Home Κοινωνία Οικολόγοι Πράσινοι: Κατάργηση περιοχών NATURA με υπογραφή Σκρέκα

Οικολόγοι Πράσινοι: Κατάργηση περιοχών NATURA με υπογραφή Σκρέκα

by ikariaki.gr
22 views

Κατάργηση των περιοχών NATURA με υπογραφή Σκρέκα

Ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ μέσω επιστολής για το νομοσχέδιο Σκρέκα.

Παράταση μόλις μίας εβδομάδας πήρε η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο Σκρέκα αναφορικά με τις περιοχές NATURA, οι οποίες εμμέσως πλην σαφώς καταργούνται. Η διαβούλευση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, που τελικώς παρατείνεται για 7 ακόμα μέρες, μετά τις έντονες αντιδράσεις μας αλλά και αυτές 11 περιβαλλοντικών οργανώσεων, είναι γεγονός αδιανόητο για τη δημοκρατία.

 

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούν  την Κυβέρνηση να εξηγήσει, με ποια λογική θα επιτρέπει την κατασκευή τουριστικών καταλυμάτων, εγκαταστάσεων ΑΠΕ και τηλεπικοινωνιών, ελεύθερη βόσκηση και αλιεία, σε μοναδικού φυσικού κάλλους περιοχές NATURA, μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.

 

Ο Μιχάλης Μπάκας μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ δήλωσε: «Μετά από καθυστέρηση ετών, υπό τον φόβο κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιμένουμε ακόμα την ολοκλήρωση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τη διαχείριση των προστευόμενων περιοχών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Οι 27 περιοχές Νατούρα  των νησιών μας, περιοχές μεγάλης αξίας όπως για παράδειγμα οι υγρότοποι στη Λέσβο και τη Λήμνο ή οι ορεινοί όγκοι της βόρειας Χίου, της Ικαρίας ή της Σάμου είναι σε κίνδυνο, δεχόμενες ασφυκτικές πιέσεις και απ’ότι φαίνεται η κυβέρνηση θέλοντας να ευνοήσει σχέδια ημετέρων προχωρά σε απαράδεκτες ρυθμίσεις στην περιβαλλοντική νομοθεσία.»

 

Ο Συντονιστής Τομέα Περιβάλλοντος, των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Κωνσταντίνος Βλαχόπουλος, δήλωσε, «Με ξεπερνά το γεγονός ότι σε έναν σπάνιο υδροβιότοπο ή σε ένα αισθητικό δάσος θα μπορεί πλέον, με βάση το νόμο Σκρέκα, να χτίζει μια πολυεθνική εταιρεία προς ίδιον όφελος ένα ξενοδοχείο ή ένα αιολικό πάρκο. Είναι επίσης τουλάχιστον προκλητικό το γεγονός ότι οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα αμείβονται από τους φορείς που ελέγχουν τα έργα. Δηλαδή, «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει». Μια Κυβέρνηση δείχνει πόσο σέβεται τους πολίτες που υπηρετεί μέσα από τα νομοσχέδια που νομοθετεί. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση το νομοσχέδιο θυμίζει ‘ξεπούλημα’».

 

banner

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ απέστειλαν ενημερωτική επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου θίγεται το θέμα της σύντομης διαβούλευσης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου λίγο πριν την παύση εργασιών της Βουλής λόγω καλοκαιρινών διακοπών. Τονίζεται δε και η παντελής αδιαφορία της Κυβέρνησης για τη δίκαιη μετάβαση, που μόνο δίκαιη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα είναι αδύνατο φορείς και πολίτες να μελετήσουν τα άρθρα του νομοσχεδίου και να καταθέσουν τις θέσεις τους.

 

Η επιστολή, που φέρει την υπογραφή του Δομήνικου Χρυσίδη, Μέλους της Πολιτικής Γραμματείας και Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων κοινοποιήθηκε στους ακόλουθους:

Mr. Frans Timmermans, Executive Vice-President, European Commission

 

Mr. Margaritis SCHINAS, Vice-President, Commissioner for Promoting our European Way of Life, European Commission

 

Mr. Virginijus SINKEVIČIUS, Commissioner for Environment, Oceans and Fisheries, European Commission

 

Mrs. Kadri Simson, Commissioner for Energy, European Commission

 

Mrs. Ilze Juhansone, Secretary-General, European Commission

 

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue