Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής για την υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Ευδήλου

Η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής για την υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Ευδήλου

by ikariaki.gr
10 views

πεαΗ Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής θα ήθελε να δηλώσει ξεκάθαρα την θέση της σε σχέση με τα τελευταία γεγονότα που προέκυψαν με το Κέντρο Υγείας Ευδήλου.

Πιστεύουμε ότι όλες οι δομές Υγείας στο νησί μας θα πρέπει να λειτουργούν πλήρως στελεχωμένες και αυτό είναι βασική υποχρέωση του Κράτους. Παράλληλα όμως είναι υποχρέωση όλων μας να ενδιαφερόμαστε και να υποστηρίζουμε την ομαλή λειτουργία των δομών υγείας που υπάρχουν στο νησί μας και να φροντίζουμε για την βελτίωση τους.

Υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που δεν πρέπει οι μικροκομματικές ή οι συνδικαλιστικές σκοπιμότητες, οι τοπικισμοί και η άγνοια να τις παρακάμπτουν και να σκεπάζουν την ουσία.

Στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου από την εποχή της σύστασής τουΥ3α/οικ.5074/11-10-2000(ΦΕΚ1316Β) δεκαπέντε και πλέον χρόνια, ως περιοχή ευθύνης του ορίζεται στο σύνολό της η περιοχή του Δήμου Ευδήλου και Δημοτικών Διαμερισμάτων Αρεθούσης,Δάφνης, Καραβοστάμου, Μαγγανίτου Φραντάτου καθώς και του Δήμου Ραχών και των Δημοτικών Διαμερισμάτων Αγίου Πολυκάρπου και Καρκιναγρίου.

Σήμερα διαθέτει αιματολογικό εργαστήριο, που λειτουργεί για αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις (εκτός του θυροειδή),λειτουργεί τηλεϊατρική με όλες τις ειδικότητες των μεγάλων Νοσοκομείων ,είναι σε αναμονή για υπερηχογράφο μέσω ΕΣΠΑ ,διαθέτει ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα και αναμένεται ο ακτινοφυσικός να το εγκαταστήσει.

 

Γνωρίζουμε όλοι ότι το Κέντρο Υγείας Ευδήλου που όλα αυτά τα χρόνια λειτουργεί και προσφέρει τις υπηρεσίες του στους κατοίκους όλης της Βόρειας Ικαρίας και στο πλήθος των τουριστών που επισκέπτονται το νησί μας κατάφερε να διατηρηθεί

σε λειτουργία κυρίως με την αυτοθυσία και την ακάματη εργασία της διευθύντριας του, που με τις άπειρες εφημερίες της (οι περισσότερες χωρίς να πληρώνονται) το κρατάει σε συνεχή ετοιμότητα. Φέτος σχεδόν ολόκληρο τον Σεπτέμβρη εγκαταλειμμένη απ’ όλους, εφημερεύοντας μέρα και νύχτα χωρίς καμία βοήθεια, κατάφερε να το κρατήσει ανοιχτό.  Η κ. Καττέ , υπεύθυνη για το συντονισμό της Επιστημονικής Λειτουργίας του, κατήρτισε το πρόγραμμα των εφημεριών σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 2 του Ν. 4238/2014(ΦΕΚ38 Α΄)όπου τα Περιφερειακά Ιατρεία αποτελούν αποκεντρωμένες μονάδες του Κέντρου Υγείας και οφείλουν σ΄αυτό εφημεριακή υποστήριξη.

Η γιατρός του Κέντρου Υγείας είναι υπάλληλος εργαζόμενη και δεν μπορεί να προβεί σε προσωρινή αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, όταν δεν καλύπτονται οι εφημερίες, καθώς βεβαίως υπάρχει και το υπόλοιπο προσωπικό και η μονάδα του ΕΚΑΒ εκεί.

Ζήτησε βοήθεια από το αρμόδιο Υπουργείο από την δεύτερη ΥΠΕ από τους συναδέλφους της χωρίς ανταπόκριση. Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα:

banner

Α) Είναι ή όχι υποχρεωμένο το Κράτος και ειδικά το Υπουργείο Υγείας να φροντίζει έγκαιρα για να μη δημιουργούνται προβλήματα και να λειτουργούν ομαλά οι υπηρεσίες Υγείας; Διαχρονικά ποια κυβέρνηση μέχρι σήμερα φρόντισε, ώστε το Κέντρο Υγείας να λειτουργήσει με πληρότητα καλύπτοντας τις θέσεις που προβλέπει το οργανόγραμμά του;

Β) Είναι γνωστό ότι οι αγροτικοί γιατροί των αγροτικών ιατρείων Μαγγανίτη και Ραχών υπάγονται στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου και από το νόμο είναι υποχρεωμένοι να εφημερεύουν στο Κέντρο Υγείας.

 

Πέρα από το γεγονός ότι άρνηση εφημερίας δεν νοείται, η εφημερία εμπλουτίζει την εμπειρία του γιατρού με την πληθώρα και την ποικιλία των περιστατικών που αναγκάζεται να αντιμετωπίσει και τον καθιστά πιο έμπειρο και πιο υπεύθυνο.

Γ) Οι συνδικαλιστές θα πρέπει ψύχραιμα και με λογική να αξιολογήσουν ποιο είναι το κύριο και ποιο το δευτερεύον και να συνδράμουν ανάλογα. Κανείς δεν παραγνωρίζει  ότι ολοκληρωτικά την ευθύνη την φέρει το κράτος. Είναι όμως απάνθρωπο, χωρίς ίχνος συναδελφικής αλληλεγγύης,  να την πληρώνει κάποιος συνάδελφος τους, επειδή έτυχε να υπηρετεί στο Κέντρο Υγείας. Ας σκεφτούμε ακόμα τι φόρτο εργασίας θα αναλάβει το νοσοκομείο στην περίπτωση κατάρρευσης του Κέντρου Υγείας και ποια θα είναι η ταλαιπωρία των κατοίκων της Βόρειας Ικαρίας.

Δ) Η τοπική αυτοδιοίκηση θα έπρεπε με πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα και υπευθυνότητα να συμπαρασταθεί και να ζητήσει άμεσα τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας και όχι έμμεσα να σιγοντάρει την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του.

Ε) Οι κάτοικοι τόσο των Ραχών όσο και του Μαγγανίτη να σκεφτούν με ψυχραιμία και λογική ποιος κίνδυνος είναι μεγαλύτερος: Το να εφημερεύσει (σύμφωνα με τις διατάξεις που αφορούν τα ΠΙ) ο αγροτικός γιατρός τους μερικά βράδια στο Κέντρο Υγείας που απέχει μισή ώρα ή με το συνεχή αποκλεισμό από τις ατέλειωτες εφημερίες να οδηγηθεί σε εξόντωση η  γιατρός του Κέντρου Υγείας και αυτό  με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγησει στην υποβάθμιση και το κλείσιμο του; Και τότε ποιος θα έχει την ευθύνη; Καλό θα ήταν επίσης να θυμηθούν οι κάτοικοι των Ραχών ότι όταν πριν μερικά χρόνια το αγροτικό ιατρείο τους έμεινε ακάλυπτο και υπήρχε αγροτικός στο Καρκινάγρι, οι ίδιοι άνθρωποι δεν τον άφηναν να επισκεφθεί έστω σποραδικά και να προσφέρει τις υπηρεσίες του στις Ράχες. Έτσι δημιουργούμε μια ανθρώπινη ζούγκλα.

ΣΤ) Τέλος, η 2η ΥΠΕ δεν αισθάνεται ότι έχει κάποια ευθύνη;

 

Εμείς θα σταθούμε κάθετα αντίθετοι στην προσπάθεια διχασμού της Ικαριακής κοινωνίας με ψεύτικα διλήμματα. Καλούμε όλους, πρώτον να υπερασπιστούμε την λειτουργία του Κέντρου Υγείας και να ζητήσουμε από την κυβέρνηση άμεση αποστολή προσωπικού για τις εφημερίες.

Επίσης στην φάση αυτή που εξαγγέλλονται διορισμοί, το Υπουργείο Υγείας να προβεί στην πλήρωση όλων των οργανικών θέσεων του Κέντρου Υγείας Ευδήλου και των περιφερειακών ιατρείων, ώστε να μπορούν να λειτουργούν με επάρκεια. Για το λόγο αυτό καλούμε όλους σε Πανικαριακές κινητοποιήσεις τόσο στην Ικαρία όσο και στην Αθήνα. Οι αγροτικοί γιατροί και οι γιατροί του νοσοκομείου να επιδείξουν άμεσα την αλληλεγγύη τους και να συμπαρασταθούν στη διευθύντρια του Κέντρου Υγείας. Τέλος καλούμε τον Δήμο και όλες τις παρατάξεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, όλους τους φορείς, τον κάθε Ικάριο, να συσπειρωθούμε όλοι μαζί σε αυτά τα απλά και διάφανα αιτήματα. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue