Home ΚοινωνίαΕλλάδα Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας: Μονοπάτι του Αθέρα: 6-10 Μαΐου 2024

Ορειβατικός Πεζοπορικός Σύλλογος Ικαρίας: Μονοπάτι του Αθέρα: 6-10 Μαΐου 2024

by ikariaki.gr
1,1K views

Πρόγραμμα της φετινής (τελευταίας) Εθελοντικής Εργασίας στο Μονοπάτι του Αθέρα: 6-10 Μαΐου 2024

Γεια σας, φίλοι
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, την εβδομάδα του Πάσχα θα συνεχίσουμε τη δουλειά στο «Μονοπάτι του Αθέρα», πάντα σε συνεργασία με το Σύλλογο «Friends of Ikaria» που βοηθούν στην χρηματοδότηση του εγχειρήματος, προσκαλούν εθελοντές και συμμετέχουν και οι ίδιοι στη δουλειά.
Όσοι δεν γνωρίζετε αυτή τη δράση μας, δείτε εδώ την αναγγελία του περσινού προγράμματος και εδώ τον απολογισμό της δουλειάς που έγινε.
Επιτέλους πια, μετά από αρκετά χρόνια και πολλά χιλιόμετρα, φτάνουμε στο τέλος της δουλειάς, στο δυτικό ακρωτήριο της Ικαρίας, μιας δουλειάς που ξεκινήσαμε το 2017 από τον εμβληματικό Πύργο του Δρακάνου στο ανατολικό ακρωτήριο του νησιού.

Εφέτος λοιπόν θα εγκατασταθούμε στο Καρκινάγρι και έχοντας ως βάση το ξενοδοχείο που θα μείνουμε, θα δουλέψουμε στα μονοπάτια που κατεβαίνουν από τον Αθέρα στην περιοχή του Κάβο Πάπα, από τα οποία τα κυριότερα είναι:
🔶 το μονοπάτι “Άγιος Ισίδωρος – Καρκινάγρι”
🔶 η προέκτασή του από το Καρκινάγρι μέχρι τον Φάρο
🔶 το μονοπάτι “Άγιος Ισίδωρος – Τραπάλου”

Δείτε  παρακάτω έναν συνοπτικό ψηφιακό χάρτη αυτών των μονοπατιών που αθροιστικά έχουν μήκος 14,5 χλμ. Εννοείται ότι τα έχουμε περπατήσει πάρα πολλές φορές κάνοντας δουλειά, τόσο με τη σηματοδότηση όσο και με το καθαρισμό. Όμως, δεδομένου του πολύ ιδιαίτερου τοπίου με τη πυκνή χαμηλή βλάστηση, τη βραχώδη διαμόρφωση και τις μεγάλες κλίσεις εδάφους, η δουλειά σε αυτές τις μοναδικές πεζοπορικές διαδρομές πότε δεν είναι αρκετή.

Τα σημαντικότερα μονοπάτια
στον Κάβο Πάπα

🔶 Πρόγραμμα 🔶
1η Ημέρα
Δευτέρα του Πάσχα, 6 Μαΐου
Συνάντηση στο ξενοδοχείο στις 08:30 π.μ. και αναχώρηση για δουλειά στο μονοπάτι προς τον Φάρο του Κάβο Πάπα. Αυτή τη μέρα θα καλύψουμε την απόσταση από το Καρκινάγρι μόνο μέχρι την περιοχή «Μαύρη» βελτιώνοντας τη σηματοδότηση, καθαρίζοντας θάμνους, κόβοντας κλαδιά και βγάζοντας χαλίκια με τσουγκράνες από το μονοπάτι.
Μήκος διαδρομής: 2,8 χιλιόμετρα.
Ώρες εργασίας/πεζοπορίας: 4-5.
Έδαφος: πολύ πετρώδες και ανώμαλο, όμως χωρίς ανηφοριές.
Καθώς η διαδρομή είναι παραθαλάσσια μπορούν να γίνονται διαλείμματα για μπάνιο.
Επιστροφή στον Καρκινάγρι από την ίδια διαδρομή γύρω στις 03:00 μ.μ.

2η Ημέρα
Τρίτη του Πάσχα, 7 Μαΐου
Συνάντηση στο ξενοδοχείο στις 08:30 π.μ. και αναχώρηση με αυτοκίνητα για το «Τραπάλου» όπου θα ανηφορίσουμε το παλιό μονοπάτι για τον Άγιο Ισίδωρο μόνο όμως μέχρι το 1/3 της απόστασης για το βουνό, αφού θα επιστρέψουμε σε αυτό το μονοπάτι την επόμενη μέρα, κατηφορίζοντας αυτή τη φορά από τον Άγιο Ισίδωρο. Αυτό το τμήμα της διαδρομής που θα κάνουμε είναι αρκετά δύσκολο διότι το μονοπάτι έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά από κατολισθήσεις.
Μήκος διαδρομής: 2 χιλιόμετρα.
Ώρες εργασίας/πεζοπορίας: 4-5.
Έδαφος αρκετά δύσκολο. Βραχώδης και ανηφορική κοίτη χειμάρρου.
Κολύμπι στην παραλία Τραπάλου.
Επιστροφή στο Καρκινάγρι γύρω στις 03:30 μ.μ.

3η Ημέρα
Τετάρτη του Πάσχα, 8 Μαΐου
Συνάντηση στο ξενοδοχείο στις 08:30 π.μ. και αναχώρηση με αυτοκίνητα με προορισμό το μικρό μοναστήρι «Άγιος Ισίδωρος» στο βουνό πάνω από το Καρκινάγρι. Φτάνοντας εκεί, θα χωριστούμε σε δύο ομάδες. Η Ομάδα Α θα δουλέψει κατηφορίζοντας στο μονοπάτι προς το Καρκινάγρι, ενώ η Ομάδα Β θα κινηθεί στο μονοπάτι προς το «Τραπάλου», προσπαθώντας να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση (βλέπε, 2η μέρα) σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή. Όσον αφορά την επιστροφή, εννοείται ότι μόνο η Ομάδα Β θα χρειαστεί να επιστρέψει στον Άγιο Ισίδωρο από την ίδια διαδρομή.
Μήκος διαδρομών: 2 χιλιόμετρα.
Ώρες εργασίας/πεζοπορίας: 4-5.
Έδαφος ανώμαλο, βραχώδες, κατηφορικό.
Επιστροφή στο Καρκινάγρι για κολύμπι και φαγητό γύρω στις 03:30.

4η Ημέρα
Πέμπτη του Πάσχα, 9 Μαΐου
Συνάντηση στο ξενοδοχείο στις 08:30 π.μ. και αναχώρηση με αυτοκίνητα με προορισμό την αρχή του μονοπατιού για τον Φάρο του Κάβο Πάπα στον κεντρικό δρόμο από Εύδηλο προς Καρκινάγρι. Εκεί θα χωριστούμε σε δύο ομάδες. Η Ομάδα Α θα πεζοπορήσει κατηφορίζοντας προς τον Φάρο σηματοδοτώντας τη διαδρομή, ενώ η Ομάδα Β θα κατηφορίσει δουλεύοντας στη δύσκολη διαδρομή προς το «Αμμούδι», προσπαθώντας να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση ως τη περιοχή «Μαύρη» (βλέπε, 1η μέρα). Η επιστροφή και των δύο ομάδων θα γίνει από τις ίδιες διαδρομές.
Μήκος διαδρομών: 2 χιλιόμετρα.
Ώρες εργασίας/πεζοπορίας: 4-5.
Έδαφος ανώμαλο, βραχώδες, κατηφορικό.
Σημεία κολύμβησης: Για την Ομάδα Α στον ορμίσκο «Άγιος Γεώργιος» κάτω από τον Φάρο. Για την Ομάδα Β στη μικροσκοπική αμμουδιά «Αμμούδι».
Επιστροφή στο Καρκινάγρι γύρω στις 03:30.

banner

5η Ημέρα
Παρασκευή του Πάσχα, 10 Μαΐου
Συνάντηση στο ξενοδοχείο στις 09:30 π.μ. Αυτή η ημέρα θα έχει χαλαρό πρόγραμμα. Είτε θα συμπληρώσουμε τη δουλειά σε όποια σημεία, είτε θα εξερευνήσουμε άλλες περιοχές του Κάβο Πάπα, είτε θα πάμε για μπάνιο σε άγνωστες μικρές παραλίες.
ΠΡΟΣΟΧΗ!

🔶 Η πρόσκληση των εθελοντών έγινε από τους Friends of Ikaria εδώ και αρκετούς μήνες, και έτσι ήδη οι συμμετοχές έχουν συμπληρωθεί. Παρόλα αυτά, όσοι επιθυμείτε να συμμετάσχετε “εκτός λίστας” θα είσαστε πολύ ευπρόσδεκτοι να μας συναντήσετε οποιαδήποτε ημέρα της δουλειάς, όμως θα πρέπει να φροντίσετε οι ίδιοι για όλα τα πρακτικά ζητήματα όπως μεταφορά στο Καρκινάγρι, διαμονή, φαγητό, καθώς και τη μετάβαση με δικά σας μέσα στους τόπους δουλειάς.
🔶 Καθώς έχει νοτιοδυτικό προσανατολισμό, ολόκληρη η περιοχή του Κάβο Πάπα είναι ξηρή και ζεστή, με παρατεταμένη ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες ήδη στις αρχές Μαΐου. Οι συμμετέχοντες οφείλουν να λάβουν τα μέτρα τους για να αντιμετωπίσουν αυτές τις συνθήκες.
🔶 Όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να φορούν παπούτσια κατάλληλα για περπάτημα σε πετρώδες, ανώμαλο έδαφος και να έχουν μαζί τους νερό.
🔶 Μπορεί να γίνουν αλλαγές στο παραπάνω χρονοδιάγραμμα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τον ρυθμό της εργασίας, κτλ.
🔶 Το βράδυ της Πέμπτης του Πάσχα (9/5) έχουμε προγραμματίσει δείπνο σε ένα ανακαινισμένο παραδοσιακό Ικαριώτικο σπίτι στο χωριό Προεσπέρα.

Πρόσωπα επικοινωνίας:
Για τον Σύλλογο «Friends of Ikaria»:
BIRGIT URBAN, 6946293669
Για τον ΟΠΣ Ικαρίας:
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΣ, 6972031006

Ορειβατικός Πεζοπορικός
Σύλλογος Ικαρίας

https://opsikarias.blogspot.com/2024/04/work-trail-of-atheras-2024.html?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR18B4ICxh-FAR6DU4Yd7PU0N9CZHjRDMlNlXLGzYhh5XJTKTQA-Oi5Db04_aem_AelZxCkuBWyYapGjevFa5fszAjIoGGCotX8n008JuFyvtlyLIz_qUAQbhJAowSI9YvvgU1xEnXSOqXEQRhuJ66Dc

Διαβάστε ακόμα

Leave a Comment

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue