ΠΑΥΛΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ
Βουλευτής ΛΕΣΒΟΥ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΡΟΣ
Τους Πολιτικούς Συντάκτες
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2014
Σε διόρθωση της Ερώτησης προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Αργύρη Ντινόπουλο, που κατέθεσαν χθες οι Βουλευτές, Παύλος Βογιατζής, Ιωάννης Πασχαλίδης, Ιωάννης Πανούσης και Αγνή Καλογερή, σχετικά με τη λειτουργία του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, ακολουθεί αναλυτικά η Ερώτηση που κατατέθηκε σήμερα και συνυπογράφουν οι ίδιοι Βουλευτές.
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ:
- ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ,
κ. ΑΡΓΥΡΗ ΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟ
ΘΕΜΑ: Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στις νησιωτικές περιοχές
άνω των 20.000 κατοίκων
Στο τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 93 του Ν. 3852/2010 αναφέρονται τα εξής: «Στους δημάρχους, αντιδημάρχους και προέδρους δημοτικών συμβουλίων όλων των δήμων, καθώς και στους προέδρους συνδέσμων των οποίων ο πληθυσμός των μελών είναι συνολικά άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) κατοίκων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι κρατικών Ν.Π.Ι.Δ. και δημοσίων επιχειρήσεων ή άλλων επιχειρήσεων τη διοίκηση των οποίων ορίζει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος, καθώς και σε εκείνους που είναι υπάλληλοι λοιπών Ν.Π.Ι.Δ. χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών για όλο το διάστημα της θητείας τους. Οι ανωτέρω ρυθμίσεις εφαρμόζονται και στο συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης».
Εφόσον όμως, προβλέπεται από τον ίδιο τον Καλλικρατικό Νόμο η καθιέρωση του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη για Δήμους άνω των 20.000 κατοίκων, θα πρέπει όσα προβλέπονται στη διάταξη που προαναφέρθηκε να ισχύσουν για όλους τους Δήμους άνω των 20.000 κατοίκων. Με αυτόν τον τρόπο ο Συμπαραστάτης του Δημότη θα μπορεί να ασκεί ανεμπόδιστος τα καθήκοντά του και στις νησιωτικές περιοχές της χώρας, ιδίως τις πλέον απομακρυσμένες, με πληθυσμό άνω των 20.000 κατοίκων.
Η προτεινόμενη ρύθμιση συνεπώς, είναι αναγκαία προκειμένου, να καταστεί λειτουργικός ο θεσμός του συμπαραστάτη και της επιχείρησης και στους νησιωτικούς αλλά και άλλους δήμους, πράγμα το οποίο δεν τους επιτρέπει το πληθυσμιακό όριο της παρ. 1 του άρθρου 93 δημιουργώντας παράλληλα δύο ταχύτητες στην λειτουργία του θεσμού.
Επειδή όμως, πρόκειται για ένα σημαντικό θεσμό που καθιερώνει ο Καλλικράτης, ένα θεσμό διαμεσολάβησης μεταξύ πολιτών, επιχειρήσεων και ΟΤΑ, που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα και στην ουσιαστική ενδυνάμωση αλλά και βελτίωση της άσκησης αυτοδιοικητικής πολιτικής, καθώς μεταξύ άλλων αποσκοπεί και στον έγκαιρο εντοπισμό και την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων κακοδιοίκησης, εφαρμογής των νόμων, διασφάλιση της αμεροληψία των δημοτικών αρχών και στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, θα πρέπει η πολιτεία να φροντίσει ο θεσμός αυτός να παραμείνει ενεργός και λειτουργικός για όλα τα μέρη της χώρας.
Με βάση τα παραπάνω και σεβόμενοι τη ρήτρα της νησιωτικότητας,
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
- Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί στην τροποποίηση των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 93, ώστε να επεκταθεί το δικαίωμα της ειδικής άδειας σε όλους τους Συμπαραστάτες του Δημότη και της Επιχείρησης, να καταργηθεί δηλαδή το πληθυσμιακό όριο των 100.000 κατοίκων, που αυτή τη στιγμή καθιστά την ίδια τη λειτουργία του θεσμού δυσλειτουργική ιδιαίτερα στις νησιωτικές περιοχές της χώρας;
Αθήνα, 13/11/2014 Οι ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:
Παύλος Βογιατζής, Ν.Δ., Ν. Λέσβου
Ιωάννης Πανούσης, ΔΗΜ.ΑΡ., Α΄Αθηνών
Ιωάννης Πασχαλίδης, Ν.Δ., Ν. Καβάλας
Αγνή Καλογερή, ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Σάμου