Home ΚοινωνίαΠολιτικήΚινητοποιήσεις Παραστάσεις διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους στον τουρισμό και την εστίαση της Ικαρίας

Παραστάσεις διαμαρτυρίας από τους εργαζόμενους στον τουρισμό και την εστίαση της Ικαρίας

by ikariaki.gr
0 comment
Το Σωματείο του κλάδου των νησιών μας στα πλαίσια της μέρας δράσης των εργαζόμενων στον τουρισμό και την εστίαση, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων προχωρησε σε παράσταση διαμαρτυρίας στην τοπική υπηρεσία Ικαρίας – Φούρνων του ΟΑΕΔ (το μόνο τμήμα των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας στα νησιά μας) και την διοικηση του Δημου Ικαριας.
Στις παραστασεις κατεθεσε τα σχετικα υπομνηματα, καταγγέλλοντας την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι του κλάδου με τις οικογένειες τους στα νησιά μας. Διεκδηκοντας παραλληλα μετρα ανακουφισης μεχρι να επανέλθουν οι συναδελφοι στην δουλεια.

 

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

Για την κάλυψη των βασικών αναγκών των εργαζόμενων στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού

banner

Το Σωματείο του κλάδου των νησιών μας στα πλαίσια της μέρας δράσης των εργαζόμενων στον τουρισμό και την εστίαση, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων προχωραει σήμερα σε παράσταση διαμαρτυρίας στην τοπική υπηρεσία Ικαρίας – Φούρνων του ΟΑΕΔ (το μόνο τμήμα των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας στα νησιά μας) καταθέτοντας το παρόν υπόμνημα με σκοπό να καταγγείλει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι του κλάδου με τις οικογένειες τους στα νησιά μας .

Αν και αφήσαμε πίσω μας μια Τουριστική σεζόν που το αποτέλεσμα της ήταν απρόσμενα θετικό (κάτι που το παραδέχονται όλοι). Αφού ο στόχος να πιάσουμε το 50% τόσο των αφίξεων όσο και των εισπράξεων του 2019 υπερκαλύφθηκε.

Δυστυχώς για άλλη και φορά οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν καρπώνονται τίποτα απ’ όλα αυτά, αντιθέτως η Κυβέρνηση αποφάσισε να κόψει το πενιχρό επίδομα ανεργίας σε χιλιάδες δικαιούχους, κόβοντας έτσι και κάθε Ελπίδα για αξιοπρεπή επιβίωση τον πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων ετών. Όσοι δεν κατάφεραν να εργαστούν φέτος είτε γιατί οι επιχειρήσεις που δούλευαν δεν επαναλειτούργησαν, είτε γιατί έπεσαν θύματα εργοδοτικής παραβατικότητας (αφού ο ΣΕΠΕ δεν δουλεύει περιμένοντας να μετατραπεί σε ανεξάρτητη αρχή με τον Νόμο Χατζηδάκη) μένουν εκτός ταμείου ανεργίας!!!

Ενώ όσοι ήταν να βγουν το 2021 πρώτη φορά στην επιδότηση, βάση νόμου χρειάζονται 85 ένσημα το 2020 τα οποία δεν υπάρχουν είτε γιατί δεν ήταν δικαιούχοι μονομερών αναστολών συμβάσεων και 25 ενσήμων το μήνα (εργαζόμενοι στον επισιτισμό) είτε γιατί ενώ ήταν δικαιούχοι δυστυχώς το κράτος δεν έχει βρει τρόπο να εμφανίσει τα ένσημα στον ΕΦΚΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι οι εποχικοί εργαζόμενοι στον επισιτισμό έχουν μείνει εκτός από οποιοδήποτε μέτρο στήριξης σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Υπενθυμίζουμε ότι οι μισθοί μας παραμένουν χαμηλοί, τα ωράρια εξαντλητικά, τα μέτρα προστασίας της υγείας μας σχεδόν ανύπαρκτα.

Δίνουμε συνέχεια στις μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις όλων των προηγούμενων μηνών, διεκδικώντας από κυβέρνηση και εργοδοσία:

 • Ταμείο ανεργίας 600 ευρώ χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όσο καιρό διαρκεί η ανεργία. Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους.

 • Κανένας εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

 • Να διασφαλιστούν ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν όλες οι θέσεις εργασίας και το εισόδημα όλων των εποχικά απασχολούμενων με υποχρεωτική επαναπρόσληψη.

 • Να καταχωρηθούν στον ΕΦΚΑ όλα τα ένσημα των εποχικών εργαζομένων που ήταν σε αναστολή εργασίας το ‘20

 • Αυξήσεις στους μισθούς, συγκροτημένα δικαιώματα μέσα από την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

 • Επαναφορά των τριετιών προϋπηρεσίας, κάλυψη των εξόδων μετακίνησης από την εργοδοσία.

 • Καμία διακοπή ρεύματος, καμία κατάσχεση σε εργαζόμενο ή άνεργο του κλάδου.

 • Μέτρα προστασίας της υγείας μας, δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους τους εργαζόμενους που να καλύπτονται από την εργοδοσία η το ΕΣΥ, ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού με προληπτικές εξετάσεις, παρακολούθηση των εμβολιασμένων και φαρμακοεπαγρύπνηση, με ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

 • Το γεγονός ότι κάποιος εργαζόμενος δεν έχει εμβολιαστεί να μην έχει καμία επίπτωση στα εργασιακά του δικαιώματα.

 • Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

 • Μείωση στο 50% της τιμής του ρεύματος, του νερού και των λογαριασμών τηλεφωνίας.

Δεν θα ανεχτούμε άλλο την ανέχεια και την εξαθλίωση.

Δεν ανεχόμαστε να συνεχίσουμε να είμαστε τα θύματα της πανδημίας πληρώνοντας την ανυπαρξία μέτρων προστασίας και τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο που έφτιαξε η κυβέρνηση για να μην επιβαρύνει τις επιχειρήσεις του κλάδου. Δεν ανεχόμαστε τις απολύσεις και την ελαστική εργασία μέσα από τα προγράμματα εκ περιτροπής εργασίας και δουλεμπορικών γραφείων.

Δεν θα συνεχίσουμε να θυσιάζουμε τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Διεκδικούμε τη δουλειά μας, το εισόδημά μας, την υγεία μας.

Για την Διοίκηση

Η Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

Χατζηαργυρίου Κατερίνα Καραβασίλη Αθανασία

You may also like

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Edtior's Picks

Latest Articles

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue