Home Οικονομία Παραγωγικές αναδασώσεις για την μελισσοκομία την κτηνοτροφία και την αναψυχή – On-Line συνάντηση την Τετάρτη 3/3

Παραγωγικές αναδασώσεις για την μελισσοκομία την κτηνοτροφία και την αναψυχή – On-Line συνάντηση την Τετάρτη 3/3

by ikariaki.gr
11 views

Διερεύνηση μιας βιώσιμης πρότασης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Παραγωγικές αναδασώσεις για την μελισσοκομία την κτηνοτροφία και την αναψυχή.

 

Αθήνα 25-2-2021

Την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021, ώρα 18:00, το Πράσινο Ινστιτούτο θα εκκινήσει, με μια ευρεία συνάντηση, τη διερεύνηση μιας βιώσιμης πρότασης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που να είναι ταυτοχρόνως αμοιβαία επωφελής και για την παραγωγική υποστήριξη της χώρας, στην παράλληλη προσπάθεια για  έξοδο και από την οικονομική κρίση. Η διερεύνηση αυτή, με τίτλο «Παραγωγικές αναδασώσεις για την μελισσοκομία την κτηνοτροφία και την αναψυχή», θα διαρκέσει για τους επόμενους δυο μήνες.  

Η πρώτη συνάντηση – ημερίδα της Τετάρτης 3 Μαρτίου θα επιδιώξει να δώσει απαντήσεις στο ερώτημα: «Υπάρχουν ρεαλιστικές και καινοτόμες λύσεις για τα αγροδασικά τοπία της Μεσογείου που καταρρέουν;» Θα μιλήσουν οι:

  • Δρ. Κώστας Ματζανάς Δασολόγος-Λιβαδοπόνος, Αγροδασικό δίκτυο-ΑΠΘ, με θέμα: «Αγροδασοπονία στην Ελλάδα: καλά παραδείγματα και προοπτικές»
  • Παναγιώτης Σαϊνατούδης Καλλιεργητής, ιδρυτής της εναλλακτικής κοινότητας ΠΕΛΙΤΙ, με θέμα: «Οι πολίτες αναλαμβάνουν δράση: διασώζοντας ποικιλίες, πρασινίζοντας το τραπέζι και τα χωράφια μας»
  • Δρ. Σοφία Γούναρη Γεωπόνος-Κύρια Ερευνήτρια, Εργ. Μελισσοκομίας, ΙΜΔΟ, ΕΛΓΟ-Δήμητρα, με θέμα: «Μελισσοκομία και Δασικά Οικοσυστήματα: μια σχέση επ’ αμφοτέρω επωφελής»
  • Δρ. Νίκος Νικήσιανης Βιολόγος, συνεργάτης του έργο «Ecovariety» «ΣΥΣΤΑΔΑ Ο.Ε.», με θέμα: « Τοπικές, παραδοσιακές ποικιλίες οπωροφόρων δέντρων και οι δυνατότητες αξιοποίησής τους»
  • Δρ. Ελένη Μαλούπα Γεωπόνος, Διευθύντρια Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ-Δήμητρα, με θέμα: «Αυτοφυή μικρά οπωροφόρα δένδρα και θάμνοι: σύνδεση και ρόλος της εκτός τόπου διατήρησης με τα εμπορικά φυτώρια»

Την συζήτηση θα διευθύνει εκ μέρους της ειδικής επιστημονικής επιτροπής του Πράσινου Ινστιτούτου ο Δρ. Ρήγας Τσιακίρης Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος.

 

Αυτή τη πρώτη συνάντηση-ημερίδα θα ακολουθήσουν άλλες δυο συναντήσεις- ημερίδες με θέματα «Ερημοποίηση, διάβρωση και παραγωγικές αναδασώσεις» και «Κλιματική αλλαγή και δαπάνες για παραγωγικές αναδασώσεις». 

Θα διερευνηθούν έτσι οι προϋποθέσεις και δυνατότητες για  αναδασώσεις εκτεταμένων περιοχών με ενδημικά κτηνοτροφικά και μελισσοκομικά δέντρα, όπως είναι η Χαρουπιά και η Βελανιδιά,  με ταυτόχρονη ενίσχυση τόσο του κλάδου της κτηνοτροφίας, λόγω του εμπλουτισμού των υποβαθμισμένων βοσκοτόπων με κτηνοτροφικά δέντρα, όσο και του κλάδου της μελισσοκομίας, με την σημαντική αύξηση των ανθοκομικών δέντρων

banner

Το έργο αναμένεται να περατωθεί στα τέλη Απριλίου και θα ακολουθήσει η έκδοση ενός «οδηγού» για την κοινωνία των πολιτών, την αυτοδιοίκηση, την πολιτεία και γενικά για όλους τους  συντελεστές, τους «δρώντες» δηλαδή ενός τόπου, ώστε να αξιοποιηθούν με βιώσιμο τρόπο οι χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσα από συνεργασίες. Έτσι μπορούν να αποκατασταθούν τα μεσογειακά τοπία που καταρρέουν από την εγκατάλειψη, να στηρίξει παραγωγικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο, να συμφιλιώσει τοπικές κοινωνικές αντιθέσεις και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση, την διάβρωση και την ερημοποίηση, διεργασίες που είναι πλέον ιδιαίτερα εμφανείς και στη χώρα μας. 

 

Το έργο «Παραγωγικές αναδασώσεις για την μελισσοκομία την κτηνοτροφία και την αναψυχή»  υλοποιείται με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέσω του Ευρωπαϊκού Πράσινου Ιδρύματος (GEF- Green European Foundation) και εντάσσεται στο έργο ««Αποδάσωση και Κλιματική Αλλαγή»  του Αυστριακού Οργανισμού FREDA. Το Πράσινο Ινστιτούτο θεωρεί ιδιαίτερα χρήσιμη αυτή την ευρωπαϊκή διάσταση για το συγκεκριμένο έργο αφού στόχος είναι η διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Η Συνάντηση-ημερίδα θα μεταδοθεί από το ΖΟΟΜ: https://us02web.zoom.us/j/86104605822 

και από τη σελίδα facebook του Πράσινου Ινστιτούτου https://www.facebook.com/GreenInstituteGreece .

 

Πληροφορίες: Ρήγας Τσιακίρης   6972877468, Ηλίας Γιαννίρης 6974185330 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue