Home ΑρθρογράφοιΔημήτρης Φιλιπποπολίτης Παγκόσμια Ημέρα Φάρων – Ο Φάρος του Κάβο Πάπα της Ικαρίας

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων – Ο Φάρος του Κάβο Πάπα της Ικαρίας

by ikariaki.gr
3,K views

Παγκόσμια Ημέρα Φάρων η 20η του Αυγούστου (γιορτάζεται κάθε χρόνο  την τρίτη Κυριακή του Αυγούστου) και εμείς εδώ στην Ικαρία, έχουμε το προνόμιο να έχουμε έναν από τους ομορφότερους σε όλη την Ελλάδα.

Ο φάρος του Κάβο Πάπα τοποθετημένος στο νοτιοδυτικό άκρο της Ικαρίας, κοντά στο χωριό Καρκινάγρι, κατασκευάστηκε το 1890 από την Γαλλική Εταιρεία Φάρων και είναι έκτοτε σημείο αναφοράς για ναυτιλομένους συμβάλλοντας στην ασφαλή ναυσιπλοΐα της περιοχής αλλά και για την τοπική κοινωνία.

Το ακρωτήρι (και φυσικά και φάρος) του Πάπα πήρε την ονομασία του από έναν Πάπα που ναυάγησε στην περιοχή καθώς πήγαινε από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη.

 

@taxidiaris.gr

Πρόκειται για έναν κυλινδρικό ”πύργο” καταμεσής του πελάγους με ύψος στα 11 μέτρα – 70 από το επίπεδο της θάλασσας- , και είναι ορατός από τα 25 Μίλια με χαρακτηριστική αναλαμπή κάθε 20 δευτερόλεπτα.

Ο φάρος λειτουργούσε με πετρέλαιο όταν πρωτοάναψε το 1890 και στο 1915 εντάχθηκε στο Ελληνικό Φαρικό Δίκτυο. Το 1933 εγκαινιάζεται η λειτουργία του με λυχνία «πυρακτώσεως δια πετρελαϊκών ατμών». Τη διάταξη συμπλήρωνε ένα κουρδιστό σύστημα περιστροφής, ωρολογιακού τύπου, που έπαιρνε κίνηση από ένα βαρίδι προκειμένου να αποδοθεί η χαρακτηριστική αναλαμπή, κάθε φάρος ”αναβοσβήνει” με συγκεκριμένο τρόπο και ρυθμό, για να δώσει στους ναυτιλομένους τη νύχτα την ταυτότητα του. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, ο φάρος του Κάβο Πάπα μετατράπηκε σε φυλάκιο των Ιταλών που είχαν κατακτήσει την Ικαρία και σοβαρές ζημιές, λόγω του πολέμου τον κράτησαν σβηστό, μέχρι το 1945 που το φως του ξαναφώτισε το Αιγαίο.

Από το 1980 ο Φάρος έγινε ηλεκτρικός και η κίνηση με το πετρέλαιο έγινε εφεδρική, το 2000 ο φάρος της Ικαρίας πλέον είναι πλήρως αυτοματοποιημένος και τον Νοέμβριο του 2021 σε εργασίες συντήρησης αλλάχθηκαν τα άνω των 30 ετών πλέξιγκλας του φάρου, που βελτίωσε σημαντικά τη φωτοβολία του.

Ο Φάρος του Κάβο Πάπα της Ικαρίας πρωταγωνιστεί στην ταινία “Το φως που σβήνει” σε σκηνοθεσία Βασίλη Ντούρου που κινηματογραφήθηκε το 2000. Η ταινία έχει υπέροχη φωτογραφία, φανταστικά τοπία και πρωταγωνιστεί ο Αλέκος Αλεξανδράκης στο ρόλο του φαροφύλακα στην τελευταία του ταινία (Η υπόλοιπη ταινία είναι γυρισμένη στη Χάλκη)

Για να φτάσει κανείς στον φάρο του Κάβο Πάπα πρέπει να διασχίσει ένα μονοπάτι πεζοπορίας 40 λεπτών, ή αν το επιτρέπουν οι συνθήκες από θαλάσσης.

Το κτήριο του φάρου αποτελεί σήμερα ένα μνημείο για την Ικαρία, σήμα κατατεθέν του οικισμού του Καρκιναγρίου αλλά και του νησιού.

Μια επίσκεψη στη περιοχή αξίζει και με το παραπάνω!

Ο φάρος δεν φαίνεται από την αρχή του μονοπατιού, αυτή είναι η πρώτη εικόνα του φάρου ερχόμενος από το μονοπάτι
@taxidiaris.gr

 

 

 

 

banner

 

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue