρόνο τον εκούσιο, αδέκαστο κριτή.

παρουσιαση δισκου λυκούδη
13 Αιτίες ακρόασης

Σε μία περίοδο στειρότητας, επαναλήψεων, διασκευών και άλλων εύκολων λύσεων για τη μουσική παραγωγή, λύσεων που επιδέχονται αν δεν χαρακτηρίζονται από καταναλωτική διαχείριση, ο Φίλιππος Γράψας με κριτήριο την αντοχή στο χρόνο, κριτήριο που του υπαγόρευσαν τα εκατό και πλέον τραγούδια του που δόθηκαν στο κοινό από μεγάλους συνθέτες και ερμηνευτές της Ελληνικής δισκογραφίας, γνωρίζοντας τη διαδρομή και τις συνθετικές ευαισθησίες της Πηγής Λυκούδη συνεργάστηκε μαζί της και δίνουν στο κοινό 13 τραγούδια, 13 μουσικές αναλαμπές 13 αιτίες για να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία το μέλλον της μουσικής ποιοτικής δημιουργίας στον τόπο μας, μια και η συνεργασία αυτή κλείνει τον σπασμένο κύκλο της σχέσης συνθέτη, στιχουργού ερμηνευτή.
Αναφερόμενος στην συνεργασία αυτή ο Φίλιππος Γράψας αναφέρει:
«Η σχέση ζωής της Πηγής με τη μουσική, ήταν επόμενο να τη φέρει και στο τραγούδι.
Με ενδιαφέρον δέχτηκα την πρόσκλησή της για συνεργασία και καλά έκανα.
Οι στίχοι μου ευτύχησαν μέσα στη μελωδική της τρυφερότητα. 
Τα τραγούδια ‘πέσαν’ σε εξαιρετικούς ερμηνευτές.
Το αποτέλεσμα ικανοποιεί πιστεύω, τον σύγχρονο ταλαιπωρημένο ακροατή.
Επί πλέον, αυτή η δουλειά μπορεί να σημαίνει, την επιστροφή του τραγουδιού στη μελωδία..» 
Και δεν έχει άδικο. Σε τούτον το δρόμο πορεύεται χρόνια τώρα η Πηγή Λυκούδη μελοποιώντας Έλληνες ποιητές σε μορφή συμφωνικών έργων, κύκλους & ενότητες τραγουδιών, ακολουθώντας τις πρωτοβουλίες των συνθετών του ’60 που άρχισαν δειλά-δειλά τη διερεύνηση ποιητικών θησαυρών της νεοελληνικής γραμματείας.
Στόχος της μουσικής της είναι, μέσω της ομορφιάς της ποίησης να κάνει, όσο είναι εφικτό, ορατή την αθέατη όψη, την κρυμμένη ομορφιά του κόσμου.


Με τούτο το μουσικό της ήθος και ύφος ακούμπησε τους στίχους του Φίλιππου Γράψα. «Τον θεωρώ έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες στιχουργούς που με τους στίχους του τροφοδοτεί με την πολυπόθητη ποιότητα το χώρο του σύγχρονου τραγουδιού στον τόπο μας. Είμαι πραγματικά χαρούμενη από την τόσο ενδιαφέρουσα αυτή συνεργασία και εύχομαι αυτή η κοινή μας διαδρομή να σημάνει μία ακόμη σημαντική στιγμή στο ελληνικό τραγούδι», τονίζει η συνθέτρια.

 
Αναφερόμενη η ίδια στην επιλογή των ερμηνευτών υπογραμμίζει την ποιότητα του καθενός και την διαδρομή του στο χώρο του τραγουδιού που η ερμηνευτική τους δεινότητα διαπιστώνεται καθημερινά από το κοινό και δεν αποτελεί αποτέλεσμα αποφάσεων οικονομικών συμφερόντων, καλλιτεχνικών γραφείων και προσβάσεων στα ΜΜΕ. Τα τραγούδια του CD της Πηγής Λυκούδη ερμηνεύουν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Γεωργία Βεληβασάκη, Νίκος Καρακαλπάκης, Σπύρος Κλείσσας, Ανδρέας Σμυρνάκης και Μόρφω Τσαϊρέλλη.

Στην ηχογράφηση του CD συμμετείχαν οι μουσικοί
Ηρακλής Βαβάτσικας ακκορντεόν
Κώστας Ζαριδάκης μπουζούκι
Σπύρος Κλείσσας βιολί
Πηγή Λυκούδη πιάνο
Σπύρος Μάνδαλας μαντολίνο, κόρνο
Γιάννης Παπαγιαννούλης κρουστά, καχόν
Δημήτρης Στασινός ακουστική κιθάρα, ντραμς
Βαγγέλης Φάμπας κλασσική κιθάρα, μαντόλα,
Νίκος Χατζόπουλος μπάσσο
Μαρίνος Χειμωνάς τρομπόνι

Η επεξεργασία του ήχου και η ηχογράφηση έγιναν στο Studio AKRON της MASSIVE PRODUCTION.
Το CD είναι μια παραγωγή της Αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας πολιτιστικής δράσης «ΗΧΟΔΙΑΣΤΑΣΙΣ». Η Πολιτιστική Δράση-ΕΜΣΕ πραγματοποιεί την κυκλοφορία, τη διάθεση και τη Διανομή.

[divider]

bio lykoudi bio grapsa bio page 3 bio rita bio karakalpakis bio velivasaki bio smyrnakis bio final

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue