Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Παρέμβαση του Δημάρχου Ικαρίας στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Παρέμβαση του Δημάρχου Ικαρίας στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

by ikariaki.gr
7 views

Δήμαρχος Ικαρίας

Στέλιος Σταμούλος   Δήμαρχος Ικαρίας

 

dimos

 

 

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                Αγ. Κήρυκος: 31/5/2016

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ  ΙΚΑΡΙΑΣ

banner

Δ/νση: Άγιος  Κήρυκος  Ικαρία

Τ.Κ. 83.300

Τηλ: 2275350400-401

Φαξ: 2275022215

Email: [email protected]

Χαιρετισμός του Δημάρχου Ικαρίας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ                                           

«Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΡΟΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ – ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ»

 

Κυρίες και κύριοι, εκ μέρους του Δήμου Ικαρίας που έχω  την τιμή να εκπροσωπώ, χαιρετίζουμε το Συνέδριο της ΚΕΔΕ σχετικά με τις, «ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΡΟΕΣ & ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ» .

Επιτρέψτε μου από τη μεριά μας -πριν όλα τα υπόλοιπα- να χαιρετίσουμε ιδιαίτερα τους κατοίκους και τους φορείς (συλλόγους – συνδικάτα) των νησιών του Αιγαίου που εδώ και ένα χρόνο εκφράζουν έμπρακτα τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στους προσφυγές και τους οικονομικούς μετανάστες, που έχουν κατακλίσει  τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου (ιδιαιτέρα την Μυτιλήνη, την Χίο ,και την Σάμο), υποκαθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις την ανεπάρκεια του ελληνικού κράτους να διαχειριστεί τα αποτελέσματα των πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων του.

Πάνω από 200.000 είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους πρώτους πέντε μήνες του 2016 αφού διέπλευσαν τη Μεσόγειο και περισσότεροι από 2.500 έχασαν τη ζωή τους, από τους οποίους οι 880 την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε στις 30 Μαΐου  ο ΟΗΕ. (Τα 3/4 από αυτούς, κυρίως Σύροι και Αφγανοί, έφθασαν στην Ελλάδα πριν τα τέλη Μάρτη. Από τότε, οι αφίξεις στην Ελλάδα μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό.)

Αυτές οι εξελίξεις, κυρίες και κύριοι, δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Νομίζω ότι τώρα μπορούμε να το καταλάβουμε όλοι.

Οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους και τα συμφέροντα των διαφορετικών καπιταλιστικών κρατών οξύνονται και ενισχύουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις επεμβάσεις που προκαλούν την προσφυγιά.

Για όλα αυτά έχει μεγάλες ευθύνες η ΕΕ και οι σύμμαχοί της, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ. Αυτό είναι το απάνθρωπο αποτέλεσμα των αποφάσεων της ΕΕ στις οποίες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της.

Η εφαρμογή της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, που καταπατά βάναυσα τα δικαιώματα των προσφύγων, παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Γενεύης, παγίωσε τα κλειστά σύνορα, τον εγκλωβισμό, τις φυλακίσεις, την παροχή ασύλου με το σταγονόμετρο, τις απελάσεις και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των απελπισμένων προσφύγων στα hot spots των ελληνικών νησιών και στους προσφυγικούς καταυλισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Η μείωση των προσφύγων και των μεταναστών, που από τα παράλια της Τουρκίας φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου, συνοδεύεται την ίδια στιγμή από τη δραματική αύξηση της ροής προσφύγων από τα παράλια της Λιβύης προς την Ιταλία με συνεχή πολύνεκρα ναυάγια. Τα κυκλώματα των διακινητών “ζουν και βασιλεύουν” διευρύνοντας τη δράση τους και τα κέρδη τους, εκμεταλλευόμενοι τους ευρωενωσιακούς μηχανισμούς καταστολής από τους οποίους υποτίθεται πως διώκονται.

Οι υπάρχουσες υποδομές για την προσωρινή φιλοξενία όλων αυτών  είναι  ανεπαρκείς, ενώ χιλιάδες από αυτούς παρότι έχουν προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ, παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας εξαιτίας του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Συνθήκης Σένγκεν.

Το αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα τόσο οι ίδιοι οι πρόσφυγες, ακόμη και μικρά παιδιά, που καταφεύγουν στη χώρα μας (στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ.) όσο και οι κάτοικοι των περιοχών που δέχονται τα προσφυγικά κύματα, δημιουργώντας επιπλέον την «πρώτη ύλη» για καλλιέργεια ρατσιστικών αντιλήψεων και συμπεριφορών.

Η προσπάθεια διασκέδασης του σοβαρού αυτού ζητήματος και η εναπόθεση της αντιμετώπισής του στη δήθεν «αλληλεγγύη» των «εταίρων» και των οργάνων της ΕΕ, που ευθύνονται σημαντικά για τη δημιουργία και την ανακύκλωση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, είναι αδιέξοδη, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους και αποτελεί, στην ουσία, συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Είναι ανάγκη σήμερα η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να προβούνε σε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τους πρόσφυγες :

  • Να δημιουργηθούν ανοιχτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όπου θα παρέχονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, δωρεάν νομική αρωγή και διερμηνεία, καταγραφή και διευθέτηση των πρώτων αναγκών τους. Η λειτουργία τους σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετατεθεί ως ευθύνη στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας  αφού ούτε τους αναγκαίους πόρους διαθέτουν,  ούτε το προσωπικό. Η εξεύρεση και η υπόδειξη  των κατάλληλων υποδομών  απαιτεί  σαφώς την συνδρομή  των Δήμων και των περιφερειών   όμως μόνο   το  κράτος μπορεί και πρέπει να έχει την ευθύνη και  την στήριξης τους. Με το κατάλληλο προσωπικό καθώς και  την χρηματοδότηση τους.

  Κάθε άλλη ενέργεια  από την μεριά της Κυβέρνησης, συνδράμει ώστε να αναβιώνουν τα  φαινόμενα  γκετοποίησης  των  μεταναστών και   στρώνει το έδαφος  για το φούντωμα ρατσιστικών, αντιλήψεων και  ενεργειών .

  • Να αποδίδεται το καθεστώς του ασύλου ή της επικουρικής προστασίας σε όλους τους πρόσφυγες, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων, με γρήγορες, αξιόπιστες και δίκαιες διαδικασίες, με την αύξηση των γραφείων ασύλου και του προσωπικού τους.
  •  Να χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν προορισμό άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ, χωρίς εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Συνθήκης Σένγκεν.

   

Τα παραπάνω συνεκτικά μέτρα είναι  οι ελάχιστες αλλά και οι μόνες  σήμερα ρεαλιστικές προϋποθέσεις ώστε να μην  γίνει η χώρα για άλλη μια φορά  χωματερή ψυχών  και οι μεταναστευτικές ροές των ιμπεριαλιστικών πολέμων, με την σφραγίδα και της ΕΕ,  ένας ακόμη μοχλός  πίεσης  των λαϊκών στρωμάτων.

   Αυτήν την πολιτική πρόταση καλούμε όλους τους αιρετούς των νησιώτικων περιοχών  να υιοθετήσουμε, διεκδικώντας σήμερα άμεσα μέτρα τόσο από την κυβέρνηση  της χώρας  όσο  και από  την  Ε.Ε. 

   Παράλληλα οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα των νησιών μας με τους  φορείς τους,  είναι ανάγκη να υψώσουν ένα ακόμα ισχυρότερο μέτωπο αλληλεγγύης στους λαούς της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου που  τσακίζονται και  ξεριζώνονται από τους  ιμπεριαλιστικούς πολέμους,  που κλιμακώνουν  τα μονοπωλιακά συμφέροντα χαράζοντας και αναδιατάσσοντας   αγορές  με το  αίμα και το ξερίζωμα  των λαών.

 

Ο  Δήμαρχος   Ικαρίας                                                                                

 

Στέλιος   Σταμούλος

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue